miercuri, 22 septembrie 2010

Manipularea maselor - televiziunile ne redau spectacolul complet

Vox populi - scurtele interviuri pe care le iau reporterii televiziunilor protestatarilor din Piata Victoriei sunt foarte edificatoare pentru mine.
  1. Ei vor sa fie primiti la Guvern. Minunat. Le-au zis liderii lor ca premierul e la New York, la Adunarea Generala a ONU? Impreuna cu un staff considerabil. Ei chiar cred ca Boc ii aude, dar ii e frica sa iasa afara?
  2. Zicea unul: muncesc de 30 de ani, unde sunt banii mei de pensie? Pai i-au primit cei care erau pensionari din primul moment in care tu te-ai angajat. Noi nu ne platim propriile pensii, ci pe ale actualilor pensionari. Si generatiei mele ni le vor plati - naiba stie cine, la cum stam noi cu demografia.
  3. Le-a fost frica, de ce au adus jandarmii? - pai pentru ca asa trebuie.
Recunosc, dezaprob manifestatiile astea in orasul in care traiesc, pentru ca ne bulverseaza viata noua, celor care mergem la munca si inghitim si reduceri de salarii, si concedieri, si munca in plus pe bani mai putini. Si nu ne reducem munca prestata cu un anumit procent, asa cum zic ca o fac politistii. Cum adica asa muncesti cu 25% mai putin? Aaa, iti reduci orele de program?

Circ in piata, asa se vede la tv. Se plang ca sunt treziti de la 3 dimineata, ca au venit din tara. Eu i-am pus? Si-au asumat asta.

Sigur, protestele sunt o forma de exprimare in democratie. Si au dreptul la ele, nimeni nu contesta asta. Insa ce vor rezolva? In afara de haos in Bucuresti. Un haos care va continua in zilele urmatoare, cand alte federatii sindicale anunta mitinguri.

Pana la urma, cati sunt in piata: 9.000 din 20.000 anuntati? macar acum nu mai danseaza dansul pinguinului, ci recurg la violenta, careia i se raspunde cu violenta. Doar n-or sta jandarmii aia acolo lasand protestatarii sa rupa randurile si sa treaca dincolo de gardurile de protectie. E job-ul lor. Au o gramada de hibe, e adevarat, dar acolo isi fac datoria. Iar manifestantii trebuie sa isi asume ca violentei i se raspunde cu violenta. Peste tot e asa, chiar daca dezaprob violenta din principiu.

Si inca ceva: de ce naiba Realitatea Tv are sus pe banda galbena urmatoarele asertiuni: RTV dezaproba orice manifestare violenta? Si: RTV intelege nemultumirile manifestantilor.

De ce Realitatea tine sa exprime aceste lucruri? Ca sa arate ca nu instiga la violenta? Ca sa se arate solidara cu oamenii aia? Dar cu cei carora le-au taiat din salarii, propiilor oameni care muncesc in trustul ala, cu aia e solidata RTV? Ca si aia sunt nemultumiti, din ce citesc pe bloguri. Doar ca nu ies in strada.

5 comentarii:

  1. Dna ziarist vad ca nu va place "competitia". Pai numai dvs credeti ca aveti dreptul sa manipulati? Chiar si de la bruxelles? ca vad ca la viviana nici pana acum nu ati "gasit" "regretele".

    Daca era dupa dvs in 89 nimeni nu iesea in strada. Eu am iesit. Violenta da exista si este un "efect" al unei cauze cunoscute. Nesimtirea guvernantilor. Se pot scade salarii "la toti" fara dezbatere? Se poate. Se pot "trece legi" pe frauda in parlament de catre asa zisa "coalitie de guvernamant"? Da se poate. Iar sarmanul bok e la Adunarea ONU poate cu un staff "considerabil" (platit si de "prostii" din piata printre altele) pt "nimica".

    Cutitul le-a ajuns la "os". Si probabil "violenta" se va generaliza odata cu venirea iernii. Au fost suficiente atentionari pe care guvernantii nu le-au bagat de seama. Azi e cam prea tarziu. Pt "dialog". Pt ca pt reforme vremea a trecut de multa vreme iar "vointa" nu a fost niciodata guvernamentala.

    Ar mai fi timp doar de "demisii" acolo sus in lant. Si lasat altii la guvernare. Actualii si-au demonstrat perfect nu numai inutilitatea ci chiar rea credinta.

    Iar amestecul privat public nu este o forma de "informare" corecta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Tare faza de la final, cu RTV - de cind o televiziune "de stiri" trebuie sa inteleaga ceva, parca ei trebuiau sa prezinte stirile si cel mult sa le discute invitatii, nu ei - ei nu trebuie sa inteleaga sau s fie de acord cu nimic, ei sint doar un mijloc de stiri, nici de inteles, nici de simpatizat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dreptul de a protesta e absolut democratic si cred ca nimeni in Europa are curajul sa-l conteste. Ca mai multa inteligenta si bun simt in actiunile sindicale ar fi de dorit, e adevarat. Dar asta e alta poveste, ce tine de modul cum s-au format sindicatele la noi. O poveste in intregime romaneasca, inceputa acum douazeci de ani si care dumnezeu stie cand si cum s-o termina.

    RăspundețiȘtergere
  4. "mergem la munca si inghitim si reduceri de salarii, si concedieri, si munca in plus pe bani mai putini". da, si? asta se vrea un act de eroism, sau cum? si daca unii inghit trebuie sa inghita toti? plictisitor.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Anonim 27 sept: nu, nu trebuie sa inghita toti, ci sa fie constienti ca in conditii de criza trebuie sa faci fata unor astfel de lucruri. dar nu, ei sunt obisnuiti sa ceara si sa primeasca, nu-i asa? iar nota de plata pentru ca ei primesc o platim tot noi, astia din privat. nu e un act de eroism, e de bun simt pe timp de criza.

    RăspundețiȘtergere