Ministrii de externe ai tarilor membre ale UE se intalnesc vineri si sambata la Bruxelles, la reuniunea de tip Gymnich - reuniune informala - pentru a vorbi cu Catherine Ashton despre Serviciul European de Actiune Externa.
Asa cum scrie si EUobserver este o ocazie ca fiecare ministru sa faca lobby pentru candidatii tarii lor pe langa Ashton.
Ministrul roman Teodor Baconschi a spus adesea in ultima vreme ca este nemultumit de modul in care cei mari din UE si-au luat partea leului si ca cei 30% alocati statelor membre in desemnarea de personal nu au fost respectati. El isi exprima speranta ca la cea de-a doua iteratie, din toamna, sa se ajunga cumva la un echilibru, si dupa o pozitie comuna a noilor state membre, defavorizate in impartirea acestor posturi inalte.
L-am intrebat pe ministrul Baconschi, atunci cand si-a prezentat bilantul primelor 6 luni de mandat, la ce nivel tinteste Romania posturi in SEAE, avand in vedere ca ni se anulasera sansele in lupta pentru postul de ambasador in China.
Teodor Baconschi a raspuns atunci ca Romania tinteste "cel putin un post de director in Centrala de la Bruxelles". "I-am indicat, in cateva intalniri formale sau informale, doamnei Ashton faptul ca asteptarile noastre corespund prevederilor tratatului. Mi-a spus ca va fi oricum o a doua iteratie in septembrie si ca va avea personal grija ca si diplomati romani sa lucreze in serviciu inca din faza initiala de constituire", spunea ministrul de externe.
Putini stiu ca Viorel Isticioaia-Budura, ambasadorul nostru in China este unul dintre cei mai respectati si bine plasati ambasadori in capitala chineza. El a facut ce-a de-a doua facultate in China, vorbeste fluent limba si tocmai din acest motiv, cand grupul de ambasadori europeni merge prin provinciile Chinei, acestia il desemneaza pe colegul lor roman purtator de cuvant - el rosteste toasturile sau alocutiunile in numele lor, el face si pe translatorul. Intr-un cuvant, faciliteaza comunicarea (mai mult decat a face doar o traducere) dintre europeni si chinezi.
Acelasi lucru il spune astazi si Euobserver, care da si cateva nume ale posibilului ocupant al acestui post.
Primul ar fi diplomatul german Markus Ederer. Are 53 de ani, e avocat si de cinci ani lucreaza ca sef al planificarii politice in ministerul de externe german. A lucrat trei ani ca sef al departamentului de analiza politica si economica din serviciile secrete germane, BND, si alti trei ani in Bruxelles. Prin urmare, are conexiunile necesare in capitala UE pentru a-si face lobby si a vana aceasta functie.
"Trimisii (reprezentantii) doamnei Ashton trebuie sa fie loiali Bruxelles-ului", comenteaza Euobserver, "dar aceasta numire ar putea fi interesanta pentru Berlin - vanzarile de BMW au crescut anul trecut cu 37%".
Alti candidati ar fi ambasadorul Austriei la UE, Hans Dietmar Schweisgut, si ambasadorul Irlandei in China, Declan Kelleher.
Soarta germanului nu e inca decisa, pentru ca numele sau se vehiculeaza, potrivit publicatiei de la Bruxelles, si pentru a conduce Joint Situation Centre, in Bruxelles.
Ramane de vazut cu ce rezultat se intoarce ministrul roman de la Bruxelles si pana la cel nivel va reusi Romania sa isi impuna diplomatii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu