duminică, 5 iulie 2009

Cine va fi comisarul european: Ciolos sau Tanasescu?

S-au facut studii, au aparut tot felul de informatii on the record sau pe surse, s-au vehiculat tot felul de nume privind viitorul comisar european al Romaniei. Evident, batalia din coalitie cine sa-l numeasca, PDL sau PSD, nu e incheiata, in ciuda faptului ca, la un moment dat, social-democratilor parea sa li se fi bagat pumnul in gura, atunci cand presedintele Basescu a negociat cu Franta si Grecia pentru portofoliul agriculturii. "Noi am negociat, voi ce ati facut?", spun unii ca ar fi fost discutia in coalitie. PDL a aratat determinarea de a-si impune omul, considerand ca social-democratii n-au facut lobby la nivel european.

Au fost vehiculate nume din ambele parti: Macovei, Ciolos, Severin, Puscas, si la un moment dat, Geoana a aruncat numele Tanasescu, al fostului ministru de finante, reprezentantul Romaniei la FMI. Vorbind cu oameni din ambele parti, m-am convins ca Severin si Macovei ies din start din discutie, desi numele lor au fost cel mai intens vehiculate la un moment dat. Niciunul dintre ei nu ar fi fost acceptat de partea adversa din coalitie. Puscas ar fi o varianta, insa o sursa social-democrata mi-a spus: "Sa spunem ca in PSD Tanasescu este mai apreciat decat Puscas", atunci cand am tot sapat pe varianta Tanasescu.

In momentul in care Severin si-a aranajt un post extrem de important in grupul socialist din PE mi-am dat seama ca este evident scos din cursa. El este vicepresedintele grupului pe probleme de politica externa si de aparare, un loc extrem de important in grup, vizibil si cald. E clar da stia ca nu are nicio sansa pentru postul de comsiar si si-a asigurat cel mai bun loc posibil lui in situatia data.

O discutie avuta cu un apropiat al lui Tanasescu mi-a confirmat ca este varianta viabila pentru PSD si, din informatiile mele, se va discuta din nou luni despre asta atat in PSD cat si, probabil, in coalitie. Numele lui Tanasescu a fost amintit in treacat de Geoana intr-un interviu la Realitatea FM si coincidenta a facut ca interviu sa aiba loc a doua zi dupa discutia mea cu acest apropiat al lui Tanasescu.

Acesta m-a intrebat, in calitate de jurnalist pe afaceri europene, cine cred ca va fi comisarul european. Am zis o serie de nume, dar nu pe al lui Tanasescu, pentru ca nu stiam atunci (in urma cu vreo doua luni, probabil) ca e o varianta. "Nu, niciunul dintre ei", mi s-a spus. "Comisarul va fi sigur altcineva, de la PSD", a fost afirmatia care m-a contrariat. A doua zi aud declaratia lui Geoana care spunea ca exista oameni competenti in PSD pentru postul de comisar: Severin, Puscas, Tanasescu. In acel moment mi-am dat seama ca ultima e si varianta corecta si am inceput sa sap pe ea.

Chiar daca PDL are impresia ca social-democratii n-au facut nimic, ei au negociat la nivel european si au mers pe un portofoliu economic. Un portofoliu potrivit pentru Tanasescu, fost director executiv adjunct la Banca Mondiala, reprezentant al Romaniei la FMI si fost minsitru de finante. Tanasescu este un om agreat de Basescu, PSD-istii s-au asigurat de asta. Prin urmare, tacerea social-democratilor pe tema comisarului european va fi intrerupta in perioada urmatoare, asta si in functie de mersul negocierilor la nivel european. De altfel, Adrian Nastase a reluat subiectul chiar saptamana trecuta, aflat la Cluj, spunand ca e important ca Romania sa obtina un portofoliu puternic si in functie de asta se decide omul. El a dat de inteles ca PSD n-ar fi impotriva lui Ciolos, "dar daca Romania obtine relatii externe atunci banuiesc ca nu va fi Ciolos".

Sursele mele de la Bruxelles mi-au spus inca de anul trecut ca Romania trebuie sa negocieze un portofoliu economic si ca are sanse sa il obtina. Ce ar putea negocia? Taxare, portofoliul ungurului Kovacs, sau afaceri financiare, ocupat acum de Almunia, despre care la Bruxelles se vorbeste ca nu va mai prinde urmatoarea Comisie. In mod sigur vor mai aparea alte portofolii, mai ales acum in contextul crizei. Se vorbeste despre unul pe piete financiare, dar probabil ca pe acesta se vor bate mai marii Europei.

PDL sustine varianta Dacian Ciolos, fost ministru al agriculturii, acum director pe dezvoltare rurala in Comisia Europeana. O persoana competenta si calificata. Daca te uiti putin la CV-ul lui, nu are cum sa nu fie agreat de Franta, iar Romania sa nu obtina sprijinul in acest sens, intrucat, pe langa faptul ca Ciolos este scolit prin Franta, este si casatorit cu o frantuzoaica, iar socrul lui a fost si el director in CE, evident ca reprezentant francez.

(Ciolos a absolvit in 1994 Facultatea de Horticultura din Cluj, ulterior obtinand diploma de agronomie aprofundata la Ecole Nationale Supérieure Agronomique ENSAR, Rennes. De asemenea, a terminat cursuri de master la Ecole Nationale Supérieure Agronomique ENSA M, Montpellier. In perioada 2000-2006, a fost doctorand in economia dezvoltarii agricole, agroalimentare si rurale la Institutul National de Cercetari Agronomice Montpellier, Franta.

Din punct de vedere profesional, Ciolos a efectuat stagii in ferme ecologice din Franta, in perioada 1991-1996. Incepand cu anul 1997, timp de doi ani, Dacian Ciolos a fost stagiar la Bruxelles, divizia de dezvoltare rurala, perioada in care a fost responsabil cu pregatirea programului SAPARD. Din 1999, Ciolos a fost coordonator al programelor de cooperare franco-romane in dezvoltare agricola, pana in decembrie 2001.

In perioada 2002-2003, Dacian Cilos a indeplinit functia de task manager in cadrul Delegatiei Comisiei Europene in Romania. Din 2005, pana in mai 2007, Ciolos a fost consilier al ministrului agriculturii si reprezentant in Comitetul Special Agricol la Consiliul European).

Problema insa nu este Ciolos, omul agreat de PSD si PDL deopotriva, si chiar au existat declaratii prietenoase ale pesedistilor la adresa lui, ci este insusi portofoliul pentru care e propus. Sa nu ne amagim, Romania are - in ciuda sprijinului Frantei si al Greciei deja asigurate si probabil al altora - sanse mici sa obtina agricultura. Cu fonduri reduse atat pe programul pre-aderare SAPARD, cat si pe plati directe, cu un sistem informatic pentru APIA care ne-a dus la un pas de infringement, situatia Romaniei pe agricultura, cel putin la nivel de imagine, este foarte proasta. Spune la nivel de imagine, pentru ca, in realitate, problemele nu sunt foarte grave si sunt similare cu probleme din alte tari. Insa acele tari nu au monitorizare pe justitie si nici nu au un deficit de imagine in UE atat de mare precum Romania.

Deci Romania este putin probabil sa obtina portofoliul agriculturii, din cauza opozitiei "prietenilor" nostri traditionali, coalizati in jurul Germaniei.

Prin urmare, daca social-democratii au succes in negociere pe portofoliul economic/financiar, atunci va fi mai mult decat evident ca cel cotat cu sanse pentru postul de comisar este Tanasescu. Eu as paria pe el.

Partea dificila este, din punctul meu de vedere, ca in ciuda vastei sale experiente internationale, a faptului ca e agreat de Basescu si ca e un specialist competent, faptul ca a fost destul e putin conectat la mediul bruxelles-ez.

Sursele mele imi spuneau ca toti candidatii pentru postul de comisar european vor trece prin furcile caudine in audierile din Parlamentul European si doar cei unsi cu toate alifiile - cum e cazul lui Puscas - vor reusi sa faca fata cu brio examinarii dure, fara a rani niciun orgoliu si a calca pe bataturi. Eurodeputatii au mari frustrari din cauza modificarii modalitatilor de venit, a reglementarii situatiei asistentilor, a deciziei de a stabili un salariu unitar incepand din acest an, adica au fost atinsi unde ii doare cel mai tare, la bani, si vor fi extrem de duri cu Comisia si vor sa accenueze rolul crescut al Parlamentului.

Prima ocazie de a o face: votul pe care il dau sau nu lui Barroso, in 14 iulie, in prima sesiune, sau pe care il aman pentru toamna. A doua ocazie: audierea membrilor viitoarei Comisii si votul acesteia.

Cine ar fi capabil, din Romania, sa treaca foarte bine prin examenul dat in PE? "Sunt doi-trei oameni capabili in Romania, unsi cu toate alifiile", mi s-a spus. Cine? Am insistat. Puscas si Comanescu sunt doi din trei. Insa, sincer, nu ii vad ca variante. Numai ca depinde de portofoliu. Ati remarcat ca numele lui Lazar Comanescu (fost sef al reprezentantei Romaniei la UE timp de 8 ani, fost ministru de externe si acum ambasador in Germania) n-a fost niciodata vehiculat? Nu vreau sa ma gandesc ca este asul din maneca PDL.

Revenind insa la cele doua variante de lucru, comsiarul european al Romaniei depinde de succesul in negocierile europene ale celor doua parti: Ciolos si Tanasescu sunt ambii buni profesionisti, competenti pe domeniile lor si agreati si in coalitie, si de Basescu. Pe de alta parte, faptul ca pedelistii i-au invitat pe pesedisti "sa stea in banca lor" pentru ca n-au negociat nimic este o prostie. Stiu clar ca social-democratii au negociat "ceva mare, important", tocmai pentru a le pune colegilor de coalitie pe masa varianta lor, incontestabila si buna pentru Romania. Nu stiu inca daca negocierea s-a finalizat si daca a avut succes.

CORECTIE: Dacian Ciolos, fostul ministru al agriculturii, a facut o corectura esentiala textului pe care l-am postat. Se refera la informatia potrivit careia socrul sau a fost fucntionar european. Este o informatie eronata si tin sa o clarific aici. Recunosc, am preluat-o din presa, insa n-am verificat-o la sursa insasi. Iata ce a scris fostul ministru, caruia ii multumesc pentru informatie si imi asum eroarea. Mea culpa:

"Vreau doar sa clarific o chestiune personala care a mai fost vehiculata de presa si pe care constat (cu surprindere, stiind ca dvs verificati informatiile inainte de a le lansa...) ca o preluati si dumneavoastra : nu stiu de unde a aparut ideea ca socrul meu ar fi sost functionar european, si in plus unul cu influienta. Nu e nimic adevarat aici. Socrul meu e la pensie de cativa ani si nu a lucrat niciodata in administratia europeana, nici in domeniul agriculturii si nu are ABSOLUT nici o legatura cu activitatea mea profesionala sau cu cariera mea.

In general, in activitatea mea profesionala am incercat sa ma bazez pe forte proprii. Cred ca e o boala de care vad ca scapam cu greu, in Romania, aceea de a miza in primul rand pe nepotisme sau pe sustinerea "rudelor"."

Nu am vrut sa minimalizez calitatile profesionale ale lui Dacian Ciolos si nici sa sugerez ca e vorba despre nepotism, ci rationamentul meu a fost ca exista niste atuuri clare pentru care, in calitate de propunere romanesca, ar fi agreat puternic de unul intre tarile-motor ale UE.

Ce se intampla in Europa?

Evident ca aceeasi vanzoleala este prin toata Europa privind comisarii europeni. Surse diplomatice europene mi-au spus inca din martie ca aproape jumatate din Comisia Barroso I va ramane, dupa cum arata lucrurile prin statele membre. Catherine Ashton, Jose Manuel Barroso, Benita Ferrero-Waldner, Marianne Fischer Boel, Siim Kallas, Laszlo Kovacs, Janez Potocnik Viviane Reding, Olli Rehn, Antonio Tajani, Androulla Vassiliou, ar fi acestia. Vor exista portofolii noi, cel mai notabil mi se pare cel pe pietele financiare, va disparea multilingvismul, inclus probabil in cel de cultura, de unde a fost initial desprins.

Am vorbit cu cativa amici jurnalisti de prin alte state si iata cum arata la ei batalia pentru comisar si cam ce ganduri au pentru portofoliu:

Bulgaria - Situatia lor este interesanta si foarte complicata. Evident ca Bruxelles-ul si Europa vrea sa vorbeasca cu bulgarii dupa ziua de astazi, cand sunt alegerile legislative la Sofia, pentru ca e logic ca discutiile despre comisar sa se poarte cu viitorul guvern, nu cu unul care isi termina mandatul. Problema este insa ca formarea urmatorului guvern va lua timp si va fi un proces dificil, dupa cum estimeaza colegii bulgari, asa ca premierul Stanisev si socialistii (PSB) n-au pierdut sperantele ca vor obtine postul de comisar - intrucat ar putea veni momentul nominalizarii inainte de instalarea unui nou guvern. Surse socialiste bulgare sustine ca unul dintre candidati este insusi Stanisev, iar aceasta ar putea fi o conditie pe care sa o puna PSB pentru o viitoare coalitie. Ministrul de externe, Ivaylo Kalfin, ales eurodeputat, este si el o varianta, la fel ca presedintele parlamentului, Georgi Pirinski. Visele socialistilor pot deveni realitate daca nu se va forma curand un nou guvern si asta e o varianta pe care si bruxelles-ul o ia in calcul.

Actualul comisar, Meglena Kuneva, exrem de bine vazuta la Bruxelles si considerata de FT printre cei 30 de oameni influenti in capitala europeana, face parte din partidul fostului rege Simeon, un partid mic care ar putea fi in viitoarea coalitie de guvernare, insa nu exista nicio garantie in acest sens. Mai mult, chiar daca barroso a declarat deschis ca e candidatul bulgar preferat, politicienii de la Sofia nu isi vor ingropa ambitiile si nu sunt descurajati de aceasta sustinere pe fata a presedintelui viitoarei comisii.

Candidata GERB, partidului lui Borisov care a castigat alegerile europene si e favorit in cele nationale este Rumiana Jeleva, acum eurodeputat dupa ce a fost cap de lista la europene. Ea pare destul de bine pozitionata in Partidul Populat European, insa bulgarii n-o crediteaza cu abilitatile si calitatile pe care le are Kuneva.

Lituania - Algirdas Semeta este fostul ministru de finante lituanian, pana acum putin timp, cand a fost trimis sa o inlocuiasca in Comisia Europeana pe Dalia Grybauskaite, comisar pentru buget, care a devenit presedinta Lituaniei. La Vilnius se spune ca trimiterea lui Semeta este pentru a se asigura ca Lituania va pastra postul de comisar responsabil cu programarea financiara si buget si in comisia urmatoare si ca el va continua si in Comisia Barroso II.

Estonia - La Tallin pare sa existe ideea acceptata de toate partile ca Siim Kallas va fi pastrat la post la Bruxelles, un semnal care i-a fost dat Estoniei chiar din capitala europeana, care a indicat clar ca il agreeaza pe Kallas si ca ar trebui pastrat. Acesta reprezinta Partidul reformei, un partid liberal, aflat la putere intr-o coalitie minoritara. Asa ca estonienii se asteapta la ceva turbulente politice, insa nu inainte de numirea comisarului.

Letonia - Acum cinci ani, Letonia a trimis-o pe presedinta parlamentului de la Riga, Ingrida Udre, care n-a facut fata audierii din PE si autoritatile letone au fost obligate sa o retraga si sa il trimita pe diplomatul Andris Piebalgs, comisar pe energie. Acum el este unul dintre cei mai buni si mai influenti comisari. Numai ca el a spus ca nu vrea un al doilea mandat, deci iese din discutie ca propunere a Rigai in comisia Barroso II. Acum sunt patru candidati, favoritul fiidn fostul ministru al justitiei, Solvita Aboltina, liderul partidului naflat la guvernare, New Era. Insa la guvernare este o coalitie si in Letonia, asa ca si alte partide au candidati. Partidul Popular il vrea comisar pe ministrul de externe, Maris Riekstins. Partidul de opozitie, Sociaty for Different Politics, are si el candidatul propriu, un fost ministru de externe, Artis Pabriks. Exista si un candidqat surpriza, Inna Steinbuka, care lucreaza deja in institutiile europene. Ea lucreaza la Eurostat, unde conduce Directoratul penru statistici economice si regionale. Ea ar putea fi candidatul de compromis, fiindca nu este membra niciunui partid.

Intr-o serie de postari viitoare voi scrie despre celelalte tari europene, urmeaza Polonia, Germania si Irlanda.

5 comentarii:

  1. Doamna Blajan,

    In primul rand apreciez analiza dumneavoastra, argumentele pe care le folositi. Nu vreau sa fac nici un comentariu pe fond, ci doar sa afirm ca, cred ca ar trebui nsa fie interesul intregii clase politice romanesti, obtinerea unui portofoliu important si nominalizarea unui candidat care, cu sustinerea politica necesara din tara, sa faca fata cu brio pe aceasta pozitie.

    Vreau doar sa clarific o chestiune personala care a mai fost vehiculata de presa si pe care constat (cu surprindere, stiind ca dvs verificati informatiile inainte de a le lansa...) ca o preluati si dumneavoastra : nu stiu de unde a aparut ideea ca socrul meu ar fi sost functionar european, si in plus unul cu influienta. Nu e nimic adevarat aici. Socrul meu e la pensie de cativa ani si nu a lucrat niciodata in administratia europeana, nici in domeniul agriculturii si nu are ABSOLUT nici o legatura cu activitatea mea profesionala sau cu cariera mea.

    In general, in activitatea mea profesionala am incercat sa ma bazez pe forte proprii. Cred ca e o boala de care vad ca scapam cu greu, in Romania, aceea de a miza in primul rand pe nepotisme sau pe sustinerea "rudelor".

    Sigur, pe durata mandatului de ministru, am investit mult in relatii directe cu oameni politici din alte state membre din UE care activeaza in domeniul agriculturii, din Franta, dar nu numai (maiales din noile state membre, din statele membre din sudul UE) si asta pentru ca, in agriculktura mai mult decat in alte domenii, deciziile nu se mai iai acasa ci la Bruxelles iar aceste relatii de incredere reciproca conteaza enorm in deciziile politice care vizeaza acest domeniu.

    Dar de aici la a ma baza pe sustinerea "socrului" in activitatea mea la nivel european... e o cale pe care nu vreau s-o calific.

    Dacian CIOLOS

    RăspundețiȘtergere
  2. de ce oare 99% dintre jurnalistii care incearca sa scrie materiale de analiza nu rezista tentatiei de a incerca frazari complicate? voi credeti ca pareti destepti, dar de fapt limbajul in care scrieti e extrem de plin de stereotipuri. e varianta moderna de limbaj de lemn.

    degeaba ai un continut interesant, daca cititorul nu trece de paragraful doi, ca-l lovesc aschiile in ochi...

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesant Anne Marie. Bravo! Mult mai bine documentata si mai ales argumentata analiza decat ce a produs CRPE. Sorry pt Cristi Ghinea. Dar mai ales sorry pt radiourile si tvurile care au batut apa in piua cu clasamentul CRPE, evident nerealist.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Dacian Ciolos: va multumesc pentru ce ati scris si imi fac mea culpa pentru informatia despre socrul dvs. e o informatie pe care am gasit-o in presa repetata de cateva ori, aparuta inca din vremea in care ati fost nominalizat ca ministru. e adevarat, trebuia sa o verific direct la sursa. nu am vrut niciun moment sa insinuez ca e vorba despre nepotism sau sustinere doar pentru ca, potrivit acelei informatii, ati fi avut un socru influent. profesionalismul dvs. este incontestabil si v-am aprecit intotdeauna pentru ceea ce ati facut si modul in care ati tradus, ati explicat deciziile pentru care Romania s-a batut in Consiliu pentru publicul larg. mai mult decat expertiza, aveti si capacitatea de a traduce bruxelles-eza. cred ca v-am spus-o si personal, atunci cand am vorbit si cred ca ultima noastra discutie a fost in toamna, in noiembrie, la Bruxelles, la reprezentanta noastra.
    cred ca cele doua variante vehiculate - dvs. si dl. Tanasescu - ar fi ambele ok pentru Romania, si in vederea obtinerii unui portofoliu important, si in privinta unor profesionisti care ar fi trimisi pentru acest post. oricare dintre dvs, din punctul meu de vedere, ar fi mai mult decat o optiune buna. sincer, cred ca daca am avea sansa sa obtinem portofoliul agriculturii, ati fi mult mai potrivit si mult mai onest decat actualul comisar, asupra careia a planat ideea unui oarece conflict de interese, avand in vedere ca sotul ei e fermier. cel putin, din acest punct de vedere presa occidentala nu ar avea nimic de comentat. inca o data, va multumesc ca mi-ati scris si ca pot face postarii corectia necesara.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sarut mina doamna Menaru,
    nu cred ca CVurile tin de competenta.
    Nici cele care au la baza scoli din Franta.
    Un fost subordonat al domnului Ciolos de pe vremea cit a fost ministru in guvernul Tariceanu imi povestea ca de fapt nu a facut mare branza domnul Ciolos si ca singurul interes al domniei sale era sa bifeze la CV inc ao liniuta de fost ministru al agriculturii.

    Nu trebuie sa fii expert sa vezi ca nu a facut nimic.
    Cum de altfel nu trebuie sa fii expert sa vezi ca nici Tanasescu cit a fost la finantele din Ro sef nu a facut mai nimic.
    Ca au facut ei scoli afara , ca au fost sefi la FMI este nimic.
    Daca nu au facut reforma in ROmania, tara inapoiata si saraca a UE, atunci pot spune ca nu au facut nimic.
    Romania nu va apuca nici un post de comisar european important, pentru ca Europa nu este condusa de Franta si nici de Grecia, iar in afara de Franta si Grecia nu am remarcat alt stat important din UE care sa dea credit Romaniei.
    Vina este evidenta a clasei politice din Ro, care nu a facut mai nimic din punct de vedere a promovarii si cresterii in rindul partidelor a unor politicieni valorosi.

    Spor la succese !

    RăspundețiȘtergere