Si din Egipt britanicii au adunat tot cea au putut si colectia expusa este impresionanta. Insa in momentul in care am patruns in sala respectiva primul gand a fost: cat de bine conservate mai sunt acum mumiile astea?
Am vizitat Muzeul de Egiptologie din Cairo si, fiindca eram in delegatia de presa a ministrului de externe, la vremea aceea Adrian Cioroianu, am intrat si in incaperea in care sunt mumiile unor faraoni. Mumia lui Ramses II este foarte bine conservata si este foarte pretioasa pentru egipteni. Dar este asa din cauza unor conditii speciale. Incaperea era foarte racoroasa si slab luminata, ni s-a interzis sa facem fotografii, ce sa mai spun de folosit blitul, si ne-au spus ca nu se prea viziteaza acea incapere - faceau o exceptie pentru ministru, spuneau ei - tocmai pentru ca mumiile sa nu fie afectate.
Va marturisesc ca pe sest si eu si ceilalti colegi ai mei si inclusiv aghiotantul ministrului i-am facut o fotografie lui Ramses II, dar egiptenii erau atat de grijulii cum le pastrau si conditiile in care le tineau.
Ceea ce nu este cazul la British Museum, unde sunt expuse in niste vitrine, alaturi de sarcofage (precum cele de mai sus), la o lumina normala si la o temperatura obisnuita. Este adevarat insa ca aici sunt expuse mumiile unor oameni obisnuiti, majoritatea dintre ele, oameni bogati in egitpul antic, dar nu sunt mumiile unor faraoni. De aici si mai putina strictete. Insa ele arata foarte bine.
Mi-am dorit foarte mult sa vad in British Museum partea dedicata Egiptului, mai ales ca in timpul vizitei la Cairo, la muzeu, imi amintesc ca ghidul facea dese trimiteri la ce se afla la Londra.
Britanicii au adus de-acolo o serie de obiecte, la fel cum au facut cu statuile grecesti, dar pe de alta parte intrarea la muzeu este gratis si cred ca astfel accesul oamenilor la aceste exponate este mult mai usor. Faptul ca n-au pus taxa ii scuza pentru tot ce au adunat de peste tot si au bagat in British Museum. Am fost insa surprinsa de primul gand pe care l-am avut si aici: Doamne, cat de multe au luat din Egipt! Dar astfel de exponate sunt prin multe muzee mari din lume si din Europa.
Asa arata un mormant tipic egiptean din 3400 i.Hr. El a fost refacut in British Museum pe baza observatiilor arheologilor, insa corpul si obiectele sunt toate autentice. In acea perioada nu erau folosite sicrie, iar corpul s-a pastrat atat de bine din cauza faptului ca s-a uscat in nisipul incins de soare. Obiectele si corpul sunt marturia perioadei de inceput a civilizatiei de pe malurile Nilului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu