vineri, 26 iunie 2009

Dorinta de a apartine altei rase - Michael Jackson si chinezii

Deschid dimineata televizorul si vad ca a murit Michael Jackson, vad succesiunea de fotografii, din diferite perioade ale vietii lui, in care este evidenta dorinta lui de a apartine rasei albe. Sincer, nu cred in povestea aia cu boala si cu albirea subita a pielii.

-Ce ironie, Michael a vrut mereu sa fie alb ca sa fie acceptat, iar acum America are un presedinte de culoare. Ca dovada, ca pentru a fi acceptat trebuie sa fii barbat si crestin, a fost remarca misogina a prietenului meu.

Insa are dreptate - America si lumea intreaga te accepta indiferent de culoarea pielii, cel putin acum, totul e sa fii demn si sa ai calitatile necesare sa te remarci. El era un adevarat talent muzical, te intrebi de ce era atat de tulburat sufleteste. Dar nu vreau sa scriu despre Michael, n-am fost un fan in nicio perioada a carierei lui, insa ii apreciam munca din copilarie si toate realizarile. Era si greu sa nu o faci.

Dupa doua minute de la conversatia cu prietenul meu privind dorinta lui Michael de a apartine altei rase, imi cade in mana Financial Times de marti. Deschis la articolul: Why size is now everything in China.

Articolul este despre faptul ca toti mai multi oameni apeleaza acum la chirurgia estetica pentru a avea sanse mai bune de a-si gasi un loc de munca. China este obsedata de dimensiuni, chinezii vor totul mai mare: de la masina si preferinta pentru Hummer, la ochi mai mari, nas mai mare si sani mai mari, adica exact chestiile nespecifice rasei lor.

Medicul Liao Yuhuna de la Shanghai Time Plastic Surgery Hospital spune ca business-ul a crescut de la sfarsitul anului trecut cu 40%, asta datorita crizei. "Multi dintre clientii nostri sunt white-collars, multi si-au pierdut locurile de munca asa ca au acum timp sa isi faca operatiile estetice la care visau. (...) Vor sa fie mai competitivi pe piata muncii cand merg la urmatorul interviu", spune mediul chinez citat de FT.

Mai mult, parintii chinezi vad ca o investitie de viitor o operatie estetica pentru copiii lor, asa ca perioada de dupa examenele de admitere la facultate este una in care programarile pentru astfel de interventii se inmultesc. Parintii cred ca astfel maximizeaza sansele copiilor de a-si gasi un job bun.

Liao spune ca cele mai cerute operatii sunt cele de marire a ochilor, asa numita operatie pentru pleoapa dubla, adica formarea unui pliu pe pleoapa pentru a face ochii sa para mai mari, precum si de marire a nasului, adica introducerea unui os luat dintr-o coasta in nas. Suna aiurea, dar cam asta e explicatia procedurii. Primul tip de interventie costa de la 2.400 yuani, adica in jur de 350 de dolari sau 252 de euro, in timp ce o operatie de marire a sanilor costa 60.000 de yuani, vreo 6300 de euro si o bucata din coapsa. (Nu ma intrebari de ce, nu inteleg legatura).

Clientii au varste cuprinse intre 25 si 35 de ani, spre deosebire de tarile occidentale in care la chirurgia estetica recurg preponderent persoanele mai mature. FT arata ca nu numai in China a crescut acest gen de business, ci si in SUA.

Anul trecut, potrivit Societatii Americane a Chirurgilor Plastici citata de FT, numarul operatiilor estetice a crescut in randurile tuturor grupurilor rasiale, mai putin in al caucazienilor, adica al albilor. In radul hispanicilor, numarul acestor interventii a crescut cu 18%.

Ati remarcat, nu? Mai putin in randul caucazienilor. Chinezii vor sa aiba nasul, ochii si sanii mai mari, ca sa semene cu rasa alba. Ma gandeam ca rasa e un dat, asta te nasti. Poti sa te gandesti sa iti operezi un nas mai mare, de cotofana, daca asta te complexeaza, sa iti pui sani, daca asta iti doresti, sa elimini niste riduri sau niste colaci de grasime. Am urmarit adesea reportaje privind transformarile unor persoane prin chirurgie estetica si exista unul in care oamenii voiau sa fie operati petnru a semana cu nu stiu ce vedeta. De ce?

Ma rog, pana la urma e o optiune personala. Insa azi am remarcat cum de la Michael Jackson, la chinezi, toti vor sa semene cu rasa alba. Credeam ca alegerea lui Obama este un simbol suficient de puternic privind locul pe care fiecare individ, indiferent de religie, rasa si sex, il poate avea in societate. In viata reala insa, poate lucrurile sunt diferite. Am auzit de la prieteni care au fost in SUA ca americanii sunt, contrar opiniei mele despre ei, destul de rasisti. Ma rog, e o concluzie la care au ajuns niste oameni care au vizitat America, eu inca n-am facut-o.

Inchei cu o alta remarca despre moartea lui Michael facuta de prietenul meu:

- Michael a facut atatea operatii complicate si n-a putut face o operatie de inima care sa-l salveze.

3 comentarii:

  1. Observaţia amicului dumneavoastră mi-aminteşte de vorbele lui Aurelian Andreescu: "Toată lumea mi-a dat să beau şi nimeni să mănînc."

    Ceea ce a făcut MJ cu corpul său, am numit, în sens larg, mutilare bună. Cu raţiuni, pe semne, estetice şi comerciale. Am identificat însă şi alte feluri de mutilare bună. Ca orice fenomen cultural, mutilarea bună are şi istoricitate. Dacă privim o populaţie amazoniană ai cărei membri îşi lungesc forţat buza de jos, sau femeile-girafă din Africa, sau piciorul de curtezană chineză, ca să nu mai zic de mutilarea terapeutică, precum circumcizia, descoperim că există şi varietate şi continuitate.

    Omul este o fiinţă capabilă de idealizare. Cînd îi intră în cap o idee, nimic nu-l poate opri. E gata să plătească orice preţ. Nici măcar castrarea pruncului, pentru a-i da şansa de a deveni mare dregător la o curte imperială nu reprezintă un obstacol moral. Azi, aspiraţia către idealul de frumuseţe la japonezi, poate fi citită cu uşurinţă în aspectul personajelor manga. Personaje juvenile, cu ochii cît jumătate din aria feţei, ochi în care se reflectă cel puţin două reflectoare de platou. Cum ziceam, continuitate în mutilarea bună. Dacă extindem şi mai mult conceptul,de mutilare bună, mai găsim, pe lîngă mutilarea terapeutică, estetică şi de reuşită în viaţă, mutilarea punitivă, mutilarea eroică, mutilarea ideologică şi chiar mutilarea identitară.

    Ceea ce hippie făceau în numele unui multiculturalism guvernat de flower power şi LSD, nu era altceva decît o formă de mutilare identitară. Dacă mîine, subţierea stratului de ozon va duce la extincţia rasei albe, mutilarea bună va vira spre idealul Africii Negre.Iar cînd îşi mai bagă şi creatorii de modă coada, condiţiile de mutilare identitară sunt coapte. Ce altceva poate fi revirimentul tatuajelor, al ornamentelor din tegumente şi mucoase, al manechinelor slăbănoage, dacă nu o formă la modă de mutilare bună? Deja tinerele japoneze au un istoric de "negru" numit ganguro. Ne putem aştepta ca de acum în 10-15 ani să ne confruntăm cu o epidemie de cancere cutanate din cauza şedinţelor de UV artificiale.

    Sigur, există şi un preţ. El poate fi sintetizat în bancul cu negrul în deşert. Prinde o şopîrlă şi, chinuit de sete, vrea s-o taie şi să-i bea sîngele. Ca în orice poveste, se nimeri să fie chiar împărăteasa şopîrlelor, care, îi îndeplini trei dorinţe: să fie alb, să aibă apă berechet şi să fie înconjurat de femei. Multe femei. Şi-atunci, împărăteasa şopîrlelor îl transformă în bideu.

    Tema este interesantă, cu atît mai interesantă, cu cît, nu ştiu să existe vreun tratat de istorie a mutilării bune.

    RăspundețiȘtergere
  2. Viata lui Michael Jackson
    http://mfws.ro/noi2/forum-guest.php?action=viewtpc&tid=260

    RăspundețiȘtergere
  3. eu cred ca el a avut tot dreptul si posibilitatea de a se schimba(culoarea)shi chiar a ajuns la o etapa de schimbare cind arata chiar foarte bine!! adica a trebuit sa se opreasca la timp cu schimbatul exteriorului. atunci ia trebuit o doza de incurajare!!!! era chiar foaret bine.pur si simplu in prezent virsta ia accentuat mai mult shi mai putin pozitiv rezultatele schimbarii. da, poate a ajuns la ce shia dorit, la modelul pe care mereu si-l imagina, cred eu ca avea el nishte criterii dupa care se conducea shi ce vroia sa faca adica cum sa arate. imi pare rau ca la sfirsit era cam prea mult exploatat. avea ceva firec in el. eu il prefer oricum. PROBABIL CA NU A GASIT O PERSOANA DE REFUGIU SUFLETESC SA IMPARTASEASCA CU EL TOT. FeRICIREA SHI IMPARTASITO SINGUTR CU SUFLETUL SAU!!! TOTI LAU CRITICAT SHI ACUZAT. EL TREBUIA CUCERIT. ERA UNIC GENIU. MEGAPERSONALITATE DUPA CARE VINE MEGASTAR!!!!!!

    RăspundețiȘtergere