Intervievatii pe baza raspunsurilor carora s-a realizat studiul sunt lideri din sectorul public din state de pe toate continentele, de la Germania si Marea Britanie la Mexic, Canada sau Japonia si China.
Oportunitati privind energiile alternative
Tarile care vor avea cel mai mult de castigat de pe urma administratiei Obama sunt cele care au experienta in energii alternative, tarile in care este bine dezvoltat sectorul energiei solare si eoliene si au si capacitati de cercetare. Astfel de tari sunt Germania, Japonia si Spania, in timp ce pentru energia nucleara expertiza poate fi importata din Franta. Germania este cel mai mare producator de energie eoliana din lume, iar industria energiei solare angajeaza ca forta de munca mai mult de 40.000 de oameni.
Pe de alta parte, in privinta eficientei energetice, companiile japoneze le iau de departe pe cele americane. Spania este tara unora dintre cele mai mari companii de energii alternatice, industria sa eoliana crescad cu o rata de 30% pe an.
Din alt punct de vedere, sustinerea pe care o arata Obama pentru tehnologiile nepoluante ar putea ajuta tari puternic dependente de carbune - precum China si India - in a-si "inverzi" economiile.
Oportunitatile privind infrastructura
Liderii din administratiile tarilor chestionate care au raspuns in studiul Deloitte cred ca in ciuda faptului ca pachetul de masuri anuntat de Obama vizeaza doar SUA, un plan de infrastructura de aceste dimensiuni va aduce in joc multe companii din interior, dar si din afara SUA. Spania ar putea fi unul dintre beneficiari, inscriindu-se in categoria tarilor care au experienta in tehnologie, iar Spania are un istoric bun in privinta retelelor mobile si fixe.
In privinta constructiei de drumuri, poduri, porturi si infrastructura tehnologica, printre cei care au de castigat sunt Olanda, Brazilia, Mexic sau Canada.
Castigatorii de pe urma reformei sistemului de santate american
Cartea castigatoare ar putea fi trasa de India, unul dintre producatorii de medicamente generice dintre cei mai cunoscuti. Ea ar putea avea oportunitatea de a intra pe o piata care i-a fost inchisa in trecut, doar gratie orientarii spre minimizarea costurilor si importul de medicamente mai ieftine. India ar mai putea fi un important furnizor de expertiza in privinta IT in domeniul medical, la fel ca si Germania, dar si pentru ca reprzinta o piata pentru turismul medical.
Marile companii farmaceutice europene ar putea sa isi vanda produsele pe piata SUA, mai ales daca va exista o cooperare mai stransa intre US Food and Drug Administration si Uniunea Europeana. Germania ar putea fi unul dintre castigatori gratie experientei sale in IT in domeniul medical, dar si al productiei de aparate medicale.
Ceea ce Obama promite este tocmai incurajarea tuturor acestor sectoare in interiorul statelor unite si in primul rand al energiilor alternative. Tehnologii exista in SUA pentru solar, eolian, etc... nu de tehnologie se plang SUA, ci de faptul ca nu prea era interes in a se dezvolta altceva ce nu avea legatura cu petrolul... se stie si de ce, nu???? :)
RăspundețiȘtergereParerea mea e ca se va investi masiv in aceste sectoare si se va incerca dezvoltarea lor in interior, pentru crearea de locuri de munca. Se va renunta la legea idioata care trimitea "afara" companiile producatoare. Ba le mai dadea si prime.
Cat despre sondaj... mi se pare usor fantezist, ca mai toate sondajele... e greu de imaginat SUA luand lectii de infrastructura de la altii... cine a vizitat SUA stie de ce. Si asta e valabil pentru toate celelalte sectoare.
Dar asta e doar parerea mea. :)
Cora_