luni, 20 septembrie 2010

Nedumerire

De ce naiba toti se impiedica de indemnizatia pentru mame? La ce criza demografica se profileaza, sa lasam sa aiba copii doar cei cu venituri reduse pentru care orice suma e ok? La cum e societatea noastra, de ce sa descurajam natalitatea in randul unui segment educat? Veti zice: oricum, cei care au ceva bani, venituri medii, nu depind asa mult de indemnizatia pentru mame. Sa fim seriosi, in aceste momente de criza in care veniturile cuplurilor din ceea ce ne placea sa consideram clasa mijlocie, s-au redus oricum. Ca doar tot sectorul privat, ala care furnizeaza banii, prin plata taxelor si impozitelor, a fost impovarat.

Iata o noua gandire a la Boc: aici.

Ok, recunosc, in Romania, e o mare generozitate fata de alte tari, doi ani concediul de maternitate si 70% din veniturile de pe ultimul an indemnizatie. Dar daca vrei sa cresti un copil ca lumea, sa ii oferi hrana si lucruri de calitate, chiar ai nevoie de bani.

Oricum, vad ca mereu tot de asta ne impiedicam. A naibii indemnizatie pentru mame.

Stiti ca Parlamentul European a facut propunerea ca, in ceea ce priveste concediul pentru mame si indemnizatia, sa fie de 20 de saptamani platite integral, 100% (!) din ultimul salariu? Am scris despre asta aici.

Mediul de business
, mai ales cel britanic, a sarit cu calculele si a zis ca in UK o astfel de masura va costa in plus 2 miliarde de lire sterline. Statul plateste, fireste, dar banii statului vin tot din impozitarea mediului de business. Batalia va fi indelungata si acerba, dar remarc preocuparea pentru a spori totusi natalitatea in randul femeilor cu cariera.

Ma rog, stiu ca vor fi opinii pro si contra, multi vor zice ca oricum conditiile pentru mame sunt prea bune, dar asta pentru ca nu au copii inca si nu au trecut prin situatia asta. Parintii, oricat de bine pozitionati ar fi - si nu ma refer la cei bogati, ci la cei cu venituri decente - vor spune ca niciodata nu ai suficienti bani pentru educatia si cresterea copilului.

Principala mea neplacere este ca se incurajeaza natalitatea in randurile unui segment al populatiei care nu este capabil - nu are educatia necesara si nici resursele - sa formeze un copil asa cum trebuie, ci toarna copii pentru ca mai primesc 800 de lei de la stat. Oricum, ei nu folosesc mijloacele de contraceptie si, mai apoi, ce conteaza ca acel copil va fi trimis pe strazi sau va trai la limita saraciei? Hai sa-i incurajam in continuare pe astia sa faca copii!

7 comentarii:

  1. Welcome to Romania! Aici Boc nu stie cum sa mai trimita rachete false ca sa aiba lumea ce sa discute si pe cine sa se inversuneze (uite, dom'ne, astia iau cate 40 de milioane pe luna ca au un copil si noi n-avem bani de-o votca). Fii pe pace, se va reduce drastic si indemnizatia pentru mame, statul roman este FALIT. Nu e propaganda, crede-ma, nu tin cu niciun partid de pe scena politica sau de sub ea, dar adevarul asta este: nu mai avem bani decat pentru PR-ul Elenei Udrea, ghesefturile lui Blaga si Videanu si putina smantana pentru mustatile lui Baselu. In rest suntem, pardon my french, in mare rahat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dar de sase saptamani (maxim), apoi tinut laptele matern in frigider, ca in State, ce ziceti?

    RăspundețiȘtergere
  3. faină postarea, bravo. eu vreau să mă căsătoresc şi vreau să am copii.

    la obiect: sincer, la criza demografică pe care o vom avea nu prea există remedii. nici măcar politici de imigraţie bine puse la punct, coroborate cu un spor natural pozitiv, nu vor putea suplini golul demografic.

    până acum aproximativ 50 de ani natalitatea era mai ridicată, dar asta numai pentru că majoritatea locuitorilor ţării erau săraci şi aparţineau unei culturi tradiţionaliste pe care, din păcate, am pierdut-o. dacă ar fi trăit astăzi, ei s-ar fi încadrat între cei care azi "toarnă copii pentru că mai primesc 800 de lei de la stat", cum bine spui.

    problema, de fapt, este că statul român nu are o perspectivă calitativă, ci una cantitativă asupra natalităţii. altfel spus, statul român, în ultimii 20 de ani, ştie că vrea să încurajeze natalitatea, dar nu ştie ce fel de natalitate vrea să încurajeze.

    în situaţia noastră, ar trebui încurajată familia cu trei copii. statul ar putea acorda indemnizaţii mamelor plecând de aici. o va face? mă îndoiesc. nu cred în capacitatea statului român de a aplica politici sociale. e un stat mult prea "greoi".

    RăspundețiȘtergere
  4. Doamna Menaru,
    Cred ca ultimul paragraf ar trebui revazut / rescris.
    Daca nici asta nu seamana a discriminare / rasism ...
    "Se incurajeaza natalitatea in randurile unui segment al populatiei [...]" Pai atunci, miine - poimine hai sa le restrictionam (interzicem) natalitatea !
    Cind francezii / italienii aveau actiunile impotriva romanilor si a romilor, cum era ?...
    Iar cliseul cu formarea unui copil "asa cum trebuie", mai trebuie revazut ... Educatia parintilor, resursele lor sunt necesare, dar mai e nevoie de inca multe altele (in primul rind de cei "7 ani de acasa" ai parintilor, apoi timp, etc. etc.).

    RăspundețiȘtergere
  5. @floreign: de acord cu o perioada mai mica decat 2 ani de zile si bani mai multi in acea perioada. e adevarat, daca sistemul de gradinite si crese ar fi ok, nu ti-ai face probleme si ti-ai duce copilul la cresa de la cateva luni. dar, atata vreme cat nu exista nici locuri suficiente la gradinita pentru copii incepand de la 3-4 ani, atunci... prin urmare, nu se sustin exemplele din SUA, Franta sau orice tara occidentala. Pentru ca ei au gradinite si crese ca lumea. altfel, chiar si in Romania, nu am o problema cu durata, mai bine mai putin, dar bani cat de cat decenti.

    @Anonim 07.55: nu discriminez pe nimeni. sa faca si aia copii, n-am nicio treaba, dar sa fie incurajati si oamenii educati sa faca copii. nu cei care "toarna plozi pentru 800 de lei" si apoi ii vezi prin intersectii cersind. putini sunt cei seriosi care vor sa faca scoala si sa se ridice peste nivelul lor. pentru ca parintii nu le dau un start bun. asa ca intelege ca nu discriminez, doar arat clar ca ar trebui gandit si in randul carui segment incurajezi natalitatea. si ce societate ne dorim, pana la urma.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Menaru: Din pacate acum suferim cu totii din cauza idiotilor care l-au votat pe Base. Apoi, daca acu un an a fost bun, acu sa mancam toti rabdari prajite si sa-l felicitam ca doar l-ati ales. Marinar ati vrut, asta aveti.

    @Anonim: Discriminare? Discriminare ar fi daca Menaru ar fi spus ca sunt incurajati TIGANII sa toarne plozi. Ea s-a referit la o categorie sociala cu venituri reduse, care ar trebui sa nu isi permita sa aiba plozi. Ca lui Boc cel prost nu-i da prin tartitza aia sa le taie orice ajutor de la stat daca n-au avut o contributie minima de 2-3 ani pentru fiecare copil turnat. Dam bani la toate jivinele si ne minunam ca nu sunt destui (bani). In schimb luam posibilitatea celor care ar putea face copii educatie sa se reproduca, pentru ca ar muri de foame.

    Cred ca noua ne-ar trebui o dictatura militara (hitlerista chiar) ca sa ne mai scape de prosti/tigani (da, ii discriminez, permiteti?), bagatori de seama si soferi de X7.

    RăspundețiȘtergere
  7. Asta e si scopul : sa obtinem o populatie cat mai proasta, ca va fi usor manipulabila. Daca intelectualii emigreaza, intelectualii care mai raman rataciti, vor face putini copii, ca nu-s incurajati cu nimic.
    Cine se inmulteste ca soarecii ? Prostimea... Tara te vrea prost. Peste 1-2 generatii, Romania va fi plina de retarzi.

    RăspundețiȘtergere