miercuri, 11 noiembrie 2009

Eurodeputatii care fraudeaza banii PE platesc cu inchisoare, in Marea Britanie

Presa britanica este probabil cea mai vigilenta in privinta banilor europeni cheltuiti de alesi, adica de eurodeputati. De altfel, e foarte vigilenta si in privinta lirelor britanice cheltuite de alesii lor. iar scandalul din iarna, de la inceputul anului.

Ei bine, un fost eurodeputat - Tom Wise, din UK Independent Party - a fost condamnat miercuri la doi ani de inchisoare pentru fraudare de fonduri europene, informeaza European Voice.

Wise a recunoscut ca a folosit mai mult de 40.000 de euro din banii primiti de la Parlamentul European pentru a cumpara vinuri fine si a plati datoriile de pe cartile de credit. Smecheria pe care o facea era sa plateasca un asistent cu 500 de euro pe luna din totalul de 3000 pe care ii primea lunar pentru cheltuieli administrative, bagand in buzunar restul banilor.

Asta s-a intamplat in perioada 2004-2005, iar o publicatie britanica a dezvaluit smecheria.

Ceea ce a facut britanicul este o practica ce s-a mai repetat, si la eurodeputati nemti, probabil si francezi. De-asta s-au si schimbat regulile PE in privinta statutului si a retributiei asistentilor. Numai ca, deocamdata, eu n-am auzit de un caz similar in ultima vreme, in care un fost parlamentar european sa fie condamnat la doi ani de inchisoare. S-ar putea sa-mi scape mie asta si sa existe.

Pe de alta parte, nu ma mira ca s-a intamplat in Marea Britanie. La obsesia presei de-acolo ca alesii, fie ei in tara sau la Bruxelles, toaca banii contribuabililor, iata ca exista si rezultate.

5 comentarii:

  1. very good attitude, both of the British Media and of the Justice!

    RăspundețiȘtergere
  2. N-am acum linkuri, insa daca aveti timp studiati cum se reflecta scandalul din UK acum in Franta .. sau mai bine zis cum incep si francezii sa-si puna intrebari si ce raspunsuri incep sa apara ..

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma intreb daca nu are de-a face si cu faptul ca respectivul domn e euro-sceptic ... astept cu nerabdare o condamnare a cuiva din mainstream-ul european ...

    RăspundețiȘtergere
  4. Aceasta lege propusa de Marea Britanie consider ca este o lege de bun simt. Probabil vor trebui sa mai treaca ani buni pana si in Romania sa existe o lege asemanatoare.
    Toate problemele pornesc de la faptul ca oamenii in general (si apoi cei care ajung parlamentari in special) au uitat care este menirea parlamentarului, si anume sa serveasca poporul, tara etc. A fi parlamentar inseamna a te pune in slujba cuiva, nu a te pune deasupra tuturor.
    In vremea lui Carol I parlamentarii nu erau platiti deloc. Intr-un fel era bine!

    RăspundețiȘtergere
  5. Tot referitor la Europa, va propun urmatorul articol. As vrea sa stiu cum vedeti dvs. lucrurile:
    http://patrascudan.wordpress.com/2009/11/10/islamul-si-viitorul-europei/

    RăspundețiȘtergere