joi, 30 iulie 2009

Abuzul de privilegii

Citesc un articol in Die Presse si imi amintesc de o discutie avuta recent la Bruxelles pe tema abuzului de privilegii al reprezentantilor Romaniei, fie ca sunt ei politicieni in tara sau diplomati la post in strainatate.

Publicatia germana arata modul de gandire al nemtilor. Povestea pe care urmeaza sa o spun apare in contextul pregatirii pentru campania electorala din Germania, tinta este SPD, partidul rival cancelarului Merkel, patidul lui Frank-Walter Steinmeier, care are pretentii la pozitia de cancelar.

Prin urmare, in Germania exista un scandal privind folosirea masinilor oficiale in scopuri personale, scandal care afecteaza Partidul Social Democrat (SPD) si la care contribuabilul neat este foarte sensibil. Ulla Schmidt, ministrul sanatatii, a plecat cu masina de serviciu, un Mercedes, in vacanta in Spania. Ginion, acolo i se fura masina, insa ieri a aparut informatia ca a fost gasita. Ei bine, Schmidt nu este singura care a abuzat de masina de serviciu in timpul liber, mai sunt si alti ministri, ca o coincidenta toti din SPD, iar acum este o intreaga discutie asupra risipirii banilor contribuabililor si abuzului de privilegii.

Apare intrebarea cati bani publici a chetuit ministrul sanatatii folosind masina de serviciu in concediu. Ulla Schmidt zice ca doar 500 de euro, banii de benzina, insa Federatia Contribuabililor a venit cu o suma total diferita: 10.000 de euro. Calculul lor a inclus, pe langa benzina, taxe de autostrada, service, cazare timp de sase nopti pentru sofer, ore suplimentare platite soferului, diurna. Mai mult, pentru ca masina i-a fost furata la un moment dat, ministrul a trebuit sa inchirieze o alta.

Pe langa aceasta implicare a contribuabililor de a vedea pe ce s-au dus banii lor si cat anume, si firmele de inchirieri auto au luat pozitie si au aratat ca nu s-a justificat aceasta calatorie cu masina de serviciu, din moment ce exista firme de inchirieri in toata Europa. "Sunt agentii Sixt si in Alicante", a spus reprezentantul acestei companii.

Ei bine, ministrul vrea acum sa ofere informatiile complete Curtii de Conturi si va fi chemata in fata comisiei de buget pentru niste explicatii.

Aceasta trebuie sa fie atitudinea fata de oficialii care abuzeaza de privilegiile pe care le au.

De curand, vorbeam despre acest gen de privilegii la Bruxelles. Comisarii europeni au masini clasa limuzina (sper sa ma exprim corect, nu sunt editor pe auto), Leonard Orban, de exemplu, are ca masina de serviciu un Audi A8, insa in timpul liber isi foloseste masina prersonala. Comisarii au voie sa ia in week end masinile de serviciu, insa nu au voie sa foloseasca si serviciile soferului. Asa ca trebuie sa si-o conduca singuri. Ceea ce, uneori, facea fostul comisar lituanian, acum presedinte Dalia Grybauskaite, dar nu folosea serviciile soferului.

Sotia presedintelui Comisiei nu apeleaza la masina si soferul sotului ei. Uneori circula cu metroul in Bruxelles, alteori cu masina personala, in timp ce multe sotii de diplomati romani aflati prin straiantate nu se misca fara masina si soferul de la ambasada cand merg la cumparaturi, la spectacole, peste tot.

Ce diferenta de mentalitate, atat la nivelul contribuabililor, care platesc pentru niste privilegii, ce nu trebuie insa abuzate, dar si la nivelul celor care beneficiaza de privilegii. Ce diferenta de mentalitate la cei care isi pun intrebarea si fac calculul cat a costat folosirea masinii de serviciu in vacanta din Spania a ministrului german. Oare cati bani am economisi daca s-ar face si in cazul oficialilor si politicienilor nostri parlamentari acelasi calcul?

3 comentarii:

  1. Da, alta mentalitate. Iar schimbarile trebuie sa inceapa de la noi insine, cu lucruri gen sa nu vorbesti chestii personale de pe mobilul de serviciu, sa nu furi articole de papetarie de la birou, chestii care din pacate in Romania de multe ori sunt considerate, lucruri normale. Iar de la papetarie, la convorbirile personale de pe mobilul de serviciu, la folosirea masinii de serviciu in interes personal si apoi incet, incet confundarea resurselor institutiei cu ale tale personale, pasii sunt mici...

    RăspundețiȘtergere
  2. Să fim serioşi - în România e normă să foloseşti ce-i public în interes personal - asta, dacă ai ocazia. De la zăcămintele submarine de gaz şi până la xeroxul din birou. Cred că un ministru ar face infarct de atâta râs dacă ar auzi că nevastă-sa trebuie să se plimbe cu metroul.

    RăspundețiȘtergere
  3. merita citita si postarea Absurditatea si insuportabilitatea sistemului politic la romani de pe blogul lui Vass Andreea.

    RăspundețiȘtergere