duminică, 15 februarie 2009

Domnule ministru de finante austriac va inteleg ingrijorarea, dar...

Vizita ministrului austriac de finante in regiunea noastra a fost un fiasco, spune presa austriaca citata aici, de Wall-Street.ro, care acuza de aroganta tarile din estul Europei, printre care si Romania.

Dupa ce bancherii austrieci l-au trimis pe ministrul lor la UE pentru o discutie exploratorie - adica constituirea unui fond destinat salvarii bancilor din Europa de Est - si in Italia si Grecia, alte doua tari cu mare expunere a bancilor pe pietele din estul continentului, sa faca o alianta si ca vocea lor sa fie mai puternica atunci cand merg cu jalba-n protap la Bruxelles, saptamana trecuta ministrul Josef Pröll a venit si pe la noi prin regiune.

Tarile est-europene nu par dispuse sa ajute bancile austriece de pe teritoriul lor in cazul in care ar avea probleme, iar statul austriac nu are resursele necesare pentru a recapitaliza si bancile din Est.
Romania ar putea pune umarul consistent la falimentarea Austriei, in conditiile in care patru mari banci de pe piata - Reiffeisen, Erste, Volksbank si Unicredit - sunt austriece, iar Romania are probleme cu deficitul mare de cont curent si cu marele grad de indatoarare al populatiei, mai ales la creditele in euro.
Cum tarile vizitate de ministrul austriac nu au aratat deschidere in a interveni pentru salvarea bancilor, daca statul austriac va face asta, atunci ar putea ajunge la faliment.

Cand a aparut pentru prima data ideea austriaca, italiana si greceasca de a solicita solidaritatea statelor UE in a aduna 150 de miliarde de euro necesare salvarii bancilor din Est l-am intrebat pe profesorul meu, Jim Rollo - un super-economist si o personalitate de referinta nu numai pentru guvernul britanic, dar si pentru Bruxelles - cum vede o astfel de idee si ce ar fi de facut?

Nimeni nu pre are lichiditati pentru infiintarea unui nou fond european, pentru a salva, de fapt, bancile austriece, italiene si grecesti care s-au extins supraproportional fata de marimea lor intr-o zona din care, pana acum un an au scos un profit frumusel.
Jim spunea ca ar fi varianta ca filialele romanesti sa fie capitlizate de stat, ca lender of last resort, dar cu conditia ca banii sa ramana in tara, sa se deblocheze creditarea, nu sa mearga in Austria. Mai spunea si despre varianta ca statul sa cumpre actiuni la aceste banci sau sa le cumpere inapoi de la bancile-mama.
Citeam zilele trecute ce spunea guvernatorul Isarescu in contextul discutiilor despre un imprumut extern al Romaniei, el pare cam suparat pe banci. Asa am citit eu printre randuri si pot sa ma fi inselat.
Banii din imprumutul extern (care presupun un cost de cateva sute de milioane pe care Romania le va suporta in viitor) ar finanta si un deficit de cont curent mare din cauza imprumuturilor sectorului privat. Iar in cadrul acestuia, un numar redus de banci si corporatii sunt cei mai mari datornici.
In 2008, sectorul privat detine 2/3 din datoria externa a Romaniei, adica vreo 46 de miliarde de euro din 70, iar 40% sunt imprumuturi pe termen scurt.
"Cum ar fi ca o banca centrala sau un guvern sa se imprumute? Ca sa ce?... Sa acopere un gol de finantare al sectorului privat care nu se stie cat de mare este? (...) La un acord apar costuri de sute de milioane de euro, care se vor resimti in viitor. Cineva le va plati?", a spus guvernatorul BNR.
Pai noi, la un moment dat in viitor. Cine stie cu ce datorie se vor naste copiii nostri? Am citit ca bebelusii britanici se nasc cu o datorie de 17.000 de lire deja.:)
Cred ca austriecii sunt suparati si probabil ca este normal. Au acordat in regiune credite de peste 300 de miliarde de euro. Pe de alta parte, chiar daca statele din regiune nu au avut probleme cu sistemul bancar pana acum, asta nu inseamna ca au fost scutite de criza. Se vede si in Romania, in numarul de someri - care a ajuns la 445.000 - in chinurile in care se naste bugetul.

Romania are problemele ei si din cauza asta e o zona problematica pentru bancile austriece.

"Romania este o zona problema pentru bancile din Austria care functioneaza acolo, din cauza gradului crescut de indatorare a populatiei, mai ales in moneda straina. Astfel, potrivit unui studiu, 32% din gospodariile din Romania platesc lunar credite in valoare de 30% din venitul lunar. In plus, ratele creditelor in euro au crescut foarte mult din cauza deprecierii leului", arata Die Presse citata de Wall-Street. La noi, fiecare al treilea leu este cheltuit pe credit.

Cred ca toate comentariile presei austriece, de genul "Tarile Estului european sunt foarte mandre de performatele lor economice si sunt ferm convinse ca pot evita criza", sau impresia ca reactiile partenerilor europeni au fost pana acum "oricum, numai prietenoase nu" sau ca au manifestat "un dezinteres fatis" trebuie privite intr-un context.
Nu cred ca o tara precum Romania mai poate trai cu ideea ca nu va fi afectata de criza, daca a avut anul trecut o crestere economica de 7.9%. 2008 reprezinta trecutul, iar 2009 va fi crucial si dur, foarte dur, nu numai in Romania, ci in intreaga Europa.

Nu stiu care e solutia, domnule ministru austriac, dar...

Un comentariu:

  1. Banii negri sunt solutia. Sa-i impoziteze statul, sa-i fca sa circule la alb si ne-am scos.

    RăspundețiȘtergere