vineri, 20 noiembrie 2009

De ce-ar fi crestinismul o religie mai buna decat islamul?

"Am crestinat un copil musulman. Cred ca e cea mai buna fapta pe care am facut-o", a spus Traian Basescu.

M-a contrariat din momentul in care am auzit-o. Pentru ca mecanismul din spatele acestei asertiuni este urmatorul: daca e o fapta buna, inseamna ca islamul este o religie inferioara crestinismului, nu?

De ce-ar fi crestinismul o religie superiora?

Basescu a fost cu aceasta asertiune total politically incorrect. Este uimitor, pentru ca e asertiunea unui personaj laic - nu cap al bisericii sau cleric - intr-o tara laica.

Mie, ca om care are un tata tatar, deci musulman, dar botezata in religia ortodoxa, mi s-a parut extrem de gresit ceea ce a zis Basescu. Repet, a exprimat suprematia crestinismului asupra islamului. Nu sunt o persoana religioasa, nu sunt crestin practicant, nici nu am nostalgii ca n-am fost crescuta in religia musulmana. Insa ca jurnalist, nu pot sa nu remarc aceasta greseala.

In America, i-ar fi fost fatala, probabil. In Romania..... ramane de vazut.

27 de comentarii:

  1. Intrebarea pe care o puneti in titlu nu poate avea un raspuns univoc si nu poate fi dat in cateva cuvinte.
    Oricum, referitor la dezbatere trebuie sa recunosc că de data asta am ramas dezamagit de CRin Antonescu. Prestatia lui de astazi nu l-a ajutat prea mult in vederea scrutinului de duminica. DEtalii si argumente, daca sunteti interesati, gasiti la mine pe blog.

    In pofida acestor dezamagiri, Crin Antonescu continua sa fie optiunea mea pentru alegerile de duminica.

    RăspundețiȘtergere
  2. Anne-Marie,
    mare greseala, intr-adevar si total politically incorrect, pentru ca poate fi interpretata si in modul asta. Dar nu cred ca e interpretarea pe care o dai tu e si cea reala.
    Poate daca citim tot suna altfel:
    Am avut un secund. Se numea Ionescu. Între timp a devenit comandant. La un moment dat a murit, el fiind căsătorit cu o musulmană. Copilul rezultat din căsătorie a trăit în religie musulmană. După un timp de la moartea tatălui, la care am ţinut foarte mult, a venit mama musulmană la mine şi la soţie şi ne-a spus: «Aş vrea să botezaţi copilul pentru că ceea ce-mi doresc este ca Oana să meargă la mormântul tatălui să pună un buchet de flori din când în când». Şi am creştinat un copil musulman. Cred că este una dintre cele mai bune fapte pe care le-am făcut.

    RăspundețiȘtergere
  3. S-a folosit de un cliseu inradacinat "musulman adica pagan". Desigur are si scuza facila ca fapta buna a facut-o pentru fata respectiva si nu pentru triumful crestinismului.
    Apropo, se spune ca mama sa e tatara.

    RăspundețiȘtergere
  4. Din cate am inteles mama copilului i-a rugat pe sotii Basescu sa-i boteze copilul.O rugaminte din partea vaduvei unui prieten decedat nu cred ca se poate refuza.
    Daca se intampla acum 5-600 de ani poate ii vedeam chipul pictat la Voronet,in zilele noastre pare un gest desuet,mai ales in randul "liber-cugetatorilor".
    Si....da,ai dreptate,crestinismul nu are nicio valoare in fata Islamului,pentru ca cel dintai se macina din interior precum Imperiul Roman.Musulmanii nu trebuie sa faca niciun gest,doar sa priveasca linistiti cum se prabuseste crestinismul si poate sa invete din greselile care au dus la aceasta pierdere a credintei.
    Cu stima...Tot un crestin nepracticant!!!
    Cu Iliescu suntem trei!

    RăspundețiȘtergere
  5. O, islamul nu este o religie inferioara crestinismului, atata doar ca de cate ori ne prind, ne taie marunt.

    Nu ar fi rau sa cunosti, ca jurnalist, politica lor religioasa,desigur, total politically correct, in Europa, felul agresiv in care nu doar se infiltreaza ci exclud orice european alb(nu doar crestin) din locurile cucerite cu mandat de la Alah.

    RăspundețiȘtergere
  6. "In America, i-ar fi fost fatala, probabil. In Romania....." In Romania da bine la prostime , dar vina nu-i a lui ci a voastra a jurnalistilor pentru ca i-ati trecut cu vederea multe altele asemenea , ba chiar l-ati incurajat , radeti cand hahaie cand spune mitocanii ...voi nu ati invatat ca rolul vostru este de a amenda orice mic derapaj al politicienilor si de a educa boboru'

    RăspundețiȘtergere
  7. România nu este o țară laică

    RăspundețiȘtergere
  8. Anne-Marie,
    poti sa tragi concluzia ca prin ceea ce a spus pres. Basescu a afirmat suprematia ortodoxiei; eu as numi asta o interpretare posibila, dar nesustinuta. In primul rand el nu afirma asta. El se limiteaza la a relata o anecdota al carei sens primar este ca Basescu se considera un om bun pentru ca a ajutat o familie de oameni apropiati. Acum, desigur, se poate comenta ca daca un crestin trebuie sa ajute un musulman - inseamna ca raportul de forte dintre cele doua religii ii este defavorabil celui de-al doilea (in mod similar, B. putea fi considerat rasist pentru pentru ca a botezat un tigan). Dar nu cumva acest mod de a rationa ne face sa punem la indoiala orice fapta "buna" si sa vedem in fiecare mana de ajutor intinsa unui om doar o noua forma de discriminare?

    RăspundețiȘtergere
  9. eu cred ca ai inteles gresit. ideea nu era ca acel copil a trecut de la o religie la alta, ci ca a fost botezat pentru a duce flori la mormantul tatalui sau. cu alte cuvinte nu actiunea in sine, ci contextul. si daca ai fi chiar atat de politically correct(a) ai da si tu tot citatul nu doar o fraza scoasa din context (ca asta ar insemna lasitate, nu? :D ). gasesti transcriptul pe pagina electronica a Romaniei libere.
    btw, iti scriu chiar din State. nu m-a oripilat deloc povestea presedintelui, dimpotriva, si nu cred ca acest lucru se datoreaza faptului ca am oaresce parti italiene si evreiesti in mine.

    RăspundețiȘtergere
  10. Cred că nu aţi fost atentă. De ce a fost boezat? Acel copil a fost botezat ca să poată aprinde fitilul unei lumînări la mormîntul propriului său tată, iar nu fitilul unui calup de dinamită.

    RăspundețiȘtergere
  11. Politically correct - un mod de a minti? Ce ne dorim, sa mintim, sa ne mintim, sa debitam afirmatii invatate in care nu crede nimeni sa fim un fel de calculatoare sau sa ramanem oameni cu opinii, trairi, greseli dar si cu realizari deosebite? Nu sunt credincios dar aceasta sintagma se aplica la orice. Suntem invatati in ultimul timp ca trebuie sa iubim, sa acceptam sau macar sa declaram atasamentul nostru fata de oricine/orice ca sa fim "corecti" fata de ceilalti dar nu neaparat fata de noi...

    RăspundețiȘtergere
  12. de ce e mai buna religia crestina?
    in esenta, ca religie, cu nimic.

    in practica, ca implementare?
    e mai buna pentru ca i s-a interzis sa se amestece in treburile statului.

    dracu

    RăspundețiȘtergere
  13. multumesc proniei ceresti :) ca nu locuiesc intr-o tara in care ai fi linsat daca ai sugera ca o religie precum crestinismul ar fi superioara islamismului. dincolo de asta, insa, si fara intentia de a apara o interventie a lui basescu, nu cred ca ideea de baza era asta. a crestina inseamna a boteza, or in comunitatile romanesti, botezul nu se reduce doar la aspectul religios, ci este si o ocazie de aprofundare a legaturilor cu comunitatea atat a celui botezat, care-si face intrarea in comunitate, practic, cat si a celui care boteaza. oricum, pentru cea mai buna fapta, e cam putin.
    mai mult a facut geoana, care a reusit sa nu fie dat afara de soacra din casa :)

    RăspundețiȘtergere
  14. S-a exprimat gresit. S-a referit la faptul ca acea fata poate acum aprinde o lumanare la mormantul tatalui ei.

    RăspundețiȘtergere
  15. "Extrem de gresit" - extrem de limba romana!

    Stimata doamna, denaturati spusele lui Basescu: el se referea la gestul de compasiune, a botezat o fata LA RUGAMINTEA mamei, n-a pornit o cruciada, n-a convertit cu forta sabiei.

    Jurnalistii la noi sunt cunoscuti pentru proasta lor informare in materie de religie si cultura. Diferente intre crestinism si islam sunt, destule, ca sa intelegeti de ce Basescu are dreptul sa fie miscat mai mult de Iisus decit de Mahomed. Deocamdata, ati trintit o postare mediocra, de biet circotas.

    RăspundețiȘtergere
  16. da, e corect. Politically incorrect a fost asertiunea lui Basescu. Daca insa o punem in exact contextul in care a povestit momentul chiar gresitorul, totul se nuanteaza. Mama fetei, femeie de religie musulmana care nu a renuntat la religia sa prin casatorie, a venit si i-a solicitat increstinarea fiicei sale pentru a putea copila sa vina sa-i aprinda tatalui o lumanare la capatai. suna patetic, stiu, dar poate ca suntem noi multe prea blazati pentru a accepta lucrurile asa cum ne sunt comunicate. Cautam sa vedem lucrurile din spate chiar si in evenimente simple. Nu stiu care este cultul mortilor la musulmani, dar poate e indeajuns de diferit incat o mama sa simta nevoia sa-i schimbe religia copilului pentru ai permite o comuniune cu parintele raposat... poate... Eu personal cred ca Basescu se referea la o fapta buna facuta prin raportarea la familia unui prieten si nu o fapta extraordinara pentru umanintate.

    RăspundețiȘtergere
  17. Romania nu este America. Multe lucruri care ar fi fost fatale celorlalti candidati sunt mult mai relevante decat aceasta (mica) greseala a lui Basescu. Spun mica nu in mintea mea, dar in contextul demografic al Romaniei.
    Haideti sa vorbim de exemplul dat de candidati prin nerespectarea formatului dezbaterii. Aici vorbesc despre interpelari peste timpul alocat si peste discursul celorlalti candidati. Aceasta gresala este una majora si denota exact lipsa de respect fata de lege/moralitate/audienta. Este atitudinea unor oameni care se cred deasupra oricaror reguli.

    RăspundețiȘtergere
  18. Pentru un crestin, religia crestina e superioara altor religii. La fel cum pentru musulman, cea islamica e superioara. Basescu e crestin.

    RăspundețiȘtergere
  19. Ce va (mai) mira in exprimarea lui T.B. ?...
    Acum citeva zile, declara intr-un interviu (foarte senin si sobru !) ca el "n-a jignit pe nimeni degeaba" (?!...).
    Avea dreptate cu scoala care scoate filosofi ...
    Concluzia : AFARA PLOUA. Sa traiti bine !

    A.M.R. 1.

    RăspundețiȘtergere
  20. Eu as pune alaturi cele trei "fapte bune"; Geoana - un tembel (o fi fost o gluma ? chiar crede ca e o fapta buna sa nu-ti dai soacra afara din casa ?); Antonescu - oK, decent, dar nu ne-a spus despre ce e vorba, ce facea, se scuza pentru povestile care circula pe seama sa ?; Basescu - o poveste emotionanta: a crestinat un copil pentru a putea aprinde o lumanare la mormantul tatalui decedat ...
    Pe mine m-a impresionat Basescu, m-a lasat rece Antonescu si m-a cam intrigat Geoana (chiar e prost ? daca e pus sa recite o poezie e OK, dar cand improvizeaza, e dezastru, ori inteligenta e ceea ce folosesti cand nu ai o reteta, deci avea Iliescu dreptate ?)

    RăspundețiȘtergere
  21. Tin sa zic asa:
    Protestul dumneavoastra estedin categoria celor care au dus la respingerea lui Butiglone pentru ca a zis ca din punct de vedere al lui ca si crestin homosexualii pacatuiesc.
    Este un lucru care cenzureaza libertatea de exprimare a persoanei Traian Basescu. Basescu, ca orice om, are dreptul de a considera credinta lui ca buna si pe a altora ca gresita si de asemenea are dreptul de a spune asta. Nu a strigat " moarte musulmanilor", nici macar nu a afirmat ce intelegeti dumneavoastra. Dar chiar daca ar fi zis-o de-a dreptul, tot nu era gresit.
    A te exprima liber nu este altceva decat un drept fundamental. A, ca poate deranja, e altceva. Dar toleranta si pluralismul nu implica acceptarea valorilor celorlalti ci acceptarea dreptului lor la co-existenta si la libertate.

    RăspundețiȘtergere
  22. nu e doar politically incorrect, e ilogic; daca zicea am convertit un ateu era tot incorect, dar ai fi zis ca mizeaza pe asocierea ateismului cu comunismul; un musulman crede in allah, adica in dumnezeu; acelasi lucru crede si un crestin; fapta e deci o non-fapta; cu alte cuvinte, logica este in suferinta...

    RăspundețiȘtergere
  23. @Zorin
    Logica e in suferinta, dar a dumneavoastra.

    RăspundețiȘtergere
  24. Basescu poate fi cum vrea el, ar fi pacat sa irosim timpul si neuronii disecand daca ce a zis sau a vrut sa zica e intr-ul fel sau altul. :))
    Dar o discutie privind superioritatea unei religii asupra alteia... asta e ceva incitant, dar complet inutil, cred eu. :)
    Pentru informare... cateva crampeie de informatie :) Crestinii (si evreii) sunt pentru Islam "oamenii Cartii" (Biblia). In general Coranul vorbeste de bine oamenii Cartii. Isus este pentru Islam unul dintre profeti, dar Muhammad este ultimul, care completeaza revelatiile. Jihad-ul are mai multe "trepte", dintre care cea mai "inaltatoare" (pentru recunoasterea meritelor in "Raiul" musulman) este "lupta" cu cuvantul (si "Cartea zicea ca "la inceput a fost Cuvantul"). Convertirea la Islam este voluntara. Daca mai gasesc topicul zilele astea, revin. :))))

    RăspundețiȘtergere
  25. nu pot sa cred....
    nimeni nu s-a gandit la varianta simpla si evidenta?
    Omul a botezat un copil musulman. A creat o punte intre copil musulman si tatal sau crestin. Si a avut intelepciunea sa treca peste rivalitatile religioase pentru a crea aceasta punte.
    Asta e fapta buna.

    RăspundețiȘtergere
  26. Cu respect, doamana, indraznesc sa postez si eu un comentariu acestui articol. Pentru prima oara am ajuns pe blogul dumneavoastra si am ramas placut surprins de articolele postate, dar acesta ma dezamagit complet.
    Pe langa faptul ca doriti tot mam multi vizitatori pe blog si tot mai multi cititori nu cred ca asta este metoda potrivita de a o obtine, prin afirmatii controversate, fara nici macar un argument solid din partea dumneavoastra, prin topicuri foarte controversate ca "razboiul cuvintelor" intre islamism si crestinism.

    Totusi o sa dau un raspuns afirmatiei dumneavoastra, macar ca nu cred ca va cantari un gram in ceea ce va priveste.
    Am studiat Islamul si practic crestinismul. Diferentele sunt atat de evidente incat nu poate ramane nimeni impartial privind din aceasta persepctiva diferentele dintre cele doua religii.
    Personal cred ca cea mai mare hiba a Islamului este nesiguranta de a sti ca vei ajunge in rai, de a fi mantuit, de a fi iertat. De altfel, crestinii nepracticanti sunt in aceasi ipostaza. Si tocmai aceasta nesiguranta este certitudinea ca nu vor ajunge la tinta dorita.
    Un musulman care a continuat postul Ramadan inca cateva zile, pentru a face ca balanta faptelor sa se incline inspre bine si sa fie iertat de anumite pacate, a fost intrebat daca stie ca aceste zile este de-ajuns pentru a fi iertat si a avea certitudinea ca a facut ce trebuie, sau cat trebuie sa faca pentru a avea certitudinea ca este iertat sau mantuit, raspunsul acestuia a fost ca nu stie si nu poate sti niciodata.
    In schimb, crestinismul ofera speranta mantuirii, nu prin fapte ci prin har (favor nemeritat). Crestinii practicanti stiu ca ei sunt mantuiti si iertati de pacate nu prin faptele lor, ci prin jertfa ispasitoare a Domnului Iisus Hristos, prin care acesta a luat pacatele noastre asupra Lui si a platit pretul pacatului (moartea) pentru noi oamenii. Lucrurl acesta se face doar prin credinta in Domnul Hristos ca Domn si Mantuitor, Rege al vietii noastre si stapan absolut. Crestinul astfel incepe o relatie cu Dumnezeu, o relatie ca a unui tata cu fiul lui, omul avand libertatea deplina sa faca ce doreste, insa cu responsabilitatea de a plati consecintele pentru faptele lui rele.

    Nu stiu cat m-am facut inteles, toate argumentele mele pornesc in urma studierii Islamului si al practicarii crestinismului. Cum banuiesc ca nu ati citit vreodata Biblia si nu stiu daca veti aloca timp pentru aceasta activitate, va recomand cartea:

    Kateregga, Badru D., and David W. Shenk 1985 Islam and Christianity; A Muslim and a Christian in Dialogue

    este scrisa in limba engleza, o discutie intre un teolog musulman si un teolog crestin, cu doctorate terminate si urmasi pasionati ai religiei lor, prieteni si colegi la o universitate.

    O puteti comanda de pe internet sau o puteti gasi in biblioteca Centrului Roman de Studii Transculturale de la Agigea, Constanta.

    RăspundețiȘtergere
  27. Ei bine, asta este unul din motivele in care prefer sa locuiesc in Romania: corectitudinea politica este aproape inexistenta, iar lucrurile evident adevarate (ca cel din intrebarea ta) se pot afirma fara frica de a fi comis "a thought-crime". Si eu sint botezat ca ortodox si sint neparcticant, dar in ultimul timp am urmarit manifestarile Religiei Pacii si am comparat-o cu crestinismul... sint de acord cu afrimatia: crestinismul este superior islamului. Apoi, delcaratia lui Basescu nu mi se pare in nici un fel condamnabila pentru ca Romania este un stat 95% de crestini. Omul sustine lucrurile pe care le sustin majoritatea oamenilor tarii, sustine caracterul crestin al Romaniei.; Contrar viziunii sustinute de multiculturalism (anticrestina/anticapitalista/relativista si proislamica) care este o aberatie ideologica, cu bazele nu in realitate ci in marxism, exista lucruri ce sint superioare (preferabile, daca vrei, indiferent de contextul social in care ai crescut, care transced constructele sociale) altor lucruri.

    RăspundețiȘtergere