luni, 16 noiembrie 2009

Elevatul, cultul Bogdan Chirieac

Iertati-ma daca pe mine, din toate stenogramele alea, ma socheaza in primul rand limbajul si mai apoi continutul. Cu continutul am lamurit-o: e santajist, e un pimp - un peste, marele moralist al natiei asteia si-a dat din nou arama pe fata. Ca sa se intampla, recidivezi, chiar daca incearca altii sa te reabiliteze.

In stenograma publicata astazi de Curentul, aici, ma socheaza limbajul. Oamenii astia care vin la televizor si ne vorbesc ales, care ii critica pe politicieni pentru ghiolbania lor in repetate randuri, atunci cand reflectoarele sunt stinse au un limbaj de-a dreptul suburban.

Vreti niste mostre? Pe o parte le citeam azi-noapte pe blogul lui Cristian Patrasconiu si am si comentat impulsionata de greata provocata de limbajul marelui comentator de politica externa.

Bogdan Chirieac: Şi de ce mi l-au futut şi pe Cătălin Predoiu?... N-am apucat să vorbesc cu Vîntu faţă către faţă. Chestia aia făcută de Realitatea cu intratul în vestiar peste el. Băi, nu se poate aşa ceva.
Cătălin Macovei: Ei, nu se poate. Bine că n-a intrat la duş.
BC: Da, mă. Aşa ceva, şi înregistrare ilegală. Băi, nu se poate aşa, băi, nu se poate aşa ceva. Şi Vîntu ştia de chestia asta că i-am zis: „Băi, ce pula mea, mă, asta-i Realitatea?“ Face: „Să mă dai în judecată!“.

BC: El este, era în acelaşi timp foarte bun prieten şi cu Băsescu, şi cu Patriciu, în mod real. Şi cånd Băsescu a vrut să-l fută pe Patriciu...
CM: Atunci s-au stricat, nu?
BC: Atunci s-a stricat. Atunci cånd l-a sunat pe Băsescu. Deci ei jucau table împreună la Snagov, la pula mea, înţelegi? Şi l-a sunat la telefon spunåndu-i: „Traiane, să-mi bag pula, dacă te iei de Dinu, te fac!“. Iar Băsescu a ieşit în presă şi-a spus că a fost ameninţat de un jurnalist!
CM: Da, mi-aduc aminte episodul.
BC: Roşca Stănescu, pula mea, nu ştiu ce...

BC: Asta se întåmplă, asta se întåmplă. Deci, pă televiziuni, pă ziare, nene, îi bagă pula pånă-n epiglotă

BC: E un fenomen! Să fuţi cel mai mare partid comunist, cel mai mare partid din Romånia, care-i partidul comunist, numai pentru bani. În condiţiile-n care-ai stråns, Cătăline... Lasă-mă-n pula mea! Deci ai våndut locurile-n parlament!... Aici la stånga?
CM: Da, încolo...
BC: Ai våndut locurile în parlament, ai våndut locurile în ministere, ţi-ai luat banul, bătråne. Ai intrat pe toate „deal“-urile (n.r.: afacerile) şi s-au aşezat nişte lucruri. Şi frate, ai stråns bani. Ai luat cu şapte måini, ai luat cu pula mea...

Elevatul, cultul Bogdan Chirieac, cel care vorbeste despre politica externa, despre care o amica jurnalist care a lucrat cu el mi-a spus ca se visa ministru de externe, se credea calificat pentru asta, foloseste cuvantul pula o data la doua propozitii si ne spune cu Realitatea l-a futut pe Predoiu, in timp ce Geoana a futut cel mai mare partid comunist.


CURENTUL - Santajul Chirieac-Rosca la seful ANI. Episodul 3: Geoana fura banii de campanie si ii duce la soacra-sa
Asculta mai multe audio Evenimente

13 comentarii:

  1. Eu nu as fi asa de vehement. E o discutie privata totusi.

    RăspundețiȘtergere
  2. cum adica e o discutie privata? ce relevanta are asta? adica in particular nu conteaza cum vorbesti? nu, nene minea, conteaza. in discutia privata se vede ce om esti, nu in public, unde iti pui masca. iar limbajul analistului neamului, in privat, spune mai intai si mai intai ce fel de om e si apoi de meseria lui, de santajist ordinar.

    RăspundețiȘtergere
  3. vali plesca: cu rspect si fara ironie (sincer!), cred ca avem pareri diferite in aceasta privinta.

    RăspundețiȘtergere
  4. sunt total de acord cu vali, chiar daca e o discutie privata, atunci renunti la masca si arati intr-adevar cum esti. nu accept, de la oameni care se pretind educati, un astfel de limbaj suburban si astfel de exprimari. ok, sa zicem ca sunt mai pretioasa in aceasta privinta, dar daca esti educat, esti educat pana la capat. nu spun ca nu ne scapa la nervi cuvinte mai putin ortodoxe, dar intre discutia din stenograma si discutia a trei golanasi pe care am auzit-o ieri in troleibuzul 90, diferenta nu este niciuna. mint, golanasii nu au folosit cuvantul cu p... atat de frecvent ca si chirieac.

    RăspundețiȘtergere
  5. Unii au o frecventa mai mare in utilizarea unor cuvinte !... Devine tic verbal sau obsesie ...
    Referitor la conversatia in sine, totusi trebuie sa utilizam aceeasi unitate de masura : deci "derbedeul dracului", "tiganca imputita" se poate (e chiar simpatic !), desi de refera la o persoana anume, exprimarea evident licentioasa (ticul verbal/ obsesia [sexuala ?]) mentionata in posatare nu se poate !...
    Pai nu sunt si unele si altele convervatii private ?

    RăspundețiȘtergere
  6. comportamentul duplicitar ne caracterizeaza de cand ma stiu: pe de o parte rosim si ne "scarbim" de occidentalii obsedati de sex, pe de alta parte, in convorbirile noastre "particulare"... (vezi postarea de mai sus)

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, poate nu e nici o diferenta.

    Pe de alta parte, eu am invatat de la bunici sa nu judeci omu' la petrecere.

    RăspundețiȘtergere
  8. In Romania , limbajul parvenitilor este acesta !
    Cultura nu creste pe cimp si nici nu se obtine cu diplome "marete" achizitionate la universitati aparute ca ciupercile dupa ploaie !
    Dumneavoastra sinteti socata de un astfel de limbaj ? Avem un europarlamentar care este si mai faimos pe youtube !
    Nici in socialism si nici in post socialism cantitatea (nr. diplome ) nu a fost egala cu calitatea !

    RăspundețiȘtergere
  9. @Stefan A: daca ne gandim la acelasi europarlamentar, care ataca o familie intreaga si mortii si stramosii, atunci va pot spune ca de la el nu prea ai avea pretentii, cum ai de la un om cu ceva carte precum Chirieac. ca doar este analist de politica externa, adica se presupune ca ceva educatie are, nu?

    RăspundețiȘtergere
  10. Chirieac explica azi la realitatea ca sunt mici barfe intre baieti in particular ,barfe care circulau in redactii,in lumea politica....bla,bla...Vocabularul "elevat"plin de "pule ,futut ,te fac," ...explica nivelul de cultura al "formatorului de opinie "si motivul pentru care l-au parasit amantele ...cred...

    RăspundețiȘtergere
  11. Revin .
    Mai bine sa ne intrebam cum pot astfel de persoane sa ajunga in "elita" intelectuala a unei natiuni in tara sau reprezentanti ai tarii in strainatate !
    Concluzia mea personala , democratie
    "originala " in care adevaratii intelectuali sint marginalizati si prostia vine rasplatita !
    "Experti " ajunsi sint peste tot in tara, la toate nivelurile , nu degeaba sintem cum sintem , social , economic , financiar .
    Romania land of choice !?

    RăspundețiȘtergere
  12. claudiu, evident ca nu impartasim aceleasi opinii si nu-i nimic rau in asta. oricum, personal, n-am nici un fel de consideratie pentru indivizii care vorbesc asa pentru ca euu consider ca le lipsesc, in primul rand, cei sapte ani de acasa, oricate scoli ar avea dupa aia.

    RăspundețiȘtergere
  13. multi oameni vb asa in privat,indiferent de studiile si cartile citite... Ce drac atat atata ipocrizie :))

    RăspundețiȘtergere