luni, 2 martie 2009

UPDATE: Ce le spune Departamentul de Stat turistilor americani despre Romania?

Esti furat in trenurile de noapte - asa ca mai bine circula la clasa I si niciodata singur, fii atent la hotii de buzunare, dar fii atent si in baruri sau cluburi, unde poti fi pacalit la nota de plata. Cluburile de striptease sunt o fatada pentru crima organizata - mai bine evita-le. Plateste cash, nu cu card, intrucat iti poate fi copiat. Nu lega prietenii pe internet cu romani, pentru ca poti fi pacalit si se poate ajunge la santaj. Ai grija la caini vagabonzi, cand ii intalnesti mai bine evita-i!

Cam asa arata cateva avertismente pentru turistul american. Am bantuit la un moment dat pe site-ul Departamentului de Stat (ministerul lor de externe) cautand un raport si m-am inscris sa primesc newsletters si tot felul de comunicate. Asa ca seara incep sa fiu invadata de emailuri de la departamentul de Stat, cu tot felul de informatii. Si sfaturile de calatorie sunt o categorie. In fiecare zi sunt prezentate cateva tari, iar astazi am primit despre Romania. Evident ca am fost curioasa sa vad ce informatii si avertismente le sunt date potentialilor turisti americani in Romania. Pentru a vedea ce sfaturi da MAE celor care vor sa mearga in SUA, consultati aici.

Americanii cred ca Tariceanu e inca premier

Am cercetat si profilul Romaniei asa cum apare el pe site-ul Departamentului de Stat, il gasiti aici, si am descoperit ca americanii stiu ca Tariceanu e inca premier, iar Comanescu ministru de externe. Adica e lista vechiului guvern. Ambasadorul Taubman figureaza inca in functie, desi a parasit Romania inainte de alegerile americane prezidentiale de anul trecut, iar datele economice generale sunt din 2006-2007. De altfel, profilul de tara este datat aprilie 2008, prin urmare e neactualizat si nu vorbeste despr alegerile din noiembrie 2008 si nici de transformarile politice in urma acestora. Nici americanii nu sunt foarte pe faza, sa zic asa. Si remarc asta mai ales pentru ca ne place noua jurnalistilor sa ii aratam cu degetul pe cei din institutiile noastre ca nu actualizeaza informatiile de pe site-uri. Nu e o scuza, evident, dar se intampla si la case mai mari.

Si acum sfaturile...

Bun, sa revin la sfaturile de calatorie, mai ales la cele care mi-au atras atentia. Trec peste faptul ca asistenta medicala nu e comparabila cu cea din SUA, dar ca exista niste dotari bune prin Bucuresti si cateva orase din tara, ca drumurile sunt proaste, incomparabile cu cele din SUA - pentru ca asa e si asta nu ne surprinde.

CRIMINALITATE este o sectiune si de obicei pe asta o citesti sa vezi ce pericole te pasc.
  • Turistii afla ca majoritatea infractiunilor sunt non-violente, dar ca turistii se confrunta cu hotii de buzunare si cu talharii. Sunt grupuri organizate de hoti si hoti de buzunare, uneori includ si minori, iar ele opereaza in statii de tren, autobuz, in trenuri, la metrou.
  • "Un numar de talharii si atacuri au avut loc in trenuri de noapte, inclusiv furturi de la pasageri din cusete inchise. Ambasada va recomanda sa folositi cea mai buna clasa de tren pe care o aveti la dispozitie si sa calatoriti cel putin impreuna cu o alta persoana", este sfatul primit de turisti.
  • Pacaleli in cluburi sau baruri: Turistii sunt informati ca Ambasada a primit informatii despre situatii in care clientii unor astgfel de cluburi sau baruri au primit note de plata exorbitante. O alta situatie asupra carora li se atrage atentia este faptul ca in localuri "pentru adulti", poti fi taxat pentru bautura angajatei si pentru timpul pe care ea il petrece doar stand de vorba cu tine. "Deoarece cluburile de striptease sunt doar o fatada pentru crima organizata, Ambasada va recomanda sa evitati astfel de localuri". Si totusi, daca le-ai frecventat si esti obligat, cu amenintari, sa platesti o nota exorbitanta, esti sfatuit sa o face si apoi sa raportezi politiei acest incident.
  • Constat ca romanul e inventiv, iar americanii sunt avertizati in privinta asta. Modalitatea in care sa ti se fure actele si banii este sofisticata, spune Departamentul de Stat, exista indivizi imbracati in haine de politist care abordeaza potentiala victima, ii flutura in fata o insinga/legitimatie si apoi ii cer pasaportul si portmoneul, pe care, de cele mai multe ori, le obtin.
  • Calatorii sunt avertizati sa foloseasca bani lichizai, nu cadrul, pentru a plati bunuri si servicii, pentru ca sunt foarte multe fraudele cu carti de credit. Au fost gasiti comercianti care au folosit informatiile de pe card si au facut cumparaturi ilegale din conturile clientilor, sunt avertizati turitii. Mai mult, li se spune ca ATM-urile, numeroase in orasele mari, sunt tinta hotilor de identitati si e mai bine sa fie folosite doar ATM-urile din interiorul bancilor.
  • Americanii sunt sfatuiti sa fie precauti si cu prieteniile legate prin internet, cu tinere doritoare de o relatie stabila, pentru ca scopul este unul singur: santajul.

Amuzant mi s-a parut faptul ca exista o CIRCUMSTANTA SPECIALA. Nu e greu de ghicit, sunt cainii vagabonzi. Ma rog, cand ma gandesc ca am fost si eu victima unuia si am facut injectiile alea, nu mi se pare foarte amuzant, dar am vazut reactia unei profesoare americane venita sa ne predea niste cursuri de televiziune, in facultate. I-a vorbit fiicei ei la telefon o seara intreaga despre cainii vagabonzi, pentru ca micuta nu intelegea cum adica sunt niste caini pe strada, ai nimanui. Probabil ca problema asta o au multi americani si chiar europeni. In Croatia si Turcia am remarcat pisici vagaboande. :)

"Cainii abandonati sunt se gasesc peste tot in Romania si sunt in general tolerati. Cainii agabonzi sunt adesea hraniti si ii vezi in special prin parcuri sau in jurul parcurilor. Unele statistici arta ca un om e muscat in fiecare ora de un caine vagabond, in bucuresti, capitala tarii. Fiindca nu se stie daca acesti caini sunt vaccinati, trebuie luate masuri pentru prevenirea turbarii. Daca vedeti un caine care pare agresiv, cel mai bine este sa va schimbari ruta, pentru a-l evita", sunt indicatiile primite de turistii americani.

Recomandarile de calatorie se incheie apoteotic. "Accidentele de circulatie sunt cea mai periculoasa amenintare la adresa vietii cetatenilor americani care viziteaza Romania", crede departamentul de Stat. Romania e pe locul 126 din 134 privind calitatea drumurilor, potrivit Forumului Economic Mondial, cu doar 270 de km de autostrazi. Si, in timp ce drumurile din orasele mari si care leaga orasele mari sunt in general in bune conditii, restul sunt "prost reparate, neasfaltate, prost luminate sau inguste si cu marcaje lipsa". Si asta se combina cu sofatul "agresiv si/sau neatent", asa ca Romania are cea mai mare rata de victime pe autovehicul din Uniunea Europeana.

UPDATE: Constat ca de foarte multi cititori postarea nu e luata ca atare. Cei care au inteles ca as fi indignata de informatii, au inteles gresit. Avertismentul de calatorie vorbeste despre situatii cu care s-au confruntat si se confrunta si romanii. Dar am prezentat o imagine despre noi asa cum ne vad altii. Nu foarte diferit de cum ne vedem noi insine, spun unii, in timp ce alti cititori sunt indignati. Traiesc in Romania - asta ca sa raspund unui cititor care ma intreaba de cand n-am mai dat pe-acolo -, traiesc in Bucuresti, asa ca nu am iluzii. Ideea este ca prezentarea Romaniei mi-a raspuns unei curiozitati privind perceptia altora despre tara mea si a pericolelor din tara mea. Pana la urma, nu mi se pare dramatic - pericolele de la noi sunt infime pe langa ce se intampla in alte parti ale lumii, haideti sa nu exageram. Multi straini care traiesc in Bucuresti sau care au trait in Romania mi-au spus ca niciunde nu s-au simtit atat de in siguranta ca acolo.

6 comentarii:

  1. Hahaha :) Ma amuza :) Poti fi furat, inselat, santajat si in State. Pe unde s-or fi plimbat americanii cand au sosit in Romania? Cati americani au fost ucisi in trafic in Romnaia? Oare ei au auzit de Teo Peter? Oare ei stiu pe ce continent se afla Romania?

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai si nu-i asa??? De fapt, ce-am citit aici este chiar finut, pe langa realitate!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu vad nimic neadevarat in povestea asta...poate un pic exagerat dar....e totul cat se poate de real (din pacate)

    RăspundețiȘtergere
  4. mie mi se pare cam de bun simt ce scriu oamenii acolo... cam astea le vad si eu prin romanica.
    asta nu inseamna ca nu mi-e rusine de toate astea :(

    RăspundețiȘtergere
  5. care realizari, care update...? e tot la fel ca in 2006-2007. probabil nu s-u obosit sa faca update ca totul inca se aplica. imi pare rau sa iti spun ca ai scris tot articolul asta..degeaba, americanii au dreptate.

    RăspundețiȘtergere