luni, 12 ianuarie 2009

End the siege of Gaza!

Prima mea zi in Brighton a fost o zi cu surprize, pentru ca am prins un miting si jurnalistul din mine s-a pus pe treaba. O mie de oameni au marsaluit duminica la pranz prin Hove si Brighton, doua orase surori din sudul Angliei, impotriva razboiului din Gaza.

Eram in centrul orasului, in Churchil Square, si am auzit niste scandari. Nu am inteles din primul moment ce se striga. M-am indreptat spre locul respectiv si am vazut o multime de oameni care marsaluiau impotriva razboiului din Gaza. O mie de persoane, mi-a spus un politist ca sunt. Multi arabi, dar si multi britanici, care au iesit la miting impreuna cu copiii. Marsaluiau in pas linistit, impingand carucioarele cu prichindeii care dormeau, unii dintre ei, in ciuda zarvei in care se aflau, iar pe alocuri, pe marginea coloanei de oameni, se afla cate un politist.

End the siege of Gaza! (Opriti asaltul asupra Gazei) Free, Free Palestine! strigau din toti plamanii manifestantii, dar ceea ce m-a izbit la acest mars de protest impotriva conflictului care are acum loc in Gaza a fost modul extrem de civilizat in care se desfasurau lucrurile. Adunarea nu era lipsita de patos si patima, insa oamenii aceia se manifestau intr-un mod foarte linistit si civilizat.

Mamici cu copii in carucior, tatici cu pusti de mana si cu pancarte pe care scria "Stop the was from Gaza", "Free Palestine and end the Israeli Occupation", "Gaza. Stop the masacre", indragostiti sau oameni in varsta, toti animati de ideea ca ceea ce se intampla acum in teritoriile palestiniene este de neconceput. Pe marginea coloanei unii dintre manifestanti imparteau fluturasi. Pe o parte era trecut programul manifestatiilor din saptamanii care incepe, pe o alta indemnul de a te alatura lor pentru a opri masacrul din Gaza.

Ce cer ei?

  • Suspendarea acordului comercial dintre UE si Israel.
  • Retragerea ambasadorului britanic din Israel.
  • Stoparea comertului cu arme cu Israelul.
  • Boicot si sanctiuni impotriva Israelului.
  • Incetarea ocupatiei brutale a Israelului asupra Palestinei.
"Vineri, 9 decembrie 2008, 769 de palestinieni, dintre care 200 de copii, au fost masacrati in Gaza. Peste 3121 au fost raniti", scrie pe fluturasii impartiti de manifestanti. "ONU a suspendat operatiunile de ajutor in Gaza vineri, 9 ianuarie, dupa o serie de atacuri israeliene asupra angatilor sai si asupra cladirilor, lasand locuitorii Gazei mai izolati si mai vulnerabili decat oricand. Imaginea grotesca a tancurilor si soldatilor, sprijiniti de elicoptere de atac care terorizeaza populatia din Gaza, a fost insotita de un sir de declaratii ale purtatorilor de cuvant israelieni care sustineau ca aceastaeste o actiune defensiva. Israelul isi bate joc de adevar, sustinut de aliatii sai din Washington. (...) Israel este un stat paria si trebuie tratat ca atare", se mai arata in mobilizarea la miting a oamenilor din Brighton.

Alte manifestatii de acest gen au avut loc si in Londra, in fata ambasadei Israelului. Europa este cuprinsa de un sentiment pro-arab si anti-israelian. Greseala israelienilor a fost aceea ca timp de mai multe zile nu au permis accesul ajutoarelor umanitare in Gaza si nici accesul presei. Privarea palestinienilor de ajutoarele umanitare este inacceptabila, spun oamenii iesiti la miting, si, chiar daca marturtisesc ca inainte au dat dreptate Israelului in acest conflict, acum situatia s-a schimbat.

2 comentarii: