vineri, 3 iulie 2009

Aroganta sau prostie?

Am scris si urmarit declaratiile inaltilor nostri oficiali pe recapitalizarea CEC si nu pot sa nu ma intreb despre ce este vorba in cazul lor: despre aroganta sau prostie? Sau prostia rezultata din aroganta? As inclina spre cea din urma.

Basescu spune: "Punctul meu de vedere ar fi ca guvernul sa reactioneze si sa nu mai stea in asteptarea analizei birocratilor (n.r. privind recalitalizarea CEC Bank) de la Bruxelles...intarzierea excesiva ne arata ca birocratia nu se potriveste prea bine cu criza".

Boc spune: "Deja noi am realizat o capitalizare a CEC cu 229 de milioane de lei prin mentinerea la CEC a profitului pe care banca trebuia sa il verse la Ministerul Finantelor, implicit la bugetul de stat".

Pogea spune: "Am facut toate demersurile necesare in timp util, dar Comisia Europeana trebuie sa ne dea un raspuns astfel incat sa nu fie considerat ajutor de stat. Pana atunci nu am stat si profitul aferent anului 2008, in valoare de 229 milioane de lei, a ramas in continuare la dispozitia CEC-ului si, din acest punct, de vedere exista aceasta prima capitalizare facuta".

Autoritatile romane, de la presedinte, premier si pana la ministru de finante trambiteaza in gura mare ca nu le prea pasa ce zice Bruxelles-ul, pana binevoieste el sa se miste, ei fac ceea ce considera ca trebuie facut. Isi umfla din nou muschii, in chip prostesc, pentru urechile electoratului roman, dar acolo merg umili sa explice situatia. Cum sa nu astepti si sa nu iti pese de analiza Comisiei Europene, cand esti stat membru si ai obligatia de a o face? O fac nemtii, francezii, austriecii si nu o faci tu?

Te dai smecher? Si pentru ce? Uitati-va la declaratiile marilor lideri europeni, Merkel a bagat miliarde de euro in banci, dar a asteptat analiza CE, care a venit in doua, trei saptamani, intr-o luna, adica in regim de urgenta. Si ce spunea cancelarul german? Ca totul este in acord cu obligatiile asumate pe piata comuna, pentru a nu distorsiona concurenta. Merkel a facut ce a considerat mai bine, dar a dat Cezarului e era al Cezarului, a jucat dupa regulile jocului. Iar planul ei economic anticriza e de miliarde de euro, recapitalizarea bancilor germane a insemnat miliarde de euro.

Ce face Romania? Isi umfla muschii pentru 200 de milioane de euro. Vedeti diferenta? 200 de milioane vs. miliarde de euro. Insa unii joaca dupa reguli, altii se cred smecheri si critica birocratia de la Bruxelles.

Am citit aseara zeci de cazuri notificate Comisiei si analiza niciunuia nu a durat mai mult de doua luni. Unele dintre ele sunt date si in articolul pe care l-am scris pe HotNews.ro. Este evident ca acea condamnare a birocratiei bruxelles-eze facuta de Traian Basescu este total gresita. Comisia si-a schimbat regulile si metoda de lucru tocmai pentru a urgenta analiza unor astfel de cazuri.

Iar premierul Boc si ministrul Pogea arata ca au luat deja masuri, tot de capul lor, fara sa astepte ok-iul Comisiei Europene. Ca ei stiu cel mai bine ce e mai bine. Sunt aroganti si aroganta lor cade in prostie. Si mai sunt si mincinosi: ei spun ca au notificat Comisia in februarie, Comisia spune ca s-a autosesizat in martie. Iar documentatia trimisa de la Bucuresti nici macar nu este completa si de buna calitate, pentru ca analiza Comisiei sa poata fi facuta. Si facuta in acelasi regim de urgenta care s-a aplicat unor notificari venite de la tari precum Ungaria, Slovacia, Franta, Olanda, Germania.

Cred ca o astfel de situatie trebuie sa fie urmata de niste masuri si sanctiuni. Ma gandesc ca Basescu este in una dintre cele doua situatii: ori este intr-atat de nesabuit si sa atace Comisia, intr-un mod total nejustificat, cand exista o puzderie de contraargumente, ori a fost dezinformat.

Daca e cea de-a doua situatie, atunci cineva trebuie "sa zboare", este inadmisibil ca un rpesedinte sa iasa cu o astfel de informatie, falsa, o miciuna. Daca e primul caz... nici nu stiu ce ar trebui sa se intample. Este o alta declaratie nesabuita a presedintelui, din seria multora facute cel putin in ultimele luni. Probabil ca presiunea campaniei electorale este atat de mare incat orice ocazie de a rezona intr-o categorie de electorat este buna. Insa electoratul trebuie sa stie cand este mintit. Si, in aceasta situatie, este mintit!

6 comentarii:

  1. "Vedeti diferenta? 200 de milioane vs. miliarde de euro"
    este comparativa cu diferenta 165,980 vs 3,297,233 dar nu inteleg ce vrei sa spui cu asta.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Ionut - e simplu: nemtii baga miliarde, e clar distorsiune a pietei, dar joaca dupa reguli, Comisia a acceptat aceste distorsiuni ale pietei, ca deh, e perioada de criza, exceptiile sunt admise. Noi vrem sa bagam o suma infima, ce inseamna 200 de milioane de euro comparativ cu, de exemplu, cele 18 miliarde de euro recapitalizarea Commerzbank? Nimic, dar noi gasim de cuviinta sa ne umflam in pene si sa zice ca n-avem nevoie sa asteptam aprobarea Comisiei, noi luam decizii de cappul nostru. Asta e diferenta, noi suntem guralivi pe mize mici, in timp ce cei care au mizele mari stiu sa joace dupa regulile jocului. unde sta inteligenta, la ei sau la noi?

    RăspundețiȘtergere
  3. Anne-Marie,
    cifrele date de mine mai sus sint GDP-urile Romaniei si Germaniei. Cind faci astfel de comparatii fa-le in context, altfel raspunsul pe care pot sa ti-l dau nu poate fi decit acela ca 200 milioane euro inseamna pentru Romania cam cit inseamna miliarde pentru Germania.
    O alta observatie. Ai dat niste link-uri prin care ai vrut sa arati ca DG Concurenta se misca rapid. Nu m-am uitat pe toate, dar am impresia ca in toate DG Concurenta este de acord cu "ajutoarele de stat" care se indreapta catre recapitalizarea pietelor. Din comunicatul Consililui Concurentei eu inteleg ca problema in cazul CEC este ca DG Concurenta nu accepta faptul ca recapitalizarea CEC nu este ajutor de stat, pentru ca altfel statul roman nu are argumente pentru acordarea acestui ajutor de stat in concordanta cu Tratatul. Adica un pic pe dos.
    O alta observatie (sau intrebare): de ce trebuia, in concordanta cu Tratatul UE, ca statul roman sa notifice Comisia ca a lasat la dispozitia CEC profitul aferent anului 2008?

    RăspundețiȘtergere
  4. Ionut, miliarde pe piata comuna o distorsioneaza mai mult decat milioane, din acest punct de vedere gandesc eu lucrurile. Din discutii cu oameni de la Comisie, neoficiale, ei cam sunt convinsi ca este ajutor de stat, situatii similare cu alea. Nu vreau insa sa comentez mai mult si sa dau alte inforamtii, pana nu apar unele oficiale. Am mai pus niste intrebari si voi reveni.

    In plus, ideea postarii este urmatoarea: autoritatile mint. Un lucru neacceptabil, din punctul meu de vedere, al omului care baga votul in urma si le plateste salariul.

    RăspundețiȘtergere
  5. Anne-Marie,
    miliarde pe piata comuna o distorsioneaza mai mult decat milioane, din acest punct de vedere gandesc eu lucrurile
    tu judeci actiuni care ar afecta sitemul bancar romanesc masurind distorsiunile pe care le produce pe piata comuna? e ca si cind te-ai intreba de ce un proiectil face gaura intr-un blindaj de 2 cm cind el nu trece pritntr-unul de 30.
    ei cam sunt convinsi ca este ajutor de stat
    da, asta inteleg si eu ca este problema, iar statul roman nu se incadreaza in directiveele de acordare. prin urmare singura posibilitate pentru capitalizarea CEC este ca statul roman sa convinga DG Concurenta ca nu e asa; si aici criteriile nu par legate de "gradul de distorsiune al pietei comune".
    ideea postarii este urmatoarea: autoritatile mint
    pai nu prea se desprinde din informatiile pe care le dai lucrul asta. In "viziunea" autoritatilor romane notificare poate sa insemne intilnirea de lucru din 27.03.2009, fie ca ea a fost sau nu urmare a atentionarii DG Concurenta. Sint in ceata din nou.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cred ca este suficient sa ne distantam un pic de cruzimea situatiei si sa vedem adevarul: Romania este in derapaj (inca la inceput, ar putea fi inca corectat) dar din pacate la volan se afla un guvern cu totul incompetent. Fara a aluneca in politic, mi se pare ca guvernul si in general toata lumea "de pe sus" nu-si da inca seama de enormitatea situatiei: raspunsul lor este "si ailalti (precedentii) au facut la fel, de ei de ce nu v-ati luat?", fara sa fie capabili sa vada ca situatia este radical diferita.

    In general, mi se pare ca de vreo 10 ani Romania este pe pilot automat, in vreme ce "soferii" ce ar trebui s-o conduca sunt din ce in ce mai incompetenti. Repetentii de ieri sunt "coducatorii" de azi.

    RăspundețiȘtergere