joi, 16 septembrie 2010

Primii ambasadori ai lui Ashton - UE anunta ca Romania are un adjunct de sef de delegatie in Maroc, dar el nu e obtinut in urma negocierilor

Un cititor mi-a atras atentia ca n-am scris despre faptul ca ieri Catherine Ashton si-a anuntat primii ambasadori. E adevarat, insa nu am timp doar pentru blog, mai am si interviuri de facut si alte subiecte pentru HotNews.ro. Scriu cand am timp, fara sa imi neglijez si alte indatoriri si programari. In plus, fata de informatiile dintr-un comunicat, era necesar sa vorbesc cu niste oameni sa aflu ceva in plus despre negocierile duse de Romania. Uneori timpul efectiv nu-mi permite sa comentez pe moment. Insa nu treceam cu vederea un astfel de eveniment si iata ca o fac.

Pentru cei care nu stiu, iata stirea:
  • Romania are postul de adjunct de sef de delegatie in Maroc, numai ca nu in urma acestui concurs, ci un concurs luat cu un an in urma, mi s-a atras atentia de la Bruxelles
  • Ashton a intervievat 68 de candidati pentru 31 de posturi - 27 din Comisie, 41 din statele membre
  • 4 ambasadori din noile state membre: doi polonezi (in Iordania si Coreea de Sud, fireste), un bulgar (Georgia) si un lituanian (in Afghanistan)
  • adjuncti de sefi de delegatie: Cehia - 2 (India si Nicaragua), Bulgaria - 1 (Egipt), Letonia - 1 (Africa de Sud), Polonia - 1 (Nigeria), Slovacia - 1 (Ucraina), Ungaria - 2 (Turcia si Thailanda).
  • Bulgaria a obtinut postul de ambasador in Georgia - un post pentru care s-a luptat si romania, potrivit unor surse europene pe care le-am consultat, insa un bulgar este digerat cu usurinta de rusi, fara de un roman
Referitor la postul Romaniei, desi in comunicatul din care am rezumat informatiile Romania aparea ca avand un post de adjunct, trebuie aratat ca el nu a fost obtinut in urma negocierilor. Oricum, toti ocupantii acestor posturi trec printr-un concurs, ceea ce tine de Romania este sa propuna cei mai buni oameni care sa faca fata competitiei. Si, in acest sens, Romania a facut ce trebuie, imi confirma si surse din Comisie.

Postul de la Maroc este ocupat de Camelia Tuica, ea a dat un concurs pentru sef de unitate pentru candidati din noile state membre in urma cu mai bine de un an. Simultan, atat ea, cat si Angela Filote - in prezent purtator de cuvant al comisarului Fule - au luat concursul si Filote a fost adjunct de ambasador in Cairo, iar Tuica la Rabat.

Potrivit unor surse europene si interne pe care le-am consultat, inteleg ca Romania a negociat pentru ca in primul val sa existe una sau doua persoane printre cei desemnati de doamna Ashton. "Ni s-a promis cel putin o persoana in primul val, la nivel de Centrala sau la nivel de conducere de delegatie, intelegand aici si adjuncti de sef de delegatie", mi s-a spus. "In valurile 2-3 probabil vor fi mai multi, dar toata negocierea e foarte complicata, pentru ca o treime trebuie sa fie posturi alocate statelor membre", au continuat ele. Deocamdata nu s-a concretizat nimic.

Am inteles, din discutiile avute cu oameni de la Bruxelles, ca batalia cu oamenii din Comisie, candidatii ce provin din Comisie, e foarte dura, au conexiunile necesare, cultura organizationala si sprijinul necesar. A contat foarte mult experienta birocratica a candidatilor, experienta pe care au avut-o oamenii din Comisie.

Romania a facut intens lobby nu numai pentru postul din China - n-a obtinut nici macar postul de adjunct de sef de misiune, care e din Spania, Carmen Cano De Lasala, iar seful e germanul Markus Ederer -, ci si pentru cel din Georgia, ocupat de bulgarul Filip Dimitrov si pentru cel din SUA.

In privinta SUA este vacant postul de adjunct, pentru care se da concurs din nou. ramane sa vedem ce sanse am avea pentru acest post tintit. Stiu ca romania a propus cei mai buni oameni la ora actuala, ca sa isi maximizeze sansele, numai ca nu trebuie uitata puterea efectiva pe care o avem in negocieri. Stiu ca lobby-ul se face pe toate canalele si este intens, ca Ashton ne-a facut promisiuni, dar ca, deocamdata, s-a concretizat doar una, de adjunct de sef de misiune in Maroc.

In concurs mai sunt vreo 80 de posturi in delegatii si vreo 10 pentru top management, in Centrala de la Bruxelles, unde tintim cel putin o pozitie de director.

10 comentarii:

  1. Ar fi interesant de stiut care au fost persoanele propuse de Romania, unele surse indicand ca am incercat sa promovam persoane cel putin dubioase, asta din punctul de vedere al Comisiei, daca ar fi sa enumeram ceva fosti tovarasi, diplomati facuti la apelul bocancilor sau cu un trecut nu tocmai nepatat, avansati conform sistemului pile, relatii, cunostinte. Asta ca sa nu mai vorbim de CV-uri, competente etc.
    Pe langa asumarea (a cata oara?) a unor tinte total nerealiste (SUA, China !!!), inca odata am incercat sa pacalim Comisia si nu prea a tinut !
    Poate data viitoare !

    RăspundețiȘtergere
  2. Ooooo, d-na Ashton, va multumesc din suflet... Nici nu stiti de cand visam pentru Romania un post de adjunct de sef de delegatie in Maroc... ;)))

    RăspundețiȘtergere
  3. @Anonim 12.43: mie surse din Comisie mi-au spus ca oamenii propusi sunt ok, dar, asa cum am spus, ei trebuie sa treaca un concurs foarte dur. iar competitia cu oamenii din Comisie e foarte dura. prin urmare, sursele tale contra surselor mele. :) nu exclud nici faptul ca, atata vreme cat sunt pe surse, informatiile sunt greu de verificat. eu am avut informatia din trei surse ca oamenii sunt ok, sunt cei mai buni, dar tot imi patrez rezerve. nu putem sti daca nu s-au strecurat printre ei oameni de genul despre care vorbesti tu. numai ca, vezi tu, ne-am face de rusine, cand noi tintim oricum tinte (cum bine zici, nerealiste, dar si unele de prin Centrala care nu par chiar asa nerealiste) maricele si am trimite gradati sau pilosi, care nu fac fata concurentei. nu uita, e vorba despre un concurs, nu e un om numit si e trimis in misiune. e un concurs serios pe care trebuie sa il treaca toti.

    RăspundețiȘtergere
  4. apropo, o cheama camelia suica, nu tuica

    http://ec.europa.eu/delegations/morocco/about_us/internal_organisation/index_fr.htm

    RăspundețiȘtergere
  5. To Menaru 16 septembrie 2010, 13:10
    Daca sustii asta, poate ca nu ar fi rau daca ai si exemplifica macar cu 2-3 nume dintre "cei mai buni", asa cum ti-au spus cei de la Comisie.
    Altfel, vorbim vorbe, ca sa zic asa...
    Problema este ca intr-adevar este vorba de un concurs, dar nu stiu cati au inteles asta !
    In timp ce toata presa europeana abunda in stiri privind viitorul serviciu european, candidati, optiuni, posibilitati etc. in Romania nu am vazut nici macar o stire in acest sens.
    Am pierdut si de data asta, si am pierdut urat.
    Trebuie doar sa privim adevarul in fata !

    RăspundețiȘtergere
  6. @Anonim 14.11: te inseli, permite-mi sa-ti spun. eu am tot scris despre asta, pe masura ce au facut oficiali romani comentarii sau s-a scris desrpe ce se intampla prin UE:
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7748005-indemnuri-austeritate-actiune-baconschi-mesaje-populiste-boc-glumite-udrea-toate-destinate-ambasadorilor-romani-reuniti-bucuresti.htm

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7571912-teodor-baconschi-spune-romania-nu-este-multumita-gradul-transparenta-alcatuirii-serviciului-diplomatic-romania-tinteste-post-director-centrala-bruxelles.htm

    http://www.hotnews.ro/stiri-international-7469713-unda-verde-pentru-serviciul-diplomatic-european-romania-bate-pentru-postul-sef-delegatiei-din-china.htm

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7571912-teodor-baconschi-spune-romania-nu-este-multumita-gradul-transparenta-alcatuirii-serviciului-diplomatic-romania-tinteste-post-director-centrala-bruxelles.htm

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-6379961-care-este-pozitia-romaniei-referitor-serviciul-diplomatic-presedintele-consiliului.htm

    Am scris adesea, am cerut pozitii oficiale pe aceasta tema, am pus intrebari. Nu poti spune ca presa n-a scris. Hotnews.ro a publicat, eu am scris. Generalizarile nu ajuta la nimic.

    RăspundețiȘtergere
  7. O cunosc pe Camelia de cand lucra la Delegatia CE din Romania, este o super profesionista. Mult succes in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  8. @Anonim 14.32: e evident ca e competenta din moment ce a ajuns acolo pe propriile forte, fara lobby din partea autoritatilor de la Bucuresti. Sa vedem in urma lobby-ului intens ce obtinem. Deocamdata... insa propunand oameni ca ea, avem sanse sa prindem niste posturi, nu?:)

    RăspundețiȘtergere
  9. Partea 1

    Stimata doamna Blajan,

    Faptul ca nu ati fost pe faza atunci cand HR Ashton a anuntat noii “ambasadori” ai UE nu inseamna ca trebuie sa va grabiti sa scrieti despre acest lucru fara sa cititi cu atentie comunicatele UE si sa verificati informatiile pe care le primiti.

    Ma bucur ca ati corectat informatia despre postul pe care Romania l-ar fi obtinut cu prilejul acestui concurs la delegatia UE din Maroc si la numele celei care ocupa acest post, desi acest lucru s-a facut cu ceva intarziere si de fapt aceste greseli ar fi trebui evitate inca de la inceput si ar fi putut fi evitate daca ati fi citit cu atentie comunicatul UE. Dar asa e cand va grabiti si in plus nici nu pricepeti tot ce cititi.

    Nu dati dovada de acuratete jurnalistica prin modul in care ati redactat acest post si prezentati lucrurile nu tocmai exact.

    As vrea sa incep cu insasi titlul postarii dvs. “Primii ambasadori ai lui Ashton – UE anunta ca Romania are un adjunct de sef de delegatie in Maroc, dar el nu e obtinut in urma negocierilor”. Cititorii dvs. pot intelege ca pe 15 sept 2010 cu ocazia anuntarii rezultatelor acestui concurs HR Ashton a anuntat si ca Romania a luat un post de adjunct de sef de delegatie in Maroc ceea ce este fals . Daca citeati cu atentie comunicatul UE acesta are o sectiune in care prezinta (Facts and Figures:), printre altele, si situatia sefilor de delegatie si a adjunctilor de sefi de delegatie inainte de acest concurs si face referire si la ce astfel de posturi detineau si inca detin statele intrate in UE in 2004 si 2007 inainte de acest concurs (Pre-2010 rotation situation in HoD/Deputy HoD population). Aici se aminteste si de faptul ca Romania detine respectivul post in Maroc (prin persoana dnei. Camelia Suica). Deci dna. Ashton nu a anuntat acum ca Romania a luat acest post pe care déjà il detinea de anul trecut inainte ca ea sa ocupe functia de HR for FASP, ci doar a prezentat o situatie de fapt probabil anticipand o eventuala nemultumire a noilor state membre UE ca nu au luat prea multe posturi la acest concurs si dorind sa sublinieze ca aceste state au totusi ceva posturi la acest nivel. Asadar faptul ca Romania are un post in Maroc se stia de anul trecut nu trebuia ca UE sa anunte acest lucru acum, ci doar a reamintit. Deci daca privim prin prisma afirmatiei dvs. din titlu, dna. Suica nu este un ”ambasador” al lui Ashton deoarece nu a castigat acest post in mandatul dumneaei, ci inainte. In ceea ce priveste afirmatia dvs.legata de negocieri, se lasa impresia ca postul din Maroc a fost obtinut prin concurs pe cand posturile scoase acum la concurs au fost repartizate prin negocieri, lucru inexact, desi e un sambure de adevar. Oficial si pentru aceste posturi a fost concurs candidatii depunandu-si un dosar de candidatura si fiind intervievati. Insa e adevarat ca in culise au existat negocieri. Candidatii insa au dat concurs si au obtinut aceste posturi prin concurs. Prin modul in care ati redactat textul distorsionati exactitatea lucrurilor si interpretati lucrurile intr-un registru personal care nu corespunde exact realitatii.

    RăspundețiȘtergere
  10. Partea a 2-a

    La bulletul al patrulea prezentati o serie de state care detin niste posturi de adjunct sef de delagatie. Modul in care este organizat materialul dvs. lasa impresia ca HR Ashton a anuntat acest lucru tot cu ocazia acestui concurs ca fiind o noutate ceea ce este iarasi fals. Si aceasta este prezentarea unei situatii de fapt care exista inainte de preluarea functiei de catre HR Ashton si inainte de prezentul concurs si in care se inscrie si postul din Maroc al Romaniei.
    Dintre bulleturile prezentate de dvs. doar nr. 2, 3 si 5 reprezinta noutati si au fost prezentate ca atare de HR Ashton, informatiile de la 1 si 4 sunt reale, dar nu sunt noutati, ci statistici.

    Daca vreti sa dati dovada de acuratete jurnalistica trebuie sa precizati ca toate posturile din cadrul EEAS sunt obtinute prin concurs, cu sublinierea faptului ca au existat, desigur, negocieri in culise. A scrie doar ca posturile au fost obtinute prin negocieri este inexact.

    De asemenea afirmatia dvs. ca “Ashton a facut promisiuni, dar ca, deocamdata, s-a concretizat doar una, de adjunct de sef de misiune in Maroc” nu corespunde realitatii. Se lasa impresia ca in urma promisiunilor facute de Ashton Romania a primit postul din Maroc. Ashton o fi facut promisiuni, dar nu ca urmare a acestora Romania detine postul din Maroc. Dupa cum am mai precizat, postul din Maroc este detinut de Romania inainte de numirea lui Ashton la 1 dec 2009, deci dna “ministru de externe al UE” nu a facut, deocamdata, nimic concret pentru noi, doar promisiuni.

    Asemenea greseli de redactare ar fi putut fi evitate daca citeati cu atentie comunicatul UE si ati fi inteles ce scrie si daca ati fi verificat informatiile pe care scrieti ca le primiti de la sursele dvs. Aceasta verificare s-ar fi putut face simplu si pe net si ati fi aflat destule informatii despre dna. Camelia Suica si de postul pe care il detine in prezent in Maroc si de cand il detine (inclusiv numele corect de Suica si nu Tuica cum ati scris prima data). Din pacate asemenea greseli pot altera si informatiile corecte pe care le prezentati si riscati sa nu mai fiti credibila.

    Sper ca urmatorul dvs. post pe tema EEAS sa fie mult mai bine structurat si ca toate informatiile sa corespunda de la inceput realitatii, iar prin modul de redactare sa nu mai existe posibilitatea de interpretare eronata a informatiilor.

    Mult success!

    ...

    RăspundețiȘtergere