luni, 6 septembrie 2010

UPDATE: Moldoveni, de ce nu ati mers la votul pentru referendum?

Am vorbit inainte de referendum cu trei analisti politici de la Chisinau si niciunul nu s-a gandit, mi-am dat seama din declaratiile facute, ca referendumul nu va fi validat.

Cand am vazut datele privind rata de participare, nu mi-a venit sa cred.Pentru a fi validat, la referendum trebuia sa se prezinte 33% dintre electori, s-au prezentat in jur de 30-31%. Ce ar fi fost daca nu ar fi coborat rata de participare, de la 60%? Ar fi fost si mai rusinos rezultatul.

Am incercat sa gasesc explicatii de ce nu au fost moldovenii la vot:
  1. campania pentru referendum nu si-a atins scopul, pentru ca a fost una pentru alegeri prezindetiale, mai degraba decat una pentru referendum
  2. oamenii nu au inteles importanta de a merge la vot si pentru ce sa voteze: am auzit un vox populi pe RFI de dimineata si oamenii spuneau ca voteaza pentru o viata mai buna, pentru o situatie economica mai buna, sa fie bani, sa fie locuri de munca, nu pentru modalitatea de alegere a presedintelui - e clar ca multi au votat fara sa stie despre ce e vorba
  3. certurile din Alianta pentru Integrare Europeana, care au decredibilizat clasa politica si au dus la inexistenta unui mesaj coerent
  4. boicotul Partidului Comunistilor, admitand ca au un electorat foarte mare
  5. momentul referendumului: campanie in luna august, proces de vot la inceput de septembrie
  6. nepasarea moldovenilor, indiferenta unor cetateni al caror azimut este Occidentul sau Rusia - depinde de etnie - pe care nu-i intereseaza cum va arata si cine va conduce o tara pe care nu vor decat s-o paraseasca mai repede
  7. absenta studentilor - fiind inca in vacanta nu au mers la vot, cel putin in Romania si in tarile unde studiaza
Nu stiu, as fi curioasa sa stiu de ce moldovenii n-au fost la vot. As vrea sa aud din gura uni om care nu s-a deploasat ieri la urne de ce nu a facut-o: de lene, dezamagire provocata de clasa politica, o mare confuzie, indiferenta?

Oricum, ai impresia ca moldovenii nu inteleg momentul politic pe care il traiesc. Cand nici macar o treime dintre cei cu drept de vot nu se prezinta la urne, intrebarea asta e fireasca.

Bineinteles ca la Chisinau se clameaza victoria comunistilor - Publika TV nu a dat in direct declaratiile de la Comisia Electorala Centrala, cu rezultatele votului, ci conferinta de presa a lui Voronin ( si nu, nu e o scuza ca au dat conferinta castigatorului moral, regula jurnalistica si bunul simt indica ce trebuie dat - rezultatul votului, nu conteraza ca dai burtiera cu galben cu cifrele) -, se cauta vinovatii, liderii politici fie isi fac mea culpa (Filat), fie dau vina pe adversari (Lupu), insa ei trebuie sa isi puna intrebarea de ce nu au venit oamenii la vot. Sa caute explicatii si sa rezolve cauzele - e clar ca absenteismul e provocat si de ei.

Am vorbit de dimineata cu politologul de la CHisinau Bogdan Tardea si el mi-a spus ca vacanta studentilor nu este o cauza, pentru ca tinerii participa in numar mic la vot si ca, in Chisinau, ei au fost mobilizati. In opinia lui, cauzele sunt:
  • Alianta a convins alegatorii ca referendumul va trece cu o rata de participare de 70% si, mai mult, AIE a facut o campanie pentru prezindetiale, nicidecum pentru referendum. Asa ca oamenii au gandit: daca tot trece, de ce sa mai merg si eu?
  • certurile din AIE, compromiterea reciproca Lupu-Filat, care dureaza deja de o luna de zile;
  • utilizarea excesiva si afisata a resursei administrative, care a dezamagit alegatorii, care credeau in triumful "luminii asup-ra intunericului"
In concluzie, mi-a spus politologul, absolut niciun analist de la Chisinau nu se astepta la un asemenea rezultat.

Incerc sa aflu cati moldoveni au votat in Romania, dar pe site-ul CEC nu am gasit inca informatiile. Stau inca pe telefoane, stiu insa ca in Cluj au votat 317, iar in Bucuresti, la Ambasada, adica una dintre cele doua sectii de vot, au votat 761 de cetateni moldoveni. Centralizarea rezultatelor insa o face CEC si inca n-am reusit sa aflu numarul total al votantilor din Romania. Voi reveni.

UPDATE: Timpul.md spune ca in Romania au votat 2383 de moldoveni, 1416 doar in Bucuresti.
UPDATE 2: O analiza care merita citita.

6 comentarii:

  1. De ce? Fiindca in nicio tara fost comunista nu se stie exact numarul de locuitori. 25% din populatia activa este plecata la munca in Vest.

    De exemplu, avem 4 milioane de romani care muncest in afara tarii. Din acestia, la ultimele alegeri au votat doar 500k.

    Despre asta e vorba. Lipseste populatia, la modul propriu.

    RăspundețiȘtergere
  2. 1.Comunistii au fost subestimati. Ei au facut campanie din casa in casa pentru boicotare, in timp ce AIE a dormit pe-o ureche crezand ca e o victorie facila.
    2. Tocmai faptul ca toata lumea credea ca referendumul va trece a alimentat un efect pervers: au stat acasa multi sustinatori ai AIE, tocmai pentru ca credeau ca nu e o lupta pe muchide cutit, ci una ca castigator dinainte anuntat. Amintiti-va de victoria la sectorul 3 a lui Negoita. ca procent, cea mai mare din oras (in jur de 75%, parca), ca si numar de voturi, cea mai mica pentru ca si adversarii,dar si proprii sustinatori "stiau" dinainte cine va iesi.
    3. Partidele din AIE se bateau deja pentru prezidentiale si vedeau in referendum doar mutarea de deschidere. Efectiv au tratat mult prea usor si superficial acest moment.
    4. O parte din electoratul AIE este dezamagit de prestatia la guvernare a favoritilor. E vorba mai degraba de electoratul mai tanar si mai intransigent care vroia actiuni mai ferme ale AIE: introducerea limbii romane in COnstitutie, elucidarea evenimentelor de la 7 aprilie 2009, arestarea lui Oleg Voronin, etc.

    E o lectie foarte interesanta, desi amara.

    RăspundețiȘtergere
  3. sa va spun de ce un basarabean din RO nu a mers la vot? pt ca nu considera ca este corect sa mearga sa decida pt o tara in care nu locuieste - aceasta este pozitia mea. daca ar fi fost sa stau in MD, nu asi fi votat PENTRU, nu pentru ca sunt PROcomunist ci pentru ca nu consider institutia prezidentiala una eficienta - oricand asi alege sistemul unei republici parlamentare si aceasta solutie mi se pare una corecta si pentru RO. Pt ce ar avea nevoie de presedinte RM daca deciziile economice sunt in mainile Guvernului? Pt politica externa?! -)) Nu. Pentru a avea inca un post cu care sa mai linisti din ambitiile vreunui aliat/oponent. In rest, pretentii prea mari de cultura politica si economica de la un popor care in proportie de 90% merge la WC in curte.

    RăspundețiȘtergere
  4. Incearca sa afli cati au votat la Paris, stii ca acolo se face treaba.

    RăspundețiȘtergere
  5. Dacă nu au învăţat de la PDL cum se face treaba ca să treacă referendumul... :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu inteleg de ce va preocupa atat de mult RM si cum si de ce au/n-au votat ei. Suntem in Ro.,in NATO, care e preocuparea?. Obsesiile paseist-antonesciene privind unirea Md. cu Ro. se pot defula la cozi, pe banci in parc de persoane trecute de 80 de ani. Aici avem treaba, trebuie sa reparam o tara, nu sa integram tot felul de teritorii cu probleme explozive care ne trimit direct in conflicte internationale!!! Vreti Md., plecati si stati acolo....

    RăspundețiȘtergere