Va imaginati frustrarea mea ca un amarata de zapada m-a tinut departe de Palatul Pacii din Haga si trebuie sa stau pe internet si sa ma uit la live stream la televiziunile romanesti. Situatie care ma irita la culme. Mai jos am facut un update despre TVR. Daca televiziunile private de stiri au alte subiecte, TVR are muzica populara si filme si reportaje atemporale despre arhitectura si interviuri despre politica creditelor. Este incredibil cum postul public, platit din banii nostri, nu considera necesar sa dea live, pe unul din numeroasele sale canale, sedinta de la Palatul Pacii.
Imi merge Antena 3, deci sunt obligata sa stau pe Antena 3, care are o editie speciala. Nu stiu Realitatea, probabil ca face la fel.
Ideea e ca moderatorii incearca sa bata moneda pe cat de afectate vor fi relatiile bilaterale dupa decizie si daca imaginea Romaniei va fi modificata. E incredibil cum pana acum n-au inteles, de fapt, despre ce e vorba in acest proces.
Noroc ca l-au avut invitat pe Sever Voinescu, care a pus punctul pe i: nu vor fi influentate relatiile bilaterale negativ, ambii presedinti spunand ca accepta hotararea CIJ, ca lucrurile nu pot evolua decat spre bine in relatia Romania-Ucraina, din moment ce rezolvarea acestei probleme elimina un punct de divergenta de pe agenda discutiilor.
Mai apoi, e vorba despre tema procesului: o metoda de delimitre a platoului continental. Adica Romania a avut o metoda, Ucraina o alta, iar Curtea va decide care e metoda buna, impunand o solutie proprie. Simplu!
Intrebarea moderatorului: ne putem astepta ca ucrainenii sa ne pedepseasca anul viitor, in ianuarie, cand vor fi -30 de grade Celsius si sa invoce lucrari la conducte si sa ne intrerupa gazul? Iertati-ma, dar interbarile astea mi se par deplasate. Tarile sunt intr-un sistem international, evolueaza intr-un context international, nu e chiar asa, nu faci lucrurile chiar asa, mai ales ca Romania a fost sustinator al Ucrainei in NATO si UE si ca si Ucraina are interese sa aiba o relatie buna cu vecinii, in ciuda unor chestiuni divergente.
De fapt, stiu bine ca nu e o chestiune de documentare, ci de audienta. Din nou facem scenarii si dam interpretari care fac audienta, chiar daca se pun intrebari tampite, ale caror raspunsuri au fost date de nenumarate ori: decizia Curtii nu poate fi una politica, relatiile bilaterale nu vor avea de suferit, Insula Serpilor este contextuala in proces.
In plus, chiar daca inteleg ca televiziunile considera ca este extrem de plictisitor sa dai toata sedinta, este, totusi, o decizie istorica. Sunt multi oameni - stiu din comentariile postate pe HotNews.ro in perioada procesului si de fiecare data cand a fost un articol pe aceasta tema -interesati de decizie live, nu de zeama politicii interne din care trebuie sa "se nasca" precum o Afrodita un nou ministru de interne.
Sa fim seriosi, in goana dupa audienta sacrificam esentialul. Este vorba despre solutionarea unui conflict vechi de 42 de ani. Si o face chiar si temeviziunea publica, de la care ma asteptam sa dea in direct acest eveniment. Este, nu-i asa, o televiziune a romanilor si chestiunea este de maxim interes pentru toti romanii care platesc taxa aia tv.
UPDATE: Colegul meu Cristi Pantazi (redactorul sef la HotNews.ro) imi spune ca TVR da muzica populara in acest moment, la ora 12.17. Fooarte important, as putea spune. Mult mai important ca procesul de la Haga. Mi se pare inadmisibil ca TVR sa aiba pe postul international un reportaj despre arhitectura, muzica populara pe TVR1 si o alta emisiune pe TVR2 si sa nu mea macar unul dintre canalele sale sa nu dea procesul. TVR info are interviuri in reluare cu tema Politica creditelor.
Interventiile oamenilor politici pe tema demisiei lui Dragnea de la Ministerul de Interne mi se par mult mai lipsite de semnificatie. E al doilea ministru detinator al portofoliului astuia care pleaca. Asta e, sunt vesnicele laturi ale politicii interne (politica interna de pretutindeni e plina de astfel de evenimente), dar o data intr-o generatie sau poate si mai rar se intampla un eveniment de o asemenea importanta precum procesul de la Haga.
Noi insa ramanem niste provinciali. Corectie: televiziunile noastre de stiri, cu pretentii de CNN, raman provinciale.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Apreciez intentia, insa hai sa evitam folosirea in sens peiorativ a cuvantului provincial. Nu cred ca provincie ar trebui sa insemne gropnita cu "tarani", sau cei slabi de inger din afara capitalei. Sunt suficienti profesionisti in aceasta provincie care isi fac treaba in mod excelent si nu merita sa fie ingropati. Si nu, nu sunt un provincial frustrat, sunt in schimb un om care s-a saturat de delimitarile astea reflex de genul taran-orasean, oltean-moldovean, s.a.m.d.
RăspundețiȘtergereInteleg rolul unui blog personal unde iti expui parerile, dar apreciez si calitatea mesajului...
TVR este pe nicaieri! Au comis-o si in momentul investirii lui Obama cand nu a avut reactie. Si inca una: cum e posibil ca TVR sa nu isi permita un corespondent la Bruxelles (atentie?! nu vorbesc de un studio in toata regula, cum ar fi normal) unde se iau, aproape zilnic, decizii importante?!! E Comisia acolo, Palramentul European si reuniunile Consiliului, plus alte foruri. Incredibil!
RăspundețiȘtergereadica acum o luna cand se certau rusia si ucraina si nu erau gaze in europa nu traiau in aceeasi lume? altfel, nu cred ca ar fi fost interesant sa dam live 2 ore de discurs extrem de tehnic. importanta este concluzia. n-am vazut cnn-ul dand live toate dezbaterile de la davos de exemplu. am vazut insa concluziile. dar asta e, asa stiu provincialii sa-si faca treaba
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereLa "CNN" autohtone starea generala este "isteria". Se pare ca soarta acelui platou nu poate genera o isterie ptr ca nu te poti ratzoi cu elemente autohtone...
RăspundețiȘtergere@Maria Coman: Maria, crezi sincer ca in ianuarie 2010 Ucraina ar taia gazul romaniei doar pentru ca linia de delimitare nu le convine? In general, televiziunile noastre de stiri, nu dau exiact partea esentiala a evenimentelor. Da, am vazut CNN dand o conferinta de presa cap-coada, pana la ultima intrebare, in timp ce si voi si realitatea opriti conferinta dupa declaratiile de inceput sau dupa prima intrebare. Cand toata lumea stie ca din intrebari ies in general lucruri importante. Da, am presupus ca din punctul de vedere al televiziunii pare plictisitor sa dai 2 ore de discurs tehnic, insa oricum nu ai in fiecare zi o hotarare a Curtii. Iar in privinta dezbaterilor din studiou, noroc cu invitatii care au facut corectiile necesare si au temperat abordare alarmista a situatiei.
RăspundețiȘtergerenu intrerupem conferintele la intrebari decat in unele cazuri, in altele nu. dam conferinte de presa cap coada de multe ori. si sa spui ca televiziunile de stiri nu dau partea esentiala a evenimentelor mi se pare exagerat. pe de alta parte, suntem televiziuni de stiri, nu de dat conferinte de presa cap coada.
RăspundețiȘtergere@Maria: Nici CNN nu este televiziune de conferinte de presa, dar ei vad relevanta unora de a le da in intregime, mai ales cand intrebarile merg intr-o directie interesanta. televiziunile de stiri fac uneori o falsa agenda a evenimentelor si au o abordare alarmista doar pentru a scoate ceva senzational din orice. e o parere impartasita de o serie de oameni, din cate am vazut eu in multele comentarii ale cititorilor.
RăspundețiȘtergeresi noi dam unele conferinte in intregime. iti inteleg frustrarea de a nu fi aici, ce nu inteleg este generalizarea. eu am fost reporter a economic, si eu cred de exemplu ca ar trebui sa dezvoltam mai mult subiecte de economic. uneori am reusit, alteori nu. cand am reusit, am aflat ca televiziunile au creat criza. acum ca nu dam importanta evenimentelor care conteaza. ok. ma bucur ca opinia ta este impartasita de cei mai multi, e cu atit mai bine
RăspundețiȘtergere