miercuri, 25 noiembrie 2009

Femeile lui Barroso

Barroso s-a mai linistit probabil acum, cand si ultimele state UE au nominalizat comisarii. Parlamentul European a tot dat semnale ca e nemultumit de echilibru de sexe din Comisie, iar Barroso a insistat la liderii statelor membre sa nominalizeze femei. Dupa desemnarea lui Catherine Ashton ca sef al diplomatiei europene, parca apele s-au mai linistit.

Barroso a fost marti la Strasbourg si le-a dat vestea buna eurodeputatilor: "Am sa va dau o veste buna. Actuala comisie va avea noua femei, cu una in plus fata de comisia anterioara", le-a spus el. In urma cu o saptamana erau doar trei, dar dupa nominalizarile Greciei, Olandei, Danemarcei, Irlandei, cu Danemarca si Olanda facand nominalizari marti, situatia s-a schimbat.

Acum incepe impartirea portofoliilor si sarcina lui Barroso nu este simpla deloc. Tarile mari ale UE si-au indicat preferinta pentru portofoliile economice, pe de alta parte fosti comisari, renominalizati de tarile membre, vor si ei un portofoliu mai consistent decat anteriorul. Politic, se remarca o dominanta a PPE in Colegiu.

Iata care sunt variantele vehiculate de presa occidentala si care este echipa:

Austria - Johannes Hahn (PPE - populari, conservatori, centru-dreapta)

Belgia - Karel De Gucht (ELDR - liberali), fost comisar pentru dezvoltare

Bulgaria - Rumiana Jeleva (PPE) tinteste extinderea, insa are cuncorenta pe post Cehia.

Cipru - Androulla Vassiliou (ELDR), fost comisar pentru sanatate

Cehia - Stefan Fuele (PES - socialisti)

Danemarca - Connie Hedegaard (PPE) va obtine, dupa toate probabilitatile, portofoliul nou creat al schimbarilor clomatice

Estonia - Siim Kallas (ELDR), fost comisar pentru audit

Finlanda - Olli Rehn (ELDR), fost comisar pentru extindere, si-ar dori acelasi portofoliu

Franta - Michel Barnier (PPE) ar obtine piata interna, spun ziarele franceze, insa nu se stie daca serviciile financiare vor fi lasate in acest portofoliu, spre tema celor din City of London, pe care francezul ii ameninta cu o foarte stricta reglementare. Barroso insa are in vedere transfromarea serviciilor financiare intr-un portofoliu separat.

Germania - Günther Oettinger (PPE) - presa germana scrie ca ar obtine portofoliul industriilor, insa i se va mai adauga ceva, pentru a fi mai consistent. Pe de alta parte, European Voice sustine ca Germania isi doreste portofoliile afaceri economice si monetare (detinut pana acum de Spania) sau energie.

Grecia - Maria Damanaki (PES)

Ungaria - László Andor (PES)

Irlanda - Maire Geoghegan Quinn (ELDR)

Italia - Antonio Tajani (PPE), fost comisar pentru transporturi

Letonia - Andris Piebalgs (PPE), fost ocmisar pentru energie

Lituania - Algirdas Šemeta (PPE), fost comisar pentru buget

Luxemburg - Viviane Reding (PPE), fost comisar pentru societate informationala, ar vrea sa fie comisar pe piata interna, insa se pare ca sansele sale sunt foarte reduse, existand si posibilitatea crearii unui portofoliu mai amplu de inovatie, cercetare si societate informationala care sa ii fie atribuit.

Malta - John Dalli (PPE)

Olanda - Neelie Kroes (ELDR), fost comisar pentru concurenta ar putea obtine, potrivit presei olandeze, portofoliul societate informationala si un post de vicepresedinte al CE, insa se pare ca ea isi doreste obtinerea portofoliului comert, detinut pana acum de Ashton.

Polonia - Janusz Lewandowski (PPE), fost comisar pentru dezvoltare regionala. Polonia si-a exprimat optiunea pentru buget si portofoliul angajare, afaceri sociale.

Portugalia - presedintele José Manuel Barroso (PPE)

Romania - Dacian Ciolos (PPE) este propunerea certa a Romaniei, care tinteste agricultura. Surse de la Bruxelles mi-au spus ca Ciolos are mari sanse sa il obtina, mai ales ca sprijinul Frantei este inca foarte puternic.

Slovacia - Maros Sefcovic (PES)

Slovenia - Janez Potocnik (ELDR), fost comisar pentru educatie

Spania - Joaquín Almunia (PES), fost comisar pentru afaceri economice si monetare, si-ar dori sa isi patreze portofoliul, insa exista optiunea spaniola si pentru concurenta.

Suedia - Cecilia Malmström (ELDR) - Suedia este puternic interesata de portofoliul pietei interne, dar are ca alternative extinderea sau drepturile fundamentale, portofoliul nou creat de Barroso ca sa-i multumeasca pe liberalii europeni si desprins din mult prea cuprinzatorul portofoliul initial justitie, afaceri interne si drepturi fundamentale.

Marea Britanie - Catherine Ashton (PES), Inalt reprezentant pentru politica externa, vicepresedinte al Comisiei, fost comisar pentru comert

Este absolut evident ca in urmatoarea saptamana vor aparea o multime de variante privind imaprtirea portofoliilor. La fel cum evidenta este audierea echipei lui Barroso in Parlamentul European in ianuarie, incepand cu 11 ianuarie. Doar Catherine Ashton va fi audiata in curand, intrucat mandatul ei incepe in decembrie.

Pana acum, eurodeputatii trimiteau semnale ca vor pica la audieri comisari, pentru ca nu se realizeaza echilibrul intre sexe. In acest moment, chiar daca doar 9 din cei 27 de comisari sunt femei, este un numar mai mare decat in Comisia precedenta. Asa ca acum eurodeputatii au gasit un alt motiv: apartenenta la regimul comunist al comisarilor - si evident ca asta se refera la cei din state noi ale UE - sau legaturi cu regimuri comuniste sau colaborari cu acestea.

Deja comisarii propusi de Ungaria si Cehia par vulnerabilizati din acest punct de vedere, iar Catherine Ashton este acuzata de presupuse relatii cu URSS. Surse de la Bruxelles mi-au spus in toamna ca ar exista conventia - dintre Barroso si Parlament, facuta pentru ca portughezul sa fie validat de PE - ca in audieri sa fie "picati" trei comisari. Ideea este ca audierile si avizul comisiilor parlamentare este consultativ, insa presedintele nu si-a permis niciodata sa le ignore si, in 2004, a cerut statelor membre sa propuna alte persoane - Italiei si Lituaniei - sau a schimbat portofoliul persoanei propuse - Lazslo Kovacs. Parlamentul insa poate respinge intreaga echipa prin votul sau.

Profesorul Cristian Preda - si eurodeputat in acelasi timp, insa mie imi place latura academica a CV-ul domniei sale - vorbeste aici despre intalnirea lui Barroso cu grupul PPE din PE. Va recomand sa cititi postarea sa.

2 comentarii:

  1. Domnisoara Blajan,

    Iar va dati rotunda si puneti in gura lui Barroso ceva cu 30 minute inainte de a anunta el. Ati scris in 27 nov, pe la 12.50, ca „Barroso a anuntat ca Dacian Ciolos va fi comisar european pe agricultura”, cand de fapt el a facut asta peste juma de ora. Daca se supara domnul Barroso pe dvs (ma indoiesc ca va stie, dar oricum)? Sau de la Stockholm nu va merge EbS-ul, ca sa va uitati in direct?
    Oare incercati sa va acoperiti cumva frustarea ca nu sunteti la Bruxelles,prin astfel de chestii? Sau nu?

    RăspundețiȘtergere
  2. @Anonim: De fapt, stiam de marti ca Barroso il va anunta pe Ciolos, dar nu m-am dat rotunda. Cand lucrurile chiar nu se mai puteau schimba si am fost 100% sigura pe informatie, am dat-o, fireste.

    Chiar credeti ca intr-o prezenta in sala de persa cand Barroso citeste o lista si participarea la o conferinta la Stockholm as putea simti frustrari ca nu sunt la Bruxelles? Unde se intampla ceva ce, cum bine spuneti, puteam vedea pe EBS.

    Din ceea ce scrieti, va insa ca ma urmariti cu foarte mare atentie. E flatant sa ai cititori atat de fideli.

    RăspundețiȘtergere