luni, 9 februarie 2009

British Museum (II): Mumiile

Daca nu ai ajuns in Egipt, British Museum este locul in care trebuie sa mergi daca vrei sa vezi mumii. Am avut la un moment dat impresia ca sunt mai multe mumii expuse aici decat in Muzeul de Egiptologie din Cairo. Este doar o impresie, subliniez.

Si din Egipt britanicii au adunat tot cea au putut si colectia expusa este impresionanta. Insa in momentul in care am patruns in sala respectiva primul gand a fost: cat de bine conservate mai sunt acum mumiile astea?

Am vizitat Muzeul de Egiptologie din Cairo si, fiindca eram in delegatia de presa a ministrului de externe, la vremea aceea Adrian Cioroianu, am intrat si in incaperea in care sunt mumiile unor faraoni. Mumia lui Ramses II este foarte bine conservata si este foarte pretioasa pentru egipteni. Dar este asa din cauza unor conditii speciale. Incaperea era foarte racoroasa si slab luminata, ni s-a interzis sa facem fotografii, ce sa mai spun de folosit blitul, si ne-au spus ca nu se prea viziteaza acea incapere - faceau o exceptie pentru ministru, spuneau ei - tocmai pentru ca mumiile sa nu fie afectate.

Va marturisesc ca pe sest si eu si ceilalti colegi ai mei si inclusiv aghiotantul ministrului i-am facut o fotografie lui Ramses II, dar egiptenii erau atat de grijulii cum le pastrau si conditiile in care le tineau.



Ceea ce nu este cazul la British Museum, unde sunt expuse in niste vitrine, alaturi de sarcofage (precum cele de mai sus), la o lumina normala si la o temperatura obisnuita. Este adevarat insa ca aici sunt expuse mumiile unor oameni obisnuiti, majoritatea dintre ele, oameni bogati in egitpul antic, dar nu sunt mumiile unor faraoni. De aici si mai putina strictete. Insa ele arata foarte bine.



Aceasta este mumia unei tinere de 17 de ani, potrivit evaluarilor specialistilor, pe care o cheama (intamplator sau nu), Cleopatra! Nu este vorba despre acea celebra Cleopatra, este doar un nume dat de cei care au descoperit mumia. Corpul este invelit in mai multe randuri de panza, iar pe cel de la exterior este pictata figura femeii decedate. In sicriul din lemn in care a fost gasita avea alaturi un lantisor si un piepten.


Specialistii au radiografiat mumia Cleopatrei si au descoperit ca scheletul este complet si bine pastrat si ca mumia are gura deschisa. Sunt trei pachete in cutia toracica, ceea ce i-a determinat sa creada ca pot fi organe interne care s-au pastrat. Tot la radiografie a reiesit ca s-au folosit noroi si nisip si asa se explica greutatea de 75 de kg a mumiei.



Mi-am dorit foarte mult sa vad in British Museum partea dedicata Egiptului, mai ales ca in timpul vizitei la Cairo, la muzeu, imi amintesc ca ghidul facea dese trimiteri la ce se afla la Londra.

Britanicii au adus de-acolo o serie de obiecte, la fel cum au facut cu statuile grecesti, dar pe de alta parte intrarea la muzeu este gratis si cred ca astfel accesul oamenilor la aceste exponate este mult mai usor. Faptul ca n-au pus taxa ii scuza pentru tot ce au adunat de peste tot si au bagat in British Museum. Am fost insa surprinsa de primul gand pe care l-am avut si aici: Doamne, cat de multe au luat din Egipt! Dar astfel de exponate sunt prin multe muzee mari din lume si din Europa.


Asa arata un mormant tipic egiptean din 3400 i.Hr. El a fost refacut in British Museum pe baza observatiilor arheologilor, insa corpul si obiectele sunt toate autentice. In acea perioada nu erau folosite sicrie, iar corpul s-a pastrat atat de bine din cauza faptului ca s-a uscat in nisipul incins de soare. Obiectele si corpul sunt marturia perioadei de inceput a civilizatiei de pe malurile Nilului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu