vineri, 5 iunie 2009

Merg la vot. Dar ce votez?

Ma consider un cetatean cu spirit civic si merg la vot de fiecare data cand e posibil. Singura data in care n-am mers a fost atunci cand au ajuns in turul doi Iliescu si Vadim. Nu, n-am mers nici macar sa votez rau cel mai putin rau. Nu puteam, chiar nu puteam sa il votez pe vreunul dintre ei. A, si in noiembrie, cand am fost toata luna la Bruxelles si n-am avut dreptul sa votez in strainatate.

Cand pun stampila, o pun in cunostinta de cauza. Sunt un votant constiincios, ma informez, citesc declaratii ale politicienilor, le urmaresc evolutiile in campanie, le citesc programele, mai ales aspectele care ma intereseaza in special.

Le spun intotdeauna prietenilor care refuza sa mearga la vot scarbiti de ce se intampla: daca nu mergi sa ii sanctionezi cu votul tau si sa il alegi pe cel care simti ca iti reprezinta interesele, nu te mai plange. Pasivitatea se plateste. Ok, multi contra-argumenteaza ca un vot nu schimba nimic, stiti toata gama asta de argumente. Un vot, nu, dar votul meu si votul tau si votul lui si votul altora intr-un final ar putea face diferenta.

Orice s-ar spune eu cred ca trebuie sa iti exerciti acest drept si aceasta obligatie. Asa ca merg la vot.

E adevarat, acum ma intreb pe cine sa votez? Am o idee destul de exacta pe cine nu, dar ma incurca foarte tare lista. Daca as putea face o lista cu oameni de pe mai multe liste, ar fi minunat. Stiu ce oameni nu vreau sa votez, stiu cine nu vreau sa ajunga in PE si ce oameni as vrea sa ajunga acolo. Pe toate listele exista politicieni care imi sunt profund antipatici, pe locuri eligibile.

Sa fie votul in alb o solutie?

Oricare ar fi optiunea, oricat de puternica este senzatia ca nu ai ce alege, trebuie mers la vot. Chiar daca ma intreb ce votez, mai am doua zile pana atunci sa ma decid. Stiu insa clar ca merg la vot.

11 comentarii:

  1. Doua posturi de televiziune finlandeze au pe site-urile lor cate o "masina de alegeri" care consta intr-o lista de 30 de intrebari la care candidatii au raspuns la intrebari iar publicul larg poate, de asemenea raspunde. "Masina" va spune apoi in ce proportie raspunsurile pesonale se potrivesc cu ale candidatilor, dand apoi o lista in care apare numele candidatului Y si procentul x% de potrivire, link la pagina candidatului, etc.

    RăspundețiȘtergere
  2. As putea spune ca a vota nu este numai un drept, este mai mult decat atat. Este o modalitate (singura reala, pentru majoritatea poputaliei) de a avea un cuvant de spus legat de cei care ne conduc. Si, in opinia mea, punand o stampila pe un buletin de vot (chiar si invalidandu-l) e si o modalitate de a-ti castiga un alt drept: acela de a comenta pe cei care castiga sau pierd alegerile, pentru ca intr-adevar ar trebui (cel putin in teorie) sa ne reprezinte; avem astfel dreptul de a-i trage la raspundere. Din contra, daca nici macar nu-ti dai silinta de a te deplasa pana la sectia de votare din colt, nu te intereseaza cine ne conduce nici macar in singurul moment in care chiar poti schimba ceva, cu ce drept poti sa-i critici? Daca cineva poate sa contraargumenteze, ii rog sa o faca in mod civilizat. (P.S. Adaug ca am votat de fiecare data cand am avut dreptul, in tara sau strainatate, chiar daca a trebuit sa ma deplasez sute de kilometri)

    RăspundețiȘtergere
  3. @Andi: total de acord cu tine, asta spun si eu adesea - cu ce drept comentezi, daca nici macar nu ai facut minimul efort de a te deplasa la sectia de vot, un minim de implicare civica?

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt satul de atatia deontologi care rasar ca ciupercile dupa ploaie in tara asta si indeamna populatia sa mearga la vot. Toti acesti politicieni care in pragul alegerilor sunt cei mai civici oameni posibili, ce au oferit prostilor care l-au votat? Toti sunt o apa si-un pamant, tara asta e distrusa, fugiti cat mai puteti cat de departe posibil. Nu merg la vot si nu voi merge probabil niciodata, doar in eventualitatea in care voi deveni cetatean al altui stat. Daca voi avea vreodata cu cine sa votez voi merge, dar doar sa merg sa votez nagativ, nu rezolv nimic. NU MERGETI LA VOT!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. @Birbal: e muzant, dar nu sunt un deontolog, sunt un cetatean. Cu spirit civic si civilizat. Eu nu ma gandesc, la fel ca tine, sa plec din tara. Eu vreau sa traiesc in tara mea si vreau ca oamenii sa devina mai civilizati si tara mea sa devina o tara civilizata. De-asta ma implic. La fiecare votare, prin fiecare hartie aruncata la cos, prin fiecare gest mic care e dovada unui comportament civiliza. Daca eu il am, daca il vor avea tot mai multi, atunci am speranta ca viitori mei copii vor avea sansa sa traiasca intr-o Romanie mai civilizata. Refuz sa fug, refuz sa cred ca romanii nu sunt sau nu vor deveni oameni civilizati.
    Cat despre vot, e o alegere personala. Nu merge la vot, Birbal, asteapta un moment si un politician care te conving!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Andi si altii ca el.: cu ce drept putem sa-i criticam daca n-am votat? Cu dreptul celor care, prin taxe si impozit, ii platim!

    RăspundețiȘtergere
  7. eu merg la vot si anul asta votez pntcd deal dracu oricum milut stie ce vorbeste

    RăspundețiȘtergere
  8. @Anonim (primul care mi-a raspuns):
    Hai sa facem o paralela: Intr-o mare companie pe actiuni, consiliul de administratie si presedintele sunt ales, prin vot, de AGA. Dar de lucrat lucreaza mult mai multi in respectiva companie. Are ceva de spus un angajat din esalonul inferior care are si o actiune despre cine conduce compania si modul in care o face daca nu voteaza in AGA? Dar daca voteaza?
    Si inca o chestie: tot prin taxe si impozite ii platesti pe toti cei asistati social, armata, profesorii, etc. Dar in privinta lor nu ai o putere de decizie! Singurii asupra carora poti singur sa decizi sunt cei pe care ii alegi (sau nu).

    RăspundețiȘtergere
  9. Unii zic nu mergeti la vot. Bun, perfect, unii tot se vor duce si sistemul actual face ca in final unii tot sa fie alesi - prefer sa ma duc sa votez in aia in care ceva mai mult incredere, decit sa iasa ceilalti in care nu am de loc. Prefer sa ma duc sa fac eu o alegere gresita, decit sa o faca altii pentru mine.

    RăspundețiȘtergere
  10. Catre Anonim de la primul comentariu si nu numai: incearcati http://www.testvot.eu/

    RăspundețiȘtergere
  11. @Andi: eu ma referam la dreptul de a-i critica, nu la (iluzia) deciziei - sa nu le confundam!

    RăspundețiȘtergere