luni, 2 februarie 2009

Damn snow! sau cum 10 cm de zapada dau sudul Angliei peste cap

Azi trebuia sa fiu la Haga, dar dupa o peripetie de 9 ore mi-a fost imposibil sa ajung mai departe de Gatwick. De ce? Din cauza unei nenorocite de zapezi care a cazut de ieri de pe la pranz, dar al carei strat nu a ajuns la mai mult de 20 de centimetri prin locurile in care nivelul stratului e cel mai mare. Sa va povestesc pe scurt, desi am o banuiala ca imi va iesi cam lunga, peripetia mea:

La ora 9 fara 10 dimineata am plecat de la camin spre aeroport. Universitatea este situata in afara orasului Brighton, iar eu trebuia sa iau trenul de la Brighton la Gatwick (un drum de 20 sau 40 de minute, depinde ce fel de tren prinzi, cu mai multe sau mai putine statii) si, de acolo, sa zbor la Amsterdam si apoi cu trenul la Haga. Mi-am stabilit traseul, timpul cat imi ia sa ajung, conditiile meteo, informatiile privind zborurile. Totul era pregatit aseara si ok.

  • Am mers spre statia de autobuz de la gara mica din campus, ca nu vazusem niciunul trecand pe sub fereastra mea. mi-am zis ca e mai bine sa merg acolo. Si bine am facut, ca am avut eu o banuiala ca nu merg autobuzele. Asa ca am optat pentru un tren din Falmer la Brighton. L-am asteptat 57 de minute, dar in final a venit. inainte, il intrebasem pe singurul angajat de la gara - tipul care curata si zapada, vindea si bilete, dadea si informatii - daca trenurile circula si cand vine urmatorul spre Brighton. "Circula, dar nu stiu. Trebuie sa astepti si, la un moment dat, tot o sa apara un tren". Bun inceput de calatorie!
  • Cum spuneam, dupa 57 de minute de asteptat in ninsoare, trenul a venit. Credeam ca din Brighton nimic nu se mai poate intampla. Gresit! Ajung in gara si vad ca toate trenurile spre Londra sunt anulate. Il intreb pe unul dintre numerosii angajati ai cailor ferate aflati in holul garii pentru a da informatii daca va fi vreun tren spre Gatwick azi. Imi spune ca nimic nu merge spre nord, spre Londra, ca sunt sinele acoperite de zapada si ca se anunta o inrautatire a vremii spre pranz. care e solutia? "Nu stiu, doamna, imi pare rau pentru inconvenientul creat", imi raspunde.

Tabela cu plecarea trenurilor in gara din Brighton e aproape goala.

  • Mobilizez oamenii de la Bucuresti, iubitul, seful si pe un coleg, sa se uite pe net ce autobuze am spre Gatwick. Plec de la gara, traversez centrul Brightonului si ajung la o agentie de bilete. Intreb si acolo cu ce pot ajunge la aeroport si aflu ca National Express, o linie de autobuze, circula. Tipul de la agentie imi sugereaza sa nu iau bilet de la el, ci de la sofer, ca sa nu raman cu banii dati. Merg in statia de autobuz unde stau pret de o ora si 20 de minute, cand tipul de la agentie a venit sa ne spuna ca s-au anulat si autobuzele.


  • North Street este una dintre strazile principale din Brighton, mereu plina de autobuze etajate care trec razant unele pe langa altele. Azi strata era practic pustie, nu circulau autobuze, taxiuri sau masini personale.

  • In acel moment mi-era clar ca eram izolata in Brighton, asa ca am zis ca renunt si ca merg inapoi in campus. Pe drum mi-am luat ceva de mancare, de vreo 12 lire, sigura fiind ca magazinele studentesti din campus sunt golite, daca nu circula nimic. ajung in gara si vad un tren spre Gatwick, iar sperantele mele renasc. Vorbesc cu un angajat al garii si imi confirma ca pleaca un tren, care face 40 de minute, deci era perfect. il intreb daca nu stie un homeless sau un om sarman sa dau mancarea si imi spune ca are un amic ramas fara job in urma crizei. Ii dau plasa si ma gadesc ca am am facut o fapta buna, poate ma ajuta si pe mine Doamne-Doamne sa ajung la Haga.
  • Ajung la aeroport, calatoresc cu trenuletul intre terminale si in final ajung la EasyJet, compania cu care trebuia sa calatoresc. Vad ca nu am pierdut avionul, asa cum ar fi fost normal, din cauza intarzierii trenurilor, ci ca a fost anulat. Ei, mai am o sansa. M-am inselat. EasyJet a anulat toate patru zborurile spre Amsterdam si imi promiteau un bilet pentru maine. Ce sa fac maine, din moment ce la ora 9 eu trebuia sa fiu la CIJ?
  • Am plecat la British Airways pentru a cumpara acolo un nou bilet pana la Amsterdam, intrucat doar ei mai operau zboruri cu destinatia dorita. Restul companiilor le anulasera. Am stat la o coada infernala timp de 3 ore si am ajuns la ghiseu cu o ora inainte de plecarea avionului pe care vroiam sa il prind. Cand ce aflu? Ca mai erau doar 3 bilete disponibile, la business class, iar pretul unui bilet era de 420 de lire dus. Am zis pas, pentru ca bugetul acestei deplasari nu putea suporta un astfel de cost. Si asa m-am vazut din nou in situatia de a trebui sa iau trenurile inapoi spre campus.

  • Spre finalul cozii de 3 ore de la ghiseul British Airways. Multi americani care trebuiau repartizati spre alte zboruri. Multi dintre ei mi-au anulat mie sansele de a prinde un bilet economy spre Amsterdam. Aveau aceeasi destinatie.


  • De data asta am fost mai norocoasa. La Gatwick, s-a anuntat initial ca trenul pe care trebuia sa il iau merge pana la Brighton, apoi - odata urcata in tren - aud anuntul ca va merge doar pana la Three Bridges, adica la o statie de Gatwick, dupa care au hotarat sa mearga totusi pana la Brighton. Ajunsa aici, am avut noroc sa prind un tren care mergea spre universitatea mea si reintoarcerea a fost mai rapida decat ma asteptam.

Ajunsa in campus gasesc totul inchis si aflu de la colegi ca Universitatea a fost inchisa din cauza zapezii. Nu au miscat nimic aici, iar singurul magazin alimentar studentesc este gol la ora asta. Deschid mailul si vad mesaje de la profesori care spun ca nu pot ajunge din cauza zapezii. Unul este chiar amuzant: "Sorry but the same snow message that Jim sent applies to me too - West Kentis cut off (by about 3 cms. of snow - people from the Continent please don't laugh)". Altul, care anunta ca nu se tin cursurile, ne indica o bibliografie si ne zice: "Otherwise enjoy your sledging!BTW by British standards this really is a lot of snow!" :D

Sincer, nu-mi prea venea sa rad azi cand alergam dintr-o parte in alta incercand sa ajung la Haga, din cauza ca tot sudul Angliei e paralizat de niste zapada. Maximum 20 de centimetri, in unele parti, iata, 3 cm.

Autobuzele nu circula, trenurile circula cu greu si rar, avioanele sunt anulate, este un haos. Cand am ajuns la Gawtick, am fost socata. Era un furnicar, oameni obositi si nemultumiti, veniti din toate partile lumii, unii aterizati pe Gatwick, desi trebuia sa ajunga pe Heathrow.

Am vorbit cu colegii mei si le ziceam ca in Romania, pentru atata zapada, nu se intampla nimic. Adica nu se opreste nimic. nu vorbesc despre nametii carora nu le face fata primaria sau primariile de sector. Aici sunt doar 20 de centimetri de zapada, soselele sunt curatate, trotuarele asijderea.

Asta imi ziceau si colegele mele din Croatia, Estonia sau Polonia ca sunt contrariate ca zapada a paralizat totul. Este incredibil! In poze, puteti sa vedeti situatia. Si sa judecati si voi.

Biblioteca din campus, dimineata, in timp ce ningea.

PS. In toata situatia asta, cel mai tare ma intristeaza faptul ca nu pot sa fiu la Haga, cand Curtea pronunta hotararea. mi-am dorit atat de mult sa iau parte la acel moment, sa il relatez ca jurnalist. Am luat totusi pulsul echipei, am vorbit cu Bogdan Aurescu despre atmosfera dinainte de hotarare si puteti gasi pe HotNews.ro o stire despre asta. Le-am trimis-o colegilor mei.

Ca sa rezum, Aurescu spune ca echipa asteapta cu calm decizia CIJ de maine si ca nu vrea sa dea pronosticuri, sa se antepronunte, pentru ca e contraproductiv, neuzual si, mai mult, inutil din moment ce mai sunt doar cateva ore pana atunci. Seful echipei Romaniei a fost de acord si sa intre pe chat cu cititorii HotNews.ro, la o ora si data ulterioara care vor fi anuntate pe site. Speram sa reusim sa il smulgem din nebunia zilelor ce vor urma si sa ne dea toate detaliile pe care nu le-a putut da in timpul deliberarilor si al procesului. Deci urmariti-l!

7 comentarii:

  1. Pff...sa vezi in Dublin ce-a fost sau ce e......s-au panicat pur si simplu, si-au abandonat masinile in centru, etc, etc, etc. Ptr. 5 cm de zapada.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cristi, am innebunit cand am vazut ce nenorocire e, pentru ca dimineat cand am vazut pe fereastra zapada nici nu mi-a trecut prin cap ca totul va fi blocat. Si ma uitam dupa nametii aia cu care sunt eu obisnuita de acawsa, ca stii, Bucurestiul se blocheaza doar cand e foarte nasol. Nimic. Imi ziceau aia la gara: nu vor merge trenuri spre Londra, ca nu stim daca putem curata liniile si se va inteti ninsoarea la amiza. Doamne, si cand s-au pornit trenurile ma uitam dupa zapada aia de dat de pe sine. Probabil ca foloseau o pana de strut sa o mature, de era asa complicat. Dupa ce am vorbit cu colegii mei, toti din europa de Est sau de Sud-Est, am vazut ca nu sunt doar eu deplasata. Nici lor zapada asta nu li s-a parut o catastrofa, asa cum au vazut-o englezii. Apoi am vazut mailurile profilor si am inteles totul.:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Am locuit cativa ani in londra si am retinut una buna despre zapada...wrong kind of snow..sic!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce sa-i faci, incalzirea globala...:-)

    RăspundețiȘtergere
  5. Si nu ne-ai spus cum e cu zborul... ce ai facut in cele din urma? EasyJet ar fi trebuit sa-ti ofere cazare... s-a pus problema de asa ceva?
    Ma gandesc cu groaza ca o sa ajunga zapada si pe la noi saptamana viitoare si sa vezi atunci anulari si comentarii... cum ca "nenorocitii astia de la companii ne fac si dreg..." :-)

    RăspundețiȘtergere
  6. La ei iarna nu exista zapada...e mare minune sa ninga si mai ales sa se depuna putina zapada :)
    Nu stiu sa circule in conditii de carosabil acoperit cu zapada sau mazga. E normal ca s-au blocat saracii. Nu sunt pregatiti cu firme care sa se ocupe cu dezapeziri :P

    RăspundețiȘtergere
  7. f interesant ai nimerit, in 'cea mai rea iarna din ultimii 18 ani' (in viziunea lor 'insulara'), dupa ce eu nimerisem intr-una dintre cele mai calduroase ierni din ultimii ani.

    cu adevarat, felul in care privesc britanicii iarna este un 'cultural shock' pt est-europeni si nu numai. pregateste-te si pt alte ciudatenii, insa recunosc ca aceasta intrece ciudatenile cu care m-am confruntat eu!

    RăspundețiȘtergere