sâmbătă, 31 ianuarie 2009

In vizita la scoala lui Harry Potter si a lui Alice in Tara Minunilor

Mi-am dorit sa vad Oxfordul inca de cand am aflat ca voi fi in Anglia si n-a fost greu sa ajung acolo. Aproape 3 ore cu trenul de la Brighton la Oxford, cu doua schimbari, dar nici nu simti cum trece timpul.
Oxfordul e un oras mic, dar mi-a placut foarte mult, pentru ca este un oras foarte vechi. Cele mai frumoase cladiri, cele mai spectaculoase sunt, de fapt, colegii ale Oxford University. Am fost in aceasta excursie cu o amica poloneza, colega cu mine in programul la care iau parte, si ii spuneam amuzata ca pustii pe langa care trecem pe strada pot fi prim ministrii de peste 30-40 de ani ai Marii Britanii, dar si ai altor tari. Ca, probabil, trecem pe strada pe langa unele din creierele lumii.

Pustii au iesit sa ia pranzul in oras, pe o banca

Am facut vizita asta cu lectia invatata si stiam ca la Oxford - cea mai veche universitate din lumea vorbitoare de engleza, cum le place lor sa se prezinte - au studiat 25 de premieri britanici, printre care Margaret Thacher si Tony Blair si alti vreo 27 de lideri ai lumii, precum si aprope 50 de laureati ai premiului Nobel.

Despre oras, mai bine sa las imaginile sa vorbeasca de la sine. Ceea ce m-a impresionat a fost vizita la Christ Church, "the essential Oxford college", potrivit prezentarii din brosura care mi-a fost inmanata cand am platit cele 4,5 lire (deh, am rducere de student) la intrare.



Colegiul Christ Church vazut din exterior

Colegiul a fost construit de cardinalul Wolsey si fondat de Henric VIII, este colegiul unde a studiat un an de zile si Einstein, colegiul care i-a inspirat lui Lewis Carrol Alice in Tara Minunilor si unde s-a filmat Harry Potter. Sala de mese, unde iau micul dejun si pranzul circa 300 de studenti este impresionanta. Din cei 25 de premieri britanici care au studiat la Oxford, 13 au invatat la Christ Church.


In acest loc sobru, care pare o catedrala, studiaza copii care probabil ca sunt coplesiti de atmosfera, cel putin ca prima impresie

O curte interioara de mai mici dimensiuni, cu un maslin si o fantana te pregateste parca pentru ce va urma


Curtea interioara, Tom Quad, este cea mai mare din Oxford. Fotografia nu este relevanta.


In Marea Sala iau micul dejun si pranzul studentii. Trebuie sa aiba o tinuta formala, cu cravata si sacou si trebuie sa spuna o rugaciune in latina. Vreo 300 de persoane mananca aici



Un grup de pusti spanioli galagiosi par mai degraba curiosi decat impresionati de sala de mese cu portrete ale decanilor si profesorilor din trecut pe pereti si cu vitralii. Ei vor doar sa "sustraga" cate un pliculet de zahar de pe masa, ca amintire, insa paznicul salii ii vede si le atrage atentia. "Please do not touch the table. Do not forget, there are students eating in the morning". Asta este sala in care s-au filmat secvente din seria Harry Potter.


Un detaliu


Daca sunteti curiosi care este meniul la micul dejun, iata-l. Este pentru trimestrul de primavara. Cereale, toast, fructe proaspete, iaurt, bacon si carnaciori, ou, o bautura calda. impartite pe zilele saptamanii.


Christ Church are si o catedrala, cea mai mica din Anglia. Insa ea are unul dintre cele mai celebre coruri de barbati si baieti. Este singurul colegiu cu o catedrala. La ora 9 seara, ora Oxfordului (acum nu se mai foloseste, dar diferenta fata de GMT este de 5 minute, adica ora 9 este 9.05 GMT) clopotul catedralei bate de 101 ori. In trecut era ora la care se inchideau portile colegiului si studentii nu mai puteau iesi. Un obicei vechi, care se pastreaza si astazi.

Oxford este un oras viu, cu multi, foarte multi tineri.


La intrare in Gradina Botanica. In acea zi, vineri, nu era nimeni la casa si era indicatia ca vizitatorii sa puna banii in cutiuta de donatii. Taxa era 3 lire.



Chiar daca era o zi relativ innorata si friguroasa, la ora pranzului am vazut oameni stand pe banca cu o cutiuta cu o salata sau un sandwich.

Este sfarsit de ianuarie, sa fi venit primavara?



Magdalen College, unul dintre cele mai frumoase si mai vizitate in Oxford, este celebru si pentru echipa sa de canotaj.

Daca v-au placut pozele, "drop me a line". Adica scrieti-mi o scrisorica... Mie mi-a placut cutia asta postala. :)

2 comentarii:

  1. Mulţumesc pentru postare şi pentru fotografii. Încântător!

    RăspundețiȘtergere
  2. FOARTE FRUMOS TOTUL INTRU TOTUL .
    AS DORI CHIAR MAI MULTE INFORMATII ,
    TININD CONT DE FAPTUL CA PLEC IN IUNIE IN
    ANGLIA .
    CU DRAG IULIA

    RăspundețiȘtergere