luni, 9 februarie 2009

British Museum (I): Spre disperarea grecilor, britanicii au luat crema de la Parthenon

Trei incaperi mari, pline de statui grecesti incomplete - British Museum a luat tot ce se putea lua de la Parthenon din Atena, desi ei spun ca frescele si statuile care au ramas dupa explozia templului de prin 1687 - cand sub ocupatia venetiana cladirea devenise un depozit de munitie - sunt impartite intre muzeul britanic, cel din Atena, Luvru si Muzeul Vaticanului.
Am fost practic uimita si impresionata de faptul ca trei sali mari aveau de jur imprejur fresce de pe celebrul templu al zeitei Atena, multe statui - sau fragmente de statui, mai exact - si o reconstructie a templului Nereidelor, fiicele lui Nereu sau mai modern, nepoatele zeului marii, Poseidon.

Monumentul Nereidelor este, de fapt, un mormant in forma de templu, descoperit in sud-vestul Turciei. A fost construit in 390-380 i.Hr. si a fost primul mormant-templu, cel mai celebru fiind Mausoleul din Halicarnas. In British Museum a fost reconstruit templul Nereidelor.
Statuile Nereidelor autentice sunt tot la British Museum, in cealalta parte a salii in care se afla templul reconstruit. Iata-le mai sus.

Panthenonul a fost construit acum mai bine de 2500 de ani si este templul inchinat zeitei Atena. Potrivit prezentarii de la British Museum, in repetate randuri templul a suferit modificari, iar statuile si sculpturile, frescele au fost distruse de-a lungul secolelor. Cel mai mult au avut de suferit dupa explozia de la mijlocul secolului al XVII-lea, de cand Parthenonul este o ruina.

Arheologii spun ca sculpturile care au ramas nu au putut fi repuse pe structura templului, iar pana prin 1800 numai jumatate din toate frescele care impodobeau templul s-au mai pastrat.

Asa ca, ce si-au spus britanicii? De ce sa nu ajute la pastrarea celorlalte? Ambasadorul britanic pe langa Imperiul Otoman, lord Elgin, a primit permisiunea de la acesta - Grecia se afla sub stapanire otomana - sa ia jumatate din frescele ramase de pe ruinele prabusite si de pe zidurile templului.

Englezii spun ca faptul ca aceste fresce si statui au ajuns sa fie expuse la Londra a resuscitat interesul oamenilor pentru cultura Greciei antice. Sculpturile sunt expuse in British Museum din 1817. Cred ca este foarte important sa mentionez faptul ca intrarea in muzeu este absolut gratuita.

Prin urmare, nu e de mirare ca englezii isi argmenteaza pozitia - ca statuile trebuie sa fie expuse aici - cu faptul ca fiind intrarea libera, peste 5 milioane de vizitatori le vad anual.

Grecii sunt de alta parere si, dupa ce au adunat frescele care au mai ramas pe ruine si le-au expus in noul Muzeu Acropolis, ei vor sa isi recupereze mostenirea culturala. De pe la inceputul anilor '80, guvernele de la Atena au protstat impotriva situatiei ca British Museum sa detina aceste fresce si sculpturi si au contestat dreptul de proprietate al muzeului britanic asupra lor.

Englezii spun insa ca acesta nu poate fi contestat si ca frescele si sculpturile de pe Panthenon sunt impartite in mod egal intre Atena si Londra, iar exponate se mai gasesc si la Lucru, muzeul Vaticanului, in muzeul national din Copenhaga, la Viena, Wurtzburg si Munchen. Prin faptul ca Londra are atatea exponate ca si Atena se creeaza premisele ca publicul sa afle povestea Greciei antice, istorii complementare, si sa se afirme in plan mondial mostenirea greceasca.

Frumos, nu? Numai ca tot nu poti sa nu ramai cu impresia ca parca exponatelor acestora le-ar sta bine cat mai aproape de locul de unde au fost luate. Vorbeam cu prietena mea, alaturi de care am vizita muzeul, si ii spuneam ca asa se intampla de obicei; cel mai puternic, puterea imperialista, printre comorile pe care le duce in capitala din colonii sau din strainatate si si mostenirile culturale ale altor tari. Este nedrept, dar este ceea ce se intampla.

Statuile nu mai sunt intregi, de fapt nu am vazut una cu toate elementele, insa raman impresionante.


Mi s-a parut usor ridicol sa citesc explicatia acestui fragment de bust: Bustul lui Poseidon, zeul marilor. Statuia sa era situata in centrul templului, in contrapondere cu Atena, care ii era rival. "Un fragment din puternicului bust se afla in Atena". Baietii astia - grecii si britanicii - par sa isi fi imparti si statuile, nu pe de-a-ntregul, ci pe fragmente. Marturisesc ca sunt extrem de curioasa sa vad cum arata fragmentul din muzeul grecesc.




Admiratia britanicilor pentru Grecia antica este evidenta. British Museum arata ca un templu grecesc.

7 comentarii:

  1. Trebuie mentionat faptul ca lordul Elgin (scotian de origine) a luat frescele in nume personal, cu scopul de a orna resedinta persoanala. Celelalte 2 optiuni erau sa le lase transformate in mortar de catre turci sau sa fie luate de francezi. Frescele si statuile au intrat in posesia statului si implicit a British Museum, fiind cumparate (cu 70000 lire, daca imi amintesc bine), lordul fiind intr-o situatie financiara foarte precara.

    RăspundețiȘtergere
  2. ok. hai sa le zicem pe alea drepte. in noiembrie mi-am purtat iarasi pasii prin galerii de la londra (evident gratis).
    in sala cu pricina era prezentata obiectiv atat punctul de vedere al autoritatilor grecesti cat si cel al british museum (deci nici macar al guvernului britanic).
    ceea ce nu se scrie in articol este faptul ca templul a fost, transformat in biserica, apoi in moscheie iar apoi in depozit de pulbere (praf de pusca). A explodat si tot ceea ce era acolo imprastiat pe jos a fost strans si trimis in tara de ambasadorul imperiului britanic la inalta poarta dupa ce inalta poarta a fost de acord cu acest lucru. deci se pare ca exista un temei legal.
    sincer prefer sa vad toate aceste minunatii care exista la muzeul britanic decat pe dealul de pe acropole. mai mult exista galerii asiriene, babiloniene, egiptene, amerindiene.
    Cum ar fi ca toate aceste colectii sa fie returnate? Incet ar disparea Luvrul, British Museum, Ermitajul, Prado, si alte galerii care sunt locuri de veritabila cultura mondiala.
    Grecii pot sa-si fac copii si sa le puna unde vor, dar ceea ce este mult mai important este posibilitatea realizarii multiculturalitatii prin schimburi tematice asa cum fac aceste mari muzee ale lumii prin expozitii itinerante

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu vreau sa intru in polemica este bine sau nu sa le retunrneze grecilor. Am spus-o si in text, accentuez asta: mi se pare minunat ca in British Museum intri fara taxa si astfel accesul la aceste exponate nu iti este restrictionat de absolut nimic. Asta este o scuza pe care le-o gasesc britanicilor, nu ii poti condamna. Si inteleg si faptul ca au fost un imperiu, o putere mondiala care a avut privilegiul si puterea sa adune in capitala comori de prin alte locuri. Asta e! Pe de alta parte, si eu prefer sa le vad la un loc decat sa trebuiasca sa merg si la Atena si la Cairo si mai stiu eu pe unde. Totusi, n-am putut sa nu ma gandesc cat de multe lucruri au de la greci, de la egipteni, mai putine de a asirieni in acest muzeu. Au de peste tot, dar pentru mine a fost socant sa vad cat au putut lua din cele doua tari pe care le-am amintit. Este o parere personala.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am fost si eu acum ceva timp la British Museum. M-a impresionat foarte mult si intr-adevar statuile grecesti pe care le au expuse sunt foarte numeroase. Nu mi se pare insa o crima ca ele sa se gaseasca la BM. Asta se datoreaza cursului istoriei si acelasi lucru se poate spune despre mumiile din Egipt, Rosetta Stone si frescele asiriene. E pacat pentru greci ca nu au asemenea valori in muzeele lor, dar nici nu au avut grija de ele. La fel am facut si noi cu tezaurul. Nu te poti impotrivi unei puteri care te cucereste? E normal ca ea sa aduca acasa averile si operele de arta pe care le castiga. Daca ar fi sa cerem inapoierea lor ar insemna ca fiecare tara sa aiba doar lucrarile artistilor sai si nimic altceva. Ceea ce nu e tocmai ok.

    RăspundețiȘtergere
  5. La vremea cand englezii aduceau in Anglia exponate pentru muzeele de istorie sau stiinte naturale,elitele locale din tarile respective erau indiferente sau ignorante in privinta prezervarii sau expunerii institutionalizate.
    Cu alte cuvinte,thank you,sir!

    RăspundețiȘtergere
  6. Domnule anonim iarta-ma dar comentezi un pic rautacios o mare nedreptate istorica care ne-a fost facuta noua tuturor nu numai grecilor....caci daca vreau sa stiu cate ceva despre arta si cultura greaca ma duc in Grecia nu?....nu in Marea Britanie......daca vreau sa stiu cate ceva despre arta franceza merg in Franta nu in America.......asta e logica omului de bun simt
    Cat despre ignoranta despre care vorbesti cu atata usurinta arata ca nu stii nimic despre istoria Greciei dar iti dai su parerea pe site.......asa sa fii cool........sa arati ca stii ceva engleza si ca ai fost pe acolo si tu?.......dar stii ca Grecia a fost sub ocupatie turceasca 400 de ani?.....si nu si-a pierdut nici identitatea?....nici limba?....nici traditiile?......alt popor s-ar fi pierdut in cele 4 secole de ocupatie otomana?.......si tu vb acum de ignorantza?......acestia sunt termeni pentru zilele de astazi
    Cat despre evenimentele de atunci nu ai citit prea multe iarta_ma.....caci ai fi stiut ca acest Lord Elgin nu a preluat de pe jos resturile din urma exploziei ci pur si simplu a devastat a distrus tot.....a luat tot ce si-a dorit in speranta ca va vinde guvernului Britanic totul la un pret bun dar nu a fost asa se pare ca istoria ia jucat feste caci el a pornit totul pe cheltuiala proprie si s-a ajuns la faimoasa suma de 72 204 lire sterline adica cam 4 milioane de dolari de astazi......iar guvernul britanc nu ia oferi nici macar suma cheltuita de el...chiar napoleon a vrut sa cumpere de la el fragmente de metope,statui
    Cat despre acel document turcesc numit "firman"emis de Suleiman al III lea el nu exista in original nicaieri nici macar in Turcia.....exista o copie in limba italiana care nici aceea nu-i originala asa ca oamenii de stiinta greci cat si cei americani pun la indoiala existenta reala a acelui document .Faptul ca a devastat ,distrus ca sa ia ce-i place este mentionat chiar intr-o scrisoare a lui Lusieri italianul care supraveghea dezastrul in care-i scria..."my lord metopa cu lupta centaurilor mi-a creat ceva probleme asa ca am fost putin barbar...."......mi se par impresionante si suficiente aceste cuvinte
    Acoperisul Parthenonului era sustinut de statuete in marime naturala.....ca sa le ia au distrus acoperis tot..vi se pare normal asa ceva?..chiar si in numele "artei"..?.de ce nu spuneti si acestea si spuneti ca va place la Londra ca e mai civilizat acolo ?.....nu e corect pe
    mine una ma revolta...

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest Lord Elgin a distrus un monument antic care nu apartine numai grecilor ci si noua tuturor celorlalti care am urmat dupa el....e o rusine sa ma duc in Anglia si sa admir cu satisfactie ce au furat colonistii englezi de-a lungul tipului?....pe mine una ma revolta.....Ce au facut bun colonistii englezi?.......au biciut in India pt mirodenii si diamante?????........au devastat Panthenonul si Acropole din Grecia ca sa ia valori sa le duca la ei?????.......pe cand grecii nu am auzit sa fi avut colonie pe undeva?......sa fi luat ceva din vreo tara?........ba dimpotriva au lasat peste tot pe unde au trecut biserici,icoane,case traditionale tip palate.......oare nu pe ei ar trebui sa-i admiram??........
    Povestea aceasta ...Elgin Marbles.....ma impresioneaza de fiecare data.....si ma face sa gandesc pana unde duce lacomia .....nedreptatea.......e normal ca jumatate din comorile Parthenonului sa stea in BM ?.....si resturile supravietuitoare ale dezastrului Elgin sa stea in muzeele grecesti?......nu-i corect!
    Acea cladire a supravietuit 2500 de ani cu tot ce a avut si a trecut peste atatea cutremure si nu a ajuns ruina si a aparut acest "Lord Elgin".....care l-a vandalizat si a reusit sa-l transforme in ruina .......si cum sa ramai nepasator la asa ceva?.....ce scuze sa-i gasesc acestui Lord pt ceea ce a facut?........caci raul s-a consumat?.....cat despre praful de var dspre care scria cineva.....nu e chiar asa ...turcii intr-adevar ardeau statuiile grecesti transformandu-le in var de zidarie si orice biserica ortodoxa o transforma pe loc in geamie vopsind cu var picturile cu sfinti.....ca sa stearga orice urma de crestinism si sa raspandeasca islamul peste tot.....dar tot nu-i scuza pentru Elgin sa faca ce a facut?In documentele istorice scrie ca Lord Elgin ar fi fost contactat de mai multi oficiali britanici care i-au propus sa faca mulaje dupa acele statui si bazoreliefuri din Parthenon si de aici ia venit lui ideea dea a le lua cu totul....prin distrugere.....cat despre picturi le-a luat cu zid cu tot .....e impresionat cat jaf a fost acolo......si acum zic domnii englezi ca ei pastreaza mai bine acele valori???.......locul lor e in patria mama ...in tara lor de origine acolo au fost 2500 de ani create de oamenii locului ...inseamna ca acolo le este adevaratul loc nu printre straini

    RăspundețiȘtergere