duminică, 15 noiembrie 2009

Maria Basescu

Am urmarit fragmentul de dezbatere Basescu-Antonescu despre femei.

Camerele au surprins-o foarte mult pe Maria Basescu. Nu cred ca se simtea in largul ei in acel moment, nu parea. Poate ma insel.

S-au scris atat de multe lucruri de fiicele lui Traian Basescu, despre femeile promovate de el in politica, dar s-a scris destul de putin despre cea mai importanta femeie din viata lui: Maria Basescu.

Ma declar un fan al Mariei Basescu, mi se pare o femeie de o eleganta si o discretie remarcabile, dar cred ca in spatele acestor atribute, are o forta incredibila. Nu cred ca a fost usor sa traiesti alaturi de Basescu sau in lipsa lui in tineretea sa de comandant de vas.

Am cunoscut-o pe Maria Basescu prin 2000-2001, deja sotul ei era primarul Bucurestiului. Am facut pentru revista la care lucram (Acasa Magazin) un interviu si o sedinta foto cu intreaga familie, la ei acasa. Mi-a placut din prima clipa. Era sotia primarului Bucurestiului, dar ea era aceea care se ocupa de casa, ea gatea, era ca o femeie normala desi si la acea vreme si-ar fi permis un ajutor in casa. in plus, se ocupa si de afacerea familiei. Cand am plecat ne-a dat sa ducem in redactie o cutie mare cu inghetata, dupa ce insistase sa luam pranzul cu ei si, evident, am refuzat. Oricum il avea atat de rar acasa la pranz pe Base, incat nu vroiam sa le stricam momentul.

O prietena de-a mea merge la calarie acolo unde isi tine Prima Doamna calul. Mi-a povestit in repetate randuri cat de normala si discreta este, dar si cat de prietenoasa, chiar si niste oameni pe care nu ii cunoaste.

De la toti cei cu care am vorbit vreodata despre ea am auzit numai cuvinte apreciative.

Si ma gandeam sambata cand ma uitam la dezbatere ce trairi are femeia asta atunci cand se vorbea despre femeile promovate de Base in politica, atunci cand la capatul randului pe care statea era si mult mai relaxata Elena Udrea. Ma uitam la expresiile fetei, la limbajul trupului - nu stiu daca am vazut ceva ce nu era sau totusi, tot ceea ce citeam sau mi se parea ca citesc este real.

Privirile in pamant, un oftat cand Crin Antonescu ii spunea ca are un exemplu in doamna Basescu de tipologie de femeie care trebuie promovat, mainile incrucisate defensiv la piept, capul inclinat intr-o parte.

Iar Basescu a fost si magar, chiar daca a incercat sa dreaga lucrurile mai apoi: i-a zis lui oponentului sau ca il infurie o femeie care, pe langa ca e desteapta, e si frumoasa. Despre cine vorbiti, l-a intrebat Antonescu. Despre sotia mea, a raspuns Base.

Sa fim seriosi, Antonescu n-a facut decat pe tot parcursul subiectului sa exprime aprecieri la adresa sotiei lui Basescu tocmai pentru a sublinia contrastul cu celelalte femei la care se referea el.

Eu nu sunt de acord cu Basescu asupra faptului ca sotia lui a fost foarte mult promovata, pentru ca e Prima Doamna a tarii. Michelle Obama este foarte bine promovata. Maria Basescu a fost promovata foarte putin, zic eu. Si merita mult mai mult.

Apropo de promovare, am cautat pe site-ul presedintiei fotografii cu Maria Basescu. Nu iti ies la cautare, sunt doar poze de la evenimente, site-ul e prost organizat, pentru ca - dau din nou exemplul lui Obama - pe site-ul Casei Albe sunt si imagini ale familiei prezidentiale. Noi n-avem. De ce ar fi? Da, e adevarat Prima Doamna apare in ceremonii de primire ale unor presedinti straini, ca o cere protocolul. Dar altfel, n-am gasit.

Vedeti aici inregistrarea si la ce ma refer cand vorbesc despre doamna Basescu si trairile ei din timpul dezbaterii.


10 comentarii:

  1. Antonescu a sarit calul cu "ati promovat femeia obiect, femeia cu success facil", o insinuare ieftina la o singura femeie (nu vad cum spre exemplu cum s-ar potrivi Monica Macovei profilului), la care binenteles Basescu s-a simtit atacat in fata sotiei si intr-adevar, a raspuns mai jos decit trebuia.

    E posibil ca dna Basescu sa nu fi apreciat totusi complimentele lui Crin Antonescu, dupa declaratiile anterioare...

    http://www.jurnalul.ro/stire-politic/crin-antonescu-boc-saluta-amanta-presedintelui-119779.html

    Crin Antonescu a susţinut un discurs incendiar care a ridicat sala în picioare, declarând nici mai mult nici mai puţin că "Domnul Boc este fericit. Se închină la Elene mai mari sau mai mici, este fericit pentru că trebuie să-i salute zilnic familia domnului Băsescu, îi salută fiica, îi salută amanta!!, îi salută fratele, îi salută cîinele şi este fericit".

    RăspundețiȘtergere
  2. Poate ca dna Basescu nu vrea sa fie promovata (asa cum intelegeti dumneavoastra acest termen). Poate ca s-a simtit bine o viata intreaga sa aiba grija, cu mina de fier, de familie si nu cred ca se poate schimba dupa atitia ani (asa este ea, de ce s-ar transforma acum in altcineva, doar ca sa semene cu dna Obama). Daca vrea sa stea in umbra presedintelui (si, poate, si a ficelor sale), lasati-o acolo si nu o mai tot impingeti din spate sa fie altfel decit ii este felul. In fond, isi traieste viata ei, nu pe a altora.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mie Maria Basescu, in putinele fotografii pe care i le-am vazut, mi se pare o femeie care are o tristete profunda care ii urmareste orice atitudine si ipostaza. Si cred ca a avut o viata grea si nu de putine ori umilitoare, sentimental vorbind. Iar modul in care ea a raspuns la acesta viata a fost cu demnitate, dar si cu acceptare. Acesta acceptare ma intriga. Si exact acesta acceptare a capriciilor, mitocaniilor, jocului pe muchia regulilor ale lui Basescu, ma intriga la o seama din colaboratorii lui - oameni inteligenti, demni si onesti. De ce toate aceste persoane respectabile, accepta un caracter dificil ca al lui Basescu si nu numai ca raman alaturi de el, dar ii si sustin proiectele? Revenind la doamna Basescu... pacat ca aceste certe calitati ale dansei nu se regasesc si la Elena Basescu (despre Ioana chiar nu stiu nimic). Judecand dupa cum este fiica cea mica a presedintelui, modelul dominant in familie pare sa fie tatal, nu mama. Si aici putem simti un oarecare esec (lipsa de) atitudine al dansei. Poate ca era mai bine pentru noi toti, daca Maria Basescu avea o personaliltate mai incisiva care si-ar fi pus la punct macar din cand in cand sotul prea solobod la gura si prea dominant.

    RăspundețiȘtergere
  4. Presedintele Romaniei nu este si seful executivului ca in USA.
    Deci , au roluri complect diverse si inclusiv imaginea familiei prezidentiale nu este atit de importanta / cautata !
    In general , in Romania sint pe primul plan mogullii , baietii destepti, fetele destepte , birfa si scandalul pilotat !
    Nu stiti ca inca sintem in democratia "originala " ?

    RăspundețiȘtergere
  5. Sa lamurim un lucru, intrucat vad ca multi dintre voi respingeti analogia cu promovarea Primei Doamne a Americii. Ideea este ca sunt de acord ca maria Basescu sa fie promovata atat cat vrea, dar cred ca exista un minim de promovare care trebuie sa i se faca unei prime doamne, ceea ce nu pare sa se intample in Romania. Daca presa are nevoie de o fotografie cu oricare prima doamna, ii e usor sa o gaseasca pe site-ul oficial al presedintiei, pentru ca este o latura a vietii presedintelui, viata de familie. Deci basescu nu are dreptate cand spune ca sotia sa a fost extrem de mult promovata prin calitatea pe care o are.
    Stiu ca exista la noi teama de consoarta, insa suntem absurzi: unele consoarte chiar trebuie promovate mai mult, popularizate activitatile lor, pentru ca merita. Ganditi-va ca Mihaela Geoana este o doamna foarte bine promovata, fiind a doua doamna a Romaniei, nu? Deci eu il contraziceam pe Basescu. Pe de alta parte, probabil ca discretia a fost impusa de insasi Maria Basescu, ceea ce este, din nou, de inteles.

    RăspundețiȘtergere
  6. Referitor la "Prima Doamna" a Romaniei, si eu sunt pentru promovarea ei !...
    Insa, ideal fi ca in alte parti, unde sunt o groza de cetateni care nici nu stiu cine este presedintele (nu neaparat barbat !} tarii lor (darmite sotia/sotul), dar "treaba" (economia) merge !...
    Ma refer desigur, la republicile parlamentare, unde presedintele (nu conteaza numele lui !) are un rol redus ... (oricum, ideea de a avea un "arbitru jucator" este de neconceput in nici un sport, pentru ca altereaza din start ideea de competitie ; noi insa fiind originali ...).
    Problema are o componenta psihologica : toti vrem sa luam "pasila universala" care sa ne faca frumosi, destepti si sanatosi !... Din pacate, asa cum nu exista aceasta pastila, nu exista nici "omul providential" (salvator), "atoatestiutorul" si "atoaterezolvitorul", care sa le faca / rezolve pe toate in locul nostru ; ideea/speranta ca acest om exista e comoda pentru noi toti ... Oare studiul vietii furnicilor sau albinelor ne poate macar da o tema de gindire ?...
    Serios vorbind, asta cu republica parlamentara chiar ar fi o tema de un referendum, mai ales daca analizam si componenta de costuri !...
    Pentru mine, consider ca "Prima Doamna" a Romaniei trebuie mai promovata (inclusiv in politica !) si aici cuprind toate FEMEILE din Romania !...
    Un proverb (asiatic ?) spune ca "intr-o familie, barbatul este capul, iar femeia este gitul" ...

    RăspundețiȘtergere
  7. Sunteti de o parsivenie mai acuta decat Antonescu!
    Sa va fie rusine!

    RăspundețiȘtergere
  8. O FOTOGRAFIE FACE CAT O MIE DE CUVINTE , EU VOI SPUNE DOAR 3:
    SOTIE,
    INCREDERE
    SI DORINTA DE A RASPUNDE ATACULUI DOMNULUI CRIN

    RăspundețiȘtergere
  9. Problema eta ca nu stim cat vrea doamna Basescu sa fie promovata. Cu toate ca ea este prima doamna a Romaniei, nu i se poate impune promovarea fortata. Ea nu a fost aleasa de popor pentru acest post si in consecinta nu i se poate impune o viata mai mult sau mai putin privata decat isi doreste ea.

    RăspundețiȘtergere
  10. Doamna Menaru, cred ca orice atitudine ar fi ales Maria si Traian Basescu, presa de dincolo de gard ar fi comentat rauvoitor. Dvs ati fi dorit sa fie mai in fata, atunci ar fi fost o tinta numai buna pentru adversari...
    Acum , pt ca nu sunt dwestule poze cu dna Maria iar nu este bine...
    E ca si in celebrul banc cu Basca si Iepurashul, cred ca il stiti. Iepurashul Basescu orice ar fi facut ar fi fost vinovat.
    Iar referitor la Bunul simt al politicianului roman liberal de sorginte din Radu Campeanu (traitor multi ani la Paris):
    la moartea lui F Mitterand opinia publica din Franta a aflat de existenta fiicei sale nelegitime in virsta de 20 si ceva de ani !
    Presa si adversarii politici stiau si , cu toate acestea, nu a fost atacat NICIODATA in politica in legatura cu acest aspect.
    Si cred ca daca cineva l-ar fi atacat (totusi) acel cineva ar fi pierdut drastic. De ce ? Pentru ca cetateanul francez nu inghite astfel de mojicii.

    RăspundețiȘtergere