luni, 19 ianuarie 2009

Cerul Bucurestiului se vede intunecat de la Bruxelles

Cateva consideratii despre previziunile economice ale Comisiei Europene in ceea ce priveste Romania. E cam neagra situatia, asa cum o vad cei de la Bruxelles, trebuie sa recunoastem. Sunt mult mai pesimisti decat guvernantii nostri, mai ales in privinta deficitului bugetar.

Prognoza lor este de 7,5% din PIB in privinta deficitului. Aflata la Bruxelles in noiembrie, cand europenii au facut public planul de relansare economica in care au vorbit de o flexibilizare a Pactului de Crestere si Stabilitate, si ma refer la o oarecare ingaduinta fata de deficitul bugetar excesiv, am incercat sa aflam o cifra pentru Romania.

Ei au spus asa: "nu incepem procedura de deficit excesiv daca o tara depaseste 3% din PIB cu cateva zecimale si pentru un an de zile". La vremea aceea guvernantii de la Bucuresti nu recunosteau ca Romania va depasi 3% in 2008, apoi au mai nuantat si vorbeau de cateva zecimale, pentru ca la sfarsitul anului sa aflam ca e mult mai mare. Iar de curand noul premier a spus si cifra: 5,2%.

Almunia nu vrut sa se pronunte asupra cifrei admise, cat ar putea fi acceptabil pentru Romania, iar sursele mele s-au ferit de asemenea, indicand ca nu exista o cifra admisibila, ca fiecare stat membru va fi analizat in parte. Insa mi s-a atras atentia ca Romania va fi privita cu mai mare atentie, pentru ca era atunci povestea cu marirea salariilor profesorilor cu 50% si marirea pensiilor si alte cheltuieli bugetare pe mariri salariale. Si se temeau de astfel de cheltuieli, le credeau riscante si prin urmare credeau ca guvernul dela Bucuresti este oarecum iresponsabil.

Ei bine, eu nu cred ca Romania ar trebui sa se bazeze pe criza si pe flexibilitatea de care a anuntat Bruxelles-ul ca va da dovada. Pana la urma cat de flexibil poti fi cu 5,2% sau cu 7,5% din PIB deficit?

In zilele urmatoarea va avea loc ECOFIN, Consiliul ministrilor de finante, si in afara lui este foarte posibil ca cei din directoratul lui Almunia si comisarul insusi sa aiba niste discutii cu noul ministru al finantelor roman. Ii intereseaza ce intentii avem referitor la un eventual acord cu FMI - desi presedintele a spus-o clar ca nu vom solicita acest ajutor. Insa estimarile economice ale celor de la Bruxelles ii ingrijoreaza in privinta Romaniei si isi pun intrebarea cum va putea fi finantat deficitul de cont curent, care ii ingrijoreaza foarte tare.

"Autoritatile comunitare ar prefera ca - daca Romania are nevoie de un imprumut extern - sa faca demersurile initiale la nivelul institutiilor UE, iar ulterior, daca considera ca este necesar, sa apeleze si la alte institutii financiare internationale", mi-au spus surse europene.

Cum spuneam la inceput, de la Bruxelles se vad nori negri plutind deasupra Bucurestiului.

UPDATE: Ministrul de finante, Gheorghe Pogea, considera prea pesimiste previziunile economice ale Comisiei Europene. Potrivit ZF, el spune ca prognoza privind deficitele pe 2009 si 2010 nu este corecta. "Estimarile Comisiei pot fi justificate doar prin prisma exercitiului bugetar pentru anul 2008", a mai zis el. Probabil ca se va lamuri foarte curand, la Bruxelles, cand va merge la ECOFIN.

Un comentariu:

  1. Despre un acord cu FMI, puteti gasi un comentariu foarte pertinent (cred eu) aici:

    http://lacoltulstrazii.wordpress.com

    Tot acolo, la coltu' strazii, putin mai jos, aveti un filmulet interesant despre miscarile sociale recente din Europa de Est. Inteleg ca ati abordat subiectul strict economic, fara a trata si impactul social. Enjoy!

    RăspundețiȘtergere