joi, 5 februarie 2009

City of London - un animal insangerat care-si linge ranile si merge mai departe

City of London este un animal insangerat acum, intr-o vreme de criza financiara, in care toti ii invinovatesc pe cei din sectorul asta ca au atras nenorocirea asupra economiilor din intreaga lume. Astazi am vazut de aproape acest animal ranit, care este pregatit sa isi linga ranile si sa mearga mai departe. Cu cat mai repede, cu atat mai bine, pentru ca vrea sa iasa din ipostaza de a fi aratat acuzator cu degetul.

Am vorbit astazi, in cadrul programului la care particip, cu un director al City of London Corporation. Am aflat o serie de lucruri interesante despre City, pe care vi le voi impartasi mai jos, dar am vazut si o perspectiva asupra crizei actuale asa cum este simtita in City. Preocuparea lor mare este acum sa imbunatateasca imaginea unei industrii, cea a serviciilor financiare, care este grav afectata.

"Un manager al unei mari banci americane imi spunea anul trecut: aceasta industrie functioneaza pe baza lacomiei si a fricii. Am avut parte de lacomie, acum avem frica", a rezumat el simplu situatia.

Intrebarea pe care si-o pun acum cei din domeniu se refera la reglementare. De fapt, la nivel european si international se pune problema unei mai bune reglementari a domeniului, numai ca este greu sa se puna de acord asupra unei forme sau a alteia. Opiniile sunt impartite si difera pe cele doua tarmuri ale Atlanticului, precum si in subdiviziunile sectorului financiar. O discutie avuta in City in incercarea de a formula o pozitie a fost caracterizata de "heat and anger" si nu s-a ajuns la o concluzie clara.

O alta varianta a temei privind reglementarea este nu daca au fost reguli bune, presupunand ca au fost, ci daca ele nu au fost implementate din moment ce s-a ajuns la situatia actuala? "Uneori oamenii foarte inteligenti fac lucruri foarte rele", a spus interlocutorul nostru. "Problema acum este lipsa de umilinta, nimanui nu ii pare rau pentru ce s-a intamplat, nu am auzit niciun mare presedinte de banca spunand ca ii pare rau. Este nevoie de un comportament moral in industrie", crede el.

Omul este un diplomat, stie ce si cat sa vorbeasca si probabil spune ceea ce vor oamenii sa auda. Repet, exista in acest moment o mare preocupare pentru faptul ca industria e perceputa drept capul rautatilor, ca imaginea sectorului financiar este tavalita in noroi.

"Asa ne va fi imposibil sa ii atragem aici pe cei mai buni, pentru ca in City au fost cei mai buni din domeniu. Doar bancile au gresit, dar intreaga industrie a fost contaminata de eroarea lor", a aratat directorul City of London Corporation.

Daca aici au fost cei mai buni, de ce s-a ajuns in situatia actuala? Intrebarea nu a parut sa il bage in corzi, iar raspunsul lui a fost cat se poate de plastic: "Aici a fost ca la o petrecere, de la care nimeni nu vrea sa fie primul care pleaca. Castigurile erau enorme, riscul era diseminat, impartit cu altii, iar cei care au avertizat ca situatia nu va putea continua asa la nesfarsit au fost marginalizati. Si nu vrei asta, vrei sa fii cel mai popular tip de la petrecere, nu-i asa?"

Animalul ranit isi va linge ranile si va merge mai departe. Directorul the City of London Corporation este convins de asta. City exista din 1189 si s-a reinventat de-a lungul secolelor si modelelor economice. Asta va face si acum, insa se va reinventa intr-un mediu total diferit de ceea ce a cunsocut pana acum.

"Sectorul financiar va supravietui, dar va fi mai mic - redus cu 25-30% - insa nu are cum sa dispara pentru ca el sta la baza economiei. Nu vor mai exista insa produse riscante, ci doar cele de baza, iar managementul va cunoaste si el o schimbare, astfel ca daca o parte a business-ului nu merge bine, ea sa nu polueze intreaga afacere". Asa arata viitorul vazut din City.

Ce nu stiam despre City of London?

City of London Corporation este ca un stat in stat, este o autoritate locala cu o mare autonomie si in acelasi timp o organizatie, de fapt care are trei mari scopuri:
  • sa sustina si sa promoveze Square Mile - inima financiara si de afaceri a Marii Britanii, prin mentinerea statutului sau de important centru international financiar si de afaceri

  • sa ofere servicii guvernamentale locale de cea mai buna calitate celor din Square Mile, celor care locuiesc aici si celor care muncesc aici

  • sa adica servicii Londrei si Marii Britanii, prin parteneriate cu unitatile administrative invecinate

Cam asa si-a inceput prezentarea directorul din City pe care l-am intalnit. Marturisesc ca informatiile mele despre City erau la modul foarte general si mi s-a parut extrem de interesanta povestea acestei entitati care dateaza din 1189. "De fapt asta era Londra, in jurul ei erau niste sate, orasul este acesta, iar in locul in care ne aflam noi, sub cladire, sunt niste ruine romane", a spus el.

In Sqare Mile locuiesc acum 9000 de persoane iar alte 340.000 muncesc aici, iar City are chiar si 125 de "parlamentari" alesi de cetateni si de corporatiile care functioneaza aici. Ei sunt independenti politic si promisiunile lor electorale vizeaza imbunatatirea vietii in City si a mediului de afaceri. Firmele cu sediul in City au drept de vot in aceste alegeri si, in functie de numarul de angajati, li se repartizeaza un numar de voturi.

Pentru a veni in Square Mile, regina trebuie sa ceara permisiunea, obicei ce dateaza din trecut, dar niciodata nu i s-a refuzat accesul aici. Relatia cu primarul Londrei este una speciala, de colaborare, dar City nu intra sub jurisdictia acestuia. City of London Corporation - aceasta autoritate locala, este condusa de Lord Mayor, care este ales in fiecare an, in a doua sambata din noiembrie.

Simplificat, Lord Mayor - anul acesta postul este detinut de Alderman Ian Luder - este un ambasador al industriei serviciilor financiare, pentru ca City of London Corporation asta face, reprezinta sectorul financiar britanic.

5 comentarii:

  1. buna!

    ti-am vizitat blogul si imi place. doresti sa faci schimb de link-uri cu mine?

    astept sa imi raspunzi.
    multumesc!

    --
    Cu respect,
    Tony Adax

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte interesanta descriere. De altfel nici nu ma asteptam la altceva de la City-ul londonez de la care, de fiecare data cand il vizitez, ma umplu de idei bune si de un spirit de ..make things happend.

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesanta si fascinanta Londra

    RăspundețiȘtergere
  4. buna, azi vad stirea asta http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/crime/article5717596.ece care in[tr-un] rezumat [orientat pe senzational] suna asa "A City trader has been arrested by police investigating a £40 million investment fraud believed to be Britain's first major credit-crunch case."
    Poate la un interviu viitor cand cineva spune sigur pe el "avem o problema de imagine" o sa primeasca si intrebarea "sunteti sigur ca e DOAR o problema de imagine ?"
    In rest numai bine ;)

    RăspundețiȘtergere