miercuri, 11 februarie 2009

Televiziunile de stiri scarbesc tot mai multi oameni

Ultimul episod, moartea handbalistului Marian Cozma. Va recomand sa cititi comentariul colegului meu Vlad Epurescu, de pe Hotnews.ro, dar si comentariile postate de cititori.

Mi se confirma tot mai des ca opinia pe care o am despre televiziunile de stiri, avide dupa rating si dupa senzational implicit, o au tot mai multi: lehamite, greata, dezaprobare, protest prin refuzul de a te mai uita la televizor.

In timpul anuntarii deciziei de la Haga in procesul impotriva Ucrainei spuneam ca sunt uimita cum nicio televiziune nu considera ca un astfel de eveniment, care se petrece probabil o data la o generatie, nu merita sa fie transmis live. Si am avut un schimb de opinii in contradictoriu cu Maria Coman de la Antena, care imi explica ratiunile unei televiziuni de stiri si ma facea frustrata ca, din cauza unei zapezi in Anglia, n-am mai putut ajunge eu insami la Haga, asa cum era programat. Am inteles ratiunile omului de televiziune, care imi spunea ca nu poate transmite doua ore de discurs tehnic, pentru ca ar fi plictisitor. Dar, pe de alta parte, vazand marele interes al oamenilor pentru subiect, in mod sigur sedinta ar fi fost urmarita de multa lume, nu numai de mine, care sunt jurnalist.

Opinie confirmata de cele 60 de intrebari adresate marti pe chat lui Bogdan Aurescu, care a dialogat cu cititorii din redactia HotNews.ro.

Mi-am mai exprimat revolta la adresa televiziunilor de stiri si a comentatorilor invitati de elein perioada crizei gazului rusesc, intr-un comentariu, cand tonul panicard si alarmist - in ciuda incercarilor unor explicatii rationale din partea unor specialisti intervievati la aceste posturi - m-a exasperat.

Comentariile cititorilor au fost numeroase, iar parerea mea am vazut ca este impartasita de foarte multa lume. Eu am ajuns ca acasa sa nu ma mai uit la televiziunile noastre de stiri, chiar daca sunt jurnalist. Se gaseste intotdeauna un coleg sau un prieten sa imi telefoneze daca e ceva cu adevarat important sau socant. In schimb ma uit la CNN si la Animal Planet. Sau vad filme pe DVD sau la HBO. E modalitatea mea de a protesta.

Mai nou vad ca televiziunile au transformat moartea unui om in cancan si au intervievat fara compasiune parintii. Nu sunt in tara sa fi vazut, dar ii cred pe cititorii care au comentat articolul colegului meu. Si vad, din nou, ca tot mai multa lume este scarbita de aceste televiziuni de stiri.

Pe de alta parte, sunt jurnalist si ma gandesc ca este nedreapta aceasta atitudine si opinie pe care o am fata de niste colegi de-ai mei care muncesc de le sar capacele. Am lucrat in trustul Realitatea, la agentia de presa NewsIn, pana acum un an. Am impartit aceeasi hala cu cei de la Realitatea TV si am fost pe teren, la conferinte de presa sau alte evenimente, alaturi de reporteri de-ai lor care chiar muncesc foarte mult. I-am condamnat in gandul meu pe unii pentru neprofesionalism, atunci cand m-au intrebat despre subiect, dovedind ca erau complet nepregatiti. Dar mi-am spus ca este de inteles, cand sunt luati de masina de serviciu dintr-o parte si trimisi in alta, sa faca transmita live de la un eveniment despre care nu stiu mare lucru pentru ca nu e pe domeniul lor.

Cunosc insa oameni - de la externe de la Realitatea - foarte buni si competenti, care stiu despre ce vorbesc. Si atunci cand critic aceste televiziuni de stiri imi spun ca sunt nedreapta cu acesti oameni pe care ii stiu si despre care stiu ca sunt si muncitori si buni in meseria pe care o fac.

Exista un om in Realitatea de la care, dupa 7 ani de presa pe care ii aveam in spate inainte de a o intalni, inca am mai avut de invatat jurnalism, jurnalism de agentie. Este unul dintre cei mai echilibrati si mai bine informati, documentati oameni care apar pe sticla, dupa parerea mea, si care refuza - din cate se vede in emisiuni - sa accepte abordarea colegilor sai mai inflacarati, dar fara substanta care modereaza emisiunile.

Fata de acesti oameni sunt nedreapta si de aceea va si vorbesc despre ei. Fac o munca pe care o apreciez si le-o recunosc.

Si totusi, nu ma mai pot uita la aceste televiziuni. Daca nu as lucra in presa, chiar nu as face-o deloc. Dar asa cum citesc toate ziarele romanesti si straine, cred ca este o obligatie de serviciu si sa ma uit la aceste televiziuni de stiri. Sau sa le ascult, mai degraba, la munca.

Ma intreb daca celor care iau deciziile editoriale le pasa ca exista o mare categorie de oameni, as spune inteligenti si cu spirit critic, care nu se mai uita la ei de ani de zile sau care ii dezaproba total pentru modul in care relateaza informatia. Cred ca nu, atata vreme cat exista rating. Ei sunt preocupati sa nu aiba concurenta ceva ce ei nu au. Iar oamenii de pe teren sunt atat de stresati incat cameramanii de la Antena 3 si de la Realitatea se aseaza umar la umar la evenimente, sa aiba cadre aproape identice, iar reporterii merg in tandem la declaratii.

I-am intrebat adesea pe cei de la Realitatea daca mai raman la un eveniment la care era evident ca partea importanta trecuse, ca lucrurile lancezeau, iar raspunsul a fost: "Da, stiu ca e o porcarie, dar atata vreme cat Antena ramane, raman si eu".

Firesc, nu? Cand lucram la agentia de stiri am fost si eu in situatia respectiva, pentru ca unul dintre colegii mei de la celelalte agentii nu vroia sa inteleaga ca nu de la o conferinta banala ii iese exclusivitatea. Uneori, cei mai slabi in meserie dau tonul, pentru ca nu se stie ce fel de sefi au cei mai buni.

19 comentarii:

  1. Aveti mare dreptate in ceea ce spuneti. Sint si eu jurnalist in Cluj si cind privesc aceste televiziuni am impresia ca politica editoriala nu prea tine cont decit de un rating care trebuie obtinut chiar si calcind pe cadavre.Mai grav cred ca este felul in care aceste televiziuni se manifesta ca trendsetter-i. Dupa parerea mea personaje ca Becali si Vanghelie sint creatia exclusiva a televiziunilor centrale. Nu cred ca in Capitala nu exista un lider mai potrivit ca Vanghelie pentru PSD Bucuresti. Dar faptul ca e agramat, l-a facut mai intii de ris, apoi haios si brusc demn de urmat. Posturile pe care merg tlevizoarele cind nu sint la slujba sint Discovery, Nat Geo si HBO. Credeti ca o discutie despre deontologie isi mai are rostul in zileie noastre?
    Toate cele bune, Bogdan R.

    RăspundețiȘtergere
  2. De acord. Televiziunile fac totul pentru rating si audienta. Din pacate, transforma realitatea intr-un senzational ieftin...

    RăspundețiȘtergere
  3. Protestul tau de a nu te mai uita la TV-News este si al meu. Nu stiu daca unii au facut ca si mine, dar programe ca 0TV sau Realitatea le-am scos complet din grila de programe pe TV-ul meu.
    Prefer .net-urile si blogurile sa ma informez.
    Acea foame de rating care se simte este INCA cu priza. E putin probabil, dar sper ca 99% din televiziuni sa incerce sa educe populatia si nu sa o indobitoceasca cu non-sensuri de stiri.
    Demult nu mai urmaresc stiri de genul "Brangenlina a mai ..." sau "Inca un caz cutremurator.." sau eternul "Becali si-a cumparat sosete noi"
    Urmarind stiri facute pe datorie, aveti grija sa nu va moara neuronii

    Petrut, 29 ani

    RăspundețiȘtergere
  4. Din pacate asa e. Eu nu am televizor, insa mai fug in camera fratelui meu (stiu, s-ar pune ca am, insa ma uit o data pe luna), iar ieri am vazut ce a facut Realitatea cu Exclusivitatea respectiva, de tot vorbea tatal baiatului mort. Sincer, parca era o imagine de la OTV, care acum cativa ani transmitea mormantari in direct. Asa ceva nu se face. Si am schimbat pe videoclipuri si desene animate. Asta dupa ce eu am fost un fan mare al RTV

    RăspundețiȘtergere
  5. Un sincer bravo pentru cum ganditi si scrieti; nu va stiam pana astazi; ma bucura enorm faptul ca mai exista oameni ca dvs. (normali sau frumosi - le spun eu)

    RăspundețiȘtergere
  6. Ziua buna...
    impartasesc aceste ginduri... si regret "otevizarea" tuturor televiziunilor... de altfel am scris acum trei zile ceva similar...
    toate cele bune
    Flavius
    Brasov

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, din nefericire asistăm la un "vals" cotidian al televiziunilor care sunt în stare să sacrifice extrem de uşor calitatea pentru a obţine audienţă. Mi-aş dori o televiziune care să atragă prin ştiri serioase şi bine argumentate, deocamdată piaţa suferă la acest capitol... Privesc cu optimism înainte, totuşi...

    RăspundețiȘtergere
  8. as vrea sa va spuneti parerea despre faptul ca duminica dimineata un nene de la realitatea ne anunta cu mult patos ca Marian Cozma a fost ucis pentru simplul fapt ca era roman.

    RăspundețiȘtergere
  9. Complet de acord. Ma chiar bucur sa vad astfel de opinii, ca mai sunt altii care vad la fel. Poate facem impreuna un punct de rating. Poate nu doar "la creme de la creme" ai logicii si bunului simt observa deviatiile. Poate ca tot ce trebuie sa facem e sa fim auziti ca sa stie televiziunile ca existam!

    RăspundețiȘtergere
  10. as vrea sa nu ma mai bag in discutia despre mizeria in care se scalda televiziunile de stiri. dar as vrea sa intelegi ca atunci cand am spus a iti inteleg frustrarea nu te-am facut frustrata, asa cum probabil ai inteles. dimpotriva, desi probabil nu pare ( pentru ca ma scald in aceeasi mizerie pe care o incriminati cu totii), vorbeam despre o frustrare pozitiva (daca se poate spune asa. oricum eu imi permit, ca in mocirla se poate orice). si eu am fost frustrata cand n-am fost la finalul unor evenimente pe care le urmarisem ani buni. si mie mi se pare frustrant acum sa dau la tv conferinte de presa la care reporterii aflati acolo nu intreaba nimic, desi intrebarile sunt evidente, la fel si necesitatea unor clarificari suplimentare. si la fel de frustrant mi se pare acum sa acuzi televiziunile de stiri in general, fara sa vezi si partea buna.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Maria Coman: maria, dar am vazut si partea buna, am vazut oameni care muncesc si care sunt buni in meseria lor si pe care ii respect. recunosc ca m-am referit la Realitatea pentru ca sunt oameni pe care ii cunosc personal, pentru ca am lucrat in acel trust. Ok, ca sa fiu fair, le-am apreciat foarte tare pe Andreea Cotoc si raluca Lunculescu, atunci cand ambele lucrau in Antena. Mi se pare ca tu ai fost printre oamenii care a tranmis foarte bine de la haga. Nu o spun ca sa te laud, ci pentru ca am urmarit de aici, din Anglia, Antena 3, iar corespondentele tale si intrebarile pe care le-ai pus au coincis cu ce as fi itnrebat si eu si astfe, ca telespectator si jurnalist am primit niste raspunsuri. Insa momentele care imi dau raspunsuri sunt infinit mai putine decat momentele care produc frustrare si greata. Si revolta ca se stabileste o falsa agenda sau ca abordarea unui subiect este total aiurea, doar pentru senzational. Tocmai pentru ca nu am vrut sa fiu nedreapta cu niste oameni pe care ii consider ok am si vorbit despre ei.

    RăspundețiȘtergere
  12. Cind spunem "televiziunile" spunem de fapt "patronii de televiziuni". Cine sunt acesti patroni? Oameni smeriti, onesti, milosi? Nu. Sunt gangsterii rasariti dupa 1990, niste obscuri mediocri din cimpul muncii ceausist (chelneri, cameramani...). DEci cu asa patroni TV-urile nu pot fi decit mercantile, imorale si indiferente la durerea umana care pentru ele, este un instrument de facut bani.

    PS - Doamna, eu personal, aici in Iasi, printre multii mei amici si colegi de munca mai mult sau mai putin intelectuali nu vad de 10 ani nicio respingere a acestui stil de TV-uri.

    RăspundețiȘtergere
  13. Presa din Romania a ajuns in mainile unor neprofesionisti. Imi pare rau ca de aproape 20 de ani practic meseria de jurnalist si ma gandesc cat se poate de serios sa imi gasesc altceva de lucru, in momentul in care sunt nevoit sa deschid televizorul sau sa citesc ziarele. Am avut ocazia sa muncesc ani buni in Bucuresti, la unul dintre cotidianele reprezentative. M-am lamurit ca marea problema a presei romanesti este tocmai acest oras, Bucurestiul si caracterul oamenilor care-l locuiesc. Bucurestenii nu inteleg nimic din ceea ce se intampla in restul tarii, dar sunt suficient de orgoliosi sa nu recunoasca acest lucru. Toate fatucile si "justitiarii" care apar pe sticla in dezbateri interminabile, nu fac decat sa bata apa in piua, despre subiecte pe care sunt departe de a le intelege. Televiziunile inventeaza peste noapte analisti si invita in studiouri jurnalisti care se pricep la orice. Corina Dragosescu - de exemplu - este specialista in probleme de educatie, sanatate, economie, morala, drept (civil, penal, administrativ, constitutional, comunitar public si privat, etc), etc. La fel si celelalte moderatoare ale Realitatii al caror nume nici macar nu merita amintit. Un "mare" jurnalist sportiv, care si el apare pe toate pe toate posturile dandu-si cu parerea despre problemele lumii m-a intrebat cand a venit vorba despre o ancheta ce avea ca subiect furtul unor tablouri daca "el Greco" este valoros. Dar il vad aproape in fiecare zi discutand cu aerul unui specialist despre orice subiect se pune in dezbatere. Asta este presa coordonata de la Bucuresti, o adunatura de neprofesionisti infatuati. Cei care cu adevarat stiu meserie s-au scarbit si s-au retras sau sunt tinuti in umbra de catre incompetentii ajunsi in functii de conducere. In incheiere vreau doar sa va aduc aminte de intrebarea: Care este diferenta dintre un ziarist si Dumnezeu? Raspuns: Dumnezeu nu se crede ziarist!

    RăspundețiȘtergere
  14. Azi noapte Realitatea TV s-a transformat pentru ore bune in OTV. Lipseau ce-i drept expresii de genul Socant! Senzational!, dar parca ar fi fost prea de tot sa apara titlul: Senzational! Trupul neinsufletit al lui Marian Cozma a ajuns in casa parinteasca. Pentru ca transmisiunea live si in exclusivitate a Realitatii TV indeplinea prin ea insasi toate celelalte trasaturi OTV.
    Sa le fie rusine!

    RăspundețiȘtergere
  15. Este revoltator! Nu faptul ca televiziunile dau astfel de stiri, ci faptul ca noi toti le facem rating. Eu de ceva vreme ma uit foarte rar la stiri pe tv, pentru ca le citesc pe internet si pot sa le filtrez cum vreau. De astazi insa instaurez boicotul total la mine in casa pentru stiri tv. Posturile care dau doar stiri le scot din grila definitiv!

    RăspundețiȘtergere
  16. Si eu am ajuns scirbit de televiziunile de stiri, nu cred ca de la alegeri, cind am fost cit de cit curios sa vad rezultatele, s-a intimplat sa mai stau 5 minute continuu in fata unei emisiuni de stiri sau talk show. Exista lucruri mai bune de facut cind stai in preajma televizorului.

    RăspundețiȘtergere
  17. nu mă mai uit la televizor din 1998, iar spectacolul oferit de televiziunile româneşti îmi întăreşte hotărârea - de fiecare dată când am ocazia să văd, pe la prieteni şi rude, ce tembelizare incredibilă se practică pe ecran. e motivul pentru care am net şi pentru care mi-am făcut blog.

    PS. ţin să vă felicit pentru ţinuta articolelor, şi mă refer mai ales la procesul de la Haga.

    RăspundețiȘtergere
  18. cel mai simplu. inchideti televizorul, si deschideti cartea, fereastra sau mintea spre alte orizonturi

    RăspundețiȘtergere
  19. "Televiziunile libere fac dictatura imposibila si democratia insuportabila" (Shimon Perez, politician israelian).

    RăspundețiȘtergere