vineri, 12 iunie 2009

Gradina zoologica Bucuresti - animale si.... animale

Imi plac animalele, poate sunt chiar exagerata, daca ar fi sa il intrebati pe prietenul meu. Am tinut sa vad gradinile zoologice de prin orasele prin care am mers, atunci cand am avut mai mult timp la dispozitie, pentru a vizita si muzeele si zoo. Asa ca am bifat gradinile zoologice din Budapesta, Viena, Londra si Innsbruck. Cea din Viena ramane preferata mea.

Cum era si firesc, mi-am dorit sa o vad si pe cea din Bucuresti. Prietenul meu a tot evitat sa mergem. "O sa ti se faca mila de animale, nu arata bine, lasa, le-am vazut pe alea de-afara", imi spunea el.Tot ce citisem si auzisem in anii anteriori despre Zoo era dezastruos.

Acum o luna am citit insa un articol in EVZ si am fost incurajata. Mi-am zis ca nu are cum sa fie trist, cand articolul remarca niste imbunatatiri, cand colegul meu, jurnalist cu spirit de observatie ascutit si cu spirit critic a scris de bine.

Asa ca in week end-ul urmator l-am convins pe prietenul meu sa mergem la Zoo, la Baneasa, intr-o duminica pe la ora 2, extrem de calduroasa. Prima impresie mi-am facut-o inca de pe drum, pentru ca mergeam pe sosea si nu eram siguri daca am trecut sau nu de zoo, pentru ca nu erau indicatoare. La Viena poti ajunge la Schonbrunn cu mijloacele de transport sau cu masina personala, insa orice traseu ai urma nu ai cum sa te ratacesti. Daca te plimbi prin parc, daca mergi la castel, exista sageti peste tot care sa iti indice directia. sa nu mai vorbim despre trenuletul care te plimba de la gradina zoologica la Gloriette.

Buun, am ajuns insa la locul cel mai aglomerat, erau terase pe-acolo, o parcare si multe masini parcate pe marginea strazii, asa ca am conchis ca acolo era gradina zoologica. M-am aratat mirata ca prietenul meu era atat de confuz, bucurestean fiind, insa am inteles ca nu mai fusese acolo din copilarie.

Am parcat si am luat-o pe jos spre intrare. Doamne, dar e o aventura, pentru ca, pe langa faptul ca sunt parcate masini pe ambele margini ale strazii, destul de inguste, "jmecherii" vor sa mearga pana in poarta cu masina. Pe strada am trecut pe langa niste terase care scoteau un fum si un miros de mici si carnati la gratar de ti se indoia stomacul, dar ti se facea si pofta, si de unde se auzea o muzica galagioasa. Un "jmecher" cu decapotabila si cu "gagica" langa el era sa dea peste un carucior, ca baiatul vroia sa intoarca, vazand ca nu are unde sa-si parcheze masina. Ce conta ca erau acolo familii cu pitici de mana, care avusesera bunul simt sa lase masina mai departe si sa vina cu copiii in brate spre intrare, conta ca el vroia sa faca manevre si sa fie vazut de toata lumea.

Am cumparat bilete, ieftine, 12 lei de persoana, adica echivalentul a mai putin de 4 euro - in timp ce la Viena biletul pentru un adult este de 12 euro, la Londra 14 lire - si am intrat. Apoi ne-am dat seama ca nu aveam apa la noi. Il intrebam pe tipul de la poarta: "Exista vreun chiosc cu apa inauntru?". Malacul se uita la noi cu uimire amestecata cu dispret: "Normal ca nu". Hm, normal? N-as zice. Peste tot in gradinile vizitate de noi erau chioscuti cu apa, sucuri, ceva de mancare, covrigi tipici vienezi sau prajituri. Deci nu eram noi anormali, doar gandeam dupa niste standarde care nu se aplica la noi.

Intrati, incepem cu pelicanii - multi foarte multi. Eu eram incantata precum un copil. "Vezi, spuneai ca arata jalnic, animalele mi se par ok".

Am ajuns pe la niste custi care erau goale, fie ca animalele se ascundeau, fie ca nu existau momentan. Si, dintr-o data, vad ceva miscand pe-acolo.(Pozele sunt facute cu telefonul, ceea ce nu se intelege, o sa va explic)


In cazul in care nu intelegeti ce e incercuit acolo, e unul dintre numerosii membri ai familiei de sobolani. Doamne, erau o gramada, mari, mici, adulti, copii, fosgaiau pe-acolo. Locul lor nu era acolo, va dati seama. Caci altfel nu ar fi fost asa, in libertate, sa alege pe alei. Parintii isi grabeau copii, de teama sa nu se trezeasca traversati peste degetele de sobolani, noi am incercat sa le facem poze. L-am prins doar pe asta, pentru ca baietii aveau chef de joaca si se alergau pe-acolo, se ascundeau in iarba care marginea aleile.

Ceea ce m-a surprins foarte tare este cat de aproape sunt custile de alei, de oameni. Spre incantarea vizitatorilor, as spune. Este mult mai frumos sa vezi un ras de foarte aproape, la Innsbruck, de exemplu, erau intr-un tarc foarte mare, cu copaci in care stateau si erau destul de departisor de alee.

Cum custile erau aproape, mi s-a parut logica existenta unei balustrade din lemn si a placutelor pe care scria: "nu depasiti balustrada". Altfel, nu vedeai pe nimeni acolo, nimeni dintre angajatii gradinii. Ceea ce mi-a placut la Londra era ca din loc in loc, pe langa custi, erau persoane gata sa iti dea o explicatie. Ei erau voluntari, eu am vazut multi tineri si pensionari si am vorbit cu unul dintre ei, cel care era langa tarcul tigrului. Tinerii de obicei sunt la muncile care presupun ceva efort, la curatat custi de exemplu, in timp ce oamenii in varsta sunt pregatiti sa dea explicatii. Domnul respectiv, la vreo 80 de ani, ne explica pasivitatea tigrului: tocmai fusese hranit si din acest motiv dormea in acel moment si ignora vizitatorii.

Ce se intampla la Bucuresti?


Vedeti unde este balustrada? Vedeti unde e copilul? Tatal lui, mai smecher decat altii, si-a pus copilul bot in bot cu babuinul. Sa vada copilul animalul, in ciuda avertismentului de pe placuta: "Nu depasiti balustrada".

In conditiile in care tu, tanar din generatia mea - in care eu imi pun multe si mari sperante - iti inveti copilul sa incalce regulile de mic, ce sanse sa ne civilizam avem? Am vorbit despr asta cu prietenul meu tot drumul spre casa. Daca spune sa nu depasesti balustrada, tu de ce iti duci copilul de partea cealalta? Ca sa le faci in ciuda altora, care respecta regula? Prietenul meu imi spunea ca vinovati sunt cei e la zoo, pentru ca nu exista niciun om care sa supravegheze respectarea regulilor. Eu nu sunt de acord ca doar coercitiv ne putem educa, dar, pana la urma, s-ar ptuea ca el sa aiba dreptate. daca primea o amenda de... sa zicem 300 de lei pentru asta, probabil ca la urmatoarea vizita s-ar fi gandit de doua ori daca sa-si puna copilul atat de aproape de babuin.

Mai mergem putin si ce vedem. Alte mai ute erau hranite cu chipsuri cu paprika. Scria pe o placuta: "Nu hraniti animalele!" O fata la vreo 13 ani, cu mama si tatal ei, hraneau maimuta cu chipsuri. Mai erau aruncate pe-acolo popcorn, pufuleti, in ciuda faptului ca maimuta avea in cusca fructe, citrice, si alta mancare data, evident, de ingijitori.

- Credeti ca este sanatos pentru maimuta sa manance chipsuri cu paprika?, i-am intrebat pe oamenii aia.

M-au privit, femeia a murmutar ceva in barba, iar barbatul si-a indemnat fiica: "Treci peste balustrada si da-i-l mai aproape, ca nu ajunge". Incredibil, ma sfida! Si mi-o arata! Adica imi transmitea: Cine esti tu sa ma impiedici pe mine sa dau mancare maimutei?

Incalca doua reguli: hranea animalele si depasea si balustrada.

Ceilalti oameni din fata custii, jenati, si-au infrant pornirea de a-i arunca ceva maimutei si au inteles mesajul. Dar ma priveau uimiti, cum s-a apucat cineva sa spuna ceva, i-a facut cuiva observatie pentru ca incalca o regula?

Urmatorul loc vizitat: reptilele si maimutele mici. Ei bine, aici m-am intristat din nou. Iata de ce:




Daca nu intelegeti din fotografii, este vorba despre gandaci care merg pe iguane, pe geamuri. Stiti, eu credeam ca gandacii de bucatarie traiesc in bucatarie, de-asta se cheama asa. Sunt gandacii aia nenorociti care trag la alimente, rosii. Mi s-a facut o mila teribila de animale. Este inadmisibil sa ai asa ceva. Mie acei gandaci imi sugereaza mizerie.

Prietenul meu s-a apropiat de geam sa vada o reptila si mai-mai sa ia pe el un gandac, deci nu sunt numai pe dinauntru, ci si pe dinafara. Ingrozitor si inadmisibil!

Vizita noastra la zoo s-a terminat foate repede. Credeam ca am ratat niste alei, insa nu. Este foarte mica gradina noastra zoologica. Si faptul ca au amenajat niste custi - desi nu inteleg ce cauta o masina 4x4 in spatiul leilor, chiar daca explicatia e simpla: vor sa sugereze un safari in savana - nu inseamna ca au mai multa grija de animale.

Mi-am zis ca ziaristul de la EVZ, colegul meu, n-a vazut o gradina zoologica civilizata. Ca turistii spuneau ca a noastra arata mai bine decat cea din Sofia nu ma incalzeste cu nimic.

Lipsesc oamenii - ingrijitorii, probabil ca lipsesc si fondurile, iar vizitatorii sunt animale mult mai necivilizate decat cele care stau in custi.

Daca intrarea ar fi mai scumpa, daca s-ar da amenzi celor care incalca regulile si hranesc animalele, daca s-ar introduce ideea de voluntariat asa simplu, cum e in Londra, cu oameni care sa stea pe langa custi, sa previna incalcarea regulilor, daca ar exista chioscuri cu produse, ar exista si fonduri mai multe pentru zoo, astfel incat sa poata fi investiti in ea si in bunastarea animalelor.

In plus, leoparzii cred ca s-au obisnuit si cu muzica de peste gard, si cu sunetul constructiilor - un cartier rezidential va fi gard in gard cu zoo, si cu fumul de mici. Toate acestea sunt elemente de stres pentru animale, dar probabil nu si pentru cele de la Bucuresti.

Am comentat cu alti oameni ceea ce am vazut, acolo, au intrat in vorba cu noi auzindu-ma comentand conditiile proaste pentru bietele vietati. Erau de acord cu mine, dar ei erau putini. Majoritatea sunt cei pe care i-am categorisit eu drept "ghiolbani". Iertati-ma, dar numai un ghiolban nu respecta regulile: taticul ala smecher care si-a trecut copilul de balustrada, cealalt care a indopat maimuta cu chipsuri. Bietul animal avea blana roasa pe mana de la gratiile prin care isi baga mana sa ia ceea ce ii aruncau oamenii. Era clar ca familia aceea nu era nici prima, nici ultima care facea asta.

Zoo de la Bucuresti arata dezastruos si inadmisibil. Ma bucur ca am vazut-o, insa acum stiu sa le recomand tuturor familiilor cu copii: daca vreti sa vada animale, in conditii buna si decente, asa cum trebuie, duceti-va copiii la Budapesta sau, mult mai bine, la Viena. Nu degeaba Viena a fost declarat orasul cu cele mai bune conditii de viata din luma, detronand anul asta Zurich-ul. Acolo si animalele au conditii premium.

9 comentarii:

  1. Am fost la gradina zoologica de la Baneasa prin '97-'98. Tin minte ca am vazut atunci sobolani plimbandu-se ziua in amiaza mare prin fata tigrului care ii ignora; am vazut un cerb atat de slab incat parea ca e gata sa moara in orice moment.
    Mi-a lasat o imagine atat de jalnica incat nu mi-am dorit sa ma mai intorc vreodata. Se pare ca nu s-au schimbat prea multe. Bucurestiul si-ar face siesi si animalelor un serviciu inchizand acea gradina.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna, Anne Marie!

    Am fost cu fetita mea probabil ca in aceeasi duminica calduroasa, pe la amiaza. Multi oameni, extrem de multi copii, multa dezamagire. Nu am vizitat zoo de la Viena, dar mi-ar placea sa ii arat Maiei ceva frumos.
    Cat priveste proasta educatie a adultilor si, implicit, a progeniturilor... discutia e lunga si, din pacate, inutila.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai, Menaru, tu esti intr-o continua stare de stupefactie si uimire. Asta nu te face jurnalista! Si nici exprimarile de genul "iti inveti copilul sa incalce regulile de mici". Mai departe nu am fost in stare sa citesc.

    Inca un aspect. In general, GRADINILE ZOO nu sunt ok, oricat de bine ar fi intretinute. Poate parcurile naturale, habitatele create de om special pt animale etc.

    In continuare, Hotnews isi confirma rata ridicata de superficialitate prin simplul fapt ca preia prostiile tale puerile.

    Cati ani ai si de cati ani lucrezi in presa?

    (Sper ca nu-mi vei da ca si pseudo-argument: "E un blog personal")

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ne inveti sa schimbam canalul,in Romania ar trebui sa o facem la toate si mereu. Crezi ca asta e atitudinea potrivita ? Atunci cand la noi in tara ceva e jalnic schimbam canalul si nu ne pasa ?

      Ștergere
  4. @Anonim 1: Nu cred ca desfiintarea gradinii zoologice, asa cum vor multi care au pus ochii pe acel teren, este solutia. Intr-un oras mare trebuie sa existe o gradina zoologica, copiii nu pot fi dusi in salbaticie, sau parcuri naturale, la varste mici, sa vada animale. Si n-as astepta pana cand copilul face 5 ani, de exemplu, sa vada cum arata un ras. Le vad utile in educarea copilului. Insa trebuie ingrijite si facute intr-un loc atat accesibil, cat si departe de terase cu mici si bere.

    @Anonim 2: Inca mai am sperante ca oamenii din generatia mea, educati, isi vor educa bine copiii. Nu se poate sa zicem la infinit ca Romania e frumoasa, pacat ca e locuita. Cred ca Maia ar fi incantata in Viena si, chiar daca nu este foarte ieftin - low cost, cazare, intrarea la zoo - merita facut un efort, la un moment dat. e mai frumoasa chiar decat cea din Londra.

    @Bogdan Tupilat: iti dau un alt "pseudo-argument": este exact ca la televizor - nu-ti place, schimbi canalul. Nu esti obligat sa intri sa citesti postarea, e o alegere personala. Insa daca tii sa citesti ca sa ai ce sa comentezi, be my guest.:) Nu o sa contenesc sa ma minunez si sa arat chestiile nasoale din tara asta. Cand scriu despre zoo, in niciun caz nu sunt jurnalist, nu concept postarea ca pe un articol. Nu e domeniul meu. Aici imi exprim niste opinii.

    RăspundețiȘtergere
  5. am avut ocazia să văd gradina zoologică prima dată în 1988, iar - de curiozitate - a doua şi ultima oară în 2006.

    am rămas cu părerea că, în aproape 20 de ani schimbările sunt minime în ceea ce priveşte aspectul grădinii şi condiţiile de trai ale animalelor - care sunt literalmente chinuite.

    în 2006 am plecat din grădina zoologică promiţându-mi că nu o să mai calc prin locul ăsta până ce nu e schimbat de-a binelea. însă, lunile următoare, în loc să aud de condiţii mai bune pentru animale am auzit de animale care mureau pe capete.

    din punctul meu de vedere, grădina trebuie închisă şi preferabil mutată pe un spaţiu mai mare. plus, îmi pare rău să o spun, mai departe de Bucureşti, de fumul de mici, de manelele din poartă şi de comportamentele multora dintre noi. asta dacă ne pasă de animalele de acolo.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ok. Atunci care este scopul unui blog? Dar scopul blogului tau?

    RăspundețiȘtergere
  7. @Bogdan Tupilat: Depinde de blog, scopul blogului meu este sa imi exprim opinii si, cand e cazul, sa dau informatii. Insa ele sunt bine separate in functie de subiect si de tag-uri. Cand e tag-ul de'ale mele e clar ca e o opinie pe care vreau s-o scriu despre ceva e mi-a placut sau displacut sau mi-a suscitat o reactie, de orice fel. Nimeni nu e obligat sa citeasca blogul sau sa revina.

    RăspundețiȘtergere
  8. Doamne!sunteti fantastici!!!stati toti si dati din gura!romani tipici...haideti sa mergem in numar cat mai mare,hai sa facem un protest,hai sa semnam petitii,sa facem ceva,orice!animalele acelea sunt niste suflete minunate care ne incanta privirile...ne amintesc de copilarie...nu merita sa fie facut ceva pentru ele?a sta acasa sau a nu mai merge vreodata nu e solutia...ne place atat de tare sa bagam capul in nisip sau pur si simplu sa ne facem ca nu observam...atitudinea asta ne-a adus astazi unde suntem,oameni buni.trebuie sa incepem sa actionam...trebuie si putem salva gradina zoologica si nu numai...implicit romania!

    RăspundețiȘtergere