joi, 19 noiembrie 2009

Van Rompuy - Ashton - Barroso, tripleta leadership-ului european. Ciolos, la Bruxelles sa-si faca lobby


Van Rompuy si Ashton (stg) se felicita dupa victorie, Barroso (dr) poate sa isi faca echipa, iar premierul suedez si-a idneplinit misiunea. (copyright: Consiliul European)

Mult mai repede decat se anticipa sau se lasa sa se inteleaga, liderii europeni au ales in aceasta seara primul presedinte al UE, in persoana premierului belgian, Herman Van Rompuy, si primul sef al diplomatiei europene, pe britanica Catherine Ashton. Impreuna cu portughezul Jose Manuel Barroso ei fac tripleta de lideri ai Europei.

Se pare ca rapiditatea cu care s-a ajuns la aceste decizii a fost favorizata de intalnirile liderilor pe familii politice. Cei de centru-dreapta - care urmau sa hotarasca presedintele - au decis ca Van Rompuy este un om al consensului si ca este persoana potrivita, in timp ce la reuniunea liderilor socialisti Gordon Brown a realizat ca Blair nu are nicio sansa, ceea ce l-a determinat sa isi convinga colegii ca seful diplomatiei sa fie un britanic si o femei, pentru celebrul echilibru intre sexe.

O victorie oarecum previzibila a britanicilor si a fostului comisar pentru comert, intrucat aceasta este functia pe care a detinut-o baronesa Ashton inainte de aceasta pozitie. Numele ei a fost vehiculat in ultima saptamana, dupa ce David Miliband a declinat dorinta de a candida, desi era favorit, in favoarea politicii interne.

In prima sa declaratie ca presedinte al UE, Herman Van Rompuy a spus ca vrea sa vada o Europa unita si mai mare in urmatorii doi ani si jumatate, insa anterior a spus clar ca Turcia nu are sanse de aderare.

Van rompuy a fost premier al Belgiei mai putin de un an, insa a reusit sa rezolve o serioasa criza politica si tocmai de aceea si-a facut o reputatie de om al consensului. Este un intelectual, un economist, dar are si un suflet de poet: scrie haiku. Modestia i-a fost remarcata atunci cand s-a aflat ca si-a petrecut o vacanta cu rulota prin calatorind prin Australia. Fostul premeir belgian este considerat persoana potrivita pentru a nu opune o mare rezistenta liderilor francez si german, tocmai de aceea este considerat ca s-a bucurat de sustienrea lor. Convingerile sale europene nu sunt foarte bine cunoscute, de aceea nici n-a fost un personaj controversat.

In ceea ce o priveste pe Catherine Ashton, alegerea ei este destul de surprinzatoare daca te gandesti ca nu are experienta diplomatica. Totusi, portofoliul pe carel-a avut in Comisie dupa ce l-a inlocuit pe Lord Mandelson, chemat de Brown in guvernul de la Londra, i-au creat abilitati si contacte in acest sens. Totusi, deja au aparut voci - citate de presa internationala - care spun ca diplomatia UE va pierde cinci ani, adica mandatul lui Ashton. Aici este un portret detaliat al britanicei, pentru cei intersati.

Acum i s-a clarificat lui Barroso modul in care isi va face echipa. Mai sunt vreo 5 tari care nu si-au nominalizat oficial comisarii, iar astazi la Bruxelles in mod cert au avut loc ultimele discutii cu liderii europeni.

Dacian Ciolos a fost si el la Bruxelles joi, sa se intalneasca si cu sustinatori, in vederea audierii in Parlamentul European - care cel mai probabil va fi anul viitor, incepand cu 11 ianuarie, intr-un decurs de doua saptamani -, dar si cu puternici opozanti nemti care sustin cu tarie ca Romania nu trebuie sa gestioneze p0ortofoliul agriculturii, in conditiile in care am avut asemenea probleme in acest domeniu.

Audierile in Parlament se anunta foarte dificile, dar pe acest domeniu Ciolos nu ar trebui sa aiba nicio problema. In ultimele saptamani mi s-a aratat tot mai cert ca Romania are sanse la agricultura si Ciolos la fel si i-am dat seama ca am gresit cand am fost mai mult decat sigura ca nu avem nicio sansa. Pana la confirmarea oficiala, prefer sa raman sceptica, insa recunosc ca s-a jucat foarte bine aceasta carte. Desi exista inca opozitie puternica europeana, bazata pe lipsa de performanta si modul in care Romania administreaza banii europeni.

In saptamana urmatoare ne asteptam sa vedem si Comisia Barroso II.

3 comentarii:

  1. îl preferam pe Jean-Claude Juncker, deşi Van Rompuy mi se pare o alegere bună. din punctul meu de vedere, e puţin nefericit faptul că Van Rompuy a luat anterior poziţie împotriva aderării Turciei - părerea mea e că fără Turcia şi Ucraina EU va avea pe viitor dezavantaje majore în competiţia globală. sunt curios cum vor reacţiona la numirea lui cei de la Ankara.

    mult succes lui Ciolos. nominalizarea lui ar fi o mare reuşită.

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar avea Adrian Severin sanse?Pentru ca vad ca se nasc tot felul de legende pe acest subiect.Si daca avea care este cauza pentru care nu au fost valorificate aceste sanse?

    RăspundețiȘtergere
  3. @Stranum 53: da, Junker era si preferatul meu, insa stiam ca este perceput ca mult prea federalist, ca britanicii se opun si ca isi vor impune punctul de vedere.
    Aveau nevoie de un tip destul de sters, sa recunoastem, Van Rompuy, bun e, ca a scos Belgia dintr-o criza majora, e destul de sters in plan itnernational, nu prea isi exprimase idei pe teme europene si vine cu o zi inainte si scoate treaba cu Turcia. :) poate a vrut sa arate ca are macar o convingere europeana clara si controversata. :)

    @Anonim: eu am zis mereu ca nu, pentru ca i-a avut contracandidati pe Miliband si apoi Schultz, seful direct, daca e s-o luam asa, si-a exprimat sprijin pentru D'Alema. mai apoi mi s-a conturat nevoia unei femei in tripleta, iar GB nu nominalizase comisar. ieri puneam pariu pe Ashton, desi mi se paea destul de nepotrivita pentru postul asta.

    pe de alta parte, au fost momente in care ma gandeam ca daca Severin ar obtine postul ar fi foarte bine pentru romania, insa era totusi un post prea important pentru o tara cu bubele pe care le avem noi.

    am vazut ca m-am inselat asupra agriculturii si lui Ciolos - sansele lui se contureaza tot mai mult - am recunoscut asta, insa la Severin, chiar daca si-a facut o campanie intensa, mai ales in presa noastra, ma gandeam ca e prea mare pozitie nu pentur el, neaparat, ci pentru tara. ieri imi zicea cineva ca daca Base ar fi simtit ca are sanse Severin, probabil si-ar fi declarat sprijinul. ca era in interesul Romaniei.

    RăspundețiȘtergere