sâmbătă, 24 ianuarie 2009

Criza economica descurajeaza divorturile

Dupa atatea analize despre criza economica si efectele ei, Bloomberg scrie despre un alt efect al recesiunii: descurajarea divorturilor, cel putin in America. Odata cu scaderea valorii bunurilor detinute de cupluri, acestea au ajuns fie sa renunte la intentia de a divorta, pentru a nu se alege cu o valoare mica la partaj, fie cei ale caror proceduri de divort sunt deja pe rol sa ceara tribunalelor noi termene. Mai mult, cei care platesc pensii alimentare - fie copiilor, fie sotiilor, fie ambelor categorii - pot cere o recalculare a acestora, in conditiile in care veniturile lor au fost reduse sau au devenit someri.

Bloomberg prezinta cazul unui director de la Bear Stearns care a cerut unei Curti sa anuleze decizia de a creste pensia alimentara lunara pentru sotie, care fusese marita de la 25.000 de dolari la 87.000 si care trebuia platita si retroactiv, pe motiv ca si-a pierdut job-ul. Cum nu mai castiga 1 milion de doalri pe an, nu mai poate plati 87.000 pe luna.

Pe de alta parte, avocatii de divort - nu stiu de ce, dar in SUA mi se par cea mai smechera si abila categorie de avocati, probabil si la noi, dar n-am avut niciodata de-a face cu unul - spun ca acesta poate fi un bun moment sa divortezi, daca angajatorul tau are un profit redus sau tu insuti castigi mai putin.

Alti soti - ca Bloomberg da mai degraba exemple de barbati - se grabesc sa plateasca cecul datorat sotiei pe bunurile cedate de acestea acum, cat valoarea lor este mica.

Cum valoarea caselor a scazut considerabil, multe cupluri prefera sa ramana intr-o casatorie, pentru ca un partaj nu le-ar fi favorabil.

Prin urmare, daca ne mai trebuia un efect al crizei asteia, iata ca el apare. Super-idee a avut Bloomberg.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu