marți, 24 noiembrie 2009

94.383 de voturi valabile in strainatate - 52.904 pentru Basescu, 16.449 pentru Crin si 11.717 pentru Geoana

Mai bine de jumatate dintre romanii din diaspora au votat cu Basescu, marea lor majoritate au votat cu ceea ce e considerat dreapta, daca adunam voturile lui Basescu si ale lui Antonescu. de altfel, liberalul s-a situat pe locul doi al preferintelor romanilor din strainatate.

In procente:
  • Basescu - 56,05% - 52.904 voturi
  • Antonescu - 17,43% - 16.449 voturi
  • Geoana - 12% - 11.717 voturi
Astazi am vazut un comunicat al unei asociatii de romani din Italia care spunea ca asociatia il sustine pe Mircea Geoana. Cat de reprezentativa este aceasta asociatie - in conditiile in care problema diasporei, mai ales in Italia, este faptul ca sunt multe asociatii de acest gen, cu un numar mic de membri, care nu au o voce semnificativa tocmai dintr-o lipsa de unitate?

Diaspora a fost mereu de partea lui Basescu in ultimii ani si ma asteptam la asta si acum. Eram curioasa sa vad cate voturi va acorda candidatului liberal. Intotdeauna diaspora a fost anti PSD, ceea ce se confirma si acum. Adunate procentele si voturile primilor doi clasati ies niste numere semnificative: 73,48% dintre voturi, adica 69.353.

Ca fapt divers, cine a mai obtinut voturi in diaspora:
  • Vadim Tudor - 5080 de voturi, surprinzator de multe, din punctul meu de vedere, dar probabil sunt multi care se simt mai romani, mai nationalisti fiind departe de tara
  • Oprescu - 3190 de voturi, cred ca n-au venit in ultimul an in Bucuresti :)
  • Becali - 2285 de voturi, steaua are fani si-afara :)
  • Kelemen Hunor - 999 de voturi
  • Remus Cernea - 949 de voturi, un scor bun

    Numărul voturilor valabil exprimate pentru referendumul naţional 2009 privind trecerea la un Parlament unicameral:

    Numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul “DA”………72 555
    Numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul “NU”………16 428

    Numărul voturilor valabil exprimate pentru referendumul naţional 2009 privind reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane:

    Numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul “DA”………83 336
    Numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul “NU”……… 6 077
  • 11 comentarii:

    1. Ar fi interesanta discutia si pe tari. De pilda in Olanda castigator a fost Crin Antonescu, urmat de Basescu, Geoana, Cernea.

      Cat despre reprezentativitatea unei anumite asociatii de romani in strainatate ... nimeni nu stie exact cati romani traiesc intr-o anumita tara/zona. Asta pe langa numarul de membri.

      RăspundețiȘtergere
    2. Cum comentam pe Hotnews , diaspora voteaza ca ardelenii . O fi un numitor comun in interpretarea realitatii politice nationale ?

      RăspundețiȘtergere
    3. Ce parere aveti despre “declaratiile pe propria raspundere, sub sanctiunea Codului Penal”?
      Eu am stat la coada mai mult de 2 ore din cauza asta.
      N-am gasit nicaieri in legislatia electorala necesitatea completarii unor astfel de declaratii. Eu unul m-am simtit scuipat in obraz in timp ce completam formularul. De acord ca cei care voteaza de mai multe ori trebuie pedepsiti, dar de ce trebuie sa mai semnam si declaratii, daca tot exista lege??? Who the fuck a inventat declaratia asta??? Poate fi dat in judecata pentru obstructionarea dreptului de vot? Propun ca pe viitor sa refuzam completarea formularelor absurde. Valabil si pentru formularul despre gripa porcina din avionul catre romania.
      Donkey Hot
      PS: mi-am varsat frustrarea si pe blogul lui bleen si pe cel al lui doc de pe hotnews, scuze de redundanta dar vreau sa pornesc un val.

      RăspundețiȘtergere
    4. @Donkey Hot: atata vreme cat nu vor exista liste electorale pentru strainatate, cu romanii inscrisi pe ele, va fi necesara completarea unor astfel de declaratii. asa se procedeaza si in tara cand votezi in sectii speciale sau pe liste speciale. inainte de a avea buletin de Bucuresti, puteam merge la orice sectie, dar am completat o astfel de declaratie, pentru ca votam pe liste speciale. e o modalitate de a descoperi sau evita, in primul rand, fraudele. n-as lua-o ca pe o jignire.

      cat despre formular, exista pe mai multe aeroporturi, am inteles. asta e, au existat cazuri de oameni iresponsabili care i-au imbolnavit pe altii, asa ca pe mine nu m-ar deranja un astfel de formular.

      de acord cu tine insa, exista o serie de formulare inutile. dar sincer astora le gasesc o justificare.

      RăspundețiȘtergere
    5. Draga Menaru,
      cum, in mod concret, poate completarea unui formular sa previna incalcarea unei legi sau imbolnavirea de gripa??
      legea e lege, daca o incalci, platesti. nu trebuie facute declaratii suplimentare. In Copenhaga am vazut multi care au renuntat sa voteze din cauza acestei pretentii absurde.
      Donkey Hot

      RăspundețiȘtergere
    6. Simplu: au existat suspiciuni ca se vor frauda alegerile si in strainatate, PSD, Titus Corlatean a spus asta. Completand formularul, declari pe proprie raspundere ca nu ai mai votat si esti sub incidenta penala daca, la o verificare a acestor declaratii, se descopera ca ai completat mai multe, votand astfel de mai multe ori, in mai multe sectii. e o asigurare ca asta nu se intampla. cum te prind daca incalci legea, daca nu completezi declaratia aia, cand nu figurezi in niste liste electorale, cum sunt in tara, cu adresa si buletin?

      cat despre gripa; in Romania, printre primele cazuri au fost din cauza unei tipe care a participat la o petrecere, intalnire de 10 ani, stiindu-se bolnava si o serie de colegi de-ai ei au stat cel putin in carantina. si ea refuzase sa completeze formularul si la acea vreme nu exista o sanctiune pentru asta. dupa acel caz, daca refuzai sa completezi formularul si intre timp se descoperea ca erai bolnav, suportai niste consecinte legale. aveau o modalitate de control.

      RăspundețiȘtergere
    7. Completare: partea proasta la declaratiile alea a fost ca nu s-au putut descarca de pe internet sa mergi cu ele gata completate. la referendumul din 2007 de suspendare a lui Basescu s-a putut asa, iar eu am mers cu declaratia completata. le-a luat ceva timp celor din sectia de vot sa inteleaga ca se poate si asa, dar au acceptat-o, ca scria in indicatiile de vot.

      RăspundețiȘtergere
    8. Necunoasterea legii nu salveaza contravenientul/infractorul de la amenda/pedeapsa. Nu e nevoie de declaratii suplimentare.
      Daca pana si tu aperi ideea completarii de formulare inutile, cronofage si jignitoare, inseamna ca societatea romaneasca s-a rinocerizat aproape complet. Trist.
      Donkey Hot

      RăspundețiȘtergere
    9. cred ca generalizezi inutil si tragi prea repede niste concluzii. sunt total impotriva birocratiei, dar m-am saturat atat de mult sa aud cum"se latra" in tara despre fraudare si tot felul de prostii incat daca se simt altii mai linistiti ca exista o forma de control, why not? prea sunt acuzati cu totii - si de aceasta data cei din ambasade - ca sunt rpegatiti sa faca nereguli. pana la urma, daca se pot descarca de pe site, nici nu e prea mare efortul si deranjul. la naiba, de cate ori esti pus sa completezi aasta? si poate ca pana peste 5 ani va fi votul electronic sau prin corespondenta si totul se va simplifica pentru romanii de-afara.

      RăspundețiȘtergere
    10. faptul ca inainte de a vota semnez lista electorala suplimentara care contine numele meu, codul numeric personal si adresa mi se pare absolut suficient ca forma identificare si control anti-frauda. cei ce semneaza mai multe liste incalca legea si trebuie pedepsiti. punct.
      Donkey Hot

      RăspundețiȘtergere
    11. Explicatia votului diasporei? De la distanta ai o imagine de ansamblu mult mai clara.

      S.

      RăspundețiȘtergere