vineri, 9 ianuarie 2009

Sanjay Gupta in echipa lui Obama

Sunt un telespectator fidel al CNN, nu numai cand sunt in strainatate, ci si acasa, unde televizorul meu stau in ultimul an fie pe CNN, fie pe Animal Planet.

Ei bine, am gasit cu surpriza si placere informatia ca unul dintre preferatii mei de la CNN, Sanjay Gupta, seful corespondentilor medicali, va fi in echipa lui Obama. I s-a propus postul de Surgeon General. Adica este principalul purtator de cuvant pe probleme de sanatate al guvernului american.

Imi place mult Gupta si emisiunile pe care le facea la CNN, Vital Signs si Planet in Peril. La Vital Signs prezenta povesti medicale intr-un mod fascinant. E clar ca exista o super-echipa care face emisiunea, dar el e omul din fata. Si te plimba si prin cartierele de tuberculosi din capitala peruana, dar si prin Okinawa, acolo unde batraneii traiesc in medie 100 de ani, sau prin clinici americane unde sunt testati prichindeii de 2-3 ani pentru ca specialistii de acolo cred ca exista o predispozitie spre performanta sportiva, iar ADN-ul ti-o poate confirma sau infirma. Si in clinica aia erau testati copilasii ai caror parinti vroiau sa stie daca au acasa un viitor campion olimpic sau nu.:)

Gupta este si neurochirurg, care cica isi mai practica meseria, chiar daca este o vedeta tv care se plimba prin intreaga lume. E chiar un tip fascinant. Si nu lipsit de controverse.

De exemplu, un senator american a initiat o petitie prin care vrea sa impiedice numirea lui Sanjay Gupta in acest post, pentru ca il considera necalificat. Pe de alta parte, mediul medical american spune ca ar fi cel mai potrivit pentru functie, pentru ca e cunoscut, are cunostinte medicale si cine altfel ar fi mai potrivit sa vorbeasca despre sistemul de sanatate americanilor.

Mai exista si riscul unui conflict de interese, din cauza conexiunilor lui Gupta cu companiile farmaceutice si de echipamente medicale care i-au sponsorizat emisiunea. Este un alt argument in mainile contestatarilor lui.

Oricum, mie imi place tipul si imi plac emisiunile pe care le face. Le compar inevitabil cu emisiuni medicale din Romania si mi se par atat de... provinciale. E adevarat, insa, nu au nici resursele CNN si nici deschiderea CNN.

Ma intreb ce se intampla cu Fareed Zacharia, un alt om pe care il consider fantastic. Are si el emisiune pe CNN, GPS se numeste, si va recomand cu caldura sa o urmariti. Toate evenimentele mondiale sau americane sunt analizate la modul cel mai serios si profesionist. Zacharia, din toate pozitiile exprimate de el fie pe CNN, fie in Newsweek - este redactorul sef al editiei internationale - s-a evidentiat clar ca un suporteral lui Obama. Oare a refuzat un post in administratie? Oare i-a fost oferit?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu