Marii castigatori sunt, din punctul meu de vedere, cei care au obtinut portofoliile economice grele. Iar finlandezul Olli Rehn si belgianul Karel De Gucht, liberali, au prins un mare pot fiecare, primul afacerile economice si monetare (dupa ce a avut extinderea), al doilea - comertul.
Frata si Germania pot fi inscrise la capitolul castigatori de asemenea. Michel Barnier a facut o concesie mica, acceptand ca Jonathan Faull, britanic, sa fie director general la piata itenrna, pentru a-i linisti pe britanici si City-ul londonez. Insa a obtinut mentinerea in portofoliul lui a serviciilor financiare. Mai mult, Franta a obtinut si ca agricultura sa fie alocata unei tari prietene, cu aceeasi filosofie asupra PAC. As sublinia ca asta este si o mare victorie a Romaniei, mai ales la nivel de imagine. Sau acolo, pentru ca este evident ca Ciolos nu va putea favoriza Romania. Va imaginati ca oricum atentia asupra lui va fi foarte mare, intrucat au existat atatea controverse si atat lobby negativ in toata perioada negocierilor pentru ca Romania sa nu obtina acest portofoliu.
Germania a obtinut energia, ceea ce a suscitat deja ingrojorari ca Oettinger va modela politica energetica in favoarea gigantilor energetici germani RWE, E.ON, EnBW. Comisia precedenta a luat masuri dure impotriva copaniilor energetice franceze si germane pentru abuzul lor de pozitie dominanta pe piata, iar Parisul si Berlinul au avut numeroase incercari de a se opune separarii operatiunilor - productie, transport, distributie - marilor companii energetice in ultimii ani. Germanul este perceput ca apropiat al EnBW, compania energetica din landul sau Baden Wurtteberg, care are o cooperare stransa cu gigantul francez EdF.
Spaniolul Joaquin Almunia a fost mentinut de guvernul de la Madrid, chiar daca initial se spunea ca va fi rechemat pentru a deveni ministru de finante. Spania a vrut sa isi pastreze si portofoliul - afaceri economice si monetare - insa Barroso a mers pe ideea ca vechii membri ai echipei sa primeasca portofolii cu totul noi fata de cele detinute anterior. insa Almunia a obtinut unul dintre cele mai puternice portofolii, concurenta, fiind si primul viecpresedinte, al doilea in linia decizionala dupa Barroso. Este chiar o victorie a socialistilor, avand in vedere apartenenta politica a lui Almunia.
Polonezii au obtinut bugetul, un portofoliu important, asa cum au tintit, in timp ce Estonia luat transporturile, un portofoliu care apartinuse italianului Tajani. El are acum intreprinderile si antreprenoriatul, probabil un portofoliu mai slab decat cel detinut anterior, avand in vedere ca vroia sa si-l pastreze.
Perdantii sunt, din punctul meu de vedere Ungaria si Bulgaria. La un moment dat, se vorbea despre varianta de a-i da lui László Andor portofoliul servicii financiare, rupt din piata interna a lui barnier. Andor, ca fost membru in board-ul BERD, are o buna legatura cu City si ar fi fost in masura sa satisfaca englezii si sa le linistasca temerile. In final, a luat angajare si afacerile sociale, un portofoliu destul de slabut, din punctul meu de vedere.
La fel bulgaroaica sau irlandeza, care a obtinut cercetare si inovare. Slovacul Sefcovic are un rol mai ales administrativ, cu relatiile interinstitutionale, insa este vicepresedinte. Portofoliul multilingvism a fost ascuns in portofoliul mai amplu educatie, cultura, multilingvism si tineret care i-a revenit cirpriotei Androulla Vassiliou.
Portofoliile comisiei Barroso II
Austria: Johannes Hahn - politica regionala
Belgia: Karel De Gucht - comert
Bulgaria: Rumiana Jeleva - cooperare internationala, ajutor umanitar si raspuns la criza
Cipru: Androulla Vassiliou - educatie, cultura, multilingvism si tineret
Cehia: Stefan Füle - extindere si politica european de vecinatate
Danemarca: Connie Hedegaard - actiune climatica
Estonia: Siim Kallas - transporturi (Vicepresedinte)
Finlanda: Olli Rehn - afaceri economice si monetare
Franta: Michel Barnier - piata interna si servicii
Germany: Günther Oettinger - energie
Grecia: Maria Damanaki - afaceri maritime si pescuit
Ungaria: László Andor - angajare, afaceri sociale
Irlanda: Máire Geoghegan-Quinn - cercetare si inovare
Italia: Antonio Tajani - industrie si antreprenoriat
Letonia: Andris Piebalgs - dezvoltare
Lituania: Algirdas Šemeta - taxare si uniune vamala, audist si antifrauda
Luxemburg: Viviane Reding - justitie, drepturi fundamentale si cetatenie (VP)
Malta: John Dalli - sanatate si politicile consumatorului
Olanda: Neelie Kroes - agenda digitala (VP)
Polonia: Janusz Lewandowski - buget si programare financiara
Romania Dacian Ciolos - agricultura
Slovacia: Maroš Šefcovic - relatii interinstitutionale si administratie (VP)
Slovenia: Janez Potocnik - mediu
Spain: Joaquín Almunia - concurenta (VP)
Suedia: Cecilia Malmström - afaceri interne
Marea Britanie: Catherine Ashton - inalt reprezentant pentru politica externa (VP)
Regandirea portofoliilor
Portofoliul justitie, securitate si afaceri interne a fost impartiti in doua:
- Reding ia justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, alaturi de directoratul general pentru comunicare si directoratul general pentru egalitatea intre femei si barbati, actiune impotriva discriminarii si societate civila, ultimul apartinand anterior DG Employment (angajare si afaceri sociale)
- Suedeza Cecilia Malmström ia afacerile interne, ce vor include securitate, contra-terorism si controlul granitelor/frontierelor
- Piebalgs ia dezvoltarea
- Bulgaroaica Jeleva ia cooperarea internationala, ajutorul umanitar si raspunsul la crize
Lituanianul Semeta va fi responsabil de taxe si uniune vamala, un portofoliu care se va extinde cu audit si lupta impotriva fraudei.
Auditul si lupta impotriva fraudei au fost desprinse din portofoliul administratie - care se refera la personal, cladiri si chestiuni de securitate. Acestuia din urma i se adauga acum relatiile interinstitutionale, de care se ocupa anterior comisarul pentru comunicare.
Portofoliul comunicare a fost desfiintat. La fel ca si multilingvismul, care a fost grupat cu educatia, cultura si politicile dedicate tinerilor.
Portofoliul protectia consumatorului a fost alaturat sanatatii, asa cum era initial, inaitne de aderarea Romaniei si Bulgariei la UE in 2007.
Portofoliul cercetare si stiinta va include responsabilitatea pentru inovatie.
Portofoliul afacerilor externe e extrem de complicat: politica de vecinatate a fost adaugata extinderii, dar comisarul va lucra in stransa cooperare cu Inaltul reprezentant pentru politica externa, la fel ca si comisarul pentru cooperare internationala, ajutor umanitar si raspuns la criza si cel pentru dezvoltare.
Portofoliul actiuni climatice a fost creat nou, prelund directoratul C de la mediu, cu exceptia responsabilitatii pentru aer curat, care ramane la mediu.
Unitatea protectie civila din directoratul de mediu se va muta la directoratul ajutor umanitar.
Directoratul general pentru transport si energie a fost impartit in doua, cum ar fi fost si firesc, iar comisarii respectivi isi vor pierde responsabilitatea pentru deciziile privind ajutorul de stat acordat in domeniile lor, care trece la comisarul pentru concurenta.