luni, 2 noiembrie 2009

Crin Antonescu: Din 2013 toate tarile UE ar trebui sa aiba parlamente bicamerale. Gresit!

Am fost solicitata de B1TV sa comentez declaratia lui Crin Antonescu.
  • Din 2013, toate tarile Uniunii Europene vor avea forme de parlament bicameral. Ceea ce domnul Basescu nu spune oamenilor si nu spun nici prietenii sai, este ca noi riscam sa ne aflam in urmatoarea situatie: sa facem acest referendum acum, sa iasa «DA» pentru parlament unicameral, sa facem niste comitete si comisii, modificam Constitutia, mai facem un referendum sa se pronunte asupra articolului de Constitutie modificat si facem parlament unicameral din 2012. in 2012, facem alegeri si avem parlament unicameral si in 2013, conform reglementarilor UE, facem un nou referendum ca sa modificam Constitutia si sa avem parlament bicameral.
Voi comenta asta prin telefon, la "6! vine presa". E insa oportunitatea de a explica si aici de ce Antonescu greseste. Forteaza lucrurile.

1. UE nu poate impune o organizare a legislativelor statelor membre, este exclus, nu tine de competentele ei. Prin urmare, UE nu ne va impune din 2013 sa revenim la parlament bicameral, daca intre timp el va deveni unicameral.

2. Exista totusi o explicatie la ceea ce a spus Antonescu, adica probabil el a interpretat electoral o prevedere a Tratatului de la Lisabona.

Acest document, odata adoptat, va intari rolul parlamentelor nationale, care vor fi consultate inainte de adoptarea legislatiei europene, din dorinta ca deciziile UE sa fie luate la un nivel cat mai aproapiat de cetatenii sai. Astfel, parlamentele nationale trebuie sa se asigure ca UE intervine cu legislatie doar atunci cand se pot obtine rezultate mai bune la nivel comunitar. Acesta este principiul subsidiaritatii, care devine obligatoriu. Insa aceasta functie a parlamentului trebuie facuta de camera sau parlamentul - daca e unicameral - care are reprezentativitate teritoriala. Nu exista niciunde stipulat ca trebuie sa existe doua camere, dintre care una cu reprezentantivitate teritoriala. Daca exista o singura camera, dar ea are si reprezentativitate teritoriala, si demografica, atunci e perfect.

Ca sa fiu mai clara, in Germania, camera superioara a parlamentului - Bundesrat - reprezinta landurile, in timp ce Bundestagul reprezinta populatia, la fel ca Senatul in SUA si Camera Reprezentantilor. Este o organizare a parlamentelor statelor federale, in general.

Pe de alta parte, la statele unitare, precum Franta, Italia, Cehia, Irlanda, ca sa le numesc doar pe cele din UE, in general camera superioara supravegheaza deciziile camerei inferioare si este camera decidenta. Daca ne gandim la Senatul francez, cel olandez sau irlandez, membrii acestor camere sunt alesi indirect.

Nu vreau sa complic lucrurile: atata vreme cat la noi ambele camere fac cam acelasi lucru, daca acel parlament unicameral va avea si reprezentativitate demografica, si teritoriala - asa cum au ambele camere acum - atunci va putea exercita acel rol cerut de Tratatul de la Lisabona.

Este fortata asertiunea lui Crin Antonescu. UE iti poate cere, la nivel institutional, doar existenta agentiilor care controleaza implementarea aquis-ului, in niciun caz nu iti poate spune cate camere sa aiba parlamentul national. Nu poate face nici macar o recomandare in acest sens.

28 de comentarii:

  1. Corect, cu o mentiune: "Gresit!" e putin spus, pentru ca nu reflecta corect situatia. Gresesti atunci cand nu stii, atunci cand stii si spui intentionat ceva incorect se numeste minciuna sau manipulare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim pentru clarificari. Afirmatia d-lui Antonescu mi s-a parut cel putin scoasa din context, ca sa nu spun deplasata. Prea putini stiu ce se intampla la BXL asa ca e posibil sa mai auzim astfel de "gogosi" electorale.

    RăspundețiȘtergere
  3. "Democraţia este un mecanism care garantează că nu vom fi guvernaţi mai bine decât merităm." George Bernard Shaw

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga faci confuzie intre termeni. Reprezentare demografica insemna ca un parlamentar este reprezentantul unui anumit numar de electori (votanti).
    Reprezentare teritoriala insemna ca toate regiunile unei tari (in cazul romaniei: Moldova, Tara Romaneasca, Oltenia, Ardeal, Banat, Dobrogea, Maramures) sunt reprezentate in mod egal, fiecare regiune trimitand in parlament un numar egal de parlamentari, indiferent de populatia regiunii.
    Pentru conformitate studiati cursul de drept constitutional comparat al primului lacheu al stapanului dumneavoastra (dl. emil boc).
    Este normal ca Uniunea Europeana nu ne impune o organizare interna a guvernarii, dar de aici pana la a dinamita o intrega organizare doar pentru ca un parlament bicameral este mai greu de manipulat si de incalecat cu biciu este o cale lunga.
    Mie jena ca sunt din aceeasi natie cu asemenea oameni. Uni ca voi l-au facut dictator pe Dej, Ceausescu s.a.

    RăspundețiȘtergere
  5. Asa ... pasaricile lu' base ... bagati ... fara numar sa iasa base sa va dea si voua un corn cu ciocolata.
    Sclavilor!

    RăspundețiȘtergere
  6. multumesc; chiar am cautat azi ca nu intelegeam de unde vine

    p.s. nu ma pot abtine: crina antonescu?! :D :D :D

    RăspundețiȘtergere
  7. In timp ce romanii ar putea sa nu-si mai primeasca salariile si pensiile, in timp ce nr somerilor creste alarmant, Basescu arunca 61 de miliarde pentru un referendum pe care il foloseste ca instrument electoral

    RăspundețiȘtergere
  8. Da, cu o mica corectura: principiul subsidiaritatii exista deja, el nu "devine obligatoriu" abia acum cu Lisabona. Pana acum el nu putea fi invocat de parlamentele nationale, asta e ceea ce se schimba acum. Ma rog, astea sunt detalii nesemnificative.

    Intrebarea este: ce credibilitate are un "catindat" care ma minte in fata? Pentru ca in conditiile in care este jurist (si in plus sotia lui este europarlamentar) este putin probabil ca nu intelege noile schimbari pe care le aduce Lisabona.

    RăspundețiȘtergere
  9. mă bucur că am citit acest post, mă lămureşte şi pe mine - frunzărisem înainte Tratatul şi nu înţelegeam de unde pînă unde treaba cu bicameralismul.
    mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere
  10. Va felicit pentru acest comentariu de bun-simt, cum ar zice penelistii!

    RăspundețiȘtergere
  11. Poate cineva sa oblige aceste tari??
    ■Bulgaria, parlamentul unicameral are 250 de membri, la o populaţie a ţării de 7,3 milioane de locuitori
    ■Luxemburg, ţară cu 460.000 de locuitori, forul legislativ este de asemena unicameral şi are 60 de membri
    ■Malta (400.000 locuitori) are un parlament unicameral, ca şi Cipru (57 deputaţi la o populaţie de 770.000 de locuitori)
    ■Estonia (101 deputaţi la 1,3 milioane locuitori)
    ■Danemarca (179 deputaţi la o populaţie de 5,3 milioane locuitori), Finlanda (200 deputaţi la 5,1 milioane locuitori)
    ■Grecia (300 deputaţi la o populaţie de 10,6 milioane locuitori)
    ■Letonia (100 deputaţi la o populaţie de 2,3 milioane locuitori)
    ■Lituania (141 deputaţi la 3,5 milioane locuitori)
    ■Portugalia (230 deputaţi la 10,5 milioane de locuitori),
    ■Slovacia (150 deputaţi la 8,5 milioane locuitori)
    ■Suedia (349 deputaţi la o populaţie de 9 milioane locuitori)
    ■Ungaria (386 deputaţi la o populaţie de 10,2 milioane de locuitori).

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc pentru post, chiar am cautat de saptamana trecuta de unde ar putea sa-i fi venit afirmatia.
    Poate putin offtopic si mai putin informat dar am cateva intrebari.
    1 Interpretez eu gresit sau tratatul cam cere totusi in caz de bicameral una din camere sa aiba reprezentanta teritoriala?
    Daca da, atunci:
    2. In cazul ca ramanem la forma actuala de bicameral in care din cunostinata mea nu prea are reprezentare teritoriala nici una, care ar fi situatia din 2013?
    3. Si mai offtopic: la britanici are vre-una din camere reprezentare teritoriala? Daca nu, ei ce vor face la cat de traditionalisti sunt?

    RăspundețiȘtergere
  13. Dar nu ar fi mai bine sa pastram totusi doua camere, doar sa le schimbam functiile in asa fel incat sa fie mai eficient pentru popor?

    RăspundețiȘtergere
  14. Am cautat si eu prin legistatia EU sa vad de unde si pana unde afirmatia Crinului si n-am gasit nimic. Felicitari ptr. munca de informare!!
    In plus vad ca ai niste genii de comentatori 'contra' pe masura genialitatii manipularii lui Crin. Un anteanonim aci deja ne-a federalizat Romania pe landurile 'Moldova, Tara Romaneasca, Oltenia, Ardeal, Banat, Dobrogea, Maramures' si ca sa te convinga de justetea afirmatiilor lui te trimite la actuala constitutie a Romaniei. Acu eu in constitutia noastra n-am gasit niciunde altceva decat 'stat unitar'...

    RăspundețiȘtergere
  15. Excelent articol. Ma bucur ca exista oameni care pot comenta in cunostinta de cauza si care pot combate cu argumente imbatabile toata pleiada de mincinosi din PNL si PSD

    RăspundețiȘtergere
  16. Cum poti sa dezinformezi si apoi sa ceri respect? Bun simt pentru cine? Clientela electorala?

    RăspundețiȘtergere
  17. eram convins ca floarea minte
    felicitari pentru explicatii !

    RăspundețiȘtergere
  18. Va multumesc tuturor celor care ati apreciat postarea si ati inteles demersul: ideea mea nu era in niciun fel sa ma implic in batalia politica interna pro sau contra referendumului. Ideea era sa arat ca cineva s-a hazardat cu o asertiune. Putea sa o faca oricine, daca nu era corecta trebuia semnalat. Marturisesc ca am primit ajutorul in a gasi explicatia de la un specialist pe afaceri europene, probabil printre putinii din Romania, Vasile Puscas. Ii mulltumesc si pe aceasta cale. Astfel de afirmatii, bazate pe faptul ca oamenii stiu putine despre UE totusi, sunt folosite in batalia politica interna, ceea ce mi se pare regretabil. Dar in politica totul e permis, nu, potrivit politicienilor romani.

    RăspundețiȘtergere
  19. Pai sigur ca trebuie ca din banii nostri, adica din impozitele si taxele noastre sa tinem sute de parlamentari, ceea ce nici SUA nu-si permite! Domnu Crin, fost dascal intr-un sat uitat de lume (a uitat sa mentioneze ca a obtinut acel post pentru ca a avut rezultate slabe la invatatura), apoi muzegraf de Tulcea ne mai serveste o gosoasa electorala. O fi invata-o de la noua sotie, de cand dansa e prin PEeuropean. Da macar da-ar fi cu dulceata de caise, poate ca am digera-o mai usor.Asa ne cam sta in gat. Sa va fie rusine! Vreti numai privilegii. Nu va mai satura Dumnezeu. Si Crinulet se mai da si liberal.

    RăspundețiȘtergere
  20. Ma ia mai incetati sa tot spuneti de Crin Antonescu ca dabia a iesit si el in lume de la fost invatator sa ajunga presedinte....Nu uitati ca asa cum e el are bunul simt fata de acest popor in care Basescu l-a scuipat,din banii pe care ii strangea se ducea sa se distreze...fisa castiga concursuri...uitati unde se duc banii nostrii...la distractia lui Basescu!vreti din nou acest balci?

    RăspundețiȘtergere
  21. Dincolo de toate comentariile, unicameral sau bicameral, 500 sau 300 este o diversiune și o jignire la adresa inteligenței românilor. Bugetul sau corupția nu se rezolvă prin vorbe goale despre nimic.
    Vom mai discuta despre acest subiect și peste 3 ani, cu siguranță.

    RăspundețiȘtergere
  22. il vrem pe Crin,o sa-l avem! si o sa revin cu un comentariu dupa alegeri in care o sa ma bucur de Presedinte. Jos Ceausescu…pardon, Basescu. http://crinpresedintero.blogspot. com

    RăspundețiȘtergere
  23. mamamamaaaa! bai nu am vazut natie mai imbecila....cum unu/una ofera niste informatii in legatura cu un subiect in care multi nu au habar..gata! "excelent scris" "PDL PDS = Mincinosii" etc. etc. Ceea ce imi arata ca suntem un popor care merge pe principiul "tot ce zboara se si mananca" si ne meritam soarta...fratilor intrati pe net la UE si incercati voi sa gasitit raspunsurile daca chiar va intereseaza, nu mai fiti papagali ca o sa ajunge-ti sa va plangeti de mila.
    Apropo daca el vroia sa scada numarul la maxim 300 nu trebuia sa faca niciun referendum...dar lasa ca popoooorul romaaan e proooost domne.
    P.S. Ce o sa mai chitzaiti voi de foameeee cu baseeeee.

    RăspundețiȘtergere
  24. @menaru :
    regulie de postare pe blog implica permisivitate pentru activisti ?
    sa intelegem ca ii sprijini si tu ? :)
    http://www.romanialibera.ro/a170269/autodenunt-doua-saptamani-i-am-haituit-pe-internet-pe-adversarii-lui-crin-antonescu.html

    RăspundețiȘtergere
  25. @Anonim 23 noiembrie: de unde ai ajuns la ideea ca ii sprijin? eu validez orice comentariu care nu contine injurii si insulte, altfel nu cred ca am timp sa stau si sa ma gandesc ca e un mesaj de la postaci sau nu. pana la urma, mi-am propus sa nu cenzurez comentarii decat daca ele sar calul.

    RăspundețiȘtergere
  26. Acum ca au majoritate in parlament, vor ca parlamentul sa decida tot. In realitate, toti ii vad ca pe o adunatura de excroci.

    RăspundețiȘtergere