duminică, 25 ianuarie 2009

Obama a decis sa inchida Guantanamo, dar exista inchisori americane mult mai sordide in Afghanistan si Irak. Despre ele nu zice nimic

The Telegraph publica o poveste despre o inchisoare americana din Afghanistan, mult mai rea decat Guantanamo, in contextul in care noul presedinte american a semnat decizia de a inchide Guantanamo. Chiar daca a vrut sa dea un semnal puternic inca din primele zile ale mandatului sau si sa demonstreze ca isi tine promisiunea facuta in campanie, Obama nu ar trebui sa scape atat de usor, pentru ca Guantanamo este doar varful unui iceberg. Cea mai cunoscuta inchisoare cu teroristi, dar armata americana are numeroase altele in Afghanistan - in Bagram, Khost, Kandahar si Jalalabad - , dar si in Irak.

Iar potrivit publicatiei britanice, inchisoarea de la Bagram este chiar mai sordida decat cea de la Guantanamo, numai ca este mai putin cunoscuta. Accesul acolo nu este permis de armata americana.

Crucea Rosia a obtinut insa concesia ca familiile celor inchisi acolo sa poata avea in fiecare luni conversatii video-telefonice cu prizonierii. Bagram este cunoscut sub numele de "celalalt Guantanamo" si este considerat "o gaura neagra pentru justitie".

Acolo sunt inchisi 600 de detinuti si exista planuri de extindere, pentru a avea o capacitate de 1100 de prizonieri. Prizonierii nu pot consulta avocati, nu sunt trimisi in judecata si nu vad/stiu ce dovezi exista imporiva lor. Oficiali americani spun ca prizonierii sunt teroristi Al-Quaeda si luptatori talibani si recunosc ca unii au fost arestati in strainatate si adusi la Bagram.

Multi activisti ai drepturilor omului sustin ca in aceasta inschisoare sunt si multi inocenti, pentru ca au fost arestati in urma unor marturii ale unor familii sau triburi rivale si nu au parte de un proces in care sa isi demonstreze nevinovatia. Prinozierii de la Bagram sunt supusi acelorasi abuzuri ca in alte facilitati de detentie ale armatei americane, sunt torturati - prin cunoscutele metode, tinuti in camere fara lumina, de 2x2,5 metri, legati cu lanturi de pereti si tinuti fara haine pe ei, torturati cu muzica sau tipete 24 de ore din 24 - iar unii chiar au fost omorati in bataie.

Nu vreau sa fiu inteleasa gresit, sunt absolut convinsa ca printre cei tinuti in astfel de inchisori sunt si ucigasi si teroristi, dar faptul ca nu sunt deferiti justitiei pentru a le dovedi vinovatia sau nevinovatia mi se pare inacceptabil.

Obama pare un binefacator: a decis sa inchida Guntanamo pana la sfarsitul anului, a interzis tortura si a hotarat revizuirea cazurilor celor acuzati de evenimentele de la 11 septembrie. In plus, a suspendat procedurile in instanta pentru o revizuire a intrumentarii cazurilor. Si totusi, se demonstreaza ca nu reprezinta mare lucru, in conditiile in care exista mai multe replici ale inchisorii de la guantanamo, unde practicile sunt chiar mai dure si mai abuzive, avand in vedere ca si publicitatea in jurul acelor inchisori a fost foarte redusa, daca nu inexistenta.

Potrivit The Telegraph, echipa lui Obama nu spune nimic despre inchiderea inchisorii de la Bagram. Dimpotriva, planurile de extindere a ei indica exact contrariul. In acest context, cat de eroic este gestul noului presedinte america? Exista atata increde in acest om, sunt atat de multe asteptari de la el, dar cred ca multi vor fi dezamagiti. El reprezinta schimbarea, dar, inainte de toate, este un politician. Un politician populist, daca imi permiteti.

2 comentarii:

  1. Si cine ar putea sa le zica ceva?
    SUA isi va vedea in continuare de 'divide&conquer' si se pare ca nimeni nu o sa-i opreasca. De fapt, nu m-ar mira daca ar cere si taxa de protectie pt. rolul de 'gardian' in lupta contra terorismului (unde dracu's teroristii astia naiba stie).
    Si apoi nici macar Europei nu i-a pasat cand SUA a aterizat in Kosovo sa stabileasca 'ordinea' ...
    De ce ar pasa cuiva de puscarii in care mor oameni nevinovati... sau vinovati, ma rog...

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte probabil cei de la guantanamo vor fi transferati la bagram sau la alte inchisori si vor inchide guantanamo.

    Obama a spus clar care este planul lui: sa inchida frontul din Iraq si sa se puna tare pe teroristii din Afganistan.

    RăspundețiȘtergere