Primul curs de referinta din 2009 coteaza euro la 4,0296 de lei. Dupa ce in ultimele luni Banca Nationala a Romaniei a facut tot posibilul, prin interventii pe piata, sa mentina euro sub pragul de 4 lei, iata ca acum moneda nationala tot a depasit aceasta limita. Poate ca maine BNR va interveni din nou.
Oricum, asta imi aminteste de o discutie avuta in luna noiembrie cu un oficial din Comisia Europeana pe tema crizei economice si efectele ei asupra Romaniei. El spunea ca, potrivit evaluarilor specialistilor Comisiei, se anticipa ca euro sa ajunga la 5 lei. Am avut o reactie de surpriza, aratandu-i totusi ca euro se situa atunci pe la 3,8 lei, deci era mult pana la 5, insa persoana in cauza - bine informata - a subliniat ca acestea erau estimarile.
Potrivit unor declaratii ale bancherilor romani facute pentru agentia NewsIn, euro s-ar situa in 2009 in jurul valorii de 4,2 lei. Economistul sef al Reiffeisen Bank estimeaza un euro la 4,2 lei in primele luni ale anului, ca spre sfarsit sa revina la o valoare de 3,8. In jurul a 4lei/euro se situeaza si predictia economistului senior de la ING Bank Romania, care spune ca euro va fi in jur de 4,2 lei in primul trimestru, apoi leul isi va reveni usor, euro ajungand la 4,05 lei in trimestrul doi, ca sa atinga 4,2 lei in trimestrul trei si sa scada la 4 in ultimul trimestru al anului. Doar presedintele OTP Bank, Laszlo Diosi, vede euro sub pragul de 4 lei in anul 2009, adica intre 3,6 si 3,9 lei.
Ma intreb cat de corecte sunt aprecierile celor de la Bruxelles si pe ce informatii se bazeaza. Ei mai spuneau, inca de atunci, ca deficitul bugetar al Romaniei este mult peste 3%, intr-o perioada in care autoritatile de la Bucuresti refuzau sa recunoasca acest lucru. Si am aflat apoi de la premierul Emil Boc ca deficitul este de 5%.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Cu siguranta isi fac si ei calcule. Pe ce? Pe baza statisticilor trimise de autoritatile romane. Diferenta: ei nu au de ce sa le asucnda sau sa nu recunoasca. Desi nu imi convine s-ar putea sa aiba dreptate.
RăspundețiȘtergereMasturturisesc ca sunt de acord cu dvs. In multe cazuri, informatiile pe care le-am avut de la Bruxelles s-au confirmat, tocmai pentru ca cei de-acolo nu s-au ferit sa vorbeasca despre niste lucuri care erau ascunse in tara, sau nerecunoscute. Sper totusi, de aceasta data, ca bancherii romani si analistii sa aiba dreptate.:)
RăspundețiȘtergere