luni, 7 decembrie 2009

Presa de dupa alegeri

Stateam si ma gandeam astazi la ce s-a intamplat in si cu presa in toata aceasta campanie electorala si in perioada pre-campanie si ma intrebam ce se va intampla de acum inainte. Ce lectii au invatat jurnalistii, ce lectii au invatat sau ar fi trebui sa invete oamenii politici si patronii de presa?
  • Mi s-a parut o greseala ca presa a devenit actor in campanie, tinta a atacurilor presedintelui Basescu, care a avut ca tema atacarea mogulilor de presa.
  • Mi s-a parut in egala masura o greseala ca presa a dat ocazia sa devina o tinta in campanie. Este o greseala a ambelor parti.
  • Sunt jurnalist si m-am gandit adesea ca televiziunile manipuleaza, trunchiaza informatia si realitatea, am ajuns sa zapez si sa ajung pe OTV, unde nu ma uit niciodata, pentru a vedea un interviu cu Basescu, sa ies in Piata Universitatii sa vad cu ochii mei ce se intampla acolo.
  • Pe de alta parte, ma gandeam ca unii dintre realizatorii/prezentatorii tv si-au pierdut total credibilitatea in ochii publicului. Si ce altceva ai, ca jurnalist, daca nu credibilitate, e cel mai mare capital al tau?
  • Ma gandeam ca au fost oameni in televiziuni pentru care parea sa nu mai conteze viata de dupa 6 decembrie, convinsi fiind probabil ca tabara pe care o sustin va castiga. dar viata lor ca jurnalisti continua si urma sa continue si dupa acea data. Cum si-ar fi reconstruit credibilitatea pierduta?
  • De fiecare data cand Basescu rostea HotNews ma cutremuram. Stiu ca HotNews este perceput ca portocaliu, dar marturisesc ca au fost dati, nenumarate cand am scris ca Basescu greseste, cand am fost in total dezacord si nimeni nu mi-a zis vreodata: stii, noi suntem pro-Base, nu trebuie sa scrii asta. Nu e o politica redactionala - si chiar nu ma intereseaza daca ma credeti sau nu - dar eu am simtit ca am avut libertatea sa scriu impotriva portocaliilor si am facut-o. Iar pe blog(aici, aici, aici) am fost si mai dura, ca doar e un blog personal, puteam sa imi exprim opinii personale, insa postarile respective au fost preluate de Hotnews.ro.
  • Am fost intr-o emisiune tv, la o televiziune pro-Basescu, unde erau invitate doua doamne comentator recunscute ca fiind in tabara jurnalistilor pro-Base, insa am preferat sa vorbesc putin si sa ma abtin sa vorbesc mai mult decat despre domeniile pe care le stiu cel mai bine si sa nu ma las atrasa in politizarea temelor de politica externa sau a celor europene.
  • Ma intreb daca oamenii aceia care l-au tocat pe Basescu vor fi consecventi. Il consideri un tiran, crezi ca trebuia indepartat, sa vedem daca mergi pe linia asta. A existat, in istoria Realitatii tv, o lunga perioada in care aceasta ii aducea osanale lui Basescu, iar mai apoi aceiasi jurnalisti - indeplinind ordinele sefilor - il sfasiau ca niste lupi insetati de sange. Mi s-a parea mult mai dizgratios si murdar sa il vad din nou pe Razvan Dumitrescu, de exemplu, in vreo jumatate de an, schimband din nou discursul, decat sa mearga pe aceeasi linie: anti-Basescu.
Ma intreb daca presa a invatat ceva? Ca nu degeaba exista notiunea de deontologie, ca ea trebuie aplicata, la fel ca aceea de echilibru, pentru ca exista viata si dupa campania electorala si ca esti jurnalist si trebuie sa fii credibil si dupa ce batalia politicienilor s-a dat.

Sunt curioasa sa urmaresc acum televiziunile, comentatorii. Mai bine zis, sunt curioasa sa ii vad dupa o jumatate de an. As aprecia mai mult consecventa, decat intoarcerea armelor. As prefera sa ii vad dand puternic in Basescu, decat sa ajunga sa il laude, din nou. Dar cel mai mult as prefera sa ii vad echilibrati. Sa il critice cand e cazul si sa ii remarce succesele, cand vor exista.

Daca cei care veti citi aceste randuri ma veti considera pro-Basescu, mai ganditi-va o data. Am fost un elector al lui dezamagit, am trecut intr-o tabara adversa si nu sunt impacata cu faptul ca l-am votat pe el in turul 2. Sper ca mesajul meu de alegator dezamagit de primii lui 5 ani de mandat a ajuns la el, a fost mesajul votului meu dat in turul I unui contracandidat. Din convingere. Cum spuneam, din foarte multe motive, nu sunt convinsa 100% ca am facut bine ca l-am votat. Dar trebuia sa raman consecventa: nu am putut vota PSD si nu voi putea vota niciodata.

16 comentarii:

  1. bravo - total de acord sa-i arate si partile bune si pe cele rele ... dar la fel de pasional sau ne-pasional pe amandoua ... nu porcaria pe care am vazut-o pana ieri pe toate canalele aservite :)

    eu sunt fan base, ne-membru de partid, care am tremurat de nervi ieri, cand credeam ca au invins, 'impreuna', toti mogulii care au manipulat batranii, analfabetii si taranii (fara sens peiorativ)

    nu puteam accepta ideea ca baba mea din bloc, cu gandul la orezul pe care i-l da probabil lunar cel 'care este', imi va decide viitorul pentru urmatorii 5 ani ... si am avut dreptate :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Stimata Doamna;
    Problema presei de azi este ca ea (si-)a construit o realitate proprie iar acum se mira ca RO este, in fapt, alt fel decit iRealitatea (& Antena 3) lor. Nu cred ca vor reusi (nici nu vor fi lasati!) sa mai iasa din propria "capcana".
    Mi se rupe sufletul cind trebuie sa recunosc ca, astazi, imi este rusine sa mai spun cuiva faptul ca am fost si eu un ziarist cindva ...

    Sorin Fortiu
    Timisoara
    http://www.banat.ro/academica.htm

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna, simt exact aceleasi lucruri, am procedat la fel. Am fost sustinator in 2004, dezamagit din 2006 si am votat cu Antonescu in turul 1, cu speranta ca va accesa turul 2. Si totusi, oricat de dezamagit as fi de Basescu, nu pot sa cred in PSD! Am incercat sa ma conving, si cred cu tarie ca trebuie coalizate toate fortele politice si economice ca sa vedem o schimbare adevarata in tara, dar totusi, nu am putut sa votez cu PSD. Si am votat din nou Basescu. Sper ca fie intelept si sa inteleaga ceva din aceasta victorie la limita.

    S-auzim de bine!

    RăspundețiȘtergere
  4. Excelent articol, mai ales partea despre presa.
    Cred ca evolutiile in zona asta vor fi cele mai interesante in viitor.
    Eu unul nu cred ca vor intoarce armele, cred ca batalia se va da cel mai mult in zona credibilitatii. Marile canale de stiri au deja o mare problema aici.

    RăspundețiȘtergere
  5. o sa fie o lunga cearta in continuare. mi-as dori ca basescu (in cazul in care va fi totusi presedinte) sa inceteze cu autovictimizarea si sa ia distanta de atitudinea de precupeata. sunt mize mai puternice, iar a continua pe linia maruntisurilor e similar cu a se ingropa cu propriul partid. acum putem vedea daca al doilea mandat si ultimul ii va da detasarea necesara lucrurilor esentiale. daca nu va fi o tara foarte trista si lipsita de humor.

    RăspundețiȘtergere
  6. frumos articol si obiectiv ....numa bine!

    RăspundețiȘtergere
  7. Sinteti surprinsa de atitudinea presei ?
    Eu nu. Traiesc in Italia unde primul bogat este proprietar a 50 % din televiziune, are cea mai mare casa editrice din tara , cu o gramada de ziare si reviste . In plus a ajuns si prim ministru , deci , controleaza si restul de 50 % din televiziune (care este proprietate de stat.
    Diferenta de baza ca mai are si opozitori , mai sint si ziaristi cu coloana vertebrala sau comentatori TV care vad bine dezastrul !
    La noi , "originalitatea " sistemului ca tot este "lotizat", impartit intre "baieti".Au reusit sa puna in miscare o masina infernala impotriva unui singur om , impotriva unui singur partid . Faliment pe toata linia !Au uitat ca a aparut si internet pe care nimeni nu il poate controla !
    Asta inseamna ca Brucan avea dreptate ?

    RăspundețiȘtergere
  8. Si eu am votat cu Antonescu, dar nu am mai putut sa votez pe nimeni in turul doi.Motivul este evident: nu ma intereseaza prea tare ideile lor politice.In schimb sunt sigur ca Basescu va desemna iar un guvern naiv la partea economica gen Boc, iar dl.Geoana ar fi cedat presiunilor camarilei sale si ar fi numit un guvern corupt.

    RăspundețiȘtergere
  9. Perfect de acord cu ce ai scris. Spunea cineva mai devreme ca Doamnul Basescu trebuie sa inteleaga ca nu e neaparat o victorie, ca nu a fost votat cu precadere de sustinatori, ci de foarte multi oameni speriati de ceea ce s-ar putea intampla daca iese Geoana presedinte.
    Nici eu nu l-am votat in primul tur, si era sa nu votez deloc in al doilea, dar mi-a fost frica si l-am votat si numai cei ca noi stiu prin ce emotii am trecut aseara, si numai cei ca noi stiu cat ne-am bucurat ca pana la urma am votat!
    Presa o sa fie o comedie in continuare, doar ca cei cu audienta mica in trecut vor creste in ochii oamenilor care sper ca au invatat multe din campania asta.
    Nu mai speram nimic de la Basescu, si acum sper, poate mai mult ca acum 5 ani, sa demonstreze ca a meritat votul nostru, sa-i distruga pe moguli (dar si pe cei portocalii) si sa ne faca sa nu ne mai dorim sa emigram....

    RăspundețiȘtergere
  10. Frumos articol, dar cred ca cei cu linia anti-Basescu ar trebui sa ia o pauza, sa-si ceara macar scuze pentru enormitatile care le-au spus fara sa clipeasca sa se intample ceva, caci nu se poate ca timp de cativa ani sa produci mizerii si pe urma sa iti reiei locul de ziarist onorabil si obiectiv.
    Oricum eu aveam o reactie de rau fizic cand ii auzeam pe unii din ei indiferent ce spun.
    Si cred ca ne facem prea multe probleme cautand 100%, care nu exista in realitate unde daca ai 90% poti fi bucuros.

    RăspundețiȘtergere
  11. Îmi place punctul dvs. de vedere, chiar idealist - încălzeşte, într-un fel.
    Cumva complementar, vă mărturisesc că eu, ca tînăr care a lucrat şase ani în presă, am o mică fericire, oarecum paradoxală, din rezultatul acestor alegeri: jurnalismul de ruşine a pierdut. Patronii care i-au obligat pe jurnalişti să se prostitueze şi jurnaliştii care au acceptat s-o facă (să ne înţelegem, de ambele părţi) au pierdut. Iar cei cinstiţi (şi vă includ în această categorie) îşi pot ridica din nou capul cu linişte şi mîndrie şi îţi pot continua munca: să informeze publicul.
    Pentru voi, această din urmă categorie, ar fi fost cel mai greu dacă ar fi cîştigat Geoană.

    RăspundețiȘtergere
  12. @Menaru

    Si eu, Anne, astept sa vad ca se va schimba candva si ceva si in presa noastra, mai ales in televiziune, in special la nivelul indreptarii coloanei vertebrale. Atunci abia nu ar avea teren fertil nici partidele in a-si face cum vor mendrele.
    Pentru ca vorbeai de Realitatea, cred ca cei de acolo sunt mai blamabili decat Antena pentru ca Realitatea s-a sucit pana acum de 100 de ori, a fost ba cu aia, ba cu aia, iar unii realizatori sunt aproape carpe. Macar aia de la Antena nu ascund ca ei sunt mai de stanga, mereu au fost, asa vad eu cel putin. In primul tur am votat Antonescu, in al doilea pe nimeni, desi m-am dus la vot. Este altceva decat sa fi stat acasa, acum sunt legitimat sa critic. Daca stateam acasa, acum as fi avut doar dreptul sa fac „ciocul mic”, asa macar fac misto de niste prieteni mai „rosii”, care m-au intoxicat cu informatii pe surse ba legate de comisarul european din Ro, ba de prezidentialele astea. Nu cred ca esti portocalie, dar la noi stii cum este, se generalizeaza repede totul, nu se intelege ca opinia asupra a ce scrii tu nu poate fi extinsa la intreaga institutie media la care lucrezi, la fel si vice-versa. Cat timp iti semnezi textele si iti asumi ceea ce scrii, este OK. Personal, mi se pare ca esti o tipa super-OK, nu esti „portocalie”

    RăspundețiȘtergere
  13. eu nu ma mai uit demult la tv. ziare? poate femina

    RăspundețiȘtergere
  14. O precizare: Adrian Nastase n-a fost abandonat de tot in partid, dovada functia pe care o ocupa si faptul ca a fost aparat in Parlament cand s-a pus problema trimiterii in judecata. El inca poate fi un pretendent serios la sefia partidului, nu pare genul care abandoneaza usor.

    RăspundețiȘtergere
  15. Situatia a devenit chiar jenanta in ceea ce priveste obiectivitatea posturilor TV.
    Antenele si Realitatea au avut o abordare atat de evidenta anti Basescu incat era uneori jenant sa te uiti. Pe de celalalta parte B1TV si OTV au fost destul de pro Basescu in asa fel incat sa piarda iar obiectivitatea.

    Singurul care a avut o atitudine echidistanta a fost PROTV care va avea de castigat pe termen lung prin neimplicarea intr-o campanie atat de murdara si abjecta care a fost cea de anul acesta.

    Cat despre cei din diaspora sa nu se uite faptul ca valuta introdusa de acestia in tara a sustinut in multe ocazii moneda nationala, sa nu uite ca si capsunarii aia asa cum au fost numiti in mod stupid de cine stie ce indoctrinat politic au avut si au o contributie la dezvoltarea tarii si ca atat timp cat in acte sunt cetateni romani au aceleasi drepturi constitutionale la vot ca si noi ceilalti ramasi in mizeria asta de tara.

    RăspundețiȘtergere