marți, 13 ianuarie 2009

Kremlinul si-a atins scopul - criza gazului ii impinge pe ucraineni spre liderii pro-rusi

Disputa dintre Ucraina si Rusia privind livrarile de gaz pare sa fi luat sfarsit in ceea ce priveste efectele ei asupra europenilor - adica livrarile de gaz sunt reluate astazi. Chestiunile comerciale nu sunt inca rezolvate, pentru ca nu s-a ajuns la un acord privind situatia datoriilor Ucrainei catre Gazprom si nici privind pretul pe care il va plati Kievul anul viitor, ceea ce inseamna ca, oricand, Rusia poate inchide din nou robinetul.

Intrebarea este o va face sau va astepta din nou luna ianuarie a anului viitor, cand temperaturile afara sunt scazute si povestea va fi luata de la capat. Pentru ca scopul Kremlinului este unul singur: sa aiba un guvern mai prietenos cu Rusia in Kiev, iar arma este gazul.

Potrivit Stratfor, companie americana de studii si analize (da, stiu, unii ii zic CIA din umbra, cred ca face bine si business-ului), Rusia a facut deja doi pasi importanti in aceasta criza a gazului in directia dorita.
  1. Partidul Regiunilor al lui Victor Ianukovici, pro-rus, ii cere demisia presedintlui pro-occidental Viktor Iuscenko si exista zvonuri care spun ca la reluarea lucrarilor Parlamentului, miercuri, ar putea incepe procedura de suspendare a presedintelui ucrainean.
  2. Primul sondaj de opinie oficial de la declansarea crizei gazului a fost dat publicitatii in Ucraina si el arata ca, daca alegerile prezidentiale ar avea loc astazi, Iuscenko ar obtine doar 2,9% din voturile populatiei, Ianukovici ar obtine 30,3%, iar premierul pro-Kremlin Iulia Timosenko ar lua 16,7% din voturi.

Este evident ca atitudinea belicoasa a Moscovei fata de Ucraina a impins populatia spre candidatii pro-rusi, asa cum inentiona Kremlinul, dar asta nu inseamna ca rezultatul sondajului este unul relevant pentru viitor. Ucraina va avea alegeri undeva pe la sfarsitul anului 2009, inceputul lui 2010, daca Iuscenko nu este suspendat mai devreme.

7 comentarii:

  1. In prima faza a conflictului, Ucraina a oprit robinetul de gaze spre UE. D-abia dupa aia au oprit si rusii gazele. Sigur ca, toata povestea are si un substrat politic. Dar esenta povestii e ca Ucraina a furat la greu gaze de la rusi din anii'90 incoace. Si culmea e ca acum nu se mai pot opri. Pt. ca acest furt s-a facut in mod industrial, profesionist.
    Iata si dovada:
    Ucraina, "constrânsă din punct de vedere tehnic" să continue sustragerea de gaz rusesc - presă
    MOSCOVA (MEDIAFAX) - Ucraina este "constrânsă" să sustragă în continuare din gazul rusesc ce îi tranzitează teritoriul pentru a menţine presiunea în gazoductele de export către Europa, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei Naftogaz, Valentin Zemlianski, citat de RIA Novosti în pagina electronică.
    "Suntem din punct de vedere tehnic constrânşi să prelevăm 21 de milioane de metri cubi pentru a asigura livrările către Europa", a precizat el pentru postul rus de radio RSN.
    "Este foarte complicat, pentru moment, să luăm în considerare cumpărarea gazului pentru că tarifele acestui combustibil nu sunt cunoscute (...) Nu putem folosi gazul din rezervele din vestul ţării pentru a asigura funcţionarea întregului sistem", a adăugat el.
    Premierul Iulia Timoşenko a declarat luni că Ucraina nu va utiliza în scopuri tehnice decât gazul rusesc, fără a sustrage pentru rezervele proprii, pentru a stabili tranzitul către Europa.

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. Acel partid a cerut aproape intotdeauna demisia Presedintelui sau a dorit sa-l suspende.
    2. Acel prim sondaj de opinie arata diferente mari fata de precedentul? Daca nu, ce argumente aveti in sustinerea celor scrise in articol?

    Pana la urma, cu ce va sustineti afirmatiile din articol (blog)?

    Multumesc.
    AM

    RăspundețiȘtergere
  3. Stii cumva care e procedura de demitere a presedintelui ucrainean?

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Dan Selaru: Procedura de suspendare a persedintelui ucrainean poate fi intiata de 2/3 din parlamentarii din Rada, adica de 300 de parlamentari. Se constituie apoi o comisie parlamentara de ancheta, iar concluziile acesteia sunt prezentate plenului parlamentului. Presedintele poate fi indepartat din functie daca un minim de 3/4 dintre parlamentari voteaza in favoarea rezolutiei care propune suspendarea. In timpul in care presedintele este suspendat, el este inlocuit de presedintele Radei.
    In parlamentul de la Kiev, partidul lui Ianukovici are 175 de parlamentari, iar cel al Iuliei Timosenko 156, in timp ce alianta electorala a lui Iuscenko are 72 de parlamentari.

    @Anonim2: Primul sondaj dupa criza gazului mi se pare relevant, intrucat populatia putea adopta atitudinea pro-Iuscenko si sa-l vada ca pe omul care lupta cu rusii si care constientizeaza ca Moscova a dus un razboi mediatic cu Ucraina si l-a castigat. Dar dezbinarea politica de la Kiev si-a spus cuvantul si se vede ca pro-rusii au castigat.
    Cat despre dorinta oponentilor lui Iuscenko de a-l suspenda, desigur ca ea nu e noua, dar de aceasta data s-ar putea sa le reuseasca. Asta este diferenta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cu toate astea, sondajul nu demonstreaza ca in urma crizei gazului a ajuns Iuscenko la 2,9%. E un procent asa de mic, incat cu siguranta cazuse de multa vreme in dizgratia votantilor. Fapt vizibil si in numarul mic de parlamentari.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cred ca termenul "belicos" nu este tocmai potrivit in contextul Rusia-Ucraina , poate pentru Rusia-Kiev sau Rusia - puterea de la Kiev.E greu de crezut ca Rusia se poarta urit cu Ucraina si cetatenii Ucraineii voteaza pro Rusia . Articolul din Stratfor mi se pare corect si bine argumentat, citindu-l iti dai seama clar de legimitatea interesului Rusiei in zona , ca metodele convin sau nu convin cuiva , asta-i alta discutie si tine de diplomatie, de alternative propuse , alternative care sa multumeasca pe toata lumea , compromisuri ,etc.
    Ceea ce ma surprinde in tot ceea ce citesc pe aceasta tema este ca totul se discuta ca si cum vointa Ucrainei nu ar exista , si sint nevoit sa constat ca intradevar nu exista , de acest lucru insa nu poti invinui nici Rusia , nici America , nici Europa si nici macar pe Bin Laden (vinovatul universal) , fiecare dintre acestia isi vad de interesele lor si asa este si corect sa fie, problema este ca la Kiev nimeni nu urmareste interesul Ucrainei, oare pozitia geostrategica a Ucrainei nu ar trebuii sa fie un avantaj pentru ca Ucraina sa fie o tara privilegiata in relatia economica dintre Europa si Rusia ?
    Dar cine sa speculeze acest lucru pentru Ucraina ? Mosacova? Vestul ? :))))
    Fiecare isi urmeaza interesul , si e normal sa fie asa , daca si Kievul si-ar urmarii interesul , intersul rezultat din realitatea pragmatica , palpabila , si care nu are culoare politica sau miros si nu este nicodata rezultatul fanteziilor si promisiunilor conjuncturale , atunci ar realiza ca interesul sau nu e in a inclina spre vest sau spre est , ar trebui sa speculeze nevoile estului si ale vestului in avantajul sau economic . Diplomatia presupune participarea diplomatilor , participarea diplomatilor de cariera de partea tuturor taberelor implicate in orice conflict sau potential conflict .Din pacate diplomatia s-a redus la......negociere care deriva din negotz .Negocierea fara diplomatie nu este suficienta pentru a acoperii complexitatea problemelor internationale ,iar cind se termina diplomatia se recurge la forta.
    Concluzia fireasca este ca ceea ce se intimpla in contextul international actual este normal , diplomatia a disparut o data cu razboiul rece .

    RăspundețiȘtergere
  7. Good points, Sorin.
    Atata doar ca Kievul (o fi cacofonie???) nu are un interes al sau, pentru ca -- sigur, asta e o erezie cand e vorba de-ai nostri, pro-occidentalii, portocaliii -- adevarul gol-golut e ca Ucraina e un "failed state".
    Are o istorie minunata, dar care lipseste aproape cu desavarsire, si perspective minime de a supravietui pe termen lung in formatul actual.
    Sunt practic doua tari (complet) diferite, iar prietenii de-acolo imi spun ca linia de demarcatie este extraordinar de precisa -- si ca poate fi practic urmarita chiar si-n Kiev.
    Asadar exista interesele Ucrainei vestice, catolice, pro-poloneze si pro-occidentale, si exista interesele Ucrainei estice, ortodoxe, rusofone si pro-ruse.
    Ma tem ca eforturile de-a tine colosul acesta unit sunt cumva contra naturii si prin urmare doomed to fail.
    Ukraine? Who's Ukraine???

    RăspundețiȘtergere