miercuri, 29 iulie 2009

Suntem inumani - o palma si o urecheala nu-i strica unui copil

Un caz e prezent astazi peste tot in media, pe televiziuni, pe HotNews. O mamica a descoperit ca bona si menajera ii agresau copiii, unul de 4 ani, celalalt de 2 ani si un pic. Aici daca vreti sa vedeti flmuletul si sa cititi povestea mamei.

Pe mine ma revolta reactiile unora care comenteaza pe site. Ce spun ei:
  • Ca mama exagereaza, ca o palma nu ne-a omorat nici pe noi in copilarie si nici nu ne-a lasat sechele
  • Mama asta "iresponsabila" de ce nu a facut contract de munca cu bona? Ea trebuie pedepsita, pentru evaziune fiscala.
  • Asa ii trebuie, daca a fost fitzoasa si a angajat bona si nu si-a dat copiii in grija bunicilor, de teama sa nu ii rasfete.
  • E o mama denaturata, iresponsabila, nu e o mama buna, si-a lasat copiii in grija unei femei si acum vrea sa compenseze lipsa de atentei data copiilor razbunandu-se pe "biata femeie", adica pe bona, si rasfatandu-i.
  • Copiii trebuie batuti, altfel ies obraznici, razgaiati, lipsiti de respect pentru generatiile in varsta, plini de tupeu. E vina acestui gen de mame care nu permit sa li se dea nicio palma, care "ii pupa in cur".
  • Ce imagini revoltatoare sunt astea? Ce le face, de fapt, femeia aia? Le da cate o palma si ii trage de urechi. Mama exagereaza, doua palme nu traumatizeaza. (Copilul insa isi formase ticuri si isi apara capsorul atunci cand se apropia de el, suparata, mama. Deci nu raman sechele, nu?)
  • Mama nu e zdravana la cap: pe ce criterii a angajat bona aia, pentru ca i-a fost recomandata?
Va vine sa credeti ca exista oameni care gandesc asa? Noroc ca sunt foarte multi care ii dau dreptate mamicii sau care gasesc inadmisibil ceea ce s-a intamplat. Ba multi dintre ei spun ca ar fi rupt-o in bucati pe bona, in timp ce mamica e civilizata si a dat cazul pe mana politiei si justitiei.

Acceptand faptul ca o palma nu omoara, ajungem sa avem cazuri de genul celor prezentate la televizor, cu copii arsi cu tigara, tinuti legati in lanturi de pat, cu oase rupte desi sunt niste bebelusi practic. Atunci ne revoltam, ne dsam indignati, dar la o palma trasa de un strain unui copil nu. Cat de ipocriti suntem! Cat de inumani!

Va marturisesc ca, mai multe decat cazul in sine, ma cutremura comentariile care infiereaza mama, nu bona si amarata aia de menajera, care bateau niste copii si luau si bani de la printi acestora.
  • Mi se par in afara contextului comentariile privind evaziunea fiscala facuta de mama. sa fim seriosi, cand chemati o femeie la curatenie ii taiati chitanta? Cate dintre bonele din tara asta au contract, cate declara veniturile? Nu numai angajatorul trebuie sa le declare, sin angajatul. Daca vrea sa fie in legalitate, de ce nu cere bona contract? Sa fim seriosi!
  • Faptul ca e o bona recomandata nu e de condamnat, ci dimpotriva. E un criteriu foarte important. In Bucuresti, cel putin, se gaseste extrem de greu o bona buna si conteaza sa fie un om recomandat. O menajera, o bona, trebuie sa fie cunoscute de cineva multumit de serviciile sale. Agentiile nu sunt o garantie, sa fim seriosi, si o stiu din experienta unor prietene cu copii.
  • Nu conteaza o palma, dimpotriva, ies copiii bine educati? In ce secol traiti, fratilor? E adevarat, in copilarie, am mai primit si eu cate o palma de la mama, desi extrem de rar, intrucat ea avea o metoda mult mai eficienta de a ma pedepsi - imi refuza ceea ce imi doream, imi taia banii de buzunar, nu ma lasa sa ies cu prietenii, chestii de-astea lipsite de violenta, dar care pe mine ma dureau mai tare decat o plma. Insa, credeti-ma, imi amintesc acele rare dati in care m-a pocnit mama si i-am spus candva am urat-o la cel mai mare grad de intesitate a sentimentului pentru ele. Da, o palma conteaza, chiar daca e doar una in 18 ani de viata. O tii minte oricat de mic esti. Veti zice ca pentru ca n-am fost un copil batut. Un copil batut tine minte o serie de violente, cum naiba sa nu fie afectat?
  • Ce vina are femeia ca are o cariera si munceste pentru a castiga suficient sa plateasca bona si menajera? Sunteti invidiosi? Probabil. De ce si-ar petrece timpul liber facand curatenie in casa, cand il poate petrece plimbandu-se cu copiii in parc? Credeti ca daca firma ei ar avea gradinita, asa cum se intampla cu multe firme civilizate din strainatate, ar mai avea nevoie de bona? Ce sa faca? Sa se dedice familiei exclusiv? E o prostie. Vremurile s-au schimbat, in caz ca nu ati observat, bona nu e o fitza, e o necesitate.
  • E condamnata pentru ca exagereaza, ca imaginile nici macar nu sunt atat de dure? sa fim seriosi. Ce parinte ar accepta ca un strain sa ii bata copilul? Chiar daca esti adeptul ideii "eu l-am facut, eu il omor", adica al educatiei prin bataie, ti-ar placea ca un strain sa il loveasca in locul tau?
Acest caz este unul din multele de acest gen, probabil. Vorbesc cu prietene care au copii si platesc o caruta de bani bonelor, pentru a avea grija de ei, asa cum trebuie, pentru ca ele lucreaza. Greu se gaseste o femeie ca lumea, iar cand o gasesti, pe langa salariul lunar, ele se bucura de tot felul de avantaje. Singurul lucru ce i se cere e unul singur: sa aiba grija de un copil, chiar daca nu il iubeste, nu se leaga afectuos de el - desi multe o fac, cele care au suflet, nu il vad doar ca pe o sursa de bani - cel putin sa il trateze omeneste.

Prin urmare, nu cazul in sine ma socheaza, ci reactiile oamenilor, a celor care ii gasesc mamei o vina. E o dovada ca societatea noastra se modernizeaza si evolueaza foarte lent. Sa fie clar: nu este admisibil sa agresezi un copil, nici verbal, nici fizic. Oamenii inteligenti stiu sa isi educe bine copiii prin alte metode. Cei care accepta agresiunea e clar ca mai trebuie sa evolueze.

COMPLETARE: Sint nevoia sa completez ceva, avand in vedere unele comentarii. Nu intelegeti gresit, titlul este ironic. "O palma si-o urecheala nu-i strica unui copil" e o ironie. Pentru cei care nu au inteles asta din titlu, sper ca textul sa o explice.

93 de comentarii:

  1. Aveti mare dreptate, comentariile reflecta mentalitatea si inapoierea de care continuam sa dam dovada: femeia casnica, educarea copiilor cu bataia. Ceva este nou in gindire: daca platim pentru serviciile cuiva trebuie sa avem grija sa nu elduam taxele si sa declaram totul la fisc. De cind a bate copii este in regula dar a nu plati taxe este un lucru reprobabil?!

    RăspundețiȘtergere
  2. @Anonim: stiti, a nu plati taxele e grav, foarte grav, insa in acest caz este o practica mai mult decat comuna. Menajerele si bonele nu au contract, sa fim seriosi. nu e corect, repet. insa sa aduci contraargument - asa cum fac cei care au comentat si pe care ii critic - la violenta asupra copiilor vinovatia familiei de a nu plati taxe mi se pare halucinant.

    RăspundețiȘtergere
  3. "ce sa faca? Sa se dedice familiei exclusiv? E o prostie. Vremurile s-au schimbat, in caz ca nu ati observat, bona nu e o fita, e o necesitate" Ai dreptate, a fi parinte e facultativ! conteaza doar cariera, ratele la banca si banii de buzunar ai copiilor. Ce mai conteaza ca tu la batranete vei fii internata intr-un azil, pentru ca copii tai iti calca pe urme si pun pe primul loc cariera, ratele la banca si banii de buzunar ai copiilor.... poate e o parere "extremista" dar nici cele de mai sus nu sunt departe de adevar

    RăspundețiȘtergere
  4. @Anonim2: nu am spus ca a fi parinte e facultativ, este o interpretare gresita. am spus doar ca nu poti sa fii doar parinte, trebuie sa si lucrezi si, in aceste conditii, sa fii un parinte cat se poate de bun. cati dintre noi isi permit ca femeia din familie sa stea acasa sa isi creasca micutii. si cand ei vor fi mari, iar ea va vrea sa se angajeze, cine o va angaja dupa o pauza de 4-5-6 sau 10 ani? in ziua de azi nu mai poti sa te dedici EXCLUSIV familiei, nu daca esti un om cu venituri normale, daca nu ai mostenit un unchi miliardar sau nu ai castigat la loto. si daca nu poti sta fara sa faci nimic. am multe prietene care, oricat de mult isi iubesc copiii, au spus ca nu au rezistat nici macar doi ani acasa, pentru ca sunt femei active si simt nevoia de mai mult decat a scoate sunete nearticulate in dialogul cu cei mici sau a schimba scutece. si, in plus, aveau nevoie de mai multi bani decat indemnizatia pentru mame. care stiti bine ca e infima fata de costul nevoilor unui copil. asa ca, daca trebuie si vrei sa munceti, ai nevoie de solutii. iar bona e o solutie, nu o fita. asta e ideea.

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesante si pertinente observatiile dumneavoastra. Spuneti ca va bucurati totusi ca sunt multe mamici care o sustin pe mama. Pe mine m-a socat sa vad cati sunt cei care o incrimineaza pe mama. Este absurd, lipsit de orice logica, bun simt si normalitate chiar as zice eu.
    Referitor la ideea vehiculata cu contractele de munca...daca este vina cuiva ca in Romania se practica acest sistem de angajare a bonelor, eu cred ca aceasta vina apartine in intregime statului. Sunt convinsa ca s-ar putea face ceva ca aceste venituri ale bonelor, menajerelor sa fie aduse in legalitate. Ceva taxe mai mici si un sistem simplu de impozitare ar insemna, cu siguranta, multi bani la buget. A fost o discutie la un moment dat dar s-au preferat Tichetele de cresa ca un ajutor adus mamelor tinere care se intorc mai devreme de 2 ani la servici. Eu nu stiu cate mamici folosesc aceste tichete.
    Recunosc ca sunt o mama care angajata o bona pentru care nu platesc taxe. La fel am si femeie care vine si-mi face curatenie si nu platesc taxe.

    RăspundețiȘtergere
  6. Scuza-ma, dar folosind cuvinte ca mamica si capsor te descalifica automat sa poti comenta in privinta asta. Oamenii care au comentat acid au retinut lamentarile penibile ale asa-zisei mame, de fapt o "attention whore" demna de tot dispretul. Povestea asta nu avea ce cauta la TV. Foarte putini sunt incantati ca cei doi copii au incasat-o, dar in aceasta poveste nu poti lua partea mamei, pentru ca este unul din personajele parvenite si gaunoase care fac viata mizerabila in Romania, nici a bonei care isi varsa nervii aiurea pe copii, nici a menajerei care nu o opreste. Avem de-a face cu trei greturi, si singurii care nu au o vina sunt copii, care intamplator sunt si cei care vor avea cel mai mult de tras.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Anonim 3: exact asta m-a socat si pe mine, numarul covarsitor al celor care o critica pe mama. de-asta am si scris despre asta. cat despre eludarea platii taxelor, cred ca aveti dreptate, ar trebui sa existe o consultare privind modalitatile in care situatia ar putea fi evitata, dar care sa fie in avantajul ambelor parti: si al familiilor, dar si al statului. pe de alta parte, stiu cat de greu este sa gasesti o femeie care sa aiba grija de copii sau o menajera. si, in general, nu stiu daca le-ar conveni si lor sa existe un contract.

    RăspundețiȘtergere
  8. blah, blah, blah... blah, blah, blah..
    niste sforaituri ce scrieti dvs aici.. daca n-aveti despre ce scrie, pur si simplu nu mai scrieti!!!
    cazul in sine nu merita atata atentie!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Cred ca toti exagerati. O fi bona asta mai sadica si mama o mironosita dar discutia a alunecat spre daca e buna bataia. Iar aici cred ca nu exista alb sau negru. Eu personal mai luam la 1-2 luni cate o scatoalca si desi atunci muream de ciuda acu' realizez ca au avut dreptate parintii. Daca ne pastram in limitele astea eu zic ca e OK. Ce depaseste e o problema intr-adevar, dar efectul e valabil si invers. Nu zic ca trebe batut copilul dar trebuie pedepsit oricum cand mai face cate o boacana, bataia e un mijloc de penitenta. A se aplica insa rar si cu masura si doar daca nu mai e alta solutie :D
    P.S. Sa bati insa un copil de 2 ani ca nu mananca mancarea din farfurie sau scapa pe jos ceva mi se pare insa o cretinatate. La copiii mici trebuie rabdare si alte metode.

    RăspundețiȘtergere
  10. Chiar cred ca o palma si o urecheala nu-i strica unui copil, dar:
    - parintii sa aplice corectia, si nu altcineva
    - sa i se explice copilului de ce o 'incaseaza', ca sa invete sa nu mai repete faptele pentru care e pedepsit
    - sa nu se repete prea des.

    O palma si o urecheala n-au omorat pe nimeni, copii trebuie sa invete sa-si cunoasca lungul nasului, dar nu se pune problema sa-i tii in teroare, sa manance bataie toata ziua si sa le fie frica.

    Ori, in cazul de fata se vedea ca bona este o 'terorista', parca ii ura pe copii aia, asa se purta cu ei... cine naiba a recomandat-o!?

    RăspundețiȘtergere
  11. Chiar daca renunti la cariera si ai grija de copil toata viata, risti sa ajungi la batrinete intr-un azil. Nu asta e problema aici, ci faptul ca doi copilasi sint marcati, poate pe viata, de comportamentul violent al bonei, menajerei. Sa fim seriosi, chiar daca zici ca "o palma si o urecheala nu-i strica unui copil", comportamentul copiilor nu justifica nici pe departe aceste violente. Sincer mi se rupea sufletul cind ii auzeam cum pling...

    RăspundețiȘtergere
  12. Doamna Blajan,

    Nu stiu daca aveti sau nu copii, nu ma intereseaza.
    Spuneti ca o palma nu face rau. Discutabil. Cutitul este rau sau bun?
    Cand il bagi in cinava sau cand ii tai beregata este rau. Dar daca cel pe care il omori este un criminal in serie?

    Cand copilul se fereste inseamna ca s-a mers prea departe!

    RăspundețiȘtergere
  13. @Andrei: sper ca ati inteles ironia din titlu, articolul arata clar ca ma revolta asta, ca nu consider ca metode adecvate de educatie a copiilor nici bataia, nici urecheala. deci spun IRONIC ca o palma nu face rau si speram sunt suficient de explicita sa arat asta. NU SUNT DE ACORD CU BATAIA, chiar daca am sau nu copii. nu sunt de acord cu parintii care isi plesnesc copii, cu stapanii care isi lovesc animalele, nu sunt de acord cu violenta ca modalitate de coercitie si educatie. exista o serie de alte metode, mult mai inteligente.

    RăspundețiȘtergere
  14. Da, constat in continuare faptul ca, pentru a comenta acest caz, se adopta un ton tragic, sobru si se da mult prea mare importanta unui fapt banal : acei puiuti de om au fost maltratati, schingiuiti, timorati si vor ramane cu sechele pe viata, eventual vor ajunge niste criminali, niste paria ai societatii, o da, da, da, ce tragedie ! :)) De altfel, ce ne mai mira, doar am rezolvat toate probleme din tara asta, suntem un stat si o societate model si iata, aceasta bona criminala, acest monstru uman ne-a invadat paradisul terestru in care traiam pana mai ieri. Haideti sa fim seriosi, haideti sa fim seriosi.. Eu propun sa lasam copiii sa-si faca de cap, sa nu-i mai invatam nimic, sa nu mai stie nimic(Ii mai dam la scoala? Se mai merita? Daca ii pedespeste cumva educatoarea/invatatoarea/profesorul?), pe scurt, sa nu fie educati in niciun fel. Prieteni, o educatie fara anumite restrictii/"pedepse" nu va fi niciodata o educatie eficienta. Toti se bat cu pumnii in piept ca "eu nu mi-as bate niciodata copilul/copiii" sau "copilul meu intelege mereu ce vreau sa zic, e un model, nici macar o palma nu i-as da", insa, cand nu ii vede nimeni le mai dau cate una pe la "coaste" :) O natie de ipocriti asta suntem, o natie de ipocriti si de pedagogi. O da, acei sarmani puiuti de om, o da, o da :))

    RăspundețiȘtergere
  15. deci cum ziceam - bani, cariera, familie... Din pacate, avem prostul obicei de a privi prin prisma adevarului personal ABSOLUT(!) fiecare situatie, si daca situatia altuia nu corespunde cu ceea ce stim noi, cu ceea ce am trait noi, sarim sa judecam, sa explicam, sa justificam... nici doamna din filmulet n-a procedat bine dar nici explicatiile/justificarile(eu n-am inteles in ce categorie sa le integrez) din "articol" nu-si au rostul...

    RăspundețiȘtergere
  16. Imi place ce ai scris si sunt 100% de acord.

    RăspundețiȘtergere
  17. Dna Menaru...sunteti subiectiva si va voi explica si de ce: comentariile au pornit de la faptul ca imaginile puse pe hotnews.ro nu reflecta ceea ce descrie mamica. Mai cititi o data ce spune acea mamica si ce arata imaginile.

    discutam de a da o palma sau de a arde cu tigara? ar trebui sa va hotarati...nu este acelasi lucru si cred ca se cheama EXTRAPOLARE. In felul asta, putem vbi si de razboi atomic in casa...totul pornit de la a da o palma, nu?

    De acord cu toate celelalte spuse: copiii nu trebuie traumatizati si pt bani pe care ii platesti, ai tot dreptul ca bona sa aiba foarte grija cu copiii.

    Haideti sa incercam sa discutam strict ce ne spune mamica si ce vedem noi pe imagini. Putem noi sti/comenta mai mult decat atat? Eu cred ca NU, doar daca nu vrem sa devenim emotionali si sa ne dam cu parerea ca tatele pe ulita: fara sa stim exact ce si cum.

    Cam asa se face un comentariu bun: vazad ce s-a intamplat si ce spun partile (in cazul de fata doar mamica)

    RăspundețiȘtergere
  18. exact cazul nu merita atentie cum bine spunea cineva. daca incercam sa comparam ce patea un copil daca spargea un geam in 1980 si ce pateste acum vedem ca totul a luat-o razna...in 1980 era tras de urechi nitel si eventual venea tasu si platea geamu de la scoala..acum acel copil este un inadaptat care are nevoie de consilere de specialitate pt ca este un frustrat si va fi izolat de restul colectivului..etc etc. asa este acum si cu cazul asta...ce mare schema ca au fost niste cacaciosi luati de urechi ca erau obraznici...sunt curios cum trebuie sa reactioneze un parinte cand odrasla lui face fitze in mijlocul drumului sau intr-um magazin cand sunteti la cumparaturi.
    nu e placut pt un parinte sa vada ca progeniturile lui sunt bruscate de altcineva dar nu e nici o mare drama ca s-a intamplat asta..mai ales ca in mod tacit a avut acordul mamei sa faca asta, din moment ce ea a angajat-o si i-a spus cum sa-i duca in dormitor nemancati daca se sclifosesc....e bun proverbul ala cu "bataiae e rupta din rai"...sau poate mamaica respectiva vrea doar ea sa aplice "eu te-am facut eu te omor".

    RăspundețiȘtergere
  19. @Anonim ultimul: zau ca nu imi trebuie sa vad mai mult ca sa condamn bona. e un strain care isi permite sa plesneasca si sa traga de urechi copilul unui om care il plateste pentru a avea grija de acel copil. asa ca, pentru mine, ceea ce se vede pe imagini e foarte grav. iar ceea ce povesteste mamica agraveaza si mai tare lucrurile. postarea este opinia mea personala, eu consider grav si ce se vede si ce nu se vede. e grav faptul ca cineva loveste un copil si il bruscheaza asa cum se vede in imagine. poate dvs. vi se pare un nimic, mie nu. n-as vrea sa imi vad copilul plesnit, tras de urechi sau tras din scaun asa cum face bona. nu imi trebuie sa vad copilul tarat pe podea 2-3- metri cum povestea mama, mi-e suficient ce am vazut.

    RăspundețiȘtergere
  20. E trist ce se intampla la noi! Clar ca daca eram in locul mamei, bona nu iesea cu basma curata.

    RăspundețiȘtergere
  21. Suntem intr-o perioada de trecere cu totii. La parinti ma refer. Generatiile au abordari diferite fiindca am crescut in medii diferite.

    In momentul in care angajam o bona de varsta inaintata, ne asumam riscul ca metodele bonei sa fie altele decat cele ale noastre. Pentru a evita aceasta situatie, pur si simplu trebuie avut grija la alesul persoanei, la reactiile copiilor. Cum este posibil ca sa ai un an de zile in casa un om fara sa realizezi ce fel de om este? Ceea ce s-a filmat a fost un caz izolat sau s-a intamplat in fiecare zi?

    Cred ca solutia este simpla: 1. Te uiti la fata omului. Un om agresiv, nervos, incult etc. se cunoaste repede. 2. Stai un timp cu ea, sa vezi cum se poarta. 3. Intrebi copii cum a fost. 4. La prima abatere serioasa (de genul de mai sus, sau chiar si mai putin grav), la revedere.

    Nu inteleg de ce suntem asa socati? Nu stim in ce tara traim? Ne-am nascut oare toti in 2001 si nu stim ca tara asta a stat in comunism atata timp si pe urma au urmat 20 ani de libertati si debusolare cvasi-totala? Nu stim oare ca ni se suge toata energia in joburi de corporatii, sau nu, in fuga dupa promovari si salarii mai mari, platit de rate si altele asemenea? De ce ne socheaza atat de mult o palma? De ce luam in calcul de la inceput faptul ca o bona in varsta ne va palmui copii si sa incercam sa evitam aceasta situatie?


    Cred ca se mai intampla un lucru. Imi permit sa spun, ca tata invatacel, ca generatiile care acum au copii sub 10 ani, de-abia, de-abia invata sa nu foloseasca sub niciun fel agresiunea, fizica sau verbala. Nu este un lucru usor. Il poate face SuperNanny, dar nu il poate face orice mamica sau tatic.


    Nu cred ca suntem inca in stare sa pastram echilibrul intre severitate si afectiune.

    Si sa realizam faptul ca avem copii care 85% din timp il petrec fara parinti. Si acei 15%, parintii au inca capul la sedinte, blue-tooth-ul pe ureche, sau stau la televizor. Mai avem mult de invatat si a da in judecata generatiile trecute nu este nici pe departe solutia.

    PS: Cred ca exita un aspect pozitiv in mediatizarea acestui fapt regretabil: Miile de bone din Bucuresti vor avea mai multa grija data viitoare. Poate, fiindca nervozitatea care palmuieste si orbeste in acelasi timp.

    RăspundețiȘtergere
  22. O palma la fund, uneori...sau o urecheala uneori...rar..se mai poate, dar cu o singura conditie: DOAR DE LA PARINTI, IN NICI UN CAZ DE LA STRAINI. NICI MACAR DE LA BUNICI ! SI DOAR RAR, CAND SE MAI INTAMPLA SA FII OBOSIT SAU CU NERVII INTINSI LA MAXIM....

    RăspundețiȘtergere
  23. Doamna Blajan

    Mi se pare ca sunteti (sau ati devenit) exact ceea ce se vrea sa devenim... adica niste "fiinte" care respectand asa zisele "reguli" impuse de cei ce ne "conduc" devenim niste ipocriti si niste robotei.
    hai sa fim seriosi ... se vede ca nu aveti copii si nici nu ati avut de a face cu vreunul (in sensul de a petrece mult timp cu el).
    Eu va spun sincer ... nu sunt de acord cu ce a facut bona dar ... e un mare dar ... sa stiti ca o chelfaneala nu strica din cand in cand...
    Aici stiti cum procedam si cum ne purtam exact ca si fazele de cacao acoperite de expresia "politically correct" adica :
    - tziganii nu sunt tzigani (cum stim din mosi stramosi) ci sunt rromi
    - negrii nu sunt "black's" dar sunt "colored people"
    - homosexualii sunt promovati la TV din ce in ce mai agresiv si in scoli copii nostri sunt invatati ca e bine sa fii homo ba chiar li se dau si amanunte despre relatiile intre ei in ideea respectarii unor drepturi
    - icoanele nu stau bine in scoli ca vezi doamne lezam credinta unor alti oameni


    Si inca ceva ... calatorind mult in vest am vazut niste faze cu copii unor "occidentali" de am ramas masca ... in magazin copii au distrus o mare parte din marfa expusa iar parintii aplicand sistemul educational ridicat in slavi de tine incercau sa ii potoleasca cu vorba ... dar sa vezi dracie copii aceia mai rau se inversunau, eu cred ca o singura palma aplicata la poponetul lor ii potolea.
    Nu vreau sa va faceti impresie gresita despre mine ca mi-as bate copii de ii omor ... dar uneori nu se poate altfel.

    Asa ca hai sa nu mai fim ipocriti si peste masura de umani si sa ne purtam si discutam corect si pe fata ... uneori o mica bataie nu strica ...si eu am luat bataie cand am fost mic si va rog sa ma credeti ca nu am sechele ba, chiar le multumesc acum parintilor pentru educatia pe care mi-au dat-o chiar si pentru bataia care am luat-o cand nu am ascultat.

    In concluzie citand din intelepciunea poporului roman (pe care se pare ca multi au uitat-o incercand sa copieze asa zisul umanism vestic) :

    - bataia e rupta din rai
    - unde da mama, creste carnea
    - bataia la copii e ca buruiana de leac

    Salutare si astept alte opinii si injuraturi si bineinteles epitete de genul : incuiat, inapoiat, pervers etc ... dar nu o sa ma supar

    RăspundețiȘtergere
  24. Daca cineva se purta asa cu copilul meu il invitam frumos a doua zi la mine acasa, incuiam poarta dupa ce a intrat, puneam mana pe un par si il bateam de se k*k* pe el, la propriu.

    RăspundețiȘtergere
  25. d-na Menaru, chiar nu aveti ceva interesant de scris, si trebuie sa va sclifositi ca acea "mamiCA" CARE isi trateaza plozii ca pe niste valori supreme ale omenirii? pe scurt, va spun doar ca mi-e groaza de ceea ce ma asteapta din vina noilor generatii crescute doar cu drepturi, fara obligatii si fara frica; mai bine comentati calitatea catastrofala a tinerilor.

    RăspundețiȘtergere
  26. @Anonim ultimul: Sa stiti ca si eu am vazut in vest cazuri despre care spuneti si chiar asta mi-a placut. Avea pustiul chef sa urle din toti rarunchii? Mama si tata au mers 2 metri mai incolo si l-au lasat sa urle, sa se tavaleasca pe jos pana a obosit. oamenii treceau, il priveau zambind, priveau parintii, dar nu comentau, nu le atrageau atentia. Si, in final, pustiul i-a urmat. Era in Viena, la gradina zoologica si pustiul nu voia sa plece de-acolo.
    Intr-un supermarket in Bruxelles, o pustoaica la vreo trei ani, urla de mama focului ca mama nu a vrut sa ii cumpere ceva. Stateau la coada, erau exact in fata mea. Mama o lasa sa urle, oamenii nu comentau, desi era la sfarsitul unei zile de munca, probabil numai de tipetele ei nu aveau chef. Copilul a inceput sa arunce cu ceva pe jos din raft, mama a luat si a pus la loc, cand a luat un borcan, i l-a luat din mana, calm. daca il spargea, il platea. dar nu a pocnit-o ca sa urle si mai tare. A platit la casa, au iesit, afara ploua si copil a tacut, preocupat sa isi puna pelerina de ploaie. Cu pretul catorva urlete, si copilul avea plamani buni, credeti-ma, mama si-a impus punctul de vedere, fara sa o plesneasca.
    Sincer, ambele cazuri mi s-au parut excelente. Iar pe cel din Viena l-am si filmat.

    RăspundețiȘtergere
  27. Parerea mea e ca comentariile "exagerate" cu care nu sunteti de acord sunt o reactie la sentimentalismul cu care articolul trateaza subiectul. In mod cert bataia nu tine loc de educatie si poate sa produca traume, dar articolul nu este despre acei copii ci despre mama lor si sentimentele acesteia. Cazul nu este unul exagerat din cate am vazut, trebuie rezolvat cu cinism si nu intr-un mod lacrimogen. Femeia respectiva trebuie judecata (de judecator!), copii eventual consiliati, si in special mama, cred ca ea a avut trauma cea mai mare. Faptul ca nimeni nu are o problema cu mama care putea sa o bata sau chiar sa o omoare pe bona(dar nu a facut-o de dragul copiilor care ar ramne singuri), justifica lipsa totala de judecata a celor care vad excusiv trauma copiilor din acest caz si sunt de acord cu mama.

    RăspundețiȘtergere
  28. Da, nu e bine ce s-a intamplat. Pe de alta parte, oricat de condamnati ar fi unii ca sustin modele vechi de educare cum ar fi aplicarea de corectii fizice, nu putem sa nu constatam ca nici modelul occidental de educatie, vezi doamne metode moderne bazate pe dialog permanent, nu au nici un fel de eficacitate din moment ce tinerii din ziua de azi sunt mai inculti, mai violenti si mai anti-sociali. Unde e adevarul, de fapt?

    RăspundețiȘtergere
  29. d-na Menaru, daca eu eram in acel magazin ii scoteam in suturi afara pe plod si pe parintii lui cei moderni, care ii faceau educatie "umanista" pe nervii mei! am drepturi si eu, nu doar altii! sau ma insel, iar drepturile sunt rezervate pt.cei ce nu respecta drepturile altora? din atentia acordata mai nou indivizilor antisociali, care trebuie musai cocolitzi in loc sa fie bubuiti, ma tem ca am dreptate...

    RăspundețiȘtergere
  30. Pai doamna Menaru...dumneavoastra considerati grav si ce se vede si ce nu se vede?
    Imi pare rau sa va spun...dar asa puteti acuza un om de orice....aveam pretenti de niste opinii mai judicioase, nu de chestiuni care pot fi la marginea imaginatiei cuiva.

    Credeti ca in fata instantei un astfel de argument poate functiona: mi-e de ajuns ce am vazut EU, restul ESTE cum a descris mamica.

    Dezamagitoare si de doi bani opinia.

    RăspundețiȘtergere
  31. "Cosmarul prin care doi puiuti de om au trecut....."

    Este o exprimare de Libertatea, Cancan, Click.

    Epatarea din articol enerveaza, nu altceva.
    Cosmar, puiuti de om... bitch please!

    RăspundețiȘtergere
  32. Stimata Doamna,
    Problema Dumneavoastra ca si a multor femei din ziua de azi este ca ati uitat ce inseamna familie. Incerc sa ma explic:
    - succesul in familie nu se masoara in bani de buzunar, cadouri sau orice alte bunuri de factura materiala;
    - o mama buna este o mama apropiata de copii; o gradinita cu program prelungit urmata de un program impreuna cu copii in care se implica macar unul din parinti ar fi mai apreciat de copii decat o bona;
    - televizor, dvd, computer ar trebui interzise prin lege copiilor sub 5 ani. Ce simplu este sa iti arunci copilul in fata lor si tu sa fii lenes; un copil are nevoie de parinti si la joaca sau mai ales la educatie. Aceste obiecte NU sunt FAMILIA!
    - a angajat o bona cu un IQ atat de mic;
    Unde cred eu ca a mai gresit fundamental doamna respectiva:
    - si-a dorit mai mult compania firmei decat a familiei si prin asta nu spun ca trebuia sa renunte la serviciu ci doar la functia de sefa sau sa ceara program scurt;
    - sa-si dea copii la gradinita si sa se implice activ in viata si educatia lor;
    - nu a interpretat corect caracterul bonei;
    - nu a permis bonei sa pedepseasca copii si acestia si-au pedepsit parintii pentru lipsa de timp si dragoste acordate chinuind bona;
    - nu a pedepsit copii pentru rautatile la adresa bonei (sunt convins ca acestea existau si ea le-a observat);
    - a manifestat un comportament isteric prin aceasta iesire pe posturi si reclamatie la politie, cautand sa pozeze in victima. Nu este decat victima propriei prostii si a propiei inculturi! In plus, abuzeaza de postul in care se afla (eu suspectez ca doamna respectiva e vreo contabila sefa pe la ProTV sau alt post).

    RăspundețiȘtergere
  33. @Menaru : deci sa inteleg ca asta e solutia finala ... il lasi sa urle pana se calmeaza el singur ... si daca ca in cazul vazut de mine copilul distruge ceva marfa de vreo cateva sute de euro ce faci?
    Te faci ca nu il bagi in seama? Il lasi sa urle si sa distruga in continuare si sa se mai adauge la nota de plata mai cateva sute... sau in vest s-a ajuns la asa o gandire libera si umanista incat daca un copil distuge ceva nu ii punem pe parinti sa plateasca ... ca nu cumva sa le provocam vreo trauma parintilor si poate prin simpatie copilului ... mi se pare penibil sa lasi un copil sa aibe crize de nervi, pentru ca asta e plasul lui nervos, pur si simplu o criza de nervi,in cazul asta nu vi se pare ca ramane cu sechele ca a plans pana nu a mai putut si nici nu i-au luat ce a vrut el?

    Si nu mi-ati raspuns la intrebare : aveti sau nu copii?

    RăspundețiȘtergere
  34. Eu am criticat-o pe mama dar asta nu inseamna ca mi se pare normal ceea ce a facut bona. Totusi, sa nu fim de genul 'cine nu e cu noi e contra noastra'. O felicit pe mama ca a aflat pana la urma ce se intampla. Dar am criticat-o pentru ca nu petrece destul timp cu copii astfel incat sa le dea reflexul ca atunci cand li se intampla ceva acei copii sa vina spre ea sa-i spuna. Un copil mai ales daca e mic nu-ti va raspunde neaparat la o intrebare, mai ales daca intrebarea pune degetul pe-o rana. Dar iti poate spune spontan ce il streseaza(printr-un desen, sau un gest, sau in cuvinte) daca petreci timpul necesar cu el. Nu avem par in cap cate ocazii au copii nostri sa fie palmuiti de altii si de viata. Totul e sa-i obisnuim ca atunci cand au o problema sa vina la noi sa ne spuna. Sau sa mergem noi la ei in fiecare zi si sa petrecem timpul necesar pentru a simti starea lor de spirit. Dar asta presupune ca avem disponibilitatea de a vorbi cu copii, de a-i intelege, de-a cauta solutii impreuna cu ei. Si asta inevitabil cere timp. Acum acei copii sunt mici s-a rezolvat cu o camera si un film. Dar mama nu va putea sa puna bodiguard sa urmareasca copii sa vada prin ce tracaserii trec ei ca sa poata lua apoi masuri. Ea chiar va trebui sa invete sa le vorbeasca copiilor ei si mai ales sa-i asculte.

    RăspundețiȘtergere
  35. Nu, nici macar parintii nu au voie sa-si bata copiii! Daca pe tine, om mare, te deranjeaza un coleg la birou, te duci sa-i dai o palma? Nu, iti gestionezi "furia" altfel. Atunci de ce sa-ti lovesti copilul? Aceasta manifestare este de fapt dovada incapacitatii parintelui de a se controla si de a gasi alte metode de comunica cu copilul. Ce intelege copilul cand il lovesti? Ca o greseala... sau ce e ea, la un copil de 2 ani, se trateaza cu violenta. Si atunci de ce ne mai miram ca traim in socieatatea in care traim.

    Comentariile referitoare la contracte de munca pentru bone sau menajere ma fac sa plang si sa rad in acelasi timp. Oameni buni, voi in ce lume traiti? Vorbim aici de Romania sau despre situatii utopice?

    Ce au facut bona si menajera este inacceptabil si sper sa isi gaseasca pedeapsa.

    Ce a facut mama? Sa intors la lucru... sa ridice mana cati dintre cei care comenteaza ca mama este nu-stiu-cum isi permit sa traiasca dintr-un singur salariu si isi permit sa isi tina sotiile acasa!

    RăspundețiȘtergere
  36. Raspunsuri comentatiilor:
    - Oare generatiile mai in varsta nu ziceau si despre noi, cand eram la adolescenta, ca suntem mai needucati, mai obraznici decat au fost ei? Copiii din ziua de astazi traiesc intr-o alta societate, au alte deschideri, calatoresc in strainatate, nu sunt toti niste paria, sunt si oameni foarte reusiti. Si da, voi scrie si despre calitatea tineretului, la un moment dat, asa cum imi sugera cineva.
    - Despre cazurile din strainatate pe care le-am povestit: cred ca oamenii din magazin, desi exasperati, considerau ca nu ajuta cu nimic ca acel copil sa fie lovit si sa urle si mai tare. probabil ca au acceptat situatia pentru ca nici ei nu-si bat copiii. pentru ca, in strainatate, esti privit cu criticism cant iti lovesti copilul ca pe un animal.
    - Probabil ca mama are dovezi pe care sa le prezinte instantei, mai multe decat povestea si filmuletul postat pe youtube. in comentariul meu - aici nu suntem in instanta, nu? - imi ajunge sa vad imaginile si sa citesc atitudinea favorabila a unora fata de metodele bonei.

    RăspundețiȘtergere
  37. Eu am comentat iar coemtariul meu era semnat Walrus si purta titlul Imbecili. Marefeream la cei care incepeau sa gaseasca nod in papura mamei.Eram 100% de acord cu mama. Traiesc intr-o tara straina si aici nu am auzit de asa ceva. Aici era problema clara a agresarii unor copii. Punct. Clara si evidenta. Munca la negru si alte alea sunt chestii care ies in afara subiectului. Stiu ce greau e sa gasesti o bona si stiu ca sunt ele cele care refuza contractul de munca. Si mai stiu ca problema darilor datorate de mama nu este, pentru ca facilitai fiscale chiar exista. Cind copii mei erau mici CAS-ul era la jumate pentru cresterea copilui. Pe scurt da, mama a procedat corect. Insa am constatat traind printre straini ca noi romanii suntem rautaciosi din fire.

    RăspundețiȘtergere
  38. In Romania in continuare se practica violenta - vedem la tv este cel mai important subiect. Posibil ca doar cu scandal mediatic se rezolva astfel de probleme, dar cateodata nici asa. Eu as vrea sa supun alt caz atentiei si anume abuzurile din gradinite - abuzuri care pot fi dovedite sunt povestite de copii acasa si desi s-a mers pe calea legala (hartii la directiune,inspectorat) raspunsul este la fel de legal "se va actiona in normele legii" care protejeaza astfel "educatoare" si nu protejeaza copii. Stiu de o problema f grava la o gradinita din Cluj Napoca si din pacate de mai bine de 6 luni de la depunerea de acte nu ni se poate garanta ca persoana nu va mai fi la grupa. Ca atare singura optiune sa muti copilul la alta gradinita - in conditiile in care nu prea sunt locuri - deci cauta relatii, cumva sa accepte copilul. Din pacate si multi parinti au tot o astfel de atitudine spre violenta ca doar o palma ii face bine, sa faca militarie cu copii de 4 ani, sau sa ii sperie de lupi si de alte cele ca sa ai de lucru seara la culcare. Si daca vrei sa fii parinte responsabil esti privit ca un idiot ca nu iti convine sa dea cineva in copilul tau.
    Ca atare am o intrebare - doar cu circ in media se poate incerca sa se rezolve ceva? De ce nu se poate urmand caile legale si oficiale?
    Radu.

    RăspundețiȘtergere
  39. @Menaru

    Mi se pare mie sau evitati sistematic raspunsul la intrebatrea mea?

    Aveti copii sau cel putin ati petrecut mai mult timp cu copii??

    va multumesc anticipat pt. raspuns ...

    RăspundețiȘtergere
  40. Am si eu un copil. Incerc sa il educ cat mai bine, cel putin imi dau silinta. Eu asociez bataia(orice violenta fizica si verbala) cu regnul animal. Nu pot concepe(acum vad ca exista) oameni(dar mi se pare ca bona asta era un animal) care sa se poarte asa de brutal cu un copil. Sfatul meu este ca orice parinte care dispune cat de cat de ceva bani sa isi duca copilul la gradinita(cele private nu costa mai mult de 1000 RON) unde copilul invata limbi straine, este incurajat sa isi dezvolte imaginatia si creativitatea. Cine are copii si este de acord cu ce face aceasta femeie nu ii doresc decat sa pateasca acelasi lucru.

    RăspundețiȘtergere
  41. La gradinitele private este mai rau ca la cele de stat - nu au personal calificat si au si mai multe lipsuri de hrana (tre sa aduci tu de acasa) si alte probleme.
    Iar cele de stat au probleme cu personalul calificat ca nu poate fi tras la raspundere

    RăspundețiȘtergere
  42. Adevarul este la mijloc. si mama este vinovata.

    si bonei i se face o nedreptate pt ca ajunge pe toate canalele media, din dorinta mamei de razbunare

    ei eu am un copil de 2 ani jumate si il cresc singura cu ajutor de la bunici

    nu am incredere in bone

    RăspundețiȘtergere
  43. Cred ca ar vtrebui sa definim in primul rand termenul "bataie" pentru ca apoi sa putem evalua sechelele ramase in urma tratamentului aplicat. Uneori o atingere cu palma in semn de atentionare, nu de provocare a durerii cred ca este benefica educatiei copilului. Evident aplicata de catre parinte, asta pentru a evidentia ca nu tin partea bonei.
    Pe de alta parte bona nu este altceva decat produsul societatii in care traim.
    Sunt convins ca acei copii sunt prea mult cocolositi de catre parintii care ii alinta "puiutii mei". Nimeni nu spune ca femeia trebuie sa stea acasa: ambii parinti sunt responsabili de cresterea si educarea copilului.
    Toata floarea cea vestita a Capitalei s-a invatat ca e la moda sa ai bona acasa (sa fie comoditate sau chestie de bon-ton?); din cate stiu eu s-au inventat gradinitele si cresele, iar acolo gasim persoane specializate in educarea copiilor. Evident aceasta solutie este valabila doar in cazul in care acceptam riscul de a amesteca copiii nostri cu pleava societatii.
    Consider comentariul mamicii exagerat, ar fi fost de dorit sa rezolve problema in mod direct, fie si prin intermediul justitiei, fara a se lamenta de o situatie care e banala totusi.
    Legat de aspectul cu evaziunea, intr-adevar nu are relevanta in cazul de fata, dar poate ca ar trebui sa invatam sa resoectam legile fara sa ne pese de ce face vecinul nostru si fara a gasi o scuza in faptul ca suntem in Romania si asa fac cu totii.
    Romania este imaginea creata de noi toti!

    RăspundețiȘtergere
  44. Gradinita particulara (revenind la capitolul gradinite) la care imi duc copilul are camere web si in fiecare secunda pot sa imi urmaresc copilul pe internet sa vad ce face (inclusiv ce mananca). E in grupa de 10 copii (nu 25 cat e la stat) si sunt multumit de evolutia lui. Se vede pe copil dupa ce l-am dus la gradinita progresul inregistrat. Am cautat cu 6 luni inainte gradinita. Am reusit sa vb cu o doamana educatoare de la o gradinita de stat si mi-a dat niste adrese web de unde am descarcat niste teste pentru copilul meu (din programa facuta la o gradinita de stat) sa vad cum este raportat la ce invata cei de la o gradinita de stat. S-a descurcat fara probleme, deci va spun cu mana pe suflet ca sunt multumit de gradinita. Referitor la alimentatie(nu pleaca cu nici un pachet de acasa) si copilul meu mananca acasa doar masa de seara avand la 5 ani si jumatate 23,5 kg.
    Am avut si bona la copil dar o cunosteam personal. Si acum copilul cand o vede se duce si o ia in brate. Chiar a intrebat-o daca nu ar vrea sa vina si cand o sa aiba un fratior. Totusi recomand gradinita pentru faptul ca un copil se dezvolta altfel inconjurat de alti copii.
    In ceea ce priveste cazul de fata mi se pare ca acea bona ar trebui sa apara la toate posturile de televiziune si prin ziare sa se stie ce bestie e.

    O zi buna

    RăspundețiȘtergere
  45. Bah ...vorbiti fara voi. Eu locuiesc in Franta si va confirm ca francezii isi bat copii ca hotii de cai daca fac dracii (mai ales in public!). Si cu toate astea cred ca francezii is zic eu cei mai de bun simt oameni din Europa, asta ca au invatat de mici ca nu e cum vrea muschiul lor.

    RăspundețiȘtergere
  46. Problema neplatitului de taxe catre o bona mi se pare destul de justificata. In tara noastra toti bugetarii se plang ca cei privati nu isi platesc taxele desi toata lumea stie ca coruptia in aceasta societate putreda(Romania) este in sectorul public: judecatorii, spitale, Politie, Invatamant. Problema cu adevarat grava este ca niste micuti sunt tratati cu bestialitate de catre o femeie(sa nu-i spun animal) a carei educatie cred ca tinde spre 0.
    Cum sa crestem ca oameni adevarati cand ca si copii suntem tratati in acest mod de catre cei mari?
    Este scandalos si revoltator si cred ca orice parinte este de acord cu mine.

    RăspundețiȘtergere
  47. Vad ca sunt intrebata cu insistenta daca am copii. Nu e relevant, dar nu, nu am inca. Imi doresc si imi plac si sunt convinsa ca in urmatorii ani voi deveni mama. Daca imi veti da acum contraargumentul ca nu stiu ce vorbesc, sa stau pana am copii si sa ii judec pe cei care ii lovesc, gresiti. Nu trebuie sa fii parinte sa condamni violenta. Oricat de furiosi suntem uneori, pe sefi/colegi/partenerul de viata, nu rezolvam problema pocnindu-i, nu-i asa? deci nu vad cum te-ar ptuea scoate din minti un copil intr-atat incat sa rezolvi situatia lovindu-l, asa cum nici macar un animal nu merita lovit. chiar si palma "de atentionare" nu e admisibila, cand e data la nervi.

    RăspundețiȘtergere
  48. Am vazut filmul si nu am observat un asemenea cumplit abuz, pe cum il descrie mamica. Pentru profilul psihologic al viitorilor adulti care sint cei doi copii, mai traumatizanta va fi absenta permanenta a mamei, decit urecheala bonei. Simplul fapt ca indrazneau sa o imite si sa o sfideze la masa demonstreaza ca nu le era citusi de putin frica de ea. Atit de mici fiind, se comportau cu ea ca si cu o sluga- comportament indus, evident, de catre parinti, care isi inchipuie ca salariul acela suplineste si dragostea lor, si lipsa de aptitudini pedagogice ale bonei. In realitate, oricare dintre noi s-ar trezi in situatia respectiva- ce ar face? Ar expedia femeia la plimbare si ar cauta alta. Ce au obtinut cu acest tam-tam preaiubitorii parinti? Nici o bona nu se va mai apropia de casa lor, de frica unui proces. Vor afla, in sfirsit, ce inseamna sa fii parinte.
    Am o prietena ce are doua fetite mici, carora le-a cautat bona (nu pe 15 milioane pe luna, ala e tot salariul ei). Fetitele ei au fost invatate ca, in lipsa parintilor, bona e D-zeu, mama si tata. Ce zice bona ca trebuie facut, aia se face. Fetitele ei (merg deja la gradinita, bona le ia de la gradi si sta cu ele pina dupa-amiaza) sint niste copii foarte in regula, care nu au nevoie de consiliere psihologica. Nici mama- de camere video si avocat. Bona a fost gasita tot cu recomandari. Cind una dintre fetite se plinge ca a fost pedepsita, trebuie sa explice si pentru ce a fost pedepsita. Parintii nu au fost niciodata in situatia sa contrazica pedeapsa bonei.
    In cazul descris de dvs., e vorba de o mamica ce se minte pe ea insasi- si opinia publica, totodata- ca e o mama perfecta, doar pentru ca a trimis bona in puscarie. Se inseala.
    Iar titlul "cosmarul trait de doi puiuti de om" etc. e gazetarie de doi bani...sint pline jurnalele de cazuri de copii infometati, tinuti in zdrente si trimisi in spital de catre proprii parinti, cu batai crunte...haideti, reveniti putin intr-o realitate romaneasca, lasati americanii cu obsesiile lor...copii abuzati, hartuire, consiliere psihologica si toate aiurelile de care sint pline filmele americane...

    RăspundețiȘtergere
  49. daca ati avea un copil de 6 ani care in mod repetat nu ar asculta de dvs si care v-ar ameninta ca suna la 112 sa va reclame daca nu faceti ce spune el, cum ati proceda?
    ati rezolva problema cu pupici, nu-i asa?

    RăspundețiȘtergere
  50. scuze, daca s-a inteles gresit. Nu am pomenit nimic de nervi. Am spus doar palma de atentionare, adica atat cat sa il faci atent pe copil ca este cazul sa inceteze. Dar nici macar asta aplicata zilnic. Am un copil de 5 ani si doar in 2 situatii am fost nevoit sa il fac atent. Nu m-am simtit bine in niciun caz si chiar daca stiu ca am procedat corect (parerea mea!) mi-a parut rau mult timp dupa aceea.
    Orice exagerare este daunatoare!

    RăspundețiȘtergere
  51. @Marius: daca as avea un copil de 6 ani care ar face asa, inseamna ca deja am esuat ca parinte in educatia lui.

    RăspundețiȘtergere
  52. Nu mi-am bautut niciodata copii si nici nu intetionez sa fac. Cand fiica cea mare a ajuns in preadolescenta, relatia intre noi a inceput sa scartaie - incapatanata, un pic obraznicuta, un pic lenesa, nu spunea intotdeauna adevarul.... dificil sa o pricepi si sa nu te certi. Eram ingrijorata, nu doream sa o pierd si nici nu gaseam solutie. Am vorbit cu un psiholog care a venit cu ideea unui joc: pentru activitati si comportare buna sa primesca de la mine niste tichete cu care apoi sa "cumpere" acticvitati care ii plac. Am acceptat amandoua jocul, am scris, negociat si semnat un acord si.... in decurs de 2 luni de dat tichete si discutat de ce dau sau nu dau un tichet, copilul meu s-a schimbat cu totul, iar eu m-am simtit tare usurata ca numai trebuia sa o cert sau sa o cicalesc. Concluzia: in nici un caz bataia, poate la copii mici se poate ca nu se revolta pe fata, dar la copii mari nu obtii decat efectul contrar. Si daca noi am mai fost batuti cand eram mici, asta nu inseamna ca asa trebuie sa facem si noi... exista metode creative si simple prin care se pot obtine rezultate net superioare. Sincer, noua ne-ar place sa ne bata cineva?

    RăspundețiȘtergere
  53. Dna Blajan sunt perfect de acord cu mama, eu insami am copil si chiar daca, din cauza nervilor sau poate a varstei, uneori mai scap o palma pe fundul copilului, asta nu inseamna ca permit cuiva sa faca ceva copilului meu. Si ca sa raspund unor comentatori, da, pentru mine, copilul meu este tot ce poate fi mai minunat pe lumea asta, este cea mai mare bucurie si este cel mai frumos lucru care mi se putea intampla, si sunt sigura ca orice parinte normal gandeste la fel ca mine.

    In afara de repulsia pe care mi-a provocat-o bona si menajera, trebuie sa spun cateva lucruri:
    1. s-au dus demult vremurile cand o mama putea sa stea acasa sa creasca copii, acum ambii parinti trebuie sa munceasca ptr traiul zilnic dar si ptr a asigura copilului ce credem fiecare de cuviinta. Un copil nu creste doar cu dragoste, are nevoie si de haine, si de jucarii, si de mancare mai buna, si de vacanta la mare... Asa cum ati zis, daca nu ai castigat la loto sau nu ai mosteniri, atunci trebuie sa muncesti.
    2. s-au dus de mult vremurile cand programul de lucru era de 8 ore, adica de la 8 la 16, doar cei de la stat mai beneficiaza de asemenea orar. La orice firma privata, fie romana fie straina, programul este de la 9 la 18, chipurile cu o ora pauza, iar cu traficul din Bucuresti, ganditi-va la ce ore ajungem acasa, fara sa mai facem cumparaturi sau altceva.
    3. Nici o gradinita de stat nu are program pana la ora 19 ca sa poti ca mama sa duci copilul si sa-l iei dupa ce s-a terminat serviciul tau. Daca aveti curiozitatea sa mergeti la o gradinita de stat si sa faceti o statistica sa vedeti unde lucreaza parintii, va garantez ca cei mai multi lucreaza la stat. Copilul meu este la o gradinita particulara in primul rand ptr ca au program pana la ora 19.
    4. Mai spunea cineva ca o plateste mult pe bona ptr ca mama are salariul mare. Mi se pare o rautate ptr ca asta este piata, am prieteni care au bone la copii si nici unul nu plateste mai putin de 1200 lei pe luna plus toate atentiile de care se vorbea in text. O gradinita particulara costa minim 1200 lei, deci cam aceeasi bani, cu diferenta ca poate nu ati retinut ca baiatul este deja la gradinita, bona era angajata in principal ptr fetita mai mica si ocazional statea si cu baiatul, probabil cand acesta era bolnav si nu putea merge la gradinita.
    5. Nu toata lumea are parinti sau, daca ii are, nu toti acesti parinti vor sau pot sa fie bunici adevarati si sa aiba grija de nepoti. Ce-i prostia asta ca nu-i cresc bunicii? Daca sunt si daca pot sa se ocupe de nepoti, atunci foarte bine, dar daca nu, atunci cum ne descurcam?
    6. Eu am fost la cresa de la 3 luni si apoi la gradinita, nu am avut bunici care sa ma creasca, dar parintii aveau program de fabrica, adica ma duceau la gradinita la ora 6, gradinita era deschisa nu ca acum cand se deschide la 8, si ma luau la ora 16, ptr ca daca va amintiti, pe vremuri, programul era respectat, nu exista statul peste program ca asa vrea patronul. Acum situatia e cu totul alta.

    Si eu mi-as da demisia pe loc daca as avea din ce sa traiesc, dar din pacate traiesc din leafa, am femeie care duce copilul la gradinita, va asigur ca nu se duce nimeni la servici din placere, ci din nevoie. Daca ar fi asa multe locuri de munca, atunci ne-am permite sa ne alegem un servici cu program scurt astfel incat copilul sa nici nu simta ca nu suntem cu el, dar, din pacate nu se poate.
    Fiecare face ce crede ca e mai bine ptr copilul lui/ei.
    Inca ceva, in sistemul privat nu te tine nimeni sa stai acasa 2 ani si apoi sa vii la servici pe acelasi loc de munca, asa ca nu mai vorbiti ca sunt corporatiste sau ca vor sa plece de acasa, nimeni nu vrea sa-si lase copilul dar nu se poate altfel. Si apoi, sa zicem ca stai 2 ani acasa, dupa aceea ce faci? te duci la servici si cu copilul ce faci? ca tot mic este si are nevoie de cineva langa el.
    Teoria e buna, si vad ca multi se pricep la ea, dar practica si rautatea ne omoara.

    RăspundețiȘtergere
  54. @Anonim ultimul: wow, super-idee aia cu tichetele. e de retinut. insa trebuie sa fii un parinte deschis, decis sa incerce orice si decis sa faca relatia cu copilul sau sa mearga. unii, care agreeaza bataia, o fac pentru ca e mai putina bataie de cap.

    RăspundețiȘtergere
  55. o parere moderata despre educatie http://www.apa.org/releases/spanking.html

    RăspundețiȘtergere
  56. @Viorica: sunt total de acord cu tine. pentru ca ma identific cu tot ce spui tu aici, pentru ca multe cunostine care au deja copii sunt asa. da, nimeni nu merge la serviciu de placere, chiar daca ii place job-ul. mergi la serviciu ca mama pentru ca ai nevoie de mai multi bani sa iti cresti copilul si sa-i oferi o viata si o educatie ca lumea, care costa. am vazut in viena, in districtul de birouri - probabil unul dintre ele - o gradinita la parterul unei cladiri de birouri. pustii se jucau, parintii ii puteau urmari prin intranet. in conditiile astea nu-ti pasa ca trebuie sa faci ore suplimentare, nu-ti pasa de trafic, nu te intrebi daca pustiul tau a mancat azi, pentru ca in pauza de masa poti cobori din birou sa mananci cu el cel putin o masa. eram cu prietenul meu si ne intrebm retoric cand va fi si la noi asa? atunci ai putea fi un parinte fericit si un angajat eficient.:)

    RăspundețiȘtergere
  57. Nici eu nu sunt de acord cu pedepsele fizice aplicate copiilor (am avut si eu parte de asa ceva in copilarie si au facut mai mult rau decat bine dezvoltarii mele).

    Dar aici este o contradictie intre descrierea "Cosmarul prin care doi puiuti mici de om au trecut....." si filmul prezentat in articol, in care primesc in orice caz niste pedepse corporale usoare.
    E foarte probabil ca acei copii sa primeasca in viitor batai mult mai serioase de exemplu de la colegii de la scoala (cine nu a avut parte de o paruiala serioasa cu colegii?).

    E rau ce se intampla, nu face bine educatiei lor, dar e departe de a fi un cosmar.

    RăspundețiȘtergere
  58. in problema lui Marius, va inselati. Chestiunea cu copiii care au aflat ca isi pot reclama parintii am auzit-o deja de la o gramada de prieteni care au patit asta cu copiii lor (nu v-ar veni sa credeti cit de usor invata asta! Il lasati la desene animate si el retine un numar unde poate suna pentru ABUZ! ce intelege el prin abuz- de exemplu, faptul ca nu poate primi chipsuri inainte de masa...). Sint familii chiar foarte bune, iubitoare, ocrotitoare, genul de familii care fac orice pentru copiii lor. Tocmai pentru ca acestia au acces la tv, au mintile deschise, sint educati si stiu sa minuiasca mijloace de informare, ajung sa le-o trinteasca parintilor pe aia cu "sun la linia fierbinte sa te pirasc!". Surorii mele i-a explicat fiica ei de 9 ani ca nu are voie (ea, mama) sa ii umble in ghiozdan (ei, fiicei), pentru ca ghiozdanul e "spatiu privat!" si ca "scoala e doar responsabilitatea ei!", mama nu are voie sa o traga la raspundere! texte auzite la scoala! cind sora-mea incerca sa afle ce teme are fiica ei in ziua respectiva...Revenind la raspunsul pe care i l-ati dat lui Marius- nu v-ar veni sa credeti cit de usor este "sa esuati in educatia copilului" si sa va intrebati "oare de ce se poarta asa?! ca doar i-am dat de toate!"

    RăspundețiȘtergere
  59. D-na Anne-Marie,
    Nu doresc sa intru intr-o polemica, privind comportamentul bonei fata de copii, dar incercati sa vedeti si extremele, in care o mama nu face nimic pentru a-si linistii copilul isteric si rasfatat.
    Aici un exemplu:
    http://www.liveleak.com/view?i=c0f_1248700925

    Incercati sa cititi si comentariile celor de acolo, veti intelege reactia unor oameni (de prin toate colturile lumii).
    Poate il propuneti ca subiect pentru un viitor articol. Este cat se poate de educativ.

    RăspundețiȘtergere
  60. e legitima observatia pe care mi-o faceti. asa e, pustii retin foarte multe din mediul inconjurator - media, prieteni, etc. cand esti din afara, povestirea despre nepoata dvs de 9 ani pare usor amuzanta, insa dintr-o perspectiva de mama nu vezi absolut nimic haios in asta. citind intamplarea si varsta fetitei, mi-am amintit o discutie cu un coleg care imi spunea ca prietenii lui de familie suspecteaza ca fiica lor de 9 ani face sex. e adevarat, sunt off topic cu asta, insa copiii sunt plini de surprize (din ce aud) si sunt foarte diferiti.

    RăspundețiȘtergere
  61. Scriu aici acelui domn(doamna) care nu vede in filmulet nici un abuz.
    Probabil a fost batut(batuta) in copilarie si i se pare ceva firesc.
    In Romania de azi unii dintre noi muncesc de se spetesc pentru a asigura copiilor un trai decent.
    Un copil trebuie invatat de catre parinti sa se poarte frumos si pedepsit daca sare cazul. Nu este cazul bonei care vine si incaseaza niste bani(1500 pe luna-salariu de profesor - om cu studii) pentru a avea grija ca cei doi copii sa nu pateasca nimic, sa creasca frumos si armonios. De ce nu face acest lucru si in prezenta parintilor. Sa fim seriosi. Se stie ca in Romania toti vor sa munceasca putin si sa castige mult.
    Eu lucrez la o firma privata in domeniul IT. Daca nu imi respect termenele si angajamentele sunt penalizat. Daca ma tin de treaba sunt bonificat.
    Acesata bestie este remunerata dar ar vrea ca cei mici sa stea ca stanele de piatra. Cu alte cuvinte treaba putina, remuneratie mare.
    Este de condamnat atitudinea ei in legatura cu acesti copii si acesta situatie as vrea sa se incheie cu 'Ti-am pastrat un loc la noi in celula'.
    Numai cei lasi ii lovesc pe cei fara aparare.
    Daca stie ca nu este capabila sa aibe grija de un copil sa se duca sa mature pe strazi ca si asa e destula mizerie.
    Se spune in comentariu ca bona este vazuta ca o sluga. La fel sunt tratati toti cei care muncesc pentru cineva. Cui nu ii convine conditiile poate sa plece. Si eu sunt angajat si daca simt ca nu sunt tratat corespunzator imi schimb automat locul de munca (nu pun mana pe topor sau pe bata si ma duc la patron sa ii dau in cap ca nu sunt animal).
    Nu stiu cum un OM nu poate sa inteleaga suferinta unui copil fara aparare.
    Cu respecte,
    un tata care nu si-a batut NICIODATA copilul dorind ca acesta sa ajunga int-o zi OM nu animal

    RăspundețiȘtergere
  62. Multumesc pentru linkuri, articolul despre pedeapsa corporala este foarte interesant, la fel ca si comentariile la filmulet. mare parte sunt amuzante: use a condom, sau despre atitudinea catelului. le-am citit si pe cele care criticau lacunele de educatie. :)si totusi, oameni nu mi se par atat de inversunati impotriva mamei.

    RăspundețiȘtergere
  63. Am citit articolul, nu am urmarit filmul si, mai ales, am citit comentariile - nu chiar toate, de pe hotnews si cele anterioare. Sunt parinte, am avut bona pentru copil incercand protectia copilului pe o anumita perioada a anului, si inainte si dupa perioada cu bona copilul a mers si merge la daycare. Am enumerat toate aceste lucruri pentru a va face o impresie despre experienta mea vis-a-vis de educarea/ingrijirea copiilor. Sunt in total acord cu parintii acestor copii. Ceea ce vreau numai sa adaug, relativ la comentariile postate la evenimentul acesta, este faptul ca acesta este modul in care se prezinta romanul ca individ in medie: are/nu are cunostinte despre un domeniu care se discuta, empatizeaza sau nu cu cazul respectiv, are un punct de vedere sau nu - el, obligatoriu, trebuie sa-si dea cu presupusul si sa spuna/scrie ceva, orice. Un procent de 2% din toate comentariile citite pana in acest moment sunt perfect potrivite (pro sau contra) cazului in discutie, restul = aberatii. Concluzia: inainte de a spune/scrie ceva, romani ascultati/cititi cazul in discutie si digerati cel putin 10 secunde inainte de a va lansa in polemica.

    RăspundețiȘtergere
  64. @Menaru : exact cum banuiam ... deci nu aveti copii ... vorbim peste cativa ani cand veti avea copii si mai ales cand vor incepe sa fie marisori si sa "deschida ochii" (de pe la 3 ani in sus).
    Iar in situatia de fata si despre articolul dvs. nu pot decat sa il citez pe Eminescu:
    "E usor a scrie versuri
    Cand nimic nu ai a spune " ...

    Deci retineti faptul ca dvs aveti niste opinii despre ceva ce nici macar nu ati experimentat cateva ore (ce sa mai vorbim de ani) sunt discutii sterile.
    m-am saturat de genul asta de discutii (gen talk show-uri) in care toti vorbesc despre ceva ca nici macar nu au experimentat dar se dau mari deontologi si cunoscatori.

    Deci prima oara experimentati si dupa aceea vom mai vorbi ... pana atunci va spun un singur lucru :

    - faptul ca nu aveti copii e foarte relevant in cazul acesta!

    Numai bine si sanatate si copii ... cuminti !

    RăspundețiȘtergere
  65. @Anonim ultimul: ma asteptam la asta si am inteles perfect insistenta de a avea un raspuns la aceasta intrebare. nu cred ca e relevant ca am copii sau nu, nu cred ca dupa ce ii voi avea voi lasa deoparte toate convingerile mele si voi incepe sa ii bat ca pe hotii de cai. sa fim seriosi. am prieteni cu copii, stau in preajma copiilor, imi plac copiii si comunic foarte bine cu ei. exista o chimie de la inceput intre mine si ei. m-am oferit sa tin fetitele unor prieteni intr-un week end, insa parintii au atitudinea asta de superioritate fata de cei fara copiii - nu au incredere ca te pricepi la copii pentru ca nu ii ai. sa fim seriosi, copiii sunt oameni, niste oameni mai mici, dar oameni. trateaza-i ca pe niste oameni si nu ai probleme cu ei. faptul ca nu am copii nu ma impiedica sa ma declar impotriva violentei asupra lor.

    RăspundețiȘtergere
  66. Am mai postat.
    1. Se pare ca multi fac diferenta intre infractiunea de lovire pedepsita cu inchisaoare SAU amenda si forma agravanta a aceleasi care este vatamarea corporala pedepsita NUMAI cu inchisoarea.
    2. Chestia cu munca la negru nu are relevanta.
    Sunt putine bone care accepta contracte. CAS nu e o problema pentru a mult mai mic in cazul asta particular al ingijirii de copil. Stiu din proprie experienta.
    3. Se pare ca multi deraiaza de la subiect.
    4. Sunt ingrozit sa vad gradul de inumanitate al multor connationali

    RăspundețiȘtergere
  67. @Anonim (ora 17:29):

    Si dumneavoastra aveti o atitudine tipic romaneasca.

    Nu spuneti nimic, nu combateti niciun alt comentariu, preferand doar sa va declarati superioritatea fata de ceilalti comentatori.

    Daca tot aveti experienta cum spuneti, ar fi mai constructiv sa vedeti si filmul si sa expuneti o opinie argumentata.

    RăspundețiȘtergere
  68. vad ca nimeni nu mai aminteste (off topic daca vorbim aici numai de mama, si de "exagerarile" ei) ce spune bona menajerei: "astia nu mai sunt normali!" etc. asadar in afara de palmute (lasa urme scaltoacele), trasul de par, imbranceala, discursul elevat (caca-te!) intervine si umilirea copiilor in fata unei alte persoane. abuz mai clar decat asta nu stiu ce poate fi, sange pe jos!?! cat despre cei care arunca cu noroi, numai de bine: d'aia suntem unde suntem.

    RăspundețiȘtergere
  69. Daria Glaessgen29 iulie 2009 la 18:17

    Buna!
    Ma bag si eu in discutie :) Tot sunt "la cratita" acum si am ceva timp liber.
    In general, nu comentez pe bloguri sau site uri publice, dar de data asta nu ma pot abtine. De ieri, de cand am citit articolul pe Hotnews ma framanta "supararea"
    Sunt o mama cu 3 copii. Foarte carierista, si eu si sotul meu :). Recunosc, locuiesc in Scandinavia, unde a creste copii ( fara bunici in preajma) este mult mai usor decat in Romania.
    In toata povestea asta, asa cum ai mentionat si tu Ann-Marie, m au ingrozit comentariile unori cititori. Intamplarea in sine este trista ( nu mi as dori pt nimic in lume sa trec printr o asemenea situatie), dar din pacate nu de nemaiintalnit! Insa comentariile!!!
    Si aici vine reflectia mea:
    de ceva vreme, dintr o intamplare, am inceput sa citesc si comentariile cititorilor la diferite articole. F multe din ele sunt rautacioase si vulgare, mitocanesti de a dreptu! Sunt tare curioasa sa vad o statistica facuta de hotnews, despre cine le acceseaza site ul. Pt ca sincer, ma intreb, ce se intampla cu noi? Eu una nu ma mai regasesc in contextul acesta! Raspunsuri sunt multe si din pacate primeaza unul: nu prea suntem educati si civilizati.
    O zi buna!
    si voi mai citi blog ul pt ca mi au placut comentariile tale :)

    RăspundețiȘtergere
  70. Ma intreb cati dintre cei care comenteaza pe acest topic au fost si maltratati ca si copii. Eu am fost. Si imi amintesc si gandurile pe care le aveam constant, si furia si resentimentele pe care le aveam si care nu au trecut niciodata intru totul, chiar si acum la 30 de ani [va rog, nu imi spuneti ca sunt imatura], si sentimentul de neputinta si frustrare adesea simtit la nivel somatic/vegetativ, si frica si vulnerabilitatea...

    In retrospectiva, consider ca sunt totusi - in ciuda a ceea ce se putea intampla - un om normal si echilibrat, dar datorita in primul rand unei personalitati puternice si unei incapatanari pe masura. In nici un caz pentru ca "bataia e rupta din rai"...

    Parintii care isi lovesc copii sunt, in ceea ce priveste educatia acestora, ignoranti si lipsiti de inteligenta...exista atatea metode (in principal privatiunea micilor placeri ale celor mici) prin care acestia pot fi disciplinati fara a se apela la violenta. Nu spun neaparat ca acesti parinti sunt niste bestii umane, dar nevoia de violenta in relatia cu copilul se naste in principal din (a) lipsa auto-controlului asupra propriilor nervi; (b) lipsa intelegerii psihologiei copilului si (c) o oarece lacuna de creativitate (care poate fi remediata printr-o informare corespunzatoare) in rolul de parinte.
    Prea multi oameni se numesc parinti doar pentru ca au contribuit material genetic la aducerea pe lume a unei fiinte...a fi parinte inseamna mult mai mult, iar cine nu isi poate asuma aceasta responsabilitate ar trebui sa se abtina...

    RăspundețiȘtergere
  71. Am mai postat.
    1. Se pare ca multi fac diferenta intre infractiunea de lovire pedepsita cu inchisaoare SAU amenda si forma agravanta a aceSTEIA care este vatamarea corporala pedepsita NUMAI cu inchisoarea.
    2. Chestia cu munca la negru nu are relevanta.
    Sunt putine bone care accepta contracte. CAS nu e o problema pentru a mult mai mic in cazul asta particular al ingijirii de copil. Stiu din proprie experienta.
    3. Se pare ca multi deraiaza de la subiect.
    4. Sunt ingrozit sa vad gradul de inumanitate al multor connationali

    RăspundețiȘtergere
  72. Sincer,o calcam in picioare ,chiar daca sata m-ar transforma intr-un barbar.Atat d egreu a venit copilul meu,l-am asteptat 10 ani,si sa vad ca cineva ca "BONA" minune imi loveste copilul repetat,dearece nu cred ca a fost prima data,o mancam de vie,si peste tot unde locuia o faceam de rusine,puneam poze cu ea,si avertizam lumea sa se fereasca de ea.

    RăspundețiȘtergere
  73. In romania si bataia si neplata taxelor sunt lucruri uzuale. E surprinzator cum gasim intotdeauna scuze fie pentru una, fie pentru alta. Sau nu.

    RăspundețiȘtergere
  74. Asta-i teorie. Asa cum spunea Cristina, foarte multi copii sunt maltratati chiar de parintii lor. Ca bona i-a smucit si a tipat la ei, asta-i nimic, fata de ce patesc multi chiar de la parinti.

    RăspundețiȘtergere
  75. Comentariile sunt cam de prisos. Acei copii sunt nevinovati si nu cred ca asa se face educatia.
    Dar nu prea inteleg cu ce tupeu dna Menaru ne spune noua cum e in afara, dar cand vine vba de justitie, e bine sa ne facem dreptate singuri. Cam asa ati invatat si prin tarile unde spune ca mergeti destul de des?

    Nu credeti ca e de prost-gust sa ne spuneti noua, cei care locuim in RO ca suntem trogoloditi cu reactii pe masura, dar Dvs susutineti macar partial ideea de a se face dreptate cu parul?

    RăspundețiȘtergere
  76. @Anonim ultimul: va recomand sa recititi tesxtul. si daca veti intelege in continuare ca sustin sa iti faci dreptate cu parul si ca prin bataie se educa niste copii, atunci e clar, cititi in cheia gresita. eu nu am facut pe nimeni troglodit, dar da, cred ca cei care isi educa copiii prin bataie gresesc, fie ca sunt in Romania, fie oriunde in lume. nu cred ca ati inteles ce am scris eu aici. chiar deloc.

    RăspundețiȘtergere
  77. Sunt atatea carti de psihologia copilului si a educatiei pe piata, chiar si de tipul "10 pasi in...", pentru tot poporul. Daca intr-una singura va gasi cineva un indemn catre a bate un copil, inseamna toti retardatii mintal care fac asta pot sta linistiti. Pana atunci (adica pana vor deschide o astfel de carte), sa se uite la televizor pe Animal Planet/Discovery sa mai invete de la animale ce inseamna grija adevarata pentru un pui.

    RăspundețiȘtergere
  78. Postul asta si comentarile sunt un motiv in plus sa-mi doresc sa emigrez.
    Nu am ceva impotriva Romaniei. Pur si simplu m-am saturat de violenta gratuita.

    RăspundețiȘtergere
  79. Eu nu pricep pe ce lume traiesc unii oameni, dar nu cred ca traiesc in lumea mea.
    Lumea mea nu imi permite sa am o casa deasupra capului daca nu muncesc. Lumea mea nu imi permite sa am copii daca nu muncesc. Lumea mea are nevoie ca si eu si sotia sa muncim sa putem pastra un minim de decenta. Lumea mea are nevoie de cel putin un venit pe luna din care sa platesc casa, masina, benzina, mancarea, distractia si ce mai este nevoie intr-o casa de om normal.

    Si atunci intreb, voi toti astia care comentati ca mama nu ar fi trebuit sa se duca la munca, si sa stea acasa sa creasca copilul pe ce lume traiti ? Imi scapa mie ceva ? S-a dat solutia imbogatirii rapide si eu am ratato? Pe ce lume traiti dragi compatrioti ??

    Si atunci cum sa nu spui ca lumea comenteaza in gaura ?

    Si ce se intampla daca ea este mama singura ?
    De unde dragilor venit ? Iar am ratat eu ceva ?
    Sa ma ajute si pe mine cineva sa stau si eu acasa sa imi cresc copii .... pe cuvant ca o sa le dau o educatie de cel mai inalt nivel.

    RăspundețiȘtergere
  80. Nu mi se pare ceva exagerat in filmulet. Mai bine s-ar discuta pe tema "Violenta parintelui asupra copilului" , daca s-au tot facut valuri de la acest aricol/filmulet; zic asta pentru ca sunt parinti care isi bat intr-adevar copii, ii nenorocesc pur si simplu, aia nu este bataie ce este in filmulet. Poate ca mama care s-a scandalizat este genul de mama care nu isi atinge copii absolut deloc, nici cu un deget si ii lasa sa faca ABSOLUT ceea ce vor pe cei mici. Cred ca nu e bine nici asa dar sigur ca trebuie pastrata si o limita. Ei, mama vazand ce a filmat i s-a parut "strigator la cer". Ei bine, nu e chiar asa. V-am spus , problema ar fi in alta parte.

    RăspundețiȘtergere
  81. Pai, viloneta este mostenita si intretinuta, nu credeti?
    Mesajele postate aici sunt multesi si, probabil, nu cred ca are nimeni rabdare sa le citeasca pe toate cu nici eu nu am avut.
    Eu vreau sa intreb alt ceva. Este cineva dispus sa faca un ONG care sa aiba ca scop UNIC - EDUCATIA PARINTILOR. Nu cred ca realizati cati parinti tineri isi doresc sa nu isi bata copii dar nu prea cunosc alte metode. Pedepsele sunt un alt mod de a traumatiza, chiar mai fioros decat bataia. Daca cineva crede ca nu am dreptate sa ma contrazica.
    De multe ori am avut in minte gandul ca un om invata sa fie parinte "din mers", insa viata mi-a demonstrat ca nu este asa, deoarece daca nu iti faci bine "meseria" de parinte ai un copil cu multe probleme si nu o poti lua de la capat ca deja copilul a crescut (si daca ai bani incerci sa repari cu un psiholog, daca nu ramane asa).
    Cineva mai sus indeamna la citit, dar cati dintre cei care citesc si inteleg cate ceva din ceea ce citesc isi bat copii? Sau, cati dintre cei care isi bat copii au timp de citit?
    Ar mai fi multe de povestit da ma cheama datoria, O zi buna sau nebuna.

    Arhidan

    RăspundețiȘtergere
  82. Am auzit si eu ieri un DJ de radio ( pe care il credeam ceva mai destept decat media) spunand ceva asemanator: ca o palma nu l-a adus in starea de"fucked-up" in care este acum si ca nu vede unde este violenta bonei.
    Si eu sunt mama a unui copil, pe cale sa-l fac pe al doilea. Lucrez de cand fetita mea avea 4 luni. O luna a stat-o cu bunica (atat de laudata de unii), care bunica dupa o luna si-a cerut pauza ca nu mai poate face fata (Nu putea face fata unui copil care statea/manca/dormea!!!!) Asa ca mi-a gasit o bona bunicica. Am stat cu grija copilului pana la momentul in care a inceput sa planga la vederea MEA. Adica se intelege asa de bine cu bona ca pe mine are momente in care ma respinge (si imi rupe sufletul in doua!).
    Daca as fi avut o secunda de suspiciune in ceea ce priveste comportamentul si tratamentul aplicat de bona fetitei mele as fi procedat la fel, probabil fara mersul la politie, pentru ca politia ar fi trebuit sa ii ia declaratii din spital bonei. Ceea ce nu inteleg cei de mai sus este ca parintele poate hotari care este modalitatea de educare a unui copil si nu UN ANGAJAT platit sa aiba grija de acesta. Sa se puna pe ei in situatia in care, pe strada fiind, vine la ei un strain si ii loveste in moalele capului, gest permis poate in alte circumstante unui apropiat/ruda/cunostinta. Este exact acelasi lucru.
    Sa-mi admonestez eu, in limitele impuse de mine si de judecata mea de mama copilul este in regula. Dar sa vina o obosita de bona isterica si proasta sa dea cu sutul in copilul meu astezat in genunchi si tras de urechi de la masa, urland ca vrea sa manance, si sa-i vorbeasca astfel ("o sa ajungi cacanar!")si sa-i faca crize de isterie unui copil de 2-4 ani este inadmisibil, cu taxe platite la stat sau nu.
    Am sa formulez o parere care poate explica gandirea celor cativa de mai sus: Poate ca si ei au fost crescuti de astfel de persoane (bunici, vecine, matusi) care ii bateau in cap si ii trageau de urechi si ii pedepseau nefondat si exagerat pentru un comportament ABSOLUT NORMAL pentru un copil. Poate ca de asta nu vad unde este violenta bonei si comportamentul inadecvat.
    Tin sa va readuc in memorie bona surprinsa de partinti acum aprox 2 ani care batea un copilas de 10 luni si dadea cu el de pat pentru ca FACUSE PE EL.
    Repet, poate nu am eu niste reguli de comportament foarte stabile si foarte adaptate zilelor noastre, dar eu le-as fi calcat in picioare pana la epuizare pe fiintele astea doua, de ar fi trebuit sa ma cerceteze politia si pe mine pentru vatamare corporala grava. Astfel poate ar fi trebuit dusa si bona la psiholog in urma sechelelor lasate de mine asupra psihicului ei (in caz ca ar avea vre-o urma de asa ceva!)
    Nu cred ca e cazul sa analizam acum unde ne-a adus economia de piata din Romania zilelor noastre, de e ce mai bine sa angajezi o bona si sa iti continui serviciul (atat cat il mai ai), nu cred ca e cazul sa aruncam cu piatra in acele femei care reusesc sa le impace pe toate in masura in care se poate si, sa ne tramsformam in jude si calau pentru o astfel de alegere.
    Le vine usor sa vorbeasca barbatilor care au acasa neveste care nu le ies de sub papuc nici lor nici copiilor lor rasfatati care isi trateaza sotiile si mamele ca pe niste sclave. Dar tocmai aceste exemplare ale rasei umane dau nastere unor astfel de situatii. As fi curioasa sa vad daca am dreptate cand spun ca bona isterica este una din femeile descrise de mine mai sus, care toata viata a avut grija de barba'su si de plozii ei, care impreuna i-au mancat ficatii, si a gasit in copii astia modalitatea ideala de a-si varsa amarul de-o viata.
    Ma opresc pentru ca sunt prea revoltata de ceea ce am vazut, dar mai mult de reactiile unor oameni pe langa care poate trec pe strada si ii vad normali si nu sunt.

    RăspundețiȘtergere
  83. @Menaru - acu' am vazut articolul, am citit cateva dintre primele comentarii. Sa stiti ca se poate sa lucrezi si sa ai copii, fara a avea bona, prin alte metode (gradinita/cresa). Daca ai parinti in Bucuresti... e chiar simplu. Acu' ce sa zic, si noi am avut bona o perioada, si intr-adevar e dificil de gasit cineva ok.


    Ce vreau sa zic e ca "hai sa nu cadem in extreme". Arareori e nevoie ca mama sa se dedice EXCLUSIV copiilor, da' ar ajuta daca nu amandoi parintii stau la lucru de dimineata pana seara la ora 8... In fine, e greu de judecat fiecare situatie in parte, si incerc sa nu judec nici o persoana "in particular". Dar ca si fenomen, trebuie sa fiu de acord cu unul dintre primii "anonimi", in sensul ca multi romani par a face copii "ca trebuie", dar apoi nu-si asuma rolul de parinti ci incearca sa revina la "viata de dinainte" - pasand copii la bone, bunici sau cine se poate. Da, uneori nu au de ales, e drept. Si uneori e ok. Dar per total, exista multi care exagereaza, care ar putea sa joace mai mult rolul de "parinte", decat o fac.


    Acestea fiiind zise, a nu se intelege ca scuz in vreun fel bona. Daca te loveste cineva pe strada, se cheama ca te-a molestat si il poti da in judecata. Chiar daca te loveste fiindca tu l-ai injurat, sau ai facut altceva "nepoliticos" - e o circumstanta atenuanta, dar fapta penala ramane.
    De ce un copil nu ar avea aceleasi "drepturi"? De ce sa fie OK sa fie lovit copilul, indiferent de circumstante? As judeca pur si simplu cazul ca si cum copulul ar fi un "adult".

    RăspundețiȘtergere
  84. sigur...cati nu au scapat de puscarie cu "trumatisme din copilarie"...Voi sunteti categoria aia rasfatata de visati=ori care duc tara asta si pe noi de rapa. Cei care ne-ati bagat pe gat homosexualii(culme aho,osexualilor- desi nu pot avea copii se inmultescc tot timpul) care este comportament deviiat si nu normal-ne-ati bagat pe gat anormalul ca normal...E o diferenta imensa de la o palma la arsul cu tigara si tu crezi ceea ce sccrii ? Eu am vazut copii razgaiati ca tine care dadeau cu piciorul in masa ca vroia nu stiu ce ! Eu am vazut copiic are isi ameninta parintele ca il reclama la portectia copilului ? Ti se pare mai moral sa fii santajat de progenitura? Asta e "moral"? Somnul ratiunii naste monstri . Monstrii sunt nascuti in lipsa constrangerilor. Care pentru unii este doar durerea fizica.
    Mi-e deja sila sa mai scriu, nu ai patit niciodata ce au patit altii si debitati reguli fara sa stiti pe ce lume traiti. Din cauza voastra societatea occidentala va dispare inghitita de radicalismul si rigoritatea societatilor "barbare"...Nu uitati ce a patit Roma. Iar "barbarii" se inmultesc ca iepurii, nu cu un copil de cuplu rasfatat ca noi, copil care nu stie prea multe si crede ca totul i se cuvine.
    I-mi pare rau sa o spun, nu stii pe ce lume traiesti. Bataia nu este un ritual ci o pedeapsa . Care se aplica cu masura si cand trebuie pentru cei care nu inteleg de altceva decat de lipsa durerii. Excesul trebuie pedepsit. Daca studiezi mari criminali , ai sa descoperi ca au fost tinuti ca in palma in copilarie. De aceea suferinta nu are valoare pentru ei. Sa nu pici vreodata in mana lor!

    RăspundețiȘtergere
  85. Nu toata lumea are parinti/ bunici in grija carora sa-si lase copiii. Atunci apelezi la o agentie prin care angajezi bona, si ei se jura ca le-au evaluat psihologic, dar nu fac altceva decat sa-si primeasca comisionul pt. intermediere. Recomandarea mea, si o spun din experienta proprie, este sa dati copilul la o gradinita particulara. Costa la fel de mult ca o bona, dar nu mai trebuie sa aveti grija de mancare, cafeluta si cadouri pt bona. In plus, copilul e primit de la varsta de 1.4-1.6 luni.

    RăspundețiȘtergere
  86. culmea este ca cei doi copii chiar mi se pareau cuminti ... nu faceau absolut nimic care sa ii starneasca mania bonei, ceea ce mi se pare cu atat mai grav! oricum din proprie experienta stiu ca educatia si bunul simt nu se fac cu violenta, ci cu multa dragoste rabdare, atentie acordata copilului si mai ales puterea exemplului...
    Corina

    RăspundețiȘtergere
  87. Toata lumea si-a dat cu parerea fara sa aiba toate datele problemei- adica, punctul de vedere al bonei.
    Bona a declarat ca si mama se poarta cu copiii la fel- si asta poate fi adevarat, se vede dupa comportamentul copiilor ca sint obisnuiti cu asa ceva. Indiferent cit de ocupata ar fi mama, nu poate sa se astepte de la o straina sa ii educe copiii. Bona mai declara ca mama incearca sa evite sa o plateasca, facind acest circ. Si asta poate fi adevarat- evident, asta nu ii scuza ei, bonei, comportamentul fata de copii. Totusi, nici linsajul mediatic provocat de mama nu are nici o scuza. Toata presa a dat in clar numele si virsta femeii (chiar daca- teoretic- pe filmul ala ar putea fi altcineva, nu?!- pina la a se pronunta justitia, femeia e nevinovata!)- astfel incit aceasta nu va mai putea scoate capul pe usa propriei locuinte. "Grijulia" mamica, insa, a avut tot timpul identitatea protejata. De ce? Sa aiba parte de tratament egal. Copiii merg la consiliere psihologica? Ar fi interesanta opinia psihologului lor- s-ar putea sa ne spuna ca ei au, mai degraba, o problema cu mama, decit cu bona. Foarte multi au scris aici cit de distrusi sint, ca moralitate, cei care nu se inscriu in opinia generala, politic-corecta: "bona trebuie linsata". Parinti-model, persoane exemplare, linistiti-va. Sintem un popor incrincenat si cam isteric- dar incrincenarea si isteria sint de ambele parti. Si cei cu "ucideti bona" si cei cu "duceti si mama la consiliere". Pentru doamnele teribil de ocupate care s-au scuzat aici ca timpul nu le permite sa fie mai aproape de copiii lor: mama mea a crescut trei copii, lucrind in schimburi si facind gospodarie, totodata. Niciodata nu ne-am simtit neglijati. Nu stiu cind mai dormea, dar avea mereu timp sa ne asculte si sa ne mingiie. Ne-am simtit iubiti fara limite si nu imi amintesc vreun cuvint mai dur din partea ei, daramite vreo palma. Ne-a tinut pe toti trei in facultati, fara sa ne spuna vreodata cit de greu ii e. Nu trebuie, doamnelor, sa fiti casnice ca sa simta copiii vostri ca ii iubiti. Circul mediatic nu o va face pe mamica aceasta mai iubita si mai respectata de catre copiii ei. Terminati cu ipocrizia, ea nu va face parinti mai buni.

    RăspundețiȘtergere
  88. hai sa nu amestecam textul doar ca sa intelegem fix ce ne place. bona e infioratoare, lovirea nu trebuie sa faca parte din educatia copilului. fara discutie.
    dar mama cum e ? sunt cateva caracteristici care-i lipsesc mamei, ca de ex: decenta, bun simt, discretie. cum sa-mi fac copiii vedete protv si hotnews ? nu e tot un atac la psihicul lor faptul ca peste 5 ani le vor spune vecinii - "a, voi nu sunteti aia caftiti de la televizor ?".
    pe scurt - e o mama egoista, care si-a pus ura, nervii, frustrarile deasupra interesului copiilor. a vrut ea "s-o faca" pe bona, si asta au "mirosit" multi dintre cei care n-au stiut exact cum sa posteze impotriva articolului.

    RăspundețiȘtergere
  89. Doamne, sinistri oameni mai scriu pe aici... Toti "Anonimi". Cel putin idiotul sinistru de la 30 iulie 2009 10:50 este de-a dreptul reprezentativ pentru bizonul roman cu creier putin si multi muschi. A, da, si principii. Sanatoase si clare. Doamne, cum zicea cineva mai sus, cand vad cu cine am "placerea" de a respira aerul din tara asta imi vine sa-mi iau campii.

    RăspundețiȘtergere
  90. Stiti bancul cu "MOARTE EXTREMISTILOR" ? Asa sunteti voi. Mi-am luat si eu cate o palma in copilarie si asa am invatat cum e cu respectul. Nu e normal sa tii in lanturi un copil dar nici sa il tii in puf,ca va ajunge un drogat pe care-l scoate tacsu din belele toata viata. Hai sa fim echilibrati!

    RăspundețiȘtergere
  91. Mama pare cam de aceeaşi calitate cu bona – vocabularul folosit o plasează pe undeva între OTV şi tabloide. Mult mai credibil ar fi fost un text echilibrat de genul „am angajat o bonă căreia i-am spus clar că nu admit să-mi lovească copiii, dacă fac ceva rău să-mi spună mie şi eu o să decid cum îi pedepsesc / am supravegheat-o cu camera ascunsă şi am văzut-o ţipând la ei şi lovindu-i fără motiv / în concluzie am concediat-o / vă dau numele ei, ca să fiţi avertizaţi în caz că vreţi s-o angajaţi, etc.”

    Aşa, pare doar o răfuială între două mahalagioaice – nici una mai bună decât cealaltă.

    Dar dincolo de neajunsurile stilistice, mai sunt câteva ciudăţenii referitor la comportamentul mamei:
    - are nevoie de nu ştiu câte luni ca să-şi dea seama că ceva e în neregulă
    - apoi mai are nevoie de încă două luni ca să monteze o cameră video

    Referitor la bătaie – e preferabil să te descurci fără, dar nu o poţi exclude complet. Sunt copii şi copii – unii care ajung să fie mari catastrofe în grădiniţă sau în şcoală, tocmai pentru că părinţii i-au lăsat să facă absolut orice, cum să-şi traumatizeze cu pedepse preţiosul odor?

    Am avut de-a face cu un exemplar de genul ăsta – pentru o după-masă groaznică: el avea cam cinci ani şi părinţii lui veniseră în vizită la noi. Copilul ăla nu pricepea „nu-i voie”, „nu umbla cu asta”. Umbla peste tot, se căţăra, trăgea sertare, luase două carioci pe care insista să le folosească pentru a colora un album lăsat imprudent pe canapea. Îi spun ai mei că nu-i voie să coloreze, nimic, intervin şi-i iau cariocile din mână – răgete, trântit pe jos. Se uită ai mei disperaţi spre părinţii respectivului, ăia îi spun odraslei cu o voce moale că nu-i frumos să mâzgălească albumul – obţineau rezultate mai bune dacă se conversau cu plodul în chineză.

    Probabil unii consideră admirabil genul ăsta de educaţie „neinvaziv” – ai mei i-au considerat absolut tâmpiţi pe respectivii părinţi, nu i-au mai invitat niciodată şi i-au avertizat şi pe alţii.

    RăspundețiȘtergere
  92. Anne-Marie, ai perfecta dreptate. E incredibil cum exista astfel de oameni, care incrimineaza buna credinta a mamei si nu acuza nicio clipa comportamentul ingrijitoarei. Eu cel putin n-as avea incredere intr-o persoana straina care sa-mi aiba grija de copii. E ceva ce nu sunt capabila sa accept, cu toate scuzele de rigoare fata de persoanele care au aceasta incredere. Dar mai presus de orice, este inacceptabil comportamentul ingrijitoarei care nu avea nimic mai simplu de facut decat sa vorbeasca deschis cu mama despre comportamentul copiilor, acela ca nu voiau sa manance sau mai stiu eu ce alte probleme ii creau. Mai mult ca sigur ca aceasta ingrijitoare s-a prevalat de faptul ca sunt in dicutie doi minori al caror cuvant, in opinia ei, nu ar fi cantarit mai mult decat al ei in fata mamei si prin urmare isi descarca nervii si refula toate indignarile propriei vieti asupra celor doi copii. Pur si simplu, inuman, de neconceput pentru o persoana normala. Si totul pentru bani, la urma urmei. Dar, asa cum si tu spui, ceea ce este mai ingrijorator e faptul ca exista persoane care nu vad nicio "pata" in comportamentul ingrijitoarei. As vrea sa stiu insa ce atitudine ar fi luat daca acei copii ar fi fost ai lor, daca ar fi trait pe propria lor piele aceasta intamplare. Traim intr-o societate care pe zi ce trece se degradeaza iremediabil daca intr-adevar exista astfel de fiinte inumane, fara niciun criteriu valoric si lipsit de orice morala.

    RăspundețiȘtergere
  93. pentru Anonimul de la 15.45
    Din cite am citit pe aici, nimeni nu prea e de parere ca "nu e nici o pata in comportamentul bonei". Nu aveti de unde sa stiti daca ingrijitoarea i-a vorbit sau nu, in mod deschis, mamei- despre comportamentul copiilor. Dimpotriva, ingrijitoarea a declarat la politie ca- doar cu o seara inainte- mama si-a bruscat copiii si le-a vorbit urit, spunindu-i bonei sa fie mai aspra cu ei, pentru ca sint prea rasfatati.
    Asa cum scria cineva mai sus- problema in acest caz este reactia proasta a mamei (la fel de proasta ca si comportamentul bonei), reactie in masura de a afecta copiii pe mai tirziu. Sau- cum altcineva spunea- e o simpla rafuiala intre doua mahalagioaice. Totusi, mama pozeaza in victima, pentru ca si-a permis sa asmuta presa. In realitate, victimele sint copiii- victime atit ai bonei, cit si ai mamei.
    In general, am observat foarte multi copii ai parintilor-corporatisti sau bugetari din ziua de azi (inteleg prin asta acei parinti cu venituri rezonabile si sigure): de unde parintii au fost educati cu "nu ai voie asta" si "asculta de tanti/ nenea", copiii lor sint educati in cealalta extrema: "tu esti mic, ai voie" si "nimeni nu are voie sa iti faca observatie, in afara de mine". Dar oricine merge la un asemenea parinte sa faca o observatie asupra copilului, raspunsul vine imediat: "il cresc cum vreau, cine te crezi, vezi-ti de saracia ta ca eu sint director, ce iti prinzi mintea cu un copil" etc. Am asistat de atitea ori la scene de acest gen, incit nu mai cred in teoria "copilul meu e un inger, eu sint un parinte perfect,iar bona e criminala". O observatie personala: nici unul dintre copiii mamelor-zmeoaice ("Ionescu s-a rastit la copilul meu! Il dau in judecata!!!!") nu va fi mai mult decit un golanas de cartier. Aceste mame-model sa zica mersi daca "puiutii" nu se drogheaza la 15 ani si nu calca pe cineva cu masina la 18. Mama care a declansat tot spectacolul asta o va pune mai tirziu la zid pe invatatoarea baiatului, daca ii va da acestuia o nota proasta, pentru ca "ii va afecta psihicul sensibil".Concentrati-va pe comunicarea cu copiii, nu pe bone. Lasati textele cu "moralitatea poporului, degradarea iremediabila a societatii" etc. Ginditi.

    RăspundețiȘtergere