joi, 9 iulie 2009

Cotidianul... lectia de anti-management

Am lucrat in trustul Realitatea, am prieteni acolo, mutarea in trust a fost una dintre variantele pe care le-am avut inainte de a veni la HotNews.ro. Astazi ma gandeam cu tristete la oamenii care lucreaza acolo.

Le-am scris prietenilor de la Cotidianul sa vad daca sunt - in conditiile date - ok, am vorbit cu prietene de la Realitatea si de la Business Standard. Ceea ce s-a intamplat la Cotidianul a tulburat cumplit breasla.

Nu pot sa nu ma gandesc la faptul ca in trustul ala oamenii care aduc continut cu adevarat, cei care alearga toata ziua dupa stiri sunt considerati dispensabili, in timp ce sefii sunt vazuti drept indispensabili. Cand am plecat de la NewsIn am tinut sa imi iau la revedere printr-un mail de la colegii mei reporteri, cei care munceau si nu meritau nici umilintele unora dintre editori - existau si cazuri in care reporterii erau mult mai competenti, dar nu erau sefi -, nici cele ale marilor sefi care dialogau doar cu editorul, dand directive, desi omul care urma sa lucreze subiectul era de fata. Dar deh, era doar un reporter! Le-am spus colegilor care ramaneau acolo sa fie constienti ca, daca ei nu ar munci intr-o zi, agentia n-ar avea flux. Oricat de eficienti ar fi fost editorii.

Citind blogurile si presa despre situatia de la Cotidianul, constat ca in majoritate tot reporterii sunt cei umiliti. Probabil ca managementul spune ca n-a facut decat sa scape de cei ineficienti, slabi din punct de vedere profesional, intrucat oamenii buni n-au fost pusi in situatia de a li se oferi 1000 de lei salariu.

Doru Buscu spune ca vrea sa faca un ziar in care jumatate sa fie comentarii, analize. Ma rog, sunt curioasa sa vad cum va fi un astfel de ziar. Probabil va fi un ziar scris de sefi, ca doar ei sunt marii comentatori ai Cotidianului si nu numai. Va fi foarte tare, cum comentau unii pe bloguri, se vor apuca sa scrie si cei care sunt platiti cu mii de euro si astfel isi vor justifica salariul.

Cei de la Realitatea fac misto pe holuri ca sunt in sesiune si invata pentru test, fac haz de necaz. Ce sa inteleaga din testarea pe cultura generala pe care o vor sustine obligatoriu in week end?, se intreaba ei. Probabil ca vor sa ne arate ca se poate si mai rau decat sa ne reduca salariile si sa ne consideram fericiti ca avem un loc de munca, imi spunea prietena mea.

Da, multi dintre cei de la Realitatea merita sa fie testati sa se vada cum stau cu gramatica si cultura generala, insa acolo sunt si oameni foarte ok. Care probabil stiu mai multe decat toti sefii la un loc si pentru care este, din punctul meu de vedere, umilitor sa fie testati. Ma intreb, de exemplu, daca si Valeria Dorneanu, senior editor pe politic la Realitatea si fostul redactor sef al NewsIn, unul dintre oamenii de la care am avut atatea de invatat si fiecare zi de munca alturi de ea era un training, uneori mai dur, alteori de-a dreptul fun, va sustine acest test de cultura generala. Ea e unul dintre oamenii care le poate da lectii managerilor de la Realitatea si nu cred ca gresesc cand spun asta.

Cei de la Business Standard se asteapta si ei la niste masuri, dupa ce s-a intamplat la Cotidianul, au existat discutii cu oameni, exista o lista de oamenicare, in urma evaluarii, n-au prea impresionat sefii.

La Money Channel inteleg ca se discuta individual pe salarii in unele cazuri, probabil pentru a mai reduce in plus fata de grila deja celebra din trust. Stiti ca reducerile acelea de salarii in procente se aplica la brut, nu la net, asa ca scaderile sunt mai mari, nu? Apropo, Corina Dragotescu, care a plecat ofensata de aceste reduceri, am inteles ca este consilier pe la Ministerul Muncii, asa ca nu o plang pentru veniturile pe care le obtine. CORECTIE: Un cititor imi scrie pe site ca, de fapt, sotul ei e consilier.

Despre NewsIn nu fac niciun comentariu. Am lucrat acolo si nu vreau sa vorbesc despre agentie. Exista oameni minunati acolo, dar exista si niste catastrofe. Petarde, de-a dreptul!

Mi se pare ca in trustul lui Vantu e macel. Altii au procedat mult mai onest: in trustul lui Voiculescu s-au taiat salariile cu 20% pe la inceputul anului, iar familiilor intact - adica celor in care si sotul si sotia lucrau in trust s-a taiat doar unuia dintre ei, Sarbu a desfiintat ziarele locale, oamenii au pierdut job-urile, insa a fost o incheiere de conturi onesta, la EVZ, la ProTV au fost dati oameni afara, s-au facut liste, soarta le-a fost pecetluita. S-a desfiintat ziarul gratuit Contact, dar parca totul a fost mai putin dur decat la Cotidianul.

Poate ma insel, am privit din afara tot ce s-a intamplat, insa pe niciunde parca nu s-au produs erorile de management din trustul Realitatea. Oamenilor le-au crescut salariile cu 11% la inceputul anului, in vreme de criza, ca apoi, dupa cateva luni, sa le reduca drastic si sa procedeze precum s-a procedat la Cotidianul. E socant. Asta nu e bad management, e disastrous management.

Nu pot sa ma gandesc decat la acei oameni care au ramas fara job acum, intr-o perioada de criza. Criza asta e o buna scuza pentru multe comportamente abuzive sau injuste ale angajatorilor. Compania trece prin criza - ii auzi. Fratilor, si noi, oamenii trecem prin criza asta. Asta ignora ei si nu le pasa: faptul ca e criza nu doar pentru institutie, ci si pentru oamenii care lucreaza in institutie. Dar criza face victime peste tot. De ce n-ar face si in presa?

Daca vreti sa cititi despre situatia de la Cotidianul o puteti face pe: Hotnews.ro, blogul Pagina de Media, blogul Reporter virtual, blogul Subiectiv, blogul lui Mihnea Maruta sau al lui Bradut Ulmanu.

4 comentarii:

  1. Cu mare greutate am reusit sa citesc pana la sfarsit aceasta postare desi este interesanta.

    Se poate face ceva cu culorile de inmormantare de pe blog? Sunt foarte obositoare pentru ochi... De altfel majoritatea site-urilor pe fond negru au legatura cu industria sexului.

    Iti recomand pe aceasta cale

    http://www.456bereastreet.com/archive/200608/light_text_on_dark_background_vs_readability/

    sau

    http://www.amazon.com/Never-White-Type-Black-Background/dp/9063692072

    RăspundețiȘtergere
  2. Si cu toate astea, Dragos Stanca se lauda ca a facut un "portal" de business de 600 000 de euro :)))) . Un alt exemplu "genial" din trustul acesta :)) I-a papat o caruta de bani lui Vantu pentru divizia de online si tampeniile din capul lui cu zelist, treworks si alte jucarele ca ubix sau ce vor ei sa mai dezvolte pe blogging si online. Toate au fost extrem, dar extrem de scumpe fata de cat meritau in realitate (ca tot vorbim de Realitatea , sac) . Sa-i spuna cineva lui nenea Vantu ca prostia aia de Money.ro este un amarat de site , nu un portal! Ca este un site care indexeaza niste feed-uri automate de la celelalte 'produse" din grup. Sa-i explice cineva ca la jucaria aceea nu au loc sa lucreze 25 - 30 de oameni! Nu incap atatia in fata unui calculator! Degeaba incerca sa se "explice" Dragos Stanca pe blogul lui, dupa ce si-a luat injuraturile de rigoare de la colegi ca sparge aiurea din banii companiei - sute de mii de euro, in timp ce ei se trezesc cu leafa taiata in fix aceeasi zi in care anunta el triumfal ca prostia aia costa 600 000 de euro .
    Da, ai dreptate! Este vorba despre management defectuos, dar (iar asta este insight) cel mai mult este vorba despre sume uriase drenate de manageri. Toata lumea stia ca se spala bani acolo si au avut grija sa-si traga partea, asa cum si Stanca si-a tras (prin prietenii de la care a cumparat sau asociat F5-ului niste jucarii enorm de scumpe), partea leului ...sau a euroului .
    Defapt, balbaielile manageriale sunt generate de incercarea de acoperire a jafului. Iti dau un exemplu : crezi ca este normal ca o publicatie din trust sa-si produca promo-ul tv externalizat? Adica, avem ditamai televiziunea cu elicopter, dar producem si montam un amarat de promo la o firma externa, pe o suma mult peste piata, iar apoi difuzam doar inhouse :) Genial! Nu-i asa?

    Iar exemplele sunt multe. Nu-mi pare rau ca l-au furat pe Vantu, dar oamenii care acum sunt trimisi acasa sau au ramas cu fix banii pentru ratele pe care le au de platit (asta daca-s norocosi), nu-s vinovati! Ei au muncit, si-au facut treaba, unele dintre produsele trustului sunt bune si datorita acestor oameni despre care ai scris si tu. Pe de alta parte, ai fost acolo si stii bine ca in mintea tuturor exista si varianta ca o s atina cat o sa aibe Vantu bani de cheltuit. Nimeni nu credea ca o sa tina mai mult :) Iata ca s-a ajuns la statia in care coboara cei luau leafa de la Vantu. Urmeaza sa coboare si cei care luau "si leafa" de la el.

    Atentie, se inchid usile! Urmeaza statia Guerilla cu peronul pe o parte foarte dificila. Mihaiu stie de ce :) . Capat de linie Catavencu!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sotul Corinei Dragostescu este consilier la Ministerul Muncii. Ea este doar demisionara.

    Oricum, la ochii albastri din dotare si cate afaceri au, nu cred ca banii sunt problema lor.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Vlad: multumesc pentru observatiile dure. asa e, trebuie sa umblu la aspectul blogului, dar atunci cand l-am facut am vrut intai sa creez continut, apoi sa bibilesc la aspect. daca tot amanam, nu-l mai lansam niciodata, pentru ca oricum ideea a aparut mai demult, dar nu m-am urnit. am citit si eu chestii similare celor de la linkurile pe care mi le-ai trimis, dar am tot intarziat sa iau masuri.

    @Anonim: da, e socant sa citesti despre un site de 600 de mii de euro - sincer, eu cred ca sunt laudarosi, ca nu costa atat, dar e o parere, nu am date si nici nu stiu exact business-ul asta - in ziua in care se reduc salariile la 1000 de lei. vorba ta, poate doar bani de rata.

    si da, ai dreptate referitor la salarii de sefi, mari, robinete de scurs bani. si proiecte, era imbarligarea lui Vantul cu tot felul de proiecte, erau baietii smecheri din trust care aveau idei, le bugetau, luau bani, nu conta apoi cum ai iesit, daca justificau banii sau nu.

    stii, analizele astea le las pe seama altora si oamenii le-au facut. eu ma gandeam la oameni, la cei care produc continut, nu la aia care isi dau cu parerea despre tot - de la fotbal la politica, de la politica externa la economie - ca niste atotstiutori, care, de fapt, comenteaza informatii in preponderenta aduse de oamenii aia care sunt platiti cu niste salarii muuuult, dar mult mai mici, care acum le-au fost si reduse.

    eu nuplang vedetele de la Realitatea, de exemplu. tot au ramas cu cateva mii de euro. salariul lor le permitea sa puna deoparte penru vremuri grele. dar reporterii aia care aveau 2500 de lei, stau cu chirie si mai au si o rata, aia sunt cei mai afectati. reducerea nu ii afecteaza pe aia care pierd 5000 de euro din 10.000, ci pe cei care pierd 1500 si raman cu 1000.

    RăspundețiȘtergere